garázs ügy


tadam # 2019.12.19. 20:08

Köszönöm szépen a tanácsot drbjozsef!

További szép estét!

adam

drbjozsef # 2019.12.19. 05:55

tadam,

Főszabály szerint a társasházi különtulajdonokra nincsen a tulajdonostársaknak elővásárlási joga. De kiköthető az Alapító Okiratban :

Tht. 5.§(3) Az alapító okiratban a külön tulajdonban álló lakásra, illetőleg a külön tulajdonban álló nem lakás céljára szolgáló helyiségre a tulajdonostársak javára elővásárlási, előbérleti jog létesíthető.

Nézd meg az alapító okiratotokat.

tadam # 2019.12.18. 21:05

Szép estét!

Segítséget szeretnék kérni! Van a társasházunkban az udvaron egy olyan garázs amelynek a tulajdonosa a hozzá tartozó lakást korábban eladta, azonban a garázst nem. Most el akarja adni külön a garázst is egy kívülálló személynek. Az udvarunkon minden lakáshoz van garázs ezek a garázsok (amelyet el akarnak adni az is) önálló helyrajzi számmal rendelkeznek. A fő kérdésem az lenne, hogy eladhatja -e a mi azaz a tulajdonostársak hozzájárulása nélkül? Van- e elővásárlási jogunk? stb.

üdv. adam

MajorDomus # 2019.06.06. 19:32

És jogosan!
(egy troll)

wers # 2019.06.06. 06:40

És majd érzékeny búcsút venni tőle, ha a közterület felügyelet elszállítatja.

Igen, a gépjármű nyilvántartás szerinti üzembentartó költségén, amit ha nem fizet ki önként, majd végrehajtják.

nanemaaa # 2019.06.06. 05:59

Még mindig ott az alapkérdés, kié a közterület? Kisajátítható-e magán célra a közterület?
Mennyi pénze fekszik a kérdezőnek a közút és az útcsatlakozás kiépítésében, szerepel-e tulajdonosként a tulajdoni lapon? Ha nem, akkor milyen alapon formál magának jogot a más tulajdonának önkényes kisajátítására? Miért nem a város főterén akarja a roncsot tárolni, vagy miért nem állít ott fel egy pottyantós budit saját magának? Esetleg a főtéri szökőkút mellé építhetne magának egy kis pihenő házat! Sajnos vannak ilyen emberek, akik nem értik meg, hogy a köz tulajdona nem a saját tulajdonuk, és ők nem inkább emberekebbek, mint mások.
Egyébként meg valóban kinn kell hagyni minden roncsot az utcán, ne csúfítsa otthon a kertet. És majd érzékeny búcsút venni tőle, ha a közterület felügyelet elszállítatja.

drbjozsef # 2019.06.06. 04:53

Bár egy próbát lehet, hogy megérne, "elveszíti közterület jellegét", volt már valami ilyesmi, úgy rémlik. Bár aztán az sem vált be...

drbjozsef # 2019.06.06. 04:40

kantal01,

Értem én a te vágyvezérelt érvelésedet, csak hülyeség.

Nem attól közterület valami, hogy "csak és kizárólag a garázs tulajdonosát szolgáló építmény" vagy mert csak "abból a célból épült meg, hogy a garázs könnyen megközelíthető legyen az utca felől".

Tehát továbbra is : ezek szerint az a felhajtó, amit járda keresztez, az közterület, de azok, amelyeket nem, az nem közterület szerinted?

kantal01 # 2019.06.05. 21:31

@MajorDomus: te továbbra is csak egy troll vagy. Azért szólsz hozzá a témához, hogy mást bosszanthass vele. Semmi konstruktívat nem tudsz magadból kipréselni. Kérlek ne írj, felesleges. Tönkre teszed a fórumot és annak célját.

@drbjozsef: Igen, jól érted, a közhasználatra szolgáló minősítésén rugózok. Szerintem csak és kizárólag a garázs tulajdonosát szolgáló építmény, mely abból a célból épült meg, hogy a garázs könnyen megközelíthető legyen az utca felől. A köz számára semmilyen közfeladatot nem tölt be. Nem keresztezi járda, még gépkocsival történő megfordulás céljából sem tudja használni senki (mint pl. egy kapu előtti területet), mert olyan helyen van, és olyan a kialakítása hogy ez erre sem alkalmas. Nem tudsz olyan funkciót ráhúzni a felhajtóra, ami közhasználatúvá tenné.

MajorDomus # 2019.06.05. 20:19

Persze,ezt az első arra járó közterületfelügyelő rövidre zárja.

drbjozsef # 2019.06.05. 15:05

... és ha ez rendben van, akkor a közterületi gépjármű tárolásra vonatkozó szabályok szerint ott egy lejárt műszakijú, rendszám nélküli autót nem tarthatsz. Told be a garázsodba, ott igen.

drbjozsef # 2019.06.05. 15:04

kantal01,

Szerinted ezen indoklás melyik pontja nem felel meg a felhajtódra?
Kitalálom : a "közhasználatra kell szolgáljon".

Mondom, az az állításod, hogy "mivel azt bárki nem használhatja csak a garázs tulajdonosa" téves. Közterület. Bárki használhatja azzal, hogy az ingatlanodra bejutást nem akadályozza.

