Fennmaradási engedély


MajorDomus # 2019.03.05. 19:34

Bizd rá egy ügyvédre,aki társasházi ügyekkel,ingatlanjoggal foglakozik!

nanemaaa # 2019.03.05. 08:36

BKriss

Jól írtad, ez lenne a helyes ügymenet: 1. a két telket összevonni, 2. fennmaradási engedélyt megkérni, 3. épületet feltüntettetni a földhivatalban.

Mielőtt nekikezdesz, azonban érdemes közelebbről megismerkedni a helyi építési szabályzattal. Mert azon bukhat az egész.

MajorDomus # 2019.03.04. 20:09

Mivel a ház tiz évesnél biztosan öregebb, kérjél rá fennmaradási engedélyt. bizz meg egy földmérőt, szerény dijazásért majd beratzolja a térképre!
.
hogy ne csinálj hülyeséget,és ne keverd össze a sorrendet, bizz meg egy ügyvédet, aki helyre teszi a dolgokat. igy lesz a legolcsóbb.

BKriss # 2019.03.04. 19:33

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget, ötletet, tanácsot szeretnék kérni tőletek egy összetett probléma kapcsán.
Adott egy ingatlan, melyen a valóságban áll egy öreg parasztház (kB 100 éves lehet), a tulajdoni lapon/lapokon azonban nem szerepel (kivett beépítetlen terület van a tul.lapokon). Azért a többesszám, mert mint kiderült, a ház két helyrajzi számon fekszik, ugyanis mikor belterületbe vonták és újra felosztották ezt a részt, úgy húzták meg az egyes telkek határait, hogy tulajdonképpen hosszában ''kettévágták a házat, így az jelenleg két hrsz-on áll (bár a tulajdoni lapon sehol se létezik).
A dolog pikantériája, hogy a földhivatali térkép másolaton be van rajzolva a ház, szintén a telekhatárra, de az nem olyan irányban áll a rajz szerint, ahogyan a valóságban ill. ahogyan az a műhold felvételen is látszik. A rajz szerint a ház nem hosszanti irányban áll, hanem kB 45 fokkal elforgatva, és így tulajdonképpen szinte átlóban felezi meg az épületet a telek határ. (Amit nem értek, hogy miért így rajzolták fel, hisz feltehetóen a ház már korábban ott állt, minthogy elkészült egy ilyen térkép...?!)

Próbáltam érthetően leírni, remélem sikerült.

A kérdés az lenne, hogy vajon hogyan és miként lehetne ezt a házat feltűntetni a tulajdoni lapon?
Az én gondolatom az, hogy elsőként a két külön helyrajzi számú telket össze kellene vonatni, hogy egy hrsz legyen, majd fennmaradási engedélyt kérni. Jól gondolkozom?
De mekkora buktató lehet a ház más irányú elhelyezkedése? Vajon a földmérő által készített vázrajz alapján módosítják a földhivatali térképet? Vagy a térkép a szentírás, és előfordulhat, hogy pont emiatt, nem fogják feltűntetni a házat?

Szerintetek mennyire rizikós ez az ügy?

Köszönök bármiféle építő jellegű infót. Sajnos elég laikus vagyok a témában, ezért előre is elnézést, de érdekelne, hogy van-e valami a megoldás az ügyben.

katica70 # 2019.01.25. 08:22

MajosDomus
Ezt én is így gondoltam,de az itteni ügyvéd is elég elveszettnek tünt ebben az ügyben. A földhivatal munkatársai győzködték az építési osztályon dolgozó hölgyet,hogy ugyan már adja meg a fennmaradásit. Ő ragaszkodott hozzá,hogy nem adhatja meg,mert már a 30 % -on is túl van a beépítés( amit mint írtam erősen kétlek,de én voltam a hülye,miért nem figyeltem amikor megkaptuk az előző vázrajzot,amit a telekhatár rendezéshez kértünk) A földhivatalosok szerint pedig nem jó a hatósági bizonyítvány. Bár az lehet,hogy csak az a nem megfelelő nekik,amit 2004-ben a cserkei jegyző adott ki az épűletről. Szóval lassan ott tartunk,hogy nekem kellene a jogszabályokat kikersenem és a szájába rágnom az ügyvédnek,hogy ezek alapján tudna tenni valamit.

