Javasolnám a saját példámat.
A kertem szintén zártkert, van benne egy ,,gazdasági épület,, ami eredetileg 26 m2 volt,most egy előszobát épitettem a napozóterasz ,,alá,,
Próba szerencse alapon kérj épitési engedélyt ,,gazdasági épületre,,
Vagy azt sem engedik ?
Fennmaradási engedély
Hát, elvileg az illetékes előadó mondta, hogy a beadott fennmaradásira egy eltiltó határozat lenne a válasz. (van ennek valami jogszabályi helye? főleg, ha nem is szokták alkalmazni)
Miért baj, hogy az épület az ingatlannyilvántartásban nem szerepel? (azon kívül persze, hogy így kevesebbet ér)
A terület egyébként egy szőlő, és az épület alja egy pince (és amennyire én tudom, amikor épült, akkor a földpince kategóriába belefért, de az akkori szabályzat előkerítése még folyamatban van), ami elvileg engedélymentes, és nekem egyszerűbbnek (olcsóbbnak :) ) tűnik ezen a vonalon elindulni. Kérdés, hogy érdemes-e.
A telek növelése nem egyszerű, mert csak két szomszéd van, ami azért eléggé leszűkíti a lehetőségeket.
A 10 éves jogvesztő határidő elteltét követően az épület átalakítását és bontsáát elrendelni nem lehet.
És bár nem gyakorlat, de a jogszabályi lehetősége fennáll annak, hogy megtiltsa a használatot, tekintettel arra, hogy az épület használatbavételi engedéllyel nem rendelkezik. (Nem nagyon hallottam, hogy ép hatóság élt volna már ezzel a lehetőségével. Szerintem nem is életszerű ilyen esetben.) Nagyobb baj, hogy nem tudod az ingatlannyilvántartásban feltüntettetni. Ha pl el akarod adni, nem fognak érte annyit adnni, amennyit egyébként ér. (igaz, te sem annyit adtál érte ;))
Nem érdemes foglalkozni vele, hogy kellett-e rá engedély. Kellett. Mindig. Nem beszélve arról, hogy ha nem kellett volna, az építési szabályokat akkor is be kellett volna tartani. Szóval így is, úgy is ugyanaz a cipő szorítja a lábadat.
Ha tényleg rendezni akarod az épület sorsát, akkor érdemesebb abban gondolkodni, hogy szabályossá tedd. Ennek legegyszerűbb módja, ha valamelyik szomszédtól tudsz akkora területet vásárolni, amekkorára szükséged lenne. Ha az ő telke ezáltal nem változik szabálytalanná, akkor elvileg mőködik.
A segítségeteket szeretném kérni!
Adott egy zártkerti ingatlan, rajta egy kb 20 éve épült épület, amire semmilyen engedély nincs, a tulajdoni lapon sem szerepel. Ennek a helyzetét szeretném rendezni.
Az építési szabályzat és a hatóság alapján az adott épületre építési engedély nem lenne adható (a telek nem éri el a minimális területet) Az előadó azt mondta, hogy ha hozzá kerülne az ügy, akkor ezek alapján meg kellene, hogy tiltsa a használatot. Utánnaolvasva (például itt a fórumon) viszont azt találtam, hogy 10 év után a hatóság nem intézkedhet, az eltiltás viszont nekem annak tűnik (előlegezzük meg, hogy az épület nem életveszélyes).
Esetleg érdemes azzal foglalkozni, hogy (ha jól tudom, de ennek utánna kellene nézni), az épület amikor épült, akkor nem volt engedélyköteles?
Ez nekem egy kicsit zavaros is: 10 év után már nem bontatják le az épületet, viszont ha nem felel meg az építési szabályoknak, akkor be sem lehet jegyezni. Akkor mi lesz az épülettel? Jogilag nem fog létezni? Egyébként is, milyen következménye lehet annak, ha az épület nem szerepel a tulajdoni lapon?
Köszönöm, ha valaki felhomályosít!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02