használatba vételi engedély


Majordomus # 2022.06.30. 20:34

Lehet,ha nincs külön engedélyhez (például statikai) kötve?Főfal bontása stb.

igaztunde # 2022.06.30. 12:10

Családi ház használatbavételi engedélye után, belső átalakítást lehet végezni újabb engedélyezés nélkül? ( szoba leválasztás + mosdó kialakítása) plusz 1 bejárati ajtó nyitása ?

HausOhneFenster # 2018.12.18. 15:18

@nonemaaa

Felhivtam a Területi Epiteszeti Kamarat. Az illetekes mernök (akihez a liftek is tartoznak) azt mondta, hogy a KONE csomagban az van, hogy kell karbantartasi szerzödes, VISZONT a hasznalatbaveteli engedely megadasahoz eleg egy nyilatkozat arrol, hogy a hasznalatbaveteli engedely megadasa utan, ha mar megalakult a tarsashaz, azaz hivatalosan be leszünk jegyezve, azutan kötünk a KONE-val karbantartasi szerzödest. A Nyilatkozatot arrol, hogy majd lesz karbantartasi szerödes csatolnunk kell a kervenyhez.
Igy mag meglehet inditani a hasznalatbaveteli eljarast.
Vege jo, minden jo!

HausOhneFenster # 2018.12.18. 12:45

Az OTÉK létesítési előírásokat tartalmaz,

Igen, most mar belatom. Pontosan itt van a hiba a gondolatmenetemben, hogy az OTÉK 82-es paragrafusa letesitesi elöirasokat tartalmaz. Thx!

A hasznalatbaveteli engedely meginditasahoz, feltetlen kell a liftre karbantartasi szerzödest kötni?
Nem eleg a felvonot beszerelö vallalkozas altal elkeszitett es lezart vegellenörzesi jegyzökönyv alapjan elkeszitett megfelelösegi nyilatkozat?

nanemaaa # 2018.12.18. 11:13

Használatbavételi engedélyt az engedélyezett építési munka egészére kell kérni. Ha ütemezett volt az építési engedély, akkor ütemenként is megkérhető. Ergo most kell használatbavételi engedélyt kérni a liftre is.
Az OTÉK létesítési előírásokat tartalmaz, így az általad felvezetett okoskodásnak az építési engedély megkérése előtt kellett volna megtörténnie. De gyanítom ott se lehetett volna elhagyni a felvonót, ha a helye eleve be volt tervezve. A felvonókról szóló kormányrendelet értelmében ugyanis ahol felvonó is tervezett, azt egyszerre kell megkérni.

HausOhneFenster # 2018.12.18. 08:17

@nanemaaa

Az epület 5 lakasos, 2 szint van. Az Orszagos Települesrendezes szerint a lift megvalositasa nem szükseges. Ebböl en azt vonom le, hogy a lift üzemeltetese sem szükseges.

Az OTÉK törveny ezt irja:

Felvonó, mozgólépcső, mozgójárda
82. § (1) Az építményeket a rendeltetési céljuknak és a biztonságos használhatóságuknak megfelelő lifttel kell megvalósítani.
(2) Személyszállító felvonót kell létesíteni a forgalomszámításnak megfelelően

  1. minden építményben, amelynek 13,65 m feletti szintmagasságú padlófelületén huzamos tartózkodásra szolgáló helyiség létesül. Kivétel lehet a kétszintes önálló rendeltetési egység második szintje, ha a bejáratának szintmagassága legfeljebb 13,65 m.
  2. minden építményben, önálló rendeltetési egységben, amelyben a rendeltetésszerű használat 13,65 m-nél nagyobb szintkülönbség áthidalását teszi szükségessé,
nanemaaa # 2018.12.18. 07:46

Valószínűleg igaza van a beruházónak. Ugyanis, ha nincsenek meg az üzemeltetés feltételei, akkor a műszaki biztonsági hatóság nem fog hozzájárulni a használatbavételhez. És az e-naplót se fogja tudni lezárni.

HausOhneFenster # 2018.12.18. 06:09

Tisztelt Forumozok!

Tarsashazaknal a hasznalatbaveteli engedely feltetele a müködökepes lift, viszont, feltetele-e a hasznalatbaveteli engedelynek, egy a liftre kötött karbantartasi szerzödes kötese?

