Fennmaradási engedély


MajorDomus # 2019.07.24. 19:11

Már megkaptad
2.a tároló és a műheky beleszámit
3.itt nincs
4.úgy van
5.majd 10 év után

KÁJÉ85 # 2019.07.24. 06:06

Sziasztok!

Pár kérdéssel zaklatnálak benneteket, ha valaki tudna segíteni, annak hálás lennék.

1. 2012-ben épült 3100 m2 külterületi zárt kert besorolású teületen gazdasági épület akkori tervek szerint, használatbavételi engedély van.Mik az alapvető feltételei annak, hogy lakhatási engedélyt kaphassunk rá?
2.Mennyire számít beépítettségbe egy nyitott garázs, ami 6x6m alapterületű térkövezett, polikarbonát tetővel?És egy műhely, ami beton alapon 3x6m, ebből maga az épület 3x3 szendvicspanel tetővel, tégla falakkal, illetve részben lemezzel van körbekerítve a további rész, és hajlított lemez a teteje?
Van még egy 3x3m-es tároló szintén beton alappal, és trapézlemez oldallal, tetővel.
3.A földhivatali ingatlan leíró adatokban a mi helyrajzi számunkon a " felülvizsgálat alatt" szerepel, ennek van jelentősége?
4. Ha a fenti 2.-es kérdésnél számít a beépítettségben, akkor 10 évig ne nagyon feszegessem a témát, ellenkező esetben nem kicsi bünti lesz a jutalmam?
5.Mi a feltétele annak, hogy tanyává minősítsem a területet?

Köszönöm szépen a megtisztelő válaszokat.

MajorDomus # 2019.07.22. 19:57

Próba szerencse....

nanemaaa # 2019.07.22. 08:20

Ha a rá vonatkozó építésügyi szabályoknak megfelel, akkor kaphatsz hatósági bizonyítványt. Ellenkező esetben nem lesz az épület feltüntetve. Nem lennék meglepve, ha a hatóság ehhez jogosult tervező által készített terveket kérne, meg szakértői véleményt.

MajorDomus # 2019.07.17. 18:46

Ha 10 évnél régebben épült.
Keress egy földmérőt,pár tízezer ft. Berajzolja a térképre.pont.

AnitaSanchez # 2019.07.17. 11:01

Kedves Fórumozók!
Érdekelne mi a menete annak, hogy egy régen épül melléképület felkerüljön a földhivatali térképre?
A telken lévő családi ház fel van tüntetve a térképen, de a kb 20-25 éve hozzá épített melléképület (fészer) nincs. Elvesztem a neten olvasható sok részletben. Van ahol azt írják először tervezővel le kell rajzoltatni, majd statikussal megnézetni, fennmaradásit megkérni, majd földmérő és földhivatalba beadni, hogy rárajzolják a térképre. Van ahol csak azt írják a fennmaradásit kell megkérni az önkormányzattól, felméretni földmérővel és beadható a földhivatalba.
Köszönöm, aki pontról pontra felvázolja a folyamatot.

BKriss # 2019.03.07. 10:23

Igen, mindenképp beszélek egy ügyvéddel, csak szerettem volna magam is tisztán látni.
Köszönöm a segítséget!

MajorDomus # 2019.03.05. 19:34

Bizd rá egy ügyvédre,aki társasházi ügyekkel,ingatlanjoggal foglakozik!

nanemaaa # 2019.03.05. 08:36

BKriss

Jól írtad, ez lenne a helyes ügymenet: 1. a két telket összevonni, 2. fennmaradási engedélyt megkérni, 3. épületet feltüntettetni a földhivatalban.

Mielőtt nekikezdesz, azonban érdemes közelebbről megismerkedni a helyi építési szabályzattal. Mert azon bukhat az egész.

MajorDomus # 2019.03.04. 20:09

Mivel a ház tiz évesnél biztosan öregebb, kérjél rá fennmaradási engedélyt. bizz meg egy földmérőt, szerény dijazásért majd beratzolja a térképre!
.
hogy ne csinálj hülyeséget,és ne keverd össze a sorrendet, bizz meg egy ügyvédet, aki helyre teszi a dolgokat. igy lesz a legolcsóbb.

BKriss # 2019.03.04. 19:33

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget, ötletet, tanácsot szeretnék kérni tőletek egy összetett probléma kapcsán.
Adott egy ingatlan, melyen a valóságban áll egy öreg parasztház (kB 100 éves lehet), a tulajdoni lapon/lapokon azonban nem szerepel (kivett beépítetlen terület van a tul.lapokon). Azért a többesszám, mert mint kiderült, a ház két helyrajzi számon fekszik, ugyanis mikor belterületbe vonták és újra felosztották ezt a részt, úgy húzták meg az egyes telkek határait, hogy tulajdonképpen hosszában ''kettévágták a házat, így az jelenleg két hrsz-on áll (bár a tulajdoni lapon sehol se létezik).
A dolog pikantériája, hogy a földhivatali térkép másolaton be van rajzolva a ház, szintén a telekhatárra, de az nem olyan irányban áll a rajz szerint, ahogyan a valóságban ill. ahogyan az a műhold felvételen is látszik. A rajz szerint a ház nem hosszanti irányban áll, hanem kB 45 fokkal elforgatva, és így tulajdonképpen szinte átlóban felezi meg az épületet a telek határ. (Amit nem értek, hogy miért így rajzolták fel, hisz feltehetóen a ház már korábban ott állt, minthogy elkészült egy ilyen térkép...?!)

