Zajos szomszédok


Xénia1212 # 2019.11.30. 09:48

Tisztelt Fórum követők,

Egy olyan problémával, kérdéssel fordulok jogi tanácsért, ami elég kellemetlen, de valamit muszáj tennünk, mert lassan elviselhetetlen a helyzet.

Panellakásban élünk, lassan 4 hónapja. A közvetlenül felettünk lakó szomszéd egy egyedülálló anyuka, akinek a fia sajnos pontosan nem tudom, hogy mi a betegségének a neve, de valamilyen fogyatékossággal él. A lényeg, hogy amikor itthon van fel és alá rohangál a lakásban és eszméletlen módon zajog, mint ha szekrényeket borogatnának, vagy műanyag labdát gurigatna a földön. Egyszerűen elképzelésünk sincs, hogy mit csinálhat, de sokszor szinte már azt érezzük beszakad a plafon.
Amikor először szóltunk, nem tudtuk, hogy valamilyen betegség vagy fogyatékosság áll fent. Anyukája sajnos nagyon ellenszenvesen és visszautasítóan viselkedett elsőre, aztán azt mondta valamit majd kitalál, de sajnos ez van javítani nem tud sokat a helyzeten. A kérdésem az lenne, hogy tényleg ez van? El kell fogadni, hogy ilyen a szomszéd kisfia?? Kb. 7-8 éves lehet.
Azóta amikor már nagyon eldurvul a helyzet vagy hétvégén korán reggel zajong és írunk neki sms-t, vagy jelezzük, hogy kezd sok lenni, azzal "támad" vissza, hogy ha majd nekünk megszületik a kicsi, ugyanis várandós vagyok, majd ő is zaklat minket, ha sír, tehát nem túl együttműködő, ha fogalmazhatok így, azt mondanám primitív.

Mit tehetünk?
Előre is köszönöm a segítséget, tanácsot!

drbjozsef # 2019.07.31. 05:50

Ha egy éven belül kezdődött : birtokvédelem a jegyzőnél.

Egy éven túl bíróság.

Bombika1976 # 2019.07.30. 19:14

Szép Estét!

Családiházas övezetben a hátsó szomszédunk szobáztat -vendégmunkásokat szállásol el.Kb.30-35 fő.
Rendszeressé váltak a hétvégi ,kora délutáni óráktól az éjszakába nyúló bulizások-kiabálások,hangoskodások.
Már kiterjesztették a tivornyázást a hétköznap estékre is.
Mintha egy kocsma működne a kertünk végében.
Mindig azt játszuk,hogy a tulajdonosnak üzengetünk,ő jelzi a lakóknak hogy gond van-átmenetileg csend van és utána kezdődik minden elölről. Nagyon bosszantó és megkeseríti az életünket ez a helyzet.Akkor most ezt a kialakult helyzetet kötelesek vagyunk eltűrni?
Előre is köszönöm a segítő válaszokat,tanácsot.

Vicky Mena # 2019.07.30. 18:26

Elkeserítő, hogy egy problémás önkormányzati bérlő esetén sem a jegyző, sem a Lakásügyi csoport nem hajlandó segíteni.
A bérlő rákiabál az emberre,hogy "Fogd be a pofád!"

Vicky Mena # 2019.07.30. 18:26

Elkeserítő, hogy egy problémás önkormányzati bérlő esetén sem a jegyző, sem a Lakásügyi csoport nem hajlandó segíteni.
A bérlő rákiabál az emberre,hogy "Fogd be a pofád!"

MajorDomus # 2019.07.01. 18:26

Pontosan!
Egy beszélgetést megér az ügy,mielőtt a 400 wattos hangfalakra ráengeded a bikicsunájt,szigorúan a nyelvórák alatt!

drbjozsef # 2019.07.01. 15:59

Tartok tőle.
Este 10-ig korlátok között zajonghatnak. Ha nem nyúzzák a gyerekeket (vagy azok egymást), elképzelhető, hogy az a "hangoskodás" ebbe még belefér - még ha titeket zavar is.

Ezért mondanám, hogy elsőre érdemes hozzájuk fordulni, és megpróbálni konstruktívan megoldani a problémát.