A beruhazo azt allitja, hogy lift karbantartasi szerzödes nelkül nem lehet lezarni az e-naplot, emiatt nem lehet meginditani a hasznalatbaveteli engedely kiadasanak az ügymenetet.

nonolet # 2018.12.17. 16:44

A bejelentéstől...

mzoltan # 2018.12.17. 12:15

Nanemaaa,Blackjack21 köszönöm a válaszotok! Igen, egyszerű bejelentés alapján épült. A probléma az, hogy az egyik alnapló még nyitva van, viszont nekünk költözni kellett.
Természetesen amilyen gyorsan lehet intézzük, de az egyik vállalkozó nagyon lassan halad a dokumentációs résszel.
A 3 év a naplózárástól számít?

Köszönöm!

nanemaaa # 2018.11.28. 06:47

Bara2111

Képzeld úgy, hogy lakóépület/lakás vásárlása esetén a hatósági engedélyek és engedélyezett tervek olyanok, mint az autónál a forgalmi engedély. Vennél autót e nélkül?

nonolet # 2018.11.27. 23:04

NE vedd meg használatbavételi/fennmaradási és térképre felrajzolás nélkül!!!

Akár el is bontathatják és bünti is jár érte.

Épp ezért 10 évnél fiatalabb esetén CSAK RENDEZETT állapotú ingatlant vesz az épeszű vevő.

Bara2111 # 2018.11.27. 15:05

Kedves Fórumozók,

szeretnék megvásárolni egy már kész lakóingatlant, amit a jelenlegi tulajdonosok még nem jegyeztettek be.
A tulajdoni lapon kivett beépítetlen terület szerepel.
Sajnos azt még nem tudom, hogy a használatba vételi engedélyt, vagy fennmaradási engedélyt kértek-e rá a jelenlegi tulajok. Az ingatlan kb. 8 éves.
A kérdésem az lenne, hogy amennyiben sem használatba vételi sem fennmaradási engedély nincs, akkor ez milyen következményekkel jár, és így utólag igénylehető-e!?

Válaszukat előre is köszönöm,

nanemaaa # 2018.11.27. 09:33

mzoltan
Mivel az épület (ha jól értem) egyszerű bejelentés alapján épült, így senki nem fog vegzálni azért, mert beköltözöl. Ugyanakkor, ha az egyszerű bejelentés megtételétől számított 10 éven belül nem kéred meg a hatósági bizonyítványt az épület elkészültéről, akkor az építésfelügyeleti hatóság az épületet akkor is elbontatja, ha abba idő közben már beköltöztél. Egyébként az első 3 év után a hatósági bizonyítványért már fizetni kell, aminek az összege évente növekszik, a tizedik évben már milliós összegre rúg.

Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2018.11.26. 11:14

Hatósági bizonyítvány a társasház ingatlan-nyilvántartási bejegyzéshez szükséges (de nem elegendő) közokirat. Anélkül (elvileg) nincs jogi értelemben társasház. A további esetleges szankciók után az Étv.-ben es az ahhoz kapcsolódó rendeletekben érdemes kutakodni.

mzoltan # 2018.11.26. 10:45

Tisztelt Fórumozók!

Egy új építésű házhoz lenne kérdésem, ami egyszerűsített engedélyezési eljárással épült és megépülése esetén hatósági bizonyítványt adnak ki rá:
Ha a hatósági bizonyítvány nélkül költöznek be a lakók, akkor milyen büntetést róhat ki rájuk a hatóság?
Az ingatlant egyébként szabályosan építették a tervektől nem eltérve.

Köszönöm a válaszokat előre is!

nanemaaa # 2018.11.16. 09:15

Így van.
A különbség az eltérő hatósági eljárásokban van. A használatbavételi eljárás lényege, hogy az épület az engedélynek és a hozzá tartozó építészeti-műszaki tervdokumentációnak megfelelően készült-e el, és az rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas állapotban van-e. A használatbavételi eljárás ismeri a hátralévő munkák fogalmát, melyről a hatóságnak a teljes befejezés érdekében rendelkeznie kell.
A másik az egyszerű bejelentés alapján felépített, befejezett építést igazoló hatósági bizonyítvány, ahol a hatóságnak egy dologról kell meggyőződnie, még pedig arról, hogy az építés befejeződött, az épület elkészült. Ebbe már fogalmilag se fér bele hátralévő építési munka.

Varga.Rita # 2018.11.16. 08:21

Kedves Fórumozók!

Új építésű családi ház használatbavételéhez kapcsolódó hatósági bizonyítványának kiadásának pontosan milyen feltételei vannak?

