Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


közös ház társasházzá alakítása

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2020.05.07. 07:54

Járásonként egyeztetett a Földhivatal és az Építésügy, gondolom nem lett mégsem egységes a gyakorlat. Itt mondtak olyat is, hogy az egykori használatba vételi engedélyt "egészítik ki" az Inytv. Vhr. 65. § (3f) bek. szerinti elvárásokkal (rendeltetésmód, alapterület). Más esetben hatósági bizonyítványt adtak ki. A helyben szokásos gyakorlat szerint kell eljárni, de nanemaa-nak persze igaza van.

dr. Egyed Zoltán
  ügyvéd 
www.facebook.com/dregyedzoltan/
https://dregyed.business.site/

nanemaaa # e-mail 2020.05.06. 15:54

kbs
A kérdés, hogy ezt vajon jogszerűen teszik-e? ;) Bár a választ mindketten tudjuk.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.05. 13:30

A gyakorlatban - szerencsére - megértik egymást. A hivatal tudja, mit szeretne a földhivatal, és ki is adja.

www.kbs-ugyved.hu

nanemaaa # e-mail 2020.05.05. 12:44

Az építésügyi hatóság által kiadható hatósági bizonyítvány eseteit a 312/2012. Kormányrendelet taglalja. E szerint épület felépítéséről, illetve elbontásáról adnak hatósági bizonyítványt