Társasház és közös tulajdon

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.03. 13:35

A díj a földhivatal saját bevétele, így elengedni sem fogják.

drvöri # 2010.01.10. 12:41

Sziasztok....
A következő a problémám: a közös képviseletünk valahogy mindig "elfelejtette" a társasház alapító okiratát meghosszabítani, ezért már 6 éve nincs a társasháznak ilyen....a probléma az, hogy időközben a pincehelyiségben átalakítás történt, mindenféle engedély és a lakók beleegyezése nélkül. Egy lakást alakítottak ki, de az áramot, a vizet, mindent a házból "lopják", hisz engedélyeztetve nincs, a folyosói áramot használják, magyarán annak a költsége a lakóház közös költségét terheli később....megtörtént a feljelentés, a tulajdonos és a közös képviselet felé is. Az ügyvédnő viszont azt javasolta, hogy mi lakók fizessük ki az alapító okiratot, nehogy később mi is támadhatók legyünk emiatt.
kérdésem, hogy mennyibe kerül egy ilyen illetve visszaperelhető e ez az összeg a közös képviselettől, hisz ő nem látta el alapvető feladatát sem!
Köszi

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.01.10. 14:31

Hol jelentettétek fel?

MajorDomus # 2010.01.10. 15:08

Bocsi,de ez igy marhaság !
Az Alapitó Okiratot nem lehet meghosszabbitani,s megröviditeni sem.
Az Alapitó Okirat létrehozásával és benyujtásával jön létre a társasház s az addig nem veszti érvényét -mig a társasház fennáll. Módositani persze lehet. Szerintem inkább az a gond hogy nincs,ez nagy baj mert akkor társasház sem lehet!
Ki alakitotta ki a lakást?
Miért nem kérte a tulajdonosok hozzájárulását ?
Kissé zavaros amit leirsz. Hány lakásos a társasház? Ez fontos !

MajorDomus # 2010.01.10. 15:13

Mazsola 1 perccel megelőzött. A lényeg ha a társasház max. 6 lakás akkor müködhettek a Ptk alapján de akkor mindenki hozzájárulása szükséges, és nincs közgyülési többségi határozat. Ki épitette a lakást kinek a hozzájárulásával? Irj konkrétumokat.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.01.11. 08:18

Szóval, ha valaki a közös villanyórát lopja, akkor mi a teendő?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.11. 08:31

Követelni kell tőle a megtérítést. Valószínű azonban, hogy a közös képviselő tudtával és hozzájárulásával teszi; márpedig a társasház képviseletében a közös képviselő léphet fel és járhat el. Szóval kissé messzebbről kell kezdeni: közgyűlés összehívása, határozati javaslat előterjesztése, elfogadtatása. (Opcionálisan a közös képviselő letétele.)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.01.11. 09:04

Igen, a közös képviselő tudtával. Mindig a kisebb súrlódási felületet választja.

Köszönöm.

drvöri # 2010.01.11. 09:37

Nah, én annyira nem értek hozzá, nekem így mondták, hogy meg kell hosszabítani az alapító okiratot. A lényeg az, hogy most nincs!
Csak én azt nem értem, hogy az ügyvédnő azt mondta ( hozzáteszem az egyik lakó csaj), hogy ezt mindenkinek meg kell csinálnia, és hogy ez 190 oldal, plusz ügyvédi díj, és hogy ez minden lakásnak kell! De szerintem ez egy hülyeség, nekem eddig se volt....elkérhetnek ezért 35 ezer forintot???
A pincében levő lakás kialakításra semmiféle engedély nem volt. Mi lakók úgy tudjuk, hogy "lepaktált" a közös képviselővel, megállapodtak. De tőlünk tulajdonosoktól nem kérdeztek semmit, csak észrevettük, hogy valami gáz van....az áramot, a vizet, a szennyvízet-mind-mind engedély nélkül kötötték be, se az elmű, se más szolgáltató nem tudott róla!
Arról nem beszélve, hogy a lakás kialakításához önkormányzati engedély is kellett volna, plusz a mi hozzájárulásunk.
A társasház egyébként 48 lakásos.

nanemaaa # 2010.01.11. 16:20

Alapító okirat módosításnak hívják. Az önálló rendeltetési egységek számának változása a tulajdoni hányadokban is változást eredményezhetett. Talán ezért érintett minden lakás. Mellesleg a módosításhoz egyébként is kell minden tulajdonos hozzájárulása (bizonyos esetekben persze elég lenne a 80 % is).
Elkérni bármennyit lehet... kifizetni viszont annyit kell, amennyiben a végén megegyeztek. Az induló érték mindig az alkudozás belekalkulálásával kerül meghatározásra.