Próbáltam érthetően leírni, remélem sikerült.

A kérdés az lenne, hogy vajon hogyan és miként lehetne ezt a házat feltűntetni a tulajdoni lapon?
Az én gondolatom az, hogy elsőként a két külön helyrajzi számú telket össze kellene vonatni, hogy egy hrsz legyen, majd fennmaradási engedélyt kérni. Jól gondolkozom?
De mekkora buktató lehet a ház más irányú elhelyezkedése? Vajon a földmérő által készített vázrajz alapján módosítják a földhivatali térképet? Vagy a térkép a szentírás, és előfordulhat, hogy pont emiatt, nem fogják feltűntetni a házat?

Szerintetek mennyire rizikós ez az ügy?

Köszönök bármiféle építő jellegű infót. Sajnos elég laikus vagyok a témában, ezért előre is elnézést, de érdekelne, hogy van-e valami a megoldás az ügyben.

katica70 # 2019.01.25. 08:22

MajosDomus
Ezt én is így gondoltam,de az itteni ügyvéd is elég elveszettnek tünt ebben az ügyben. A földhivatal munkatársai győzködték az építési osztályon dolgozó hölgyet,hogy ugyan már adja meg a fennmaradásit. Ő ragaszkodott hozzá,hogy nem adhatja meg,mert már a 30 % -on is túl van a beépítés( amit mint írtam erősen kétlek,de én voltam a hülye,miért nem figyeltem amikor megkaptuk az előző vázrajzot,amit a telekhatár rendezéshez kértünk) A földhivatalosok szerint pedig nem jó a hatósági bizonyítvány. Bár az lehet,hogy csak az a nem megfelelő nekik,amit 2004-ben a cserkei jegyző adott ki az épűletről. Szóval lassan ott tartunk,hogy nekem kellene a jogszabályokat kikersenem és a szájába rágnom az ügyvédnek,hogy ezek alapján tudna tenni valamit.

MajorDomus # 2019.01.23. 22:36

Rutinos ügyvéd,jó kapcsolatokkal az önkormányzatnál!
150.000 ft!

katica70 # 2019.01.23. 18:07

Problémám a következő lenne: Édesanyám után örököltünk egy ingatlant. Ez az épület eredetileg egy kis parasztház volt,amit 1986-ban kibővítettek kb 100 nm lakóházzá.2004-ben az ingatlan fekvése szerinti jegyző kiadott egy hatósági bizonyítványt,melyben a külterületi tanyás ingatlan igazolja,hogy lakóház és tartósan fennmaradhat. Mi ezekről nem tudtunk,a bővítés engedély nélkül történt. Telekhatár rendezési eljárást is kellett indítanunk,mert a telek sem úgy helyezkedett el,ahogy a térképen szerepelt.Mikor ezzel végeztünk,akkor derült ki,hogy a földhivatalnál csak a kis régi ház szerepel,nem a kibővített ingatlan. Érdeklődtünk fennmaradási engedély után,de az építésügynél a hölgy azt mondta,nem adhatják meg,mert az épület túllépte a beépíthetőségi %-ot. A vázrajzon amit a telekhatár rendezéshez csináltattunk 36%-os beépítettség van, és az építmény 226 nm.( Szerintem nincs ennyi,mivel közös tulajdon megosztási perben az értékbecslő a főépületet 99,7 nm-nek a melléképületet pedig 37,2 nm-nek mérte. Mivel testvérem intézte az egészet,és nem is tűnt fontosnak eddig, őszintén bevallom ez az ellentmondás elkerülte a figyelmem. Szeretnénk eladni az ingatlant. A telekhatár rendezést is a vevő kérelmére csináltuk. Most viszont itt a probléma,hogy fennmaradási engedélyt nem kaphatunk , de le se kell bontani,viszont nem tudjuk bejegyeztetni az ingatlan nyilvántartásba sem,így a vevő nem bír rá CSOK-ot intézni. Nem tudom,hogy a 2004-es jegyző által kiállított hatósági bizonyítvány az miért nem jó a feltüntetéshez a térképen. Mivelhogy ezt már bevittük a földhivatalba,hogy ez alapján és a földmérővel elkészített vázrajzzal be lehet-e jegyezni de ott azt mondták,az a hatósági bizonyítvány nem jó. Nekik fennmaradási engedély kellene. De azt nem kaphatunk,mert nem felel meg az előírásoknak. Szóval most tehetetlennek érzem magam. Ha építésügyi hatóságtól kérek most hatósági bizonyítványt az sem jó? Azzal is megtagadhatják a bejegyzést? Az építésügyi hatóság az a területileg illetékes járási hivatal építésügyi osztályát takarja? Előre is köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2018.12.01. 08:58

adnog80

Csatlakozom drbjozsefhez, addig míg nincs minden papír rendben, fogalmad sincs, hogy mit is veszel valójában. Olyan, mint ha autót vennél érvényes papírok nélkül.

nanemaaa # 2018.12.01. 08:55

Brigii
Könnyű helyzetben vagy, annyit kell tudnod, hogy tisztán láthasd, hogy mit veszel, hogy azt mondod az eladónak, hogy intézze el a papír munkát és a feltüntetést, és te csak utána vásárolsz.

drbjozsef # 2018.11.30. 17:26

Sok oka lehet annak, hogy nincs engedélye.