Aztán ha nem megy, lehet kevésbé konstruktívan is, mint szomszéd, Te is tudsz nekik kellemetlenkedni, hogy ne legyen az az iskola olyan komfortos...

Masiniszta # 2019.07.01. 13:57

Köszönöm a gyors választ. Azt nem értem, hogyan adhatnak működési engedélyt ilyen tevékenységre. Ha meg megengedték, attól tartok, hogy vesztésre állok a hivatallal szemben.

drbjozsef # 2019.07.01. 12:33

Masiniszta,

Elsőnek a szomszédhoz.

Másodszor kérhetsz birtokvédelmet a helyi jegyzőtől (ha a zajongás kevesebb, mint 1 éve megy).

Végső soron, ha a jegyző intézkedése nem megfelelő, bírósághoz fordulhatsz.

Masiniszta # 2019.07.01. 12:21

Tisztelt Fórumozók!

Egy zárt beépítésű családi házas övezetben lakom. A mellettünk lévő családi házat megvásárolták, ahol nyelviskolát működtetnek. A tanítási év alatt a gyerekek bent az épületben vannak, míg a várakozó szülők ill. a testvérek kint az udvaron hangoskodnak. Az utolsó csoportok este 7 órakor végeznek, így addig nem tudjuk a saját kertrészünket ill. teraszunkat használni a hangoskodás miatt. Ma pedig elkezdődőtt a nyáritábor, így egésznap "élvezhetjük" a gyerekek üvöltözését, hangoskodását. A kert kb. 300nm-es, van amikor 20 gyerek is van ezen a kicsi területen és a tábor este 6 óráig tart.. Ami szintén nincs megoldva az a parkolás kérdése, mivel a gyerekeket kocsival hozzák, nincs annyi parkolóhely, hogy mindenki elférjen ezért a szomszédos házak előtt hagyják a kocsikat. Arra hivatkozik a tulajdonos, hogy az iskolának nem kell parkolóhelyet biztosítani. Kérdésem, kihez fordulhatok, hogy visszakapjam "kertvárosi" nyugalmunkat?
Üdvözlettel!

MajorDomus # 2019.06.24. 19:31

Miért nem szólsz neki?

karolina1969 # 2019.06.24. 17:30

Kedves Fórumozók!
Az normális dolog, hogy 32 decibeles ajtón keresztül is hallom a szomszédom, aki a saját lakásának ajtaját mindig teljes szélességben nyitva tartja a közös, zárt folyosóra, ahonnan a kettőnk lakása nyílik? Nem mindig lehet érteni mit beszélnek, de a hangjuk folyamatosan átjön hozzánk, pedig új ajtót is csináltattam...egyáltalán normális, hogy mindig nyitva van az ajtaja.....őszintén szólva végtelenül rossz érzés, naponta többször elsétálni a nyitott ajtajuk mellett, ahogy belépünk a közös folyosóra, a fejünket azonnal fordítjuk a másik irányba, hogy még véletlenül sem nézzünk be....nekem olyan putriszagú az egész így......nem vagyok kekec, de ez nem jó így, zavaró....

Nety90 # 2019.06.23. 18:22

MajorDomus

Értem, az a baj, hogy a birtokvédelemről csak most szereztem tudomást, ahogyan arról is, hogy bérlőként is kérhetem. Írtam nekik, hogy ez az utolsó felszólításom, a következő már hivatalos úton fog zajlani. Még mindig várom, hogy mi lesz a reakció. De azért ez tényleg szőrnyű, hogy egyesek ennyire tojnak a másik fejére.

Szomorú örökös # 2019.06.23. 04:45

MajorDomus

s ,,a célból,, tettem rá egy félkilós lakatot

s amit a tűzoltóság első körben úgy lever, mint a sicc, ha áramtalanítani akarja a lakásodat egy esetleges tűz esetén...mellesleg az óraleolvasó sem tudja így ellenőrizni az órát.

MajorDomus # 2019.06.22. 19:40

Olivia...
Fotók,hangfelvétel,bizonyitékok,és birtokvédelem kérése a Jegyzőtöl,levél az eszközkezelőnek,kérve a bérleményellenőrzést!

