Albérlet, bérleti díj tartozás

Szomorú örökös # 2025.01.23. 16:34

drbjozsef

A posta felvételkor könyveli, de a kézbesítést nem : simán bedobja a postaládába.
És a ragszám alapján simán le lehet kérdezni, hogy sikerült-e kézbesíteni. Ez alig különbözik a tértivevénytől. És ne feledd, a tértivevényest is simán más, a címzettel egy háztartásban élő, arra jogosultnak is átadhatja, szóval az sem száz százalék, hogy a címzett veszi kizárólagosan át. Erre egyedül a „Saját kezébe” funkciót találták fel. Egy a lényeg, hogy a tértivevényeshez aláírást kér és az arra jogosultnak személyesen adja át, így azt nem dobhatja be simán a postaládába. Kb. ennyi a különbség.

Szomorú örökös # 2025.01.23. 16:30

Gabi9967

a postás kioktatott, hogy tértivevényes küldemény nincs ajánlott nélkül
És mennyire igaza van ebben! A tértivevény az ajánlott könyvelt küldemények plusz szolgáltatása.

Gabi9967 # 2025.01.23. 13:56

Köszönöm mindenkinek, engedjék meg, hogy eltekintsek attól, hogy név szerint felsorolom a válaszolókat.
Természetesen ajánlott, tértivevényes küldeményként adtam postára a felszólítást.
(a postás kioktatott, hogy tértivevényes küldemény nincs ajánlott nélkül)

drbjozsef # 2025.01.23. 07:45

Ma már az ajánlott levél is lekövethető, pontosan ezért számít könyvelt küldeménynek. Ugyanazzal a nyomkövető alkalmazással le lehet kérdezni, mint a csomagokat. Elég, ha az illető az ajánlott azonosítóval lekérdezi, majd az eredményről készít egy képernyőképet. Az már elég komoly bizonyíték arra, hogy a küldemény célba ért.

Ha így lenne, minek lenne tértivevény?
Nem.
Az ajánlott levéllel azt tudod bizonyítani, hogy egy bizonyos küldeményt a FELADÓ FELADOTT. Semmi mást. A posta felvételkor könyveli, de a kézbesítést nem : simán bedobja a postaládába.
Annak igazolására, hogy a címzett a küldeményt átvette (vagy nem vette át), a tértivevény van.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.01.23. 07:37

Joghatás kiváltására egy sima levélben - sőt, szóban vagy ráutaló magatartással - közölt nyilatkozat is alkalmas - a közlés igazoltságával van gond, ha a címzett vitatja.

eulimen # 2025.01.23. 07:22

@Szomorú örökös
az ajánlott küldeményt bedobják a postaládába, és felveszik a postakönyvbe, hogy "levélszekrény útján kézbesítve".
Ha akarod, tudakozvány indítasz és ezt majd egyszer valamikor megírják neked.
Hiába tudod azonban, mi lett a sima ajánlott küldeményeddel, ennek a kézbesítési módja joghatás kiváltására NEM alkalmas. Ahogy ajánlott küldemény esetleges át nem vételéve / kézbesítetlenségével sem áll be a kézbesítési fikció.

A joghatás kizárólag csak a tértivevényes, személyes átvétellel (vagy át nem vétellel) áll be.
Sosem értettem azokat, akik a nekik járó százezreket, milliókat (vagy legalább ennyit érő jogot) akarnak meg-/visszaszerezeni, és a 600 forintos fillérb@szásuk jogi banánhéján csúsznak el.

Szomorú örökös # 2025.01.23. 06:10

eulimen

ja hogy ajánlott levél... Hát azt sehogy.
Amikor a jogunkért meg a pénzünkért küzdünk, mindig tértivevényes (elektronikis vagy fizikai) levélben kommunikálunk.

Ma már az ajánlott levél is lekövethető, pontosan ezért számít könyvelt küldeménynek. Ugyanazzal a nyomkövető alkalmazással le lehet kérdezni, mint a csomagokat. Elég, ha az illető az ajánlott azonosítóval lekérdezi, majd az eredményről készít egy képernyőképet. Az már elég komoly bizonyíték arra, hogy a küldemény célba ért. Nyilván hogy elolvasta-e, az a tértivevényesnél sem igazolható.

eulimen # 2025.01.22. 21:23

ja hogy ajánlott levél...
Hát azt sehogy.
Amikor a jogunkért meg a pénzünkért küzdünk, mindig tértivevényes (elektronikis vagy fizikai) levélben kommunikálunk. Egy csomó előnye van, megéri az a plusz 600 Ft.

eulimen # 2025.01.22. 21:17

akkor beáll a kézbesítési fikció.
Olyan jogkövetkezményekkel, mintha átvette volna az utolsó napon.
Nálad meg ott lesz a felbontatlan boríték bizonyítéknak, mert a tértis.visszajön ha nem beszik át. A bíróságon (ha oda kerül az ügy) ez a te javadra fog állni.

