Zajos szomszédok


drbjozsef # 2020.12.16. 07:03

Biztosan evidens, de csak leírom : azért a legjobb nem a jegyző, meg a per, meg a jogi lépések, hanem a megbeszélése a problémának a szomszéddal.

Értem én, hogy esetleg már megpróbáltad, és nem lehet rá hatni, meg ilyenek, de gondolj bele : ha elkezdik őt zaklatni a hatóságok miattad, akkor csak még rosszabb lesz. Berág, aztán legközelebb arra ébredsz, hogy veszélyes hulladék tárolót nyitott egy fekete mészárszékkel kombinálva az ablakod alatt.

Közösen kell kitalálni valami kompromisszumot, ami neki is elfogadható. Ennél minden más megoldás drágább, hosszadalmasabb, és a végén gyakran még sokkal rosszabb is - legalábbis összességében...

csubuka # 2020.12.15. 21:57

Zavarónak nagyon zavaró. Csak ez egy igen csendes környék, ezért a normál helyzet szerintem kiemelkedően jó, így az embernek nagyon kellemetlen egy ilyen változás.

Ugyanakkor a jogszabályi limit lehet magasabb tűréshatárt követelne az embertől.

Szerencsére nem éjjel nappal megy a ventilátor, csak időnként.

Ez valami csőventilátor lehet, én csak a végcsonkot látom, nem látszik semmi se belőle, ami alapján azonosítani lehetne. Szerintem nem méretezték a légcsatornát sem kellőképpen, így brutál a kiáramlási zaj, elég gány megoldás.

alfateam # 2020.12.15. 20:30

Nézd meg a ventilátor típusát és keresd meg egy katalógusban mekkora a zajszintje.
A lakóövezetedhez tartozik egy jogszabályi megengedett zajszint, a kettőt már össze tudod vetni.

alfateam # 2020.12.15. 20:24

Igen, azt döntsd el, hogy zavar-e a ventilátor vagy csak kekeckedsz.

csubuka # 2020.12.15. 19:51

Jogos, persze, köszönöm. Csak mielőtt ebbe belekezdek szeretném tudni, hogy tényleg jogsértő-e a szomszéd vagy csak én érzékelem nagyon rossznak a csodás megoldását. Olyan vitába nem szeretnék belemenni, amiben nincs igazam a törvény szerint.

alfateam # 2020.12.15. 19:36

Ha a jegyző elhajt azt indokolnia kell, ha az indoklás neked nem felel meg fellebbezel!

csubuka # 2020.12.15. 19:25

Kedves alfateam!

Köszönöm szépen a választ!

De akkor maga a kifújás elhelyezése nem szabályozott önmagában? Milyen magasan, a kerítéstől milyen távol lehetne vagy ilyesmi?

Gondolom kellene csináltatni hivataloz zajmérést jegyzőkönyvvel, hogy a jegyző ne tudjon elhajtani.

Itt minek kellene megfelelni? Az épületen belül, ámde nyitott ablaknál nem kéne, hogy este a 30, nappal az 40dB túllépve legyen? *Ezt talán az 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM "A zaj terhelési határértékei az épületek zajtól védendő helyiségeiben" része szabályozná?

Szóval ha az adott új szellőztető miatt ez nem tartható már, akkor az nem megfelelő? Nyitott vagy zárt ablaknál kéne ezt mérni?

alfateam # 2020.12.15. 19:14

Ha a történet nem régebbi 1 évnél a jegyzőhöz fordulhatsz birtokvédelemért.
Érdemes lenne hivatkozni a zajhatáson túl a szaghatásra is.

csubuka # 2020.12.15. 17:42

Kedves Fórumozók!

Családi házas övezetben a szomszédban - gondolom a pince gányolt beépítése miatt - megjelent egy iszonyú hangos szellőző kivezetés 80cm magasan a lábazaton.

Családi házas övezetben nem tudom, hogy létezik-e jogszabály vagy előírás szellőztető ventilátorok kivezetésének elhelyezésére (társas-házakban az OTÉK szabályozza). Gondolom nincs ilyen sajnos, mindenki mókányoljon, amit akar.