MajorDomus # 2019.06.22. 19:37

Sz.örökös
Szerintem eszükbe jutott nekik is,de szintenként van elektromos szekrény acélból,s ,,a célból,, tettem rá egy félkilós lakatot.

OliviaHerdsmann # 2019.06.22. 05:39

Kedves fórumozók!
10 éve élek egy szociopata szomszédjaként, éppen alatta. A folyamatos, mások által is említett csendháborítással a mai napig nem lehet mit kezdeni, ha elmentem az önkormányzathoz bejelenteni, másnap össze volt karcolva az autónk, a postaládánk meg szét verve...
A lakásunkat állandóan áztatta egy éven át. A konyha, nappali, WC és fürdő teljesen tropa, a biztosító pedig nem fizet, mert nem lett időben megkezdve a kár elhárítás. Ez megint csak nem a mi hibának volt, hiszen szóba sem állt velünk, helyette rám küldte a szövetkezet emberét, aki közölte, hogy ne zaklassam szegényeket, mert nem ők áztatnak, és különben is gyerek kora óta ismeri a nőt, nem tehet szegény a neveltetéséről...
Végül kiderítettem, hogy az eszközkezelőnél van a lakás, értesítettem őket is. Kiderült, hogy 4 helyen csőtörés van a lakásunkban és három ponton áztattak minket.... Miután ki akarták tenni őket innen, még ő kezdett el aláírást gyűjteni ellenem, hogy én akarom őket kitenni és egy pszichopata vagyok... Ez volt februárban, azóta is itt vannak és a zaj terhelés azóta csak fokozódott, gondolom csak azért is.
Azt már csak mellékes jegyzem meg, hogy a kutyájuk havonta egyszer össze sz@rja a lépcső házat, de nyilván nem ők azok, mert pórázon sétáltatják. Ez megint csak egy oltári rizsa, a kutya már rég lent van, míg ők az ajtót zárják...

Szomorú örökös # 2019.06.22. 03:43

Egyébként anno pár éve egy nyaralóövezetben meglátogattunk egy ismerőst. A szomszéd nyaralóban igen-igen hangosan zenét hallgattak szinte egész nap. Nem szóltunk érte, mert fiatalok és hadd élvezzék. Bár néhány ötlet eszünkbe jutott, pl. a „véletlen” áramtalanítás is. Aztán délután egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy csend van. Kiderült, hogy véletlenül egy pohár ital ömlött a Hi-Fi-re, ezért nem tudták tovább hallgatni. Szinte egyszerre ugyanaz volt mindannyiunk gondolata: „Óóóóó, de sajnáljuk!” :-D

Szomorú örökös # 2019.06.22. 03:40

MajorDomus

Mikor elmentünk dolgozni,felkapcsoltam a Rock rádiót a 4 hangfallal....Két hónap múlva elköltöztek.

Pedig mennyivel egyszerűbb lett volna, ha lekapcsolják ilyenkor az automatát a folyosón és máris csend van. Neked meg egy totál leolvadt hűtőd, mire hazaérsz. No persze nem adok ötleteket. :-D

MajorDomus # 2019.06.21. 22:49

A birtokvédelem nem játszik,azt egy évén belül kérheted. Nyugodtan hozd ide a babát! Kutyaharapást szőrivel!

Nety90 # 2019.06.21. 15:13

MajorDomus

Értem és köszönöm a hozzászólást. Igazából ez már kb. 3 éve tart. Már úgy érzem, hogy kezdünk megőrülni. A birtokvédelmi eljáráson gondolkodom. Nagyon aranyos a kölykök, amikor hallom őket a társasházban énekelni, meg kiabálni, de úgy gondolom, hogy amit a lakásban leművelnek, az már tarthatatlan. Ha egész nap itthon vannak, akkor egész álló nap, viccen kívül, talán amikor esznek nem, megy a dübörgés, a zuhogás és a zörgés. Anyuka úgy oda tudja verni a sarkát néha, hogy az ágyunk is belerezonál. Sajnálom, hogy ilyen sokaknak vannak hasonló panaszaik. Tényleg köszönöm, hogy leírtad a történeted, látom, nálatok sem volt jobb a helyzet. Így terhesen folyamatosan stresszelek miatta, és attól félek, hogyha ne hogy Isten, nem végzünk az építkezéssel, akkor a babát még ide kell hoznunk, és bele se merek gondolni, hogy akkor mit fogunk tenni. Remélem, azért találunk majd megoldást és a minden rendeződni fog :)

