Albérlet, bérleti díj tartozás

Gabi9967 # 2025.02.27. 16:16

drbjozsef
köszönöm, ez kicsit körülményes, mivel én most 200 km-re lakom az albérletbe kiadott házamtól, de köszönöm ezt a lehetőséget is!

eulimen
közben én is kibogoztam: "regisztráció és minősített elektronikus aláírás és minősített időbélyegző használata szükséges. E-mailben vagy ügyfélkapun nem lehet beadni a kérelmet."

Az én szerződésemben ez áll:
„Amennyiben a bérlők a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg a bérleti díjat, ill. az 5. pontban rögzített rezsiköltséget, ez azonnali felmondásra ad jogot.”

Interneten találtam, azt kerestem, hogyan és mikor lehet felmondani a szerződést:
"Ha a felmondás oka az, hogy a bérlő nem fizette meg a lakbért, akkor a felmondást az elmulasztott határnapot követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál.”

Én is látom az ellentmondást, azért is bátorkodtam megkérdezni.

eulimen # 2025.02.27. 13:23

@Gabi9967

A MOKK oldalán olvastam, hogy elektronikusan is be tudom adni a FMH-t.
Ehhez technikai feltétel az elektronikus személyiigazolvány-olvasó (olyan kütyü, ami pl. az ügyvédeknek, orvosoknak is van). Ez azért nem jellemző minden háztartásban, de ha van ilyened, semmi akadálya az elektornikus beadásnak.

Amennyiben a bérlők a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg a bérleti díjat, ill. az 5. pontban rögzített rezsiköltséget, ez azonnali felmondásra ad jogot.” vs. „Ha a felmondás oka az, hogy a bérlő nem fizette meg a lakbért, akkor a felmondást az elmulasztott határnapot követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál.
Ugye te is érzed ebben az ellentmondást? Nem tudom, hogyan, miből lett öszeollózva a szerződés szövege, de ez így nem koherens. Ha te a számodra kedvezőbb szövegbe kapaszkodsz, az adósod a számára kedvezőbbre fog mutogatni.

drbjozsef # 2025.02.27. 12:53

Ha ma feladom a felmondást, akkor január 31, vagy február 28, vagy a mai nap + 15 nap lenne a felmondási idő?

Osztaphoz csak annyit tennék, ha további időt spórolnál, hogy nem kötelező levelezni. Odamész két tanúval, átadod neki a felmondást személyesen.
Írja alá az átvételt - ha ezt nem teszi meg, akkor a két tanúval ott helyben jegyzőkönyvezed, hogy a felmondás megtörtént, azt közölted vele, de az írásbeli felmondás átvételét megtagadta. Ez pont elég lesz majd a bíróságra.

Gabi9967 # 2025.02.27. 12:50

eulimen
A MOKK oldalán olvastam, hogy elektronikusan is be tudom adni a FMH-t.
Amit az előbb idéztem, az egy ügyvédi oldal, általánosságban írták a felmondást...
Lentebb pontosan másoltam az "én" szerződésemből, arra Ön is reagált. :)
Ide teszem újra, ha nem bánja:

A szerződésben ez áll:
"Amennyiben a bérlők a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg a bérleti díjat, ill. az 5. pontban rögzített rezsiköltséget, ez azonnali felmondásra ad jogot.Ha a Bérlők a bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit nem teljesíti, illetve a bérleményt, a közös használatra szolgáló helyiségeket, illetve területet rongálja, vagy rendeltetésükkel ellentétesen használja, a Bérbeadó köteles a Bérlőket - a következményekre történő figyelmeztetéssel - a teljesítésre, illetve a szerződésszerű magatartás tanúsítására írásban felszólítani. Ha a Bérlők a felszólításnak 8 (nyolc) napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 (nyolc) napon belül írásban azonnali hatályú felmondással élhet."

Ha a mai nap megírom a felmondást, kiköthetem-e mondjuk a márc. 15-i kiköltözést?
Ugye a bérleti szerződés már szerződés szegés miatt felbomlott?
Azért írásban is felmondok, részletezem a tartozást, és hogy adják át a házat, felszerelést maradéktalanul, és költözzenek el.

eulimen # 2025.02.27. 10:04

@Gabi9967
(vagy javasolt-e) ügyvédet fogadnom, vagy én is el tudom indítani a folyamatot.
Jogszabály nem teszi kötelezővé ügyvéd közreműködését. Ha esetleg ellentmondana a kötelezett és perré alakulna, az összeg okán a kereset megindításában sem.
Nagyon egyszerű: kitöltöd a FMH formalapot a MOKK honlapján elérhető útmutató és a formalapban alkalmazott kódok kulcsa szerint, kiszámolod az eljárási díjat, elballagsz egy szimpatikus közjegyzőhöz, kérsz tőle sárga csekket, a kiszámolt díjat (3%, minimum 8000 Ft) feladod postán, a közjegyzőnél meg leadod a FMH kérvényt a befizetett csekkel. Ha mégsem koherens a kitöltésed, akkor úgyis keresni fognak, hogy személyesen javítsd ki náluk. Onnantól megy magától.