Ilyenkor ez a zavaró minőségtelen műszaki megoldás (gondolom egy szabvány mérettel nagyobb kivezetéssel jelentősen csökkent áramlási sebesség mellett a kifújás hangja sem lenne ilyen brutális) egyedül azzal volna támadható, hogyha a zajszintet a szomszéd ezen megoldása a saját házamon belül egy bizonyos szintre emeli nem?

drbjozsef # 2020.12.10. 15:38

fuzsi,

Az lenne a kérdésem, hogy lehetőség van e arra hogy a lakókkal összefogva egy közgyűlésen megszavazni, hogy költözzenek el. Persze a lakók többségének beleegyezésével.

Nem, dehogy. Ez nem kiszavazósdi.

Továbbá jogi úton milyen lehetőségeink vannak?

Ha egy évnél rövidebb ideje áll fent a zavarás, birtokvédelmet lehet kérni a helyi jegyzőnél.

fuzsi # 2020.12.10. 11:43

Tisztelt Ügyvéd!

Társasházban lakunk. Az alattunk lévő ingatlan tulajdonosa kiadta a lakást egy 6 tagú "családnak" (4 gyerek)

Állítólag szerződést írtak alá, a tulajdonos azt mondta a közös képviselőnek hogy rendes családról van szó.

Azóta nincs egy perc nyugtunk se: a gyerekek rohangálnak egész nap, tologatják a bútort, hangoskodnak, megy a lárma egész nap.

Az lenne a kérdésem, hogy lehetőség van e arra hogy a lakókkal összefogva egy közgyűlésen megszavazni, hogy költözzenek el. Persze a lakók többségének beleegyezésével.

Továbbá jogi úton milyen lehetőségeink vannak? (mivel a szép szóra nem hallgatnak mindenféleképpen az lenne az elsődleges cél, hogy elköltözzenek)

Ez egy nyugodt, csendes lakókörnyezet volt eddig. Nekünk is van egy tűréshatárunk, de ez már elviselhetetlen.

Köszönöm a választ

Tikka Billa # 2020.12.10. 11:09

Szép napot!
Problémám a következő: társasház 2. emeletén lakom alattam a földszinten dohánybolt. Előtte élelmiszerbolt volt, átépítés/felújítás után idén nyáron nyitott, tulaj nem változott. Kb. 6 hete a bejárati ajtó minden csukódása, csapódása felhallatszik, hozza a fal a hangot. Ez korábban nem volt így. Hetente jelzem a tulajnak a problémát, közös képviselő is beszélt vele, megoldási javaslatokat is adtunk, ezeket nem fogadja el. Az ajtó nehéz fémajtó, fémkerettel, görgős zárral. Az ajtó csukódáskor nekicsapódik a görgővel a keretnek, majd átfordul rajta és az egész ajtó csapódik a keretnek. Ha nem csukódik be teljesen, akkor a görgős csapódás is felhallatszik. Megoldási javaslataink voltak: természetesen szigetelő szalag a két felület közé (nem működik, mert a tulaj úgy építtette be az ajtót, hogy ne legyen rés a keret és az ajtó között, ha beteszel bármit, nem lehet zárni), férjem ingyen igazított volna a záron, hogy szigetelővel együtt zárható legyen, az volt a válasz, hogy akkor a rés miatt feltörhető lesz az ajtó. Megjegyzem jelenleg a következő védelmi eszközök akadályozzák a betörést: riasztó, ajtónyitás-érzékelő, biztonsági üveg, alsó, felső zár, redőny, biztosítás is van rajta, de a tulaj még mindig attól fél, hogy feltörik. Másik ötlet volt egy épületgépész szerint: zárcsere, másik zárra, kilinccsel, behúzó beállításával. Tulaj válasza : nem cserél zárat, nem tesz fel kilincset, ilyen nagy forgalomnál nem praktikus. Saját ötlete egy van, kiveszi a görgőt a zárból, és igazít a behúzón. Ezt is csak mondja, de nem csinálja meg. Most ott tartok, hogy 6 hét után úgy gondolom mindent megtettem, szépen nőiesen kértem, a közös képviselő is, szólt neki, elmagyarázta a helyzetet, megoldási javaslatokat is adtunk, de semmi. Elég idegesítő a folyamatos csapódás, még ha nem is hangos, de nyitvatartási időben, van, hogy 30 percben 30 csapódás. Pihenést, nyugalmat zavarja, ezzel hosszú távon kínozni lehet, Beszéltem az önkormányzattal, beadtam egy panaszt a környezetvédelmi hatósághoz,hozzájuk kell mennem zaj esetén, utána birtokvédelmi két tanuval. Megfenyegessem, könyörögjek? Ötletek, vélemények? előre is köszönöm.