Ha nem vagy ott, bárki sütögethet ott húst, sakkozhat, vagy imádhatja szabadon a szűrőfejű spagettiszörnyet. Ha megérkezel az autóddal (vagy elmész) lehetővé kell tennie, hogy kiállj/beállj. Egyebekben ugyanúgy használhatja, ahogy te is, vagyis : "bárki".

Esetleg azt állítod, hogy az országban található több millió kapubejáró nem közterület, csak mert ott az ingatlan tulajdonos jön-megy?

kantal01 # 2019.06.05. 14:45

@drbjozsef: Szerintem tévedsz. "Az Étv. közterület fogalma alapján hármas feltételnek kell egy területnek megfelelnie ahhoz, hogy az közterület legyen. Egyrészt állami vagy önkormányzati tulajdonban kell hogy álljon, másrészt közhasználatra kell, hogy a terület szolgáljon, harmadrészt pedig mindennek az ingatlannyilvántartásból ki kell tűnnie."

wers # 2019.06.05. 11:09

Gyakorlatilag folyamatosan volt öt-hat lopott autó a ház körül. :D

Mégis sikerült mindet eladnia (még papíron is)

wers # 2019.06.05. 11:08

Gyakorlatilag folyamatosan volt öt-hat lopott autó a ház körül. :D

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.05. 10:55

egy gépjárműkereskedő a parkolót kinevezte magának telephellyé,

Kereskedő... Gyakorlatilag folyamatosan volt öt-hat lopott autó a ház körül. :D

drbjozsef # 2019.06.05. 08:56

kantal01,

Ja hogy Te vitatod. Az más. Akkor mi a kérdés?
Véleményt kértél, és egyöntetűen megkaptad : nem tárolhatod ott a roncsodat.

Lefordítom az Étv. fogalommeghatározását :
Közterületként nyilvántartott = közterület.

Az, hogy Te vitatod, más dolog. Ne itt vitasd, hanem pereld be az önkormányzatot. Onnan már releváns véleményt fogsz kapni.

wers # 2019.06.05. 08:07

Béla, nem a ti környéteketen volt néhány éve, mikor egy gépjárműkereskedő a parkolót kinevezte magának telephellyé, azaz az eladandó kocsikat oda "parkolta" le?

kantal01 # 2019.06.05. 08:07

@nanemaaa: ezt is olvastam, köszönöm. Azzal indítottam a témát hogy közterületként van bejegyezve a felhajtó, ugyan akkor vitatom a közhasználatra szolgáló részt, ami feltétele annak hogy ez közterületnek minősüljön.

kantal01 # 2019.06.05. 08:00

Leakadhatnátok a kresz részéről, több figyelmet kellene fordítani arra, hogy ez mennyiben közterület, (ha nem közhasználatra szolgáló terület). Ott a hivatkozott Étv. Vitatkozzunk arról, mitől lesz ez közhasználatra szolgáló terület, mennyiben használhatja akárki, mikor ez egy magán garázshoz épült felhajtó.

nanemaaa # 2019.06.05. 07:48

kantal01

Dicséretes dolog, hogy megtaláltad az Étv-t, ugyanakkor az már nem, hogy azt csak szelektíven vagy képes olvasni.
A törvény 2. § 13. alpontja szerint ugyanis:
Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.
A fentiekből adódóan az utca és annak minden - egy helyrajzi számon lévő és az ingatlannyilvántartásban közterületként nyilvántartott - része és szerkezeti eleme bizony az önkormányzaté és nem a tiéd. Ezzel az erővel betolhatnád a szomszéd telkére is az autót, mert jelen esetben a közterületen történő tárolás bizony ugyanazt a jogi helyzetet valósítja meg. És ha a szomszéd ezt nem engedni meg neked, vagy esetleg jogszabály is tiltja, akkor ezért nem verheted meg, úgy is mondhatnánk, nem jogalap a verésre.
Megjegyzem, hogy a közterület az önkormányzat olyan tulajdona, mely a törvény szerint elidegeníthetetlen, törzsvagyon, így akkor se adhatná el neked, ha nagyon szépen kérnéd.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.05. 07:39

Kösz, drbjozsef, az én fejemben a 2012. augusztus 24. előtti állapot maradt meg.

wers # 2019.06.05. 06:59

Önkormányzati rendelet szokta előírni, hogy üzemképtelen (ilyen a lejárt műszakis autó is) és roncs autót tilos közterületen tárolni.

De fokozhatjuk is, mert pl. ha ez egy sima parkoló, még csak-csak, majd tréler elviszi egyszer, de ha kapubejáró, garázsbejáró, bizony akadályozza a bejárást. Lejárt műszakival csak útvonal engedéllyel szabad akár csak egy métert is megtenni (elállni az ajtó elől)

gerbera317 # 2019.06.05. 06:35

Ez nem KRESZ-kérdés, hanem rendészeti. Önkormányzati rendelet szokta előírni, hogy üzemképtelen (ilyen a lejárt műszakis autó is) és roncs autót tilos közterületen tárolni.

drbjozsef # 2019.06.05. 06:13

KBS,

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet
41. § (1) A 40. § rendelkezéseit értelemszerűen RESZalkalmazni kell a várakozásra is.
(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:
...

  1. ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást - az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül - akadályozza;