Gabi9967 # 2025.01.22. 20:18

megírtam a felszólítást, hogy fizessenek, és ha nem tesznek eleget, további 8 napon belül felmondással élek.

mi van, ha nem veszik át az ajánlott levelet?
hogyan fogja akárki is tudni, hogy mi volt a levélben? talán egy rágó papír...

eulimen # 2025.01.22. 19:38

@majordomus
Aki ennyit nem tud kiköhögni az ne foglalkozzon lakáskiadással.
így van, és nem is rád céloztam.
De a bérbeadói piacon még mindig több a feketéző, mint a tisztán adózó, ebben ugye egyetértünk?

Gabi9967 # 2025.01.22. 19:36

eulimen
Köszönöm a tanácsokat! Kitalálunk valamit, közben egyezkedünk.
Én fizetem a 15 % adót ( a kedves jóindulatú szomszédoktól tartok...).
Belátom, hiba volt, hogy nem irattam közjegyzői nyilatkozatot.

Majordomus
Köszönöm a választ. Azóta már hebegnek-habognak, kérdezgetik, honnan tudom, hogy nem tudnak hitelt felvenni.
Közben az ingatlanossal is beszéltem a csok+ ill. a hitel felvételéről. Nem egyszerű.

Majordomus # 2025.01.22. 19:17

eulimen
.
Van bérlakás rendszer.
Én sem problémázok a 15 %-on.
Aki ennyit nem tud kiköhögni az ne foglalkozzon lakáskiadással.

Majordomus # 2025.01.22. 19:14

"egy százezer forintos tartozást úgy tud kifizetni, hogy helyette nem fizeti a rezsit meg a lakbért, de felvenne lakásvásárlásra személyi kölcsönt. Önerőnek. Aha, hát persze.
Szopatnak ezek, de úgy rendesen"

Na, ez egy nagy igazság....

eulimen # 2025.01.22. 19:07

Ezért nem lesz Mo.-on igazi bérlakás rendszer.
nem, nem ezért.
Hanem mert szinte senki nem akarja a 15% szja-t befizetni.
Pedig szinte biztos vagyok abban, hogy aki ezt bevállalja, az bevédi magát a bérlő egyoldalú közjegyzői nyilatkozatával is.

Alapos # 2025.01.22. 16:14

A törvény azonban a birtokon belül lévőt védi, akkor is, ha b@szik fizetni.

Ezért nem lesz Mo.-on igazi bérlakás rendszer.

Ami van, az kisipari rendszer.

eulimen # 2025.01.22. 16:08

@Gabi9967
Tervnek jó, de egy lényeges momentum hiányzik: mielőtt beköltözteted az új albérlőket, a jelenlegieknek (akik birtokon belül vannak) el kéne húzniuk.
Vagy önként, vagy...
Na ez az utóbbi lehet, hogy elég hosszú lesz, de nyilván azzal kezdődik, hogy jogszerűen felmondod a bérleti szerződést.
Ha onnantól tovább fészkelnek, akkor jogcím nélküli lakáshasználók, de már sokszor körbejártuk ezt a témát: sajnos csak a határozott idejű szerződés lejártakor ottmaradó volt bérlők esetén egyértelmű a helyzet, hogy önkényes lakásfoglalók lennének, ebben az esetben nem.
Ha nagyon nem akarnak önként távozni, akkor törvényes és és kevésbé törvényes eszközök tárházával élhetsz: a lakáskiürítési pertől a szándékos közműkiköttetésen át az ablakok-ajtók téli kiszereléséig "felújítás" címén, vagy komplett zárcseréig. A törvény azonban a birtokon belül lévőt védi, akkor is, ha b@szik fizetni.