Ha ma feladom a felmondást, akkor január 31, vagy február 28, vagy a mai nap + 15 nap lenne a felmondási idő?
A felmondás nem lehet visszamenőleges. Ma nem tudod február 27-nél korábban felmondani. Sőt, a felmondás időpontja nem is az ,amikor Te postára adod, hanem amikor ő átveszi (vagy beáll a kézbesítési fikció)
Az idézett szerződés szövege alapján a felmondás csak a hónap utolsó napjára szólhat. A felmondásnak pedig a hónap utolsó napját megelőző 15. napig (szabályosan és igazolható módon) kézbesülnie kell.
A január 10-én esedékes lakbér meg nem fizetése okán legkorábban február 28-ra mondhattad volna fel, de nem tetted.
A feburár 10-én esedékes díj bérleti díj meg nem fizetése okán pedig legkorábban március 31-ére mondhatod fel.
Feltéve, ha március 16-ig átveszi, de az meg ugye vasárnap. Ha csak március 17-én veszi át, akkor meg kiröhög, hogy nem mondhatod fel március 31-ére, csak április 30-ra. Egy újabb levéllel, nyilván.
Úgyhogy ezzel baromira sietned kéne, ha nem akarod, hogy egy újabb hónap kicsússzon a kezedből.

azóta várok... sajnos...
Mire? Hogy talán fizet?

Gabi9967 # 2025.02.27. 09:18

"Ha a felmondás oka az, hogy a bérlő nem fizette meg a lakbért, akkor a felmondást az elmulasztott határnapot követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál."

A bérlőnek január 10-én kellett volna fizetnie a január havi lakbért, február 10-én pedig a február havit.
Felszólítottam jan.22-én, hogy fizessen, vagy felmondom a szerződést, azóta várok... sajnos...

Gabi9967 # 2025.02.27. 08:49

eulimen, köszönöm a sok hasznos észrevételét

Félreérthetően fogalmaztam... hát bizony nem vagyok ügyvéd...
A kérdés helyesen úgy lett volna, hogy kell-e (vagy javasolt-e) ügyvédet fogadnom, vagy én is el tudom indítani a folyamatot.

eulimen # 2025.02.27. 06:37

hát akkor nosza, figyelmeztess és mondj fel a szerződés szerint!
A tértivevényes levél kézbesítését pedig "saját kézbe" opcióval kérd.
Ha sajnálod azt a max. 1,5 órát, amit a FMH kitöltésével töltenél miközben olvasod a kitöltési útmutatót, fizess inkább legalább 40ezret egy ügyvédnek...

Gabi9967 # 2025.02.26. 21:38

eulimen
Arra szerettem volna rákérdezni, hogy ügyvédet bízzak-e meg FMH-val.

A szerződésben ez áll:
"Amennyiben a bérlők a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg a bérleti díjat, ill. az 5. pontban rögzített rezsiköltséget, ez azonnali felmondásra ad jogot.Ha a Bérlők a bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit nem teljesíti, illetve a bérleményt, a közös használatra szolgáló helyiségeket, illetve területet rongálja, vagy rendeltetésükkel ellentétesen használja, a Bérbeadó köteles a Bérlőket - a következményekre történő figyelmeztetéssel - a teljesítésre, illetve a szerződésszerű magatartás tanúsítására írásban felszólítani. Ha a Bérlők a felszólításnak 8 (nyolc) napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 (nyolc) napon belül írásban azonnali hatályú felmondással élhet."

eulimen # 2025.02.26. 21:05

ne az internetet bújd, hanem a szerződésed. Abban lesz a felmondás gyakorlásának konkrét szabálya, nemde?

eulimen # 2025.02.26. 21:02

@Gabi9967
valami azt súgja, neked nem az FMH lesz a legnagyobb gondod, hanem kirakni onnan a nemfizetőket...

Utána hová forduljak?
A felmondás ténye mellett mellett mindenképp szerepeljen a felazólítás az ingatlan birtokának átadására is, konkrét időponttal.
Ha nem hajlandók kiköltözni, akkor a lakáskiürítési pertől kezdve a közműkiköttetésen át a nyílászárók felújítási szándék tettetésével való kiszerelésén keresztül az ukrán verőlegények felvonultatásáig bármit tehetsz, legálistól az illegálisig.

Vagy saját magam adjak be FMH-t a közjegyzőhöz?
Hát ki más tenné ezt meg?