MajorDomus # 2020.09.23. 15:37

Csak mondanám hogy a sztár női fodrászok is mind férfiak,ahogy a sztár séfek is.

wers # 2020.09.23. 04:57

:)
ez a fiúcska leginkább a balett táncos kategóriába sorolta mikor elmélázott a gondolaton (7-ket kezdi, ugye pályaválasztás is szóba került), inkább a kérdés, mi késztet erre egy férfit :)

De ezzel persze nem csorbítva a fodrászok érdemeit.

Belőlem nem hiszem, hogy jó fodrász lett volna. Pedig nem férfi vagyok.

Szomorú örökös # 2020.09.22. 19:45

Hogyan lesz egy férfiből női fodrász?
Úgy hogy megtanulja a szakmát.

Anno egyszer egy TV vetélkedőben két város vetélkedett, egyikben nők, a másikban csakis férfiak.
A két városból Két kiválasztott fodrásznak kellett összemérnie az erejét.

  • Az egyik egy nő volt, a másik meg egy férfi.
  • A nő egy csodaszép alkalmi frizurát készített egy nőnek, a férfi pedig kontyot egy másik férfinak.

Az eredményt el tudjátok képzelni, ugye?
Hogy melyik nyert, az nem kérdéses! :-D

MajorDomus # 2020.09.22. 18:49

Hogyan lesz egy férfiből női fodrász?
.
Úgy hogy megtanulja a szakmát.

drbjozsef # 2020.09.22. 06:09

Ez teszi a női fodrászt? Miket nem tanulok itten...

wers # 2020.09.21. 11:38

MD

Jó,tudom: miért nem lettem fodrász?

13 körüli legényke elgondolkodik:

Hogyan lesz egy férfiből női fodrász?

Én nem tudtam válaszolni.

wers # 2020.09.21. 11:36

bermuda, nehogy elővegyél egy három hónapos bejegyzést kekeckedni!

De ha már, nem tudom kihagyni:

MajorDomus # 2020.09.15. 19:13

. .

MajorDomus # 2020.09.14. 16:42

???
.
magyarul?

Vicky Mena # 2020.09.13. 18:11

Üdv!

Nem tudom megérteni,miért nem hajlandó a jegyző és/vagy az önkormányzat egy bérlő esetében,aki nem azon az emeleten száll ki a liftből,ahol lakik?!
Persze,lefelé könnyebb menni a lépcsőn,de későn jár haza,pont az ominózus emeleten nagyot láttán a lift, kiabál...

MajorDomus # 2020.06.24. 18:59

.
(pont)

Szomorú örökös # 2020.06.23. 18:17

MajorDomus

csak az bosszant,hogy hogy én minden ft után leadózok,ő meg befizet annyit hogy ne cseszegessék. Jó,tudom: miért nem lettem fodrász?

Pontosan így van! Én úgy gondolom, hogy vannak jól választott foglalkozások és vannak kevésbé jók. Ez ilyen bicikli.

De valljuk be, a topik témájától eléggé messze kalandoztunk, úgyhogy zárjuk le ezt itt. :-)

MajorDomus # 2020.06.23. 17:05

Hát elég drága.
Csak abból következtetek,hogy állandóan panaszkodik a 98 ezer ft-os nyugdijára. Ebből azért sejthető hogy nem az adó és járulékfizetés élharcosa.
.
Nem tőle sajnálom a pénzt,csak az bosszant,hogy hogy én minden ft után leadózok,ő meg befizet annyit hogy ne cseszegessék.

.
Jó,tudom: miért nem lettem fodrász?