Meg ne vedd.

Legfeljebb szándéknyilatkozatot írj alá, hogy ha X hónapon belül az eladó elintézi, akkor kifizetitek. Foglalót ne adj, előleget minimálisat.

Ha nem akarják elfogadni, akkor ott valami gebasz van, és két szék között a pad alatt végzed.

adnog80 # 2018.11.30. 16:17

Üdvözletem
! A következő lenne a kérdésem :adott egy építési telek amin van egy 40nm kisházikó. Szeretnénk megvenni, de sajnos nincs rajta fennmaradási engedély. Az ingatlanos szerint kb 2 hónap alatt kb 200.000ftból ellehet intézni, valamint állítása szerint kell a telelekszomszédok aláírása is. Kérdésem az lenne ha így megveszem valóban eltudom e intézni jogilag, főleg, hogy bővíteni is szeretném. Anyagilag mennyi ennek a vonzata, már ha lehetséges e. KÖSZÖNÖM szépen előre is a segítséget!

Brigii # 2018.10.16. 18:37

Üdvözlöm!
Fentmaradási engedély után érdeklődnék!
Nincs a térképen feltüntetve a gazdasági épületnek épített külterületi ingatlan.
10 évnél régebbi az építési engedély. Rajzok megvannak, építető megvan.
Szeretném ugy megvásárólni, hogy rendbe legyen minden.
Hol kezdjem. Kérhetek A-Z ig segítséget?
Köszönöm

cyporka # 2018.10.15. 08:45

A linkelt honlapon látom az árakat és, hogy 2008 előtt ingyenes, de hova kell kattintanom, hogy megnézhessem vagy megrendelhessem?

Nagyon köszönöm a tippet!

nonolet # 2018.10.15. 08:26

Légi fotó van már 2005-től... nyilvános is
http://www.geoshop.hu/index.php?…

Az ortofotó résznél.
A 2008-as és korábbiak már ingyenesek...

-
De a hatóságnál megnézheted a nagyfelbontásút is, van nekik !
Aztán kérsz másolatot róla :-)

cyporka # 2018.10.15. 08:01

Üdvözlet!

Fennmaradási engedélyezésnél hogyan tudom bizonyítani, hogy az épület 10 évnél régebbi? A szomszédok lecserélődtek, és a mi tulajdonunkba is csak 8 éve került.

Köszönöm a segítséget!

nonolet # 2018.09.13. 08:59

deristvanadam

10 évnél már igazolhatóan régebbi?

HA venni akarod akkor oldja meg MÉÉÉÉG az eladó!!! a feltüntetést.

Kérjen hatósági bizonyítványt

  • a létezéséről és funkciójáról (műhely)
  • aztán a földmérő felrajzolja

(cirka 70 eFt-ba fog kerülni)

A felrajzolás után már megveted.

Aztán lehet agyalni a funkció váltáson.
A lakássá alakításon.

Ami ugye immár csak a 2020-ben életbe lépő előírások szerint lesz lehetséges (hőszigetelés, stb).

- -

A vétel előtt mindenképpen tisztázd a hatósággal, hogy

  • miután felrajzolta az eladó a mostani állapotot
  • utána lehetséges lesz-e az átépítés is amit szeretnél
nanemaaa # 2018.09.13. 07:38

deristvanadam

  1. fennmaradási engedélyt meg kell kérni.
  2. Áramszolgáltatót megkeresni, jó pénzért biztosan áthelyezik az oszlopot.
Szomorú örökös # 2018.09.12. 05:27

deristvanadam

A "műhely" a szomszédos telkektől való távolsága, a telek szereinti beépíthetősége, illetve a telken belüli elhelyezkedése megfelel az előírásoknak, azonban mi a menete, hogy ez legálisan, valóságnak megfelelően szerepeljen?

Amennyiben lakóépületté akarjátok nyilvánítani, akkor be kell menni a főépítészi irodára és ott elmondják, hogy ez lehetséges-e. Én anno szintén így voltam, bár kicsit más volt a helyzet. Nálam egy engedéllyel épült melléképület-bővítést szerettem volna önálló lakóépületté nyilvánítani. Bementem a főépítészi irodára, ahol elmondták, hogy a hátsó kert 6 méterre épült és ezért nem lehetséges az önálló lakóépületté nyilvánítás. De azt is elmondták, hogy őket nem érdekli, milyen célra használom, ha már egyszer használatbavételi engedélyt kaptam rá.