MajorDomus # 2019.01.23. 22:36

Rutinos ügyvéd,jó kapcsolatokkal az önkormányzatnál!
150.000 ft!

katica70 # 2019.01.23. 18:07

Problémám a következő lenne: Édesanyám után örököltünk egy ingatlant. Ez az épület eredetileg egy kis parasztház volt,amit 1986-ban kibővítettek kb 100 nm lakóházzá.2004-ben az ingatlan fekvése szerinti jegyző kiadott egy hatósági bizonyítványt,melyben a külterületi tanyás ingatlan igazolja,hogy lakóház és tartósan fennmaradhat. Mi ezekről nem tudtunk,a bővítés engedély nélkül történt. Telekhatár rendezési eljárást is kellett indítanunk,mert a telek sem úgy helyezkedett el,ahogy a térképen szerepelt.Mikor ezzel végeztünk,akkor derült ki,hogy a földhivatalnál csak a kis régi ház szerepel,nem a kibővített ingatlan. Érdeklődtünk fennmaradási engedély után,de az építésügynél a hölgy azt mondta,nem adhatják meg,mert az épület túllépte a beépíthetőségi %-ot. A vázrajzon amit a telekhatár rendezéshez csináltattunk 36%-os beépítettség van, és az építmény 226 nm.( Szerintem nincs ennyi,mivel közös tulajdon megosztási perben az értékbecslő a főépületet 99,7 nm-nek a melléképületet pedig 37,2 nm-nek mérte. Mivel testvérem intézte az egészet,és nem is tűnt fontosnak eddig, őszintén bevallom ez az ellentmondás elkerülte a figyelmem. Szeretnénk eladni az ingatlant. A telekhatár rendezést is a vevő kérelmére csináltuk. Most viszont itt a probléma,hogy fennmaradási engedélyt nem kaphatunk , de le se kell bontani,viszont nem tudjuk bejegyeztetni az ingatlan nyilvántartásba sem,így a vevő nem bír rá CSOK-ot intézni. Nem tudom,hogy a 2004-es jegyző által kiállított hatósági bizonyítvány az miért nem jó a feltüntetéshez a térképen. Mivelhogy ezt már bevittük a földhivatalba,hogy ez alapján és a földmérővel elkészített vázrajzzal be lehet-e jegyezni de ott azt mondták,az a hatósági bizonyítvány nem jó. Nekik fennmaradási engedély kellene. De azt nem kaphatunk,mert nem felel meg az előírásoknak. Szóval most tehetetlennek érzem magam. Ha építésügyi hatóságtól kérek most hatósági bizonyítványt az sem jó? Azzal is megtagadhatják a bejegyzést? Az építésügyi hatóság az a területileg illetékes járási hivatal építésügyi osztályát takarja? Előre is köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2018.12.01. 08:58

adnog80

Csatlakozom drbjozsefhez, addig míg nincs minden papír rendben, fogalmad sincs, hogy mit is veszel valójában. Olyan, mint ha autót vennél érvényes papírok nélkül.

nanemaaa # 2018.12.01. 08:55

Brigii
Könnyű helyzetben vagy, annyit kell tudnod, hogy tisztán láthasd, hogy mit veszel, hogy azt mondod az eladónak, hogy intézze el a papír munkát és a feltüntetést, és te csak utána vásárolsz.

drbjozsef # 2018.11.30. 17:26

Sok oka lehet annak, hogy nincs engedélye.

Meg ne vedd.

Legfeljebb szándéknyilatkozatot írj alá, hogy ha X hónapon belül az eladó elintézi, akkor kifizetitek. Foglalót ne adj, előleget minimálisat.

Ha nem akarják elfogadni, akkor ott valami gebasz van, és két szék között a pad alatt végzed.

adnog80 # 2018.11.30. 16:17

Üdvözletem
! A következő lenne a kérdésem :adott egy építési telek amin van egy 40nm kisházikó. Szeretnénk megvenni, de sajnos nincs rajta fennmaradási engedély. Az ingatlanos szerint kb 2 hónap alatt kb 200.000ftból ellehet intézni, valamint állítása szerint kell a telelekszomszédok aláírása is. Kérdésem az lenne ha így megveszem valóban eltudom e intézni jogilag, főleg, hogy bővíteni is szeretném. Anyagilag mennyi ennek a vonzata, már ha lehetséges e. KÖSZÖNÖM szépen előre is a segítséget!