Krozsu # 2010.01.11. 16:49

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mit lehet tenni, ha a Földhivatal sorozatosan elutasítja a Társasház törvényes jelzálogjog bejegyzési kérelmét arra hivatkozva, hogy az Inytv. 32.§ (1) értelmébne a bejegyzés alapjául szolgáló okiratnak tartalmaznia kell az ügyfél természetes személyazonosító adatait, lakcímét, és személyi azonosítóját.
A probléma csak az, hogy a társasház nem rendelkezik a személyi azonosítóval és ugyebár ezt sem a központi nyilvántartóból, sem a tulajdoni lapból sem tudhatja meg.
Nincs véletlenül valami szabály, egy konkrét hivatkozás, ami feloldja a fenti kötöttséget a törvényes jelzálogjog esetében?
Mert ugyebár a szerződésesnél megadják a hiányolt adatokat, de a törvényesnél csak felszólítási kötelezettsége vana a Társasháznak és a lakónak abba nem kell beleegyeznie és adatokat szolgáltatnia.
Köszönöm szépen a segítséget.

nanemaaa # 2010.01.11. 17:09

Valami félreértés lehet, mert személyi azonosítót szerintem nem kérhet. Az adásvételi szerződések sem tartalmazzák, különben a közös képviselő mehnézhetné a földhivatali irattárban.

hunfrakk # 2010.01.11. 18:56

pedig Inytv. tényleg ezt írja,
tehát kérheti földhivatal

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

idézet:

32. § (1) Az okiratnak - ahhoz, hogy az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés alapjául szolgálhasson - tartalmaznia kell:

1. az ügyfél természetes személyazonosító adatait, lakcímét és személyi azonosítóját,
Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.01.11. 19:29

vagy, ha van olyan földhivatali határozat, amiben már az illető ügyfélként szerepel, pld. a saját tulajdonjog bejegyzéses földhivatali határozatában, akkor csak közölni kellene a földhivatali határozat iktatószámát.

MajorDomus # 2010.01.11. 20:59

A közgyűlési határozat alapján,(vagy a jogerős birói Végzés alapján ) ahol elrendelték a jelzálogjog bejegyzését, az Okmányiroda kiadja a személyi azonositót 2,500 ft illetékbélyeg ellenében. Pont.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.28. 07:03

Van kérdés is? Vagy csak sírni jöttél?

ragyasdezso # 2010.04.28. 08:24

Dorka51

Tényleg örüljetek, mert az életbe nem tudnátok csak saját erővel megcsinálni.
A pályázatírás, a pályáztatás és a kivitelezés lebonyolítása 4-5%-ért korrekt árnak tűnik a törvényi 8% helyett.

pelbor # 2010.04.28. 09:01

A probléma az, hogy ennek a háznak a lakói kb. 50%.ban nyugdíjasok, akiknek a bank hitelt már nem adna, de nem is akarnának felvenni. Egy barbatrükkel a szövetkezet veszi fel a hitelt és közösköltségkén leosztva fizetteti meg a lakókkal. Aki nem tud fizetni, azt "legfeljebb kilakoltatják". Tehát így lopják el a nyugdíjasok otthonát, amit életük folyamán megteremtettek....
Milyen társadalom az, amelyik ezt megengedi?!

nandy # 2010.04.28. 09:14

Nézd, nálunk is sok nyugdíjas lakik, hidd el, nem ők tartoznak...