Gabi9967 # 2025.02.26. 20:47

ha holnap feladom a felmondást, akkor milyen határidőt kell nézni?

ezt találtam:
"A lakásbérleti jogviszonyt a bérbeadó a bérlő előzetes felszólítását követően, legalább tizenötnapos felmondási idővel, a felmondást követő hónap utolsó napjára felmondhatja, ha a bérlő vagy a vele együttlakó személy a bérbeadóval vagy a szomszédokkal szemben az együttélés követelményeivel kirívóan ellentétes magatartást tanúsít; vagy a lakást vagy a közös használatra szolgáló területet nem rendeltetésszerűen vagy nem szerződésszerűen használja. A felmondást nem kell előzetes felszólításnak megelőznie, ha a kifogásolt magatartás olyan súlyos, hogy a bérbeadótól a szerződés fenntartását nem lehet elvárni. A felmondást a tudomásszerzéstől számított nyolc napon belül kell közölni."

vagy a nem fizetés már magában is érvénytelenítheti a szerződést?

Gabi9967 # 2025.02.26. 20:11

elismerem, nem tudom, hogy mi az a zálogjog...
itt talál megtudhatom, sok magyarázatot is kaptam, köszönöm

drbjozsef, ezt el is fogom engedni...

Idáig felszólítást írtam, hogy rendezzék a tartozást. (tétrivevényes levélben)
Most készülök felmondani a bérleti szerződést nem fizetés miatt (tértivevényesen)
Utána hová forduljak? Vagy saját magam adjak be FMH-t a közjegyzőhöz?

drbjozsef # 2025.02.26. 06:05

Gabi9967,

Ha nem vagy ukrán maffiózó, vagy a családod az, akkor ezt el kellene engedned szerintem.
A valóságban, esetedben ez nem igazán működik. Az ilyen zálogozásdi akkor megy, ha egy garázst, esetleg műhelyt adsz bérbe, ahonnan nem tudja a bérlő csak úgy a hóna alatt kivinni az esztergagépét, vagy ilyesmi.

Ha hajlandó vagy egész nap ott állni a lakás előtt, és fizikailag (!) megakadályozni, hogy elvigye a tv-jét vagy a mosógépét, akkor működhet a dolog. Lakásbérlés esetén nehéz ezeket a szakaszokat a gyakorlatba átültetni. Hiszen itt a lakók benne élnek, birtokvédelmet kérhetnek, a beengedést elvileg - amíg vita van közöttetek a bérlemény tárgyában - nem akadályozhatnád meg. Egy garázst vagy műhelyt lelakatolhatnál, ott nem laknak emberek.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.26. 05:53

Ismerd be: te nem tudod, mi az a zálogjog!

Gabi9967 # 2025.02.25. 22:25

huh, köszönöm a sok hozzászólást, észrevételt
drbjozsef, ez a paragrafus érdekes... biztos, hogy jól értelmezem?:
6:337
(1) hogyan illet meg a zálogjog? bírósági végzés, vagy csak azt mondom, hogy na, ezt kérem, ez az enyém a dij fejében.
(3) ha kifogásolja... azaz azt mondja, hogy nem jár nekem (bérbeadónak) annyi bérleti díj, vagy nem adja oda a tvjét, az után 8 napon belül kell bírósághoz fordulnom? és írásban, vagy szóban kell, hogy kifogásolja a bérlő a zálogjog fennállását?

Idáig felszólítást írtam, hogy rendezzék a tartozást.
Most készülök felmondani a bérleti szerződést nem fizetés miatt.
Utána hová forduljak? Vagy saját magam adjak be FMH-t a közjegyzőhöz?

Ezt hogyan kell értelmezni:
"Ha a határidőn belül nem teljesít a bérlő, akkor újabb 8 napon belül lehet kiküldeni a felmondást. A felmondás nem azonnali, tehát a felmondást követő hónap utolsó napjára szólhat, és a felmondási idő nem lehet rövidebb 15 napnál."
(ha ma postázom, akkor március vagy április végére szól a felmondás?)

drbjozsef # 2025.02.23. 18:22

Gabi9967,

Ennyire nem egyszerű ez.
Ha érvényesítenéd a zálogjogod, akkor a bérlő felszólítására köteles vagy 8 napon belül bírósághoz fordulni, különben a zálogjogodat elveszíted.
Olvasd el a Ptk. 6:337.§-t.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

matthiasi # 2025.02.23. 17:38

".„..a szerződésszegő bérlő, és nem a jogszerű felmondással élő bérbeadó érdekekeit szolgálja."

Szolgálja a gyakorlat.Sokévtizede.

És ezért nincs igazi bérlakás intézmény..A nyavikolóknak ezt kellene elemezni !

Szomorú örökös # 2025.02.23. 16:25

Gabi9967

A szabályozás szerint a bérlő számára csak a helyiség birtoklását kell biztosítani.

Igen, te csak azt a lényeget ragadtad ki, amit magadra nézve pozitívnak gondoltál.
Azonban az is ott van, amit én írtam:

abban az esetben, ha a bérbeadó megpróbálja „önhatalmúlag” visszafoglalni a bérleményt,
a bérlő az ingatlan helye szerint illetékes jegyzőhöz fordulhat, és birtokvédelmet kérhet.

Szóval ha a birtoklást biztosítod, akkor nagyon gyorsan előbb-utóbb megint ki leszel zárva az ingatlanból szerintem.
Én ezt értelmetlen csiki-csuki dolognak tartom az egészet, mert úgysem fogják betartani ezután sem a szabályokat, ha eddig se tették.

Gabi9967 # 2025.02.23. 14:31

Szomorú örökös, köszönöm, értem.
Ezt is be kellett volna másolnom:
"A szabályozás szerint a bérlő számára csak a helyiség birtoklását kell biztosítani."
de itt van az oldal, ahol olvasgattam:
https://drujvary.hu/…izeto-berlo/

Szomorú örökös # 2025.02.23. 12:33

Gabi9967

A bérbeadónak törvény által biztosított zélogjoga keletkezik a bérlő ingóságain a meg nem fizetett bérleti díj erejéig. Erre tekintettel a bérbeadó megakadályozhatja a bérlőt abban, hogy az ingóságait a bérleményből elvigye, akár úgy is, hogy a bérelt helyiséget / ingatlant lezárja.

És a magyar jog szerint azonnal birtokvédelmi eljárást indítanak ellened a jegyzőnél, amit jó eséllyel meg is fognak nyerni.
Sajnos a magyar jog ilyen esetekben nem igazán a tulajdonosok érdekeit védi még mindig.

A bérleményen tehát a tulajdonos akkor is zárat cserélhet, ha a bérlő még bent lakik,
amennyiben biztosítja azt, hogy a bérlő bejuthasson a bérleménybe és azt használja.

Ennek konkrétan mi értelme? Ahogy kiteszed a lábad az ingatlanból, ők is zárat cserélnek és máris nem fogsz bejutni.

Gabi9967 # 2025.02.23. 12:29

Ezt olvastam egy cikkben:

"A bérbeadónak törvény által biztosított zélogjoga keletkezik a bérlő ingóságain a meg nem fizetett bérleti díj erejéig. Erre tekintettel a bérbeadó megakadályozhatja a bérlőt abban, hogy az ingóságait a bérleményből elvigye, akár úgy is, hogy a bérelt helyiséget / ingatlant lezárja. A bérleményen tehát a tulajdonos akkor is zárat cserélhet, ha a bérlő még bent lakik, amennyiben biztosítja azt, hogy a bérlő bejuthasson a bérleménybe és azt használja."

Ez jelentheti azt, hogy igényt tarthatok mondjuk a gépjárművükre, hűtőjükre, kandallójukra?
Ha igen, kell-e valamilyen végzés, vagy bírósági határozat?

Gabi9967 # 2025.02.14. 19:04

gerbera317
köszönöm a javaslatot

Akkor most újra küldjem el a felszólítást a bérlők részére, hogy fizessék ki a tartozást?
Vagy már (mivel letelt a 8 nap a felszólítás után) felmondhatom a bérleti szerződést (szerződés szerinti nem fizetés miatt), és magát a bérleti szerződés megszűnését postázzam?

gerbera317 # 2025.02.14. 14:07

A posta azt mondta, hogy forduljak ügyvédhez, ha szeretném kideríteni, hogy mi az igazság.
Micsoda egy parasztvakítás! Az ügyvédet ugyanúgy hasbaakasztják, mint téged, illetve, ugyanúgy nem adnak neki érdemi információt, ahogyan neked sem.
Ha érdemi igazolást akarsz az címzettől, akkor menj el közjegyzőhöz, kérve, hogy ő kézbesíttesse az iratot a címzettnek. Annak a kézbesítésnek az eredménye nem lesz vitatható, akármilyen igazolványszám is van a tértivevényen.

Gabi9967 # 2025.02.14. 13:31

Fejlemény:
Megkaptam a tértivevény kézbesítési igazolását, hogy a címzett átvette.
Viszont telefonban a címzett azt mondta, hogy ő nem vett át semmit, nem kapott tőlem semmilyen levelet.
Érdeklődtem a postánál, azt mondták, hogy nem kell nevet írni, hogy ki vette át, csak egy személyi igazolvány szám van feltüntetve. Annyit elárult a posta dolgozója, hogy magyar személyi igazolvány szám van feltüntetve: Közben a kedves lakóm, akinek küldtem a tértivevényes felszólítást, román állampolgár... a bérleti szerződés megkötésekor is román személyi igazolványt mutatott.
A posta azt mondta, hogy forduljak ügyvédhez, ha szeretném kideríteni, hogy mi az igazság.