Brigii # 2018.10.16. 18:37

Üdvözlöm!
Fentmaradási engedély után érdeklődnék!
Nincs a térképen feltüntetve a gazdasági épületnek épített külterületi ingatlan.
10 évnél régebbi az építési engedély. Rajzok megvannak, építető megvan.
Szeretném ugy megvásárólni, hogy rendbe legyen minden.
Hol kezdjem. Kérhetek A-Z ig segítséget?
Köszönöm

cyporka # 2018.10.15. 08:45

A linkelt honlapon látom az árakat és, hogy 2008 előtt ingyenes, de hova kell kattintanom, hogy megnézhessem vagy megrendelhessem?

Nagyon köszönöm a tippet!

nonolet # 2018.10.15. 08:26

Légi fotó van már 2005-től... nyilvános is
http://www.geoshop.hu/index.php?…

Az ortofotó résznél.
A 2008-as és korábbiak már ingyenesek...

-
De a hatóságnál megnézheted a nagyfelbontásút is, van nekik !
Aztán kérsz másolatot róla :-)

cyporka # 2018.10.15. 08:01

Üdvözlet!

Fennmaradási engedélyezésnél hogyan tudom bizonyítani, hogy az épület 10 évnél régebbi? A szomszédok lecserélődtek, és a mi tulajdonunkba is csak 8 éve került.

Köszönöm a segítséget!

nonolet # 2018.09.13. 08:59

deristvanadam

10 évnél már igazolhatóan régebbi?

HA venni akarod akkor oldja meg MÉÉÉÉG az eladó!!! a feltüntetést.

Kérjen hatósági bizonyítványt

 • a létezéséről és funkciójáról (műhely)
 • aztán a földmérő felrajzolja

(cirka 70 eFt-ba fog kerülni)

A felrajzolás után már megveted.

Aztán lehet agyalni a funkció váltáson.
A lakássá alakításon.

Ami ugye immár csak a 2020-ben életbe lépő előírások szerint lesz lehetséges (hőszigetelés, stb).

- -

A vétel előtt mindenképpen tisztázd a hatósággal, hogy

 • miután felrajzolta az eladó a mostani állapotot
 • utána lehetséges lesz-e az átépítés is amit szeretnél
nanemaaa # 2018.09.13. 07:38

deristvanadam

 1. fennmaradási engedélyt meg kell kérni.
 2. Áramszolgáltatót megkeresni, jó pénzért biztosan áthelyezik az oszlopot.
Szomorú örökös # 2018.09.12. 05:27

deristvanadam

A "műhely" a szomszédos telkektől való távolsága, a telek szereinti beépíthetősége, illetve a telken belüli elhelyezkedése megfelel az előírásoknak, azonban mi a menete, hogy ez legálisan, valóságnak megfelelően szerepeljen?

Amennyiben lakóépületté akarjátok nyilvánítani, akkor be kell menni a főépítészi irodára és ott elmondják, hogy ez lehetséges-e. Én anno szintén így voltam, bár kicsit más volt a helyzet. Nálam egy engedéllyel épült melléképület-bővítést szerettem volna önálló lakóépületté nyilvánítani. Bementem a főépítészi irodára, ahol elmondták, hogy a hátsó kert 6 méterre épült és ezért nem lehetséges az önálló lakóépületté nyilvánítás. De azt is elmondták, hogy őket nem érdekli, milyen célra használom, ha már egyszer használatbavételi engedélyt kaptam rá.

deristvanadam # 2018.09.11. 22:42

Üdvözlet mindenkinek!

Olyan kérdésem lenne, hogy párommal most néztünk ki egy ingatlant megvételre, azonban van két befolyásoló tényező:

1, 54nm hasznos alapterületű lakóingatlan, mögötte 50nm alapterületű "műhely". A két egység össze van építve, átjárható, továbbá mind a kettő, beton alapon, tégla falazatú, beton födémes. A probléma ott kezdődik, hogy az önkormányzatnál csak az első 54nm-es lakóépület szerepel, a "műhely" nem. Viszont mi szeretnénk kialakítani két szobát a hátsó részben is. Amire nincs építési engedély, a nyolcvanas években épült.
A "műhely" a szomszédos telkektől való távolsága, a telek szereinti beépíthetősége, illetve a telken belüli elhelyezkedése megfelel az előírásoknak, azonban mi a menete, hogy ez legálisan, valóságnak megfelelően szerepeljen?