MajorDomus # 2019.06.20. 18:40

Nety
Semmit.
Örülj neki,hogy nem a tulajdonodban teszik tönkre az életedet,s csak a lakáskulcsot kell leadni.nem pedig egy élet munkáját!
Felettem is lakott albérlő házaspár két gyerekkel,még neki állt feljebb,ha szóltam,hogy a 2.5 évest nem tudja megkötni.
Ő ezért a lakásért fizet. Jeleztem,hogy nem nekem,s a dij arra nem jogoditja fel,hogy másokat zavarjon.
Nem változott a helyzet.
Mikor elmentünk dolgozni,felkapcsoltam a Rock rádiót a 4 hangfallal....
Minden szomszédom dolgozik,őket napközben nem zavarta.
.
Két hónap múlva elköltöztek.
.
Ne aggódj.a főbérlőd talál másikat helyetted.

MajorDomus # 2019.06.20. 18:27

1peter
Komolyan gondolom.

A szenét emberek sokáig büntetlenül keseritik mások életét,hiszen - nekik - pénzbe nem kerűl. A jogaid érvényesitése annál inkább.

Nety90 # 2019.06.16. 17:53

Remélem tud valaki érdemben segíteni. A promlémánk a felső szomszédainkkal van. Ők 3 éve vásárolták az ingatlant, azóta folyamatos a dübörgés, a zörgés. Először akkor szóltunk, amikor az egyetlen gyerek még 22:30 után is dübörgött. Azt letagadta anyuka, de valószínű, hogy mi is és a nálunk tartózkodó vendégek is süketek vagyunk. Ezzel felhagytak szerencsére. Legközelebb pedig azért jeleztünk, hogy talán ne 23:15-kor kezdje el húzogatni a székeket, vagy éppenséggel vasárnap 5:30-kor. Szerencsére ez is meg tudták oldani. Viszont, amióta megszületett a második gyerek, azóta élhetetlen a lakás. Anyukának mindegy, hogy hétköznap vagy hétvége van, a reggeli ébresztőt megtartja a lépcsőn történő ledübörgéssel, majd a gyerekek futkorászásával, vagy éppen nekifutásból ugrálásával 6-kor. A férjem sokat dolgozik, már jeleztük feléjük. Egyedül csak akkor van csend és nyugalom, amikor elmennek itthonról. Az előző tulajdonosokkal egyáltalán nem volt ilyen problémánk, pedig ők 5 évig laktak a fejünk felett. Mi csak bérlőnk vagyunk. Már jeleztük a főbérlőnknek is, aki szólt is nekik. Mindent letagadtak. Szeretnénk mi is vendégeket, barátokat hívni. Szeretnénk mi is pihenni esténként, hétvégente és nem a folyamatos dübörgést hallgatni. Ez azóta van, amióta a beköltözés után 2 hónappal felújították a lakást. Minden lehallatszik. Ők szépen élik az életüket, persze csak felettünk laknak, utána amikor megunták felmennek az emeletükre aludni. Mit lehetne tenni? Bár hozzátenném, hogy ösztönzően hatottak az építkezésünkre, mert 7 hónapos terhesen vagyok itthon, úgy hogy reméljük idén még költözhetünk. Viszont a főbérlőnket sajnálom, aki nem tudom, hogy tud-e majd olyan lakót találni, aki el tudja viselni őket. Köszönöm a segítséget!

1Peter # 2019.06.16. 11:45

MajorDomus: köszi a választ, de ezt ugye nem írtad komolyan?

Nem annak kellene inkább költeni és viselkedni, aki tesz magasról a szabályokra, a házi rendre? Beleállok a harcba.
Nem azért vettem a lakást, hogy elköltözzek.