Gabi9967 # 2025.01.22. 13:41

drbjozsef

Igen, ettől félek. Különben hetente kapok ajánlatot a házra, kivennék szívesen mások is.
Csak egy ötlet a részemről... lehet, hogy nagyon nem jó megoldás:

Felszólítom a mostani lakókat, hogy 8 napon belül fizessenek.
Ha nem fizet, felmondom írásban az albérletüket.
Kijelentem őket a lakcímről (kormányhivatallal beszéltem, ügyfélkapun kell írnom, bemutatom a bérlet szerződés megszűnését, és kijelentik).
Utána rögtön kötök egy másik családdal albérleti szerződést.

drbjozsef # 2025.01.22. 12:33

Gabi9967,

Kicsit ellentmondás, de az azonnali (hívjuk inkább rendkívülinek, nem Mt. ez) felmondás jogának gyakorlása előtt is tűznék nekik egy 8 napos póthatáridőt. Hátha fizetnek. Nem nagyon fognak, sőt, valszeg a következő hónapokban sem... hiába mondasz fel nekik.

Gabi9967 # 2025.01.22. 12:26

Csak még egy kérdésem lenne:
A bérleti szerződésben ez áll:

"Amennyiben a bérlők a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg a bérleti díjat, ill. az 5. pontban rögzített rezsiköltséget, ez azonnali felmondásra ad jogot. Ha a Bérlők a bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit nem teljesíti, illetve a bérleményt, a közös használatra szolgáló helyiségeket, illetve területet rongálja, vagy rendeltetésükkel ellentétesen használja, a Bérbeadó köteles a Bérlőket - a következményekre történő figyelmeztetéssel - a teljesítésre, illetve a szerződésszerű magatartás tanúsítására írásban felszólítani. Ha a Bérlők a felszólításnak 8 (nyolc) napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 (nyolc) napon belül írásban azonnali hatályú felmondással élhet"

Ebben ellentmondást látok. Vagy azonnali felmondás, vagy felszólítás, és utána 8 napon belül felmondás?

Gabi9967 # 2025.01.22. 12:07

drbjozsef, köszönöm a kimerítő válaszát.
Ettől tartok én is, hogy csak elhúzzák előttem a mézesmadzagot, hogy várjak csak türelemmel, majd fizetnek..., majd megveszik a házat...
Küldök nekik felszólítást.
Mégegyszer köszönöm

drbjozsef # 2025.01.22. 08:15

A kérdésem az lenne, hogy ha holnap írok nekik felmondó levelet, annak mik lennének a tartalmi, formai követelményei?
Nincs olyan. Küldj egy felszólítást, leírva benne a tényeket, mivel mióta mennyivel késnek, mit mond a szerződés, fizessék meg 8 napon belül különben felmondasz. Aztán a felmondásra sincs formai követelmény, csak annyit kell betartani, amelyet a szerződésetek ír.
(Ha közjegyző által záradékolt a szerződés, akkor a felmondást is záradékoltatni kell a közjegyzővel például.)
Pár összetett mondat, semmi különös.

Esetleg ha van Önök között, aki meg tudná mondani, hogy kaphatnának-e egyáltalán hitelt (kp-juk, önrészük =0...
Hogyan? Nem tudjuk mennyit ér a lakásod, se az ő fizetésüket. De aki személyi kölcsönből csinálná az önerőt, és még arra csok plusszos hitelt vesz fel, és heten akarnak megélni két hitellel, sokszázezer forintos törlesztővel, hát ahhoz komoly fizu kellene... a két szülőnek összesen legalább hét számjegyű... (hacsak nem egy 10milliós putriról beszélünk)

drbjozsef # 2025.01.22. 08:10

Tehát egy százezer forintos tartozást úgy tud kifizetni, hogy helyette nem fizeti a rezsit meg a lakbért, de felvenne lakásvásárlásra személyi kölcsönt. Önerőnek. Aha, hát persze.
Szopatnak ezek, de úgy rendesen.

Gabi9967 # 2025.01.21. 20:42

Majordomus köszönöm a választ

igen, el szeretném adni a házat
ha esetleg van ideje kicsit visszaolvasni, a legelső hozzászólásom arról szólt, hogy már így is "megvezettek", tartoznak bizonyos összeggel... és még az e havi rezsi ktg-gel is... szóval a kaució nem futja.
és sztem csak beetetés, hogy várjál még anyukám, meg fogjuk venni a házat, csak kicsit várjál, amíg megkapjuk a hitelt.
csok plusz, 4 (!) meglévő gyermek mellé még vállalnak?

Majordomus # 2025.01.21. 19:56

Először a saját érdekeidet nézd.
Eladó a lakásod?
El szeretnéd adni?
.
Akkor még nyugodtan várhatsz egy hónapot.
A januári bérleti díjat természetesen levonod a kaucióból.
Ennyi.