Úgy tudom, hogy korábban elegendő volt egy lakószoba, egy vizesblokk megléte, a szigetelés felhelyezése, vagy annak hiányában a falazat vakolása, valamint a téliesítés (fűtés). Tehát csak a rendeltetésszerű használatot kellett biztosítani. Ennek értelmében ha egy szoba például még ki sem volt vakolva, kiadható volt a használatbavételi engedély.

Több hozzászólásba olvastam, hogy a jelenlegi hatósági bizonyítvány kiadásánál ez nem így van, a terveken szereplő műszaki tartalmat teljes mértékben meg kell valósítani. Ez tényleg így van? Hol található ez pontosan leírva? Jogszabályban csak a kérelem benyújtásához szükséges papírokat sorolják fel. A beépített háztartási gépek megléte is kötelező?

A válaszokat előre is köszönöm!

nanemaaa # 2018.09.06. 13:46

Elsődlegesen rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassá kell tenni. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy építési naplóban a munkaterület visszaadásának szerepelnie kell, valamint az épületre vonatkozóan energetikai tanúsítványt kell készíttetni és azt feltölteni az Országos Építésügyi Nyilvántartásba.
Ez utóbbival lesznek igazán gondok, mert egy 90-es építési engedélyben még nem voltak olyan energetikai követelmények, amik most viszont vannak. Egyszerűen csak hőszigetelni pedig nem lehet az épületet, mert akkor el fog térni az engedélyezett tervektől, ami pedig szabálytalan építésnek minősül. Valószínűleg módosított építési engedélyt kell kérni a befejezéshez, ha ez egyébként szabályosan megoldható. Fordulj a tervezőhöz.

mrkux # 2018.09.06. 10:27

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Kb. 15 évvel ezelőtt vásároltunk egy családi házat, amely még használatba vételi engedélyt nem kapott (azóta sem), mivel nem lett megkérve rá. Az épület építési engedéllyel rendelkezett, amelyet még 1990-ben kapott meg. A ház üresen áll, belülről burkolva még nincs, csak vakolva, meszelve. A közművek be vannak vezetve a házba (víz, villany, gáz), viszont szerelvények nincsenek. Maga a fűtés sincs kiépítve még. A ház ettől függetlenül jó állapotban van. Kérdésem az lenne, hogy lehetne erre az épületre a legegyszerűbb módon megszerezni a használatbavéleti engedélyt?

Köszönettel:

nanemaaa # 2018.09.05. 08:00

drbjozsef
R = 312/2012 (XI.8.)Korm.r.

nanemaaa # 2018.09.05. 07:57

prtvlogan
A használatbavételi eljárás attól függően, hogy kell-e közreműködnie szakhatóságnak 8, vagy 35 nap.
Szerintem csak akkor lenne érdemes megvenni az ingatlant, ha az eladó elintézte az engedélyeket és a feltüntetést is. Egy vitatható jogállású épület szerintem lehet komoly értékcsökkentő tényező is.

nanemaaa # 2018.09.05. 07:53

Rumcájsz
A szabálytalanul megépített építményre nem hatósági bizonyítványt, hanem fennmaradási engedélyt kellene kérni, ha az építési engedély megadásának feltételei fennállnak, vagy megteremthetők. Étv 48/A (1) bek.

prtvlogan # 2018.09.04. 07:23

Tisztelt Fórumozók!

A megvételre kiszemelt családi házról kiderült, hogy a tulajdoni lapon „beépítetlen építési terület”-ként szerepel, mert a használatbavételi engedélyt nem kérték/intézték el. Az ügyvéd, akit megkerestünk, hogy segítsen, azt mondta, hogy egy földmérővel ki kell méretni, majd a földhivatalban bejegyeztetni, így felkerül a térképre, és eladhatóvá válik a ház. A tulajdoni lapon szerepelnek még közmű, illetve egyéb tartozások.
A kérdésem az lenne, ha tud ebben valaki segíteni, hogy egy 2004-ben építési engedéllyel szabályosan felépült ház esetében mennyi idő körülbelül, mire egy használatbavételi engedélyt kiadnak rá, mert az eladó már 2 hónapja mondogatja, hogy intézi, nekünk meg ez év végén költöznünk kell…

drbjozsef # 2018.07.27. 08:15

Szerintem az Étv 34§(5)-nek legfeljebb a "b" pontja vonatkozhatna a kérelmedre. De mi az "R", ami az 56§ ?