2. kérdés:
A telken belül van egy aktív villanyoszlop. Ennél az a baj, hogy a telek közepén található, azonban ez eléggé zavar. Ha a telekhatáron, vagy pár méterrel kintebb lenne, már nem lenne gond.
Ebben van humánus megoldás?

Köszönöm!

nanemaaa # 2018.08.17. 07:33

A szomszédnak semmit sem KELL aláírnia. Pláne nem tanú nyilatkozatot. Főleg, ha nem tudja igazolni, amire kérik, vagy hamis tanúzásra történő felbujtásnak ítéli meg. Mert az ugyebár bűncselekmény lenne.
Az építés és a használatbavétel idejének igazolása a kérelmező feladata. A tanú nyilatkozat csak egy a bizonyítékok sorában, bármi mással is igazolhatók az időpontok. Olykor hiteles dokumentumokkal is.

Másik kérdésre, persze, hogy beperelhetnek. Hiszen a per indításának lehetősége senki számára nem korlátozott.

cse1234 # 2018.08.16. 20:35

Még egy kérdésem lenne.

Egy ingatlant szeretnék eladni. Az adásvételi szerződés megkötése után derült csak ki az értékbecslés alkalmával, hogy van olyan házrész, ill. garázs, amely nem szerepel a földhivatalnál.
A szerződésben meghatároztunk egy bizonyos napot, mely dátumig a vételárnak a számlámra kell kerülni.
De a hitel elbírálása a a meghatározott nap előtt 2 nappal történt meg, így a meghatározott időpontig nem került kifizetésre a vételár.
A bank pedig kéri a fennmaradási engedély megcsináltatását. Ezt most a vevő bevállalta.

Kérdésem a következő:
Elállhatok. e a szerződéstől, mert nem teljesült a kifizetés időre? (ez akkor sem történt volna meg, ha minden rendben a földhivatali papírokon)
Melyek az elállás következményei? Beperelhet-e esetleg a vevő?

cse1234 # 2018.08.16. 20:22

Fennmaradási engedélyt szeretnék kérni egy garázsra, és egy épületrészre, amit később építettek a házhoz. Mindkettő 10 évnél régebbi építésű.
Ha jól tudom a szomszédoknak is alá kell írni valamilyen papírt ezzel kapcsolatban. (ők igazolják, hogy tényleg 10 évnél régebben épült)
Mit tehetek, ha nem akarják aláírni?
Más is aláírhatja?

robotsyte # 2018.08.15. 12:55

#nonolet
#nanemaa

Köszönöm a válaszaitokat!

Róbert

nanemaaa # 2018.08.15. 12:55

Nincs véleményem. Ki mit szeret? Vannak szerencsejátékosok akiknek szükségük van adrenalinra.
Én pl autót úgy veszek, ha adják hozzá a forgalmit, meg a törzskönyvet is. De lehet, hogy ez túlzott óvatosság.
Persze lehet az is alku tárgya, hogy jogilag tiszta épülettel, vagy anélkül mennyi a telek ára?

nonolet # 2018.08.15. 12:52

Ha belátható időn belül nem akarsz variálni,
egész pontosan

 • újat épületet építeni

vagy

 • a meglévő térfogatát NÖVELNII >> BŐVÍTENI

akkor fölösleges most kavarni...

(felújítani és átalakítani lehet!!!)

- -

A szerződésbe vetesd bele hogy:
Az eladó nyilatkozik, arról minden változás 10 évnél régebbi.

Az árból meg alkudj le egy épület feltüntetési díjat.

 • földmérő 40-60 eFt
 • hatósági bizonyítvány 10 eFt
 • illeték 6,6 eFt

Cirka 70 eFt...

- -

Hatóság már semmit nem tehet!

Kivéve: élet/vagyon/közveszélyes állapot esetén