Mielőtt ilyen mértékű projektbe kezdetek, érdemes felmérni a ház pénzügyi helyzetét, a lakók fizetési morálját. Ez a közös képviselő dolga!

Ha viszonylag alacsony a lakók átlagos adóssága, akkor kicsi a valószínűsége egy későbbi csődnek. De ha már most is tartósan milliókkal tartoznak, akkor nem szabad belevágni.

Szóval először menj el a közös képviselőhöz, nézd meg, hogy hányan és mennyivel tartoznak a háznak. Ugyanezt a kérdést az SZVB-nek is felteheted.

Ha nem kapsz megnyugtató választ, akkor talán érdemes bíróságon megtámadni a határozatot.

pelbor # 2010.04.28. 10:23

Köszönöm, de sajnos ez már járhatatlan út. Az igazgatóságunk és a kivitelező megszavaztatta és sajnos 10 fővel több volt az igen, mint nem szavazat.
Ezek után csak egy kérdésem van, hogyan kötelezhetnek engem, mint nyugdíjast hitel felvételére? Hogyan kötelezhetnek arra, hogy a nemfizetők helyett is nekünk kelljen fizetni?

osmi # 2010.04.28. 12:54

pelbor!
A tházi tulajdon okán.
2003. évi CXXXIII.törvény a társasházakról
3.§(3) A közösség egészét terhelő kötelezettség teljesítéséért a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk - vagy a szervezeti-működési szabályzatban ettől eltérően meghatározott mérték - szerint felelnek az egyszerű (sortartásos) kezesség szabályai szerint.
Sajna a tv.módosítás sem hozta be, hogy hitelfelvételhez legalább 4/5 -ös vagy -szerintem inkább - 100 %-os egynemű szavazat kell.

ragyasdezso # 2010.04.28. 21:04

pelbor

Nem klasszikus hitelfelvétel történik, hanem lakástakarék-pénztári konstrukció, ami gyakorlatilag 5 évre elosztva 0 szaldós kamatot feltételez. Tehát kapjátok az állami vissza nem térítendő részt, a 70-os állami támogatottságú hitelt és az LTP állami támogatását. Ezt az összeget a fűtési költség megtakarításából fedezni lehet.

MajorDomus # 2010.04.28. 21:21

Pelbor
Ha valamihez nem értesz akkor ne kiabáld tele a világot az igazságtalanságot kiabálva a saját tudatlanságod miatt.

Több tizezer lakást ujitottunk fel ebben a konstrukcióban. Senki sem fog a lakásodra hitelt felvenni s jelzálogot jegyezni, s nem fogod a nem fizetők tartozását sem fizetni.
Igenis örülj neki hogy a felujitás után 20 %-al többet ér a lakásod, s 30 %-al kevesebb lesz a fütésszámlád, s mindennek a felét az állam kifizeti helyetted. Köszönd meg azoknak akik megszervezték mert a nyugdijadból soha nem gazdálkodnád- ki.

pelbor # 2010.04.29. 10:49

Major Domus

Gondolom vállalkozó lehetsz, és ez a bevett üzleti szöveg, amivel az embereket hülyítik.
Nem én vagyok tudatlan, hanem Te nem ismered a körülményeket.
A lakásunk már most kevesebbet ér! Pl. egy leendő tulajdonos az elszenvedendő tortúráért, ami a felújítással jár, már ezt az értéket sem adná meg, arról nem is beszélve, hogy a közel 1 millió Ft hitelt nekem kellene kifizetni!
Amit távfűtésről ír a propaganda szöveg: lassal a Távfűtők fizetnének nekünk visszatérítést, hogy fűthetnek!
A panel ellenáll az időjárásnak, a hungarocell nem. Mire ezt az összeget letörlesztenénk, újabb tatarozás válik esedékessé.
Akkor még nem "Panaszkodtam, kiabáltam" arról, hogy a közös képviselönk válalkozóként kezeli a pénzt, és ugyanez a közös képviselő ellenőrzi, igazolja a számlákat....
Ezt a törvényeink lehetővé teszik, mert a közgyűlés megszavazta!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.29. 10:52

Tényleg hülyeségeket írsz.