társasházi közös képviselő

MajorDomus # 2010.05.19. 06:44

Ha munkszerződése van, és nem ad számlát, akkor nem !

Ne fogadjátok el a beszámolót, keressetek olcsóbb k,k-t.

nandy # 2010.05.19. 10:11

Közgyűlési meghívónkhoz csatolták a 2010. évi pénzügyi tervet.
De nem csatolták a gazdasági segítő személy jelentését.

Ez így szabályos?

MajorDomus # 2010.05.19. 18:05

Ha 50 lakásosnál nagyobb a házad akkor csatolni kell ! Sőt a közgyülésen is ott kell lennie. Azonkivül a költségvetési véleményt is.

nandy # 2010.05.20. 14:19

Köszönöm :)

ragyasdezso # 2010.05.20. 19:54

Rákosiberci

A közgyűlési jegyzőkönyvvel.

MajorDomus # 2010.05.20. 21:22

Mi van a jegyzőkönyvvel ?

ragyasdezso # 2010.05.21. 19:23

Volt egy kérdés válaszoltam rá, de a kérdés időközben eltűnt. :lol:

MajorDomus # 2010.05.21. 21:10

Reméljük a jegyzőkönyv nem !

Andis # 2010.06.01. 10:41

Kedves Fórumozók!
Szeretném kérni az alábbi problémám megoldásában a sürgős segítségüket.
A Társasházunk számára sok-sok mind anyagi, mind erkölcsi problémát okozó közös képviselőnket sikerült leváltani. Tájékoztattuk, hogy 30 nap áll a rendelkezésére, hogy átadja a Társasház dokumentációját. Sajnos a lejárt idő végeztével is ezt megtagadta, nem adja át a dokumentációkat, számlákat, stb. A Társasház ebből adódóan nem tudja a számláit rendezni, hiszen nincs tudomásunk, hogy hova, mennyit kell fizetnünk.
Érdeklődnék, hogy mit tehetünk ebben a helyzetben?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm. Andis

Andis # 2010.06.01. 10:47

Kedves Fórumozók!
Szeretném kérni a sürgős segítségüket az alábbi problémámat illetően.
A közös képviselőnket, aki sok-sok anyagi és erkölcsi problémát okozott a Társasházunknak sikerült leváltani.
A rendelkezésére álló 30 napot követően sem adta át a Társasházunk dokumentációit. Ebből adódóan nem tudjuk, hogy mit és mennyit kell a szolgáltatóknak fizetnünk, stb. Érdeklődnék, hogy mit lehet tenni ebben az esetben. Nem szeretnénk, hogy a Társasház teljesen ellehetetlenüljön. A válaszokat előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel, Andis

Andis # 2010.06.01. 10:48

Kedves Fórumozók!
Szeretném kérni a sürgős segítségüket az alábbi problémámat illetően.
A közös képviselőnket, aki sok-sok anyagi és erkölcsi problémát okozott a Társasházunknak sikerült leváltani.
A rendelkezésére álló 30 napot követően sem adta át a Társasházunk dokumentációit. Ebből adódóan nem tudjuk, hogy mit és mennyit kell a szolgáltatóknak fizetnünk, stb. Érdeklődnék, hogy mit lehet tenni ebben az esetben. Nem szeretnénk, hogy a Társasház teljesen ellehetetlenüljön. A válaszokat előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel, Andis

Andis # 2010.06.01. 10:49

Elnézést kérek a többszöri üzenetért, de sokáig nem jelent meg, ezért próbálkoztam többször.

Ritucci # 2010.06.01. 12:21

Első körben, mihamarabb szükséges közműszolgáltatókat felkeresni, aktuális egyenlegről érdeklődni. Vigyétek magatokkal azt a közgyűlési jegyzőkönyvet, melyben a leváltott közös képviselő helyett megbízott ügyintézőnek felhatalmazást adott a közgyűlés az ügyintézésre.
De mindenek előtt a számlavezető bankban jelentsétek be, hogy a leváltott kk. már nem jogosult a számla felett rendelkezni. Ezzel kezdjetek!
Ne felejtsétek el az APEH folyószámlátokat se lecsekkolni, az új kk-t, vagy intézőbizottságot bejelenteni az arra rendszeresített nyomtatványon.

Mindezzel egyidőben, ha a leváltott kk. nem adja át az iratokat és nem számol el, feljelentést kell tenni a számvitel rendjének megsértése miatt. A nyomozás során majd kiderül megáll e más vád is. Ha perre kerül a sor, ne felejtsétek el polgári jogi igény formájában követelni az esetlegesen hiányzó pénzeteket.

MajorDomus # 2010.06.01. 19:17

Ne essünk át a ló tulsó oldalára !

Van uj közös képviselőtők ? Szerintem nincs,mert ha lenne,akkor 2 nap alatt megoldaná ezt a gondot.
Valami házban lakó amatör szerencsétlenkedik most.
Válasszatok uj képviselőt, a többi gondot ő elintézi.

Ha meg van, akkor elég szerencsétlen hogy nem tudja a tennivalóit.

A közgyűlési jegyzőkönyvvel mindent el tud intézni.

Ritucci # 2010.06.07. 08:42

Én ennél szerényebb vagyok (lennék).

Az általam javasoltakat akkor is tegyétek meg Andis (ha itt vagy még), ha még nem választottatok profit.

Ha nem számol el és - mint ahogyan azt írtad Andis - anyagi kárt okozott nektek, akkor a leváltott kk. törvényt sért, jogos a feljelentés. Ha pedig ezek a vádak megállnak, akkor egy profinak is több időbe telik az ügyeket elintézni két napnál.

Nálunk pont három és fél évbe telt, míg minden ügyünket tisztába tudtuk tenni, és nem a profizmus hiánya miatt.

Ha ott tartotok, hogy kiálltatok az érdekeitek mellett és leváltottátok a számotokra nem megfelelő kk-t, már nem vagytok "szerencsétlenek". Csak így tovább! Ha választotok MajorDomus által javasolt profit, akkor is legyen rendszeres a kontroll, ami csak akkor tud működni, ha tudjátok mit kell kontrollálni, milyen lépéseket kell elvárnotok a profitól.

MajorDomus # 2010.06.07. 22:11

Csak erre nincs 3 évük !

A háznak folyamatosan müködnie kell !
Minél hamarabb válasszatok képviselőt, a kontroll kialakitásra lesz időtők.

szivarfa # 2010.06.08. 16:06

Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem:
Lehetséges, illetve jogszerű-e, hogy egy társasház alakuló közgyűlésén az egyik tulajdonos személyesen is, és egy hozzátartozójával, mint meghatalmazottjával is képviseltesse magát.
Nálunk ez történt. Én, mint egyik tulajdonos (korábban már voltak ezekkel a személyekkel rossz tapasztalataink) megkérdeztem, hogy ezt hogyan gondolják, erre az volt a válasz, hogy a TTV szerint a tulajdonos meghatalmazottjával IS képviseltetheti magát, az nincs a törvényben, hogy ketten nem lehetnek egyszerre jelen. A levezető elnököt kértem, szavaztassa meg a közgyűléssel, hogy az illető részt vehet-e a közgyűlésen, de lekiabáltak. Természetesen a szavazásokon csak a tulajdonos szavazott, de a hozzátartozó folyamatos kommentjeivel, kéretlen hozzászólásaival jelentősen befolyásolta a közgyűlés menetét és a szavazások végeredeményét.
Ha ez így jogszerű, akkor én a következő közgyűlésre meghatalmazhatok egy rögbicsapatot?
Előre is köszi a választ.

MINDIANA # 2010.06.08. 17:04

Szivarfa!

Az olvasás közben nem értelmezték, a vagy szót. A tulajdonos, VAGY a szabályszerűen meghatalmazott képviselője, képviselteti magát, a tulajdoni hányadnak megfelelő arányban. Idegen személy közgyűlésen való részvételéről, a közgyűlés dönthet. Tulajdonost kitiltani, nem lehet. A közgyűlés levezető elnöke, az idegen személy részvételéről szavazást tarthat. Amennyiben, a közgyűlés többsége úgy dönt, hogy nincs helye, akkor részvétele a közgyűlésen persona non grata.

MajorDomus # 2010.06.08. 19:33

Mindiana !

Helytelen !

A közgyülések nyilvánosak,( hacsak a levezető elnök nem rendel el zárt ülést) azokon bárki részt vehet, de szavazni és felszólalni csak a tulajdonosnak van joga !
Adott esetben a tulajdonos ha ad egy meghatalmazást a hozzátartozónak, akkor ő szavazhat és hozzászólhat, de a tulajdonos nem !

Ha nincs meghatalmazás, akkor a hozzátartozó nem szólalhat meg !

Az a megoldás,hogy a tulaj szavaz, a rokon meg pofázik nem müködhet, nem törvényes !

A tulaj kérheti, hogy a napirendi ponthoz kapcsolódva szakértőt hallgasson meg a közgyűlés. Ennek engedélyezése a lev. Elnök jogköre.

ragyasdezso # 2010.06.08. 20:22

MD
MINDIANA is azt írta, hogy vagy, vagy.

MajorDomus # 2010.06.08. 21:35

Igen kissé-félreérthető !

A -lényeg hogy a rokon ott lehet, de csendben, ehhez nem kell szavazás, de ha meghatalmazása van, akkor ő is szavazhat.

A levezető elnők- nem volt a helyzet magaslatán !

Ritucci # 2010.06.09. 06:41

Kedves MD!
Mire nincs három évük? Én nem mondtam, hogy nem kell képviselőt választani három évig. Valamit nagyon félre értettél.
A szolgáltatói számlák, adófolyószámla, stb. csekkolása az ideiglenes intézőbizottság által, és az új kk. keresés mehet párhuzamosan. De mivel a közös képviselő választás nem egy hirtelen döntés kell, hogy legyen (bizalmi feladat és már rossz tapasztalatuk is van), addig, amíg megtalálják a számukra megfelelőt, tenniük kell valamit. Ez volt a kérdés, erre válaszoltam.

Persze, hogy kell képviselő. Ebben egyetértünk, de a tulajdonosoknak igenis tudniuk kell, hogy hogyan működik a társasházuk, különben nagyon pórul járhatnak. Ezért soroltam fel az első, legfontosabb teendőket és nem csak az írtam le, kell egy új kk., mert ezt nyilván Ők is tudják. A kontroll pedig az első pillanattól kezdve szükséges.

MINDIANA # 2010.06.09. 06:43

Üdv!

Azért feltenném a kérdést. Mi tud tenni a levezető elnök az ellen, ha a közgyűlés menetét folyamatosan zavarja egy olyan illető, akinek nincs felszólalási joga, vagy olyan illető akinek van, de nem érdekli a levezetés normális menete, csak a saját böszmeségét harsogja.

nandy # 2010.06.09. 07:52

Ritucci:

Nagyon rosszul gondolod, szerintem. Ha a ház sz.rban van, akkor éppen hogy nem tudatlan, amatőr lakókból álló intézőbizottságot kell felállítani, hanem azonnal keresni kell egy profi közös képviselőt...

szivarfa # 2010.06.09. 17:34

Kedves MD!
A tulaj ott volt, a rokon is ott volt, a rokonnak meghatalmazása is!!! volt ugyanattól a tulajdonostól, mind a kettő pofázott, csak a tulaj szavazott.
A törvényben nem VAGY szerepel, hanem IS!
"a tulajdonos meghatalmazottjával is képviseltetheti magát"
Az nincs a törvényben, hogy csak egyik lehet jelen.
A törvény a rossz?
A józan észnek mindenesetre ellentmond.
Ha tudsz olyan konkrét törvényi hivatkozást, ami ezáltal sérült, PTK vagy akármi, sokat segítenél.
A levezető elnök abban volt érdekelt, hogy végre történjen meg az alakuló közgyűlés, bármi áron.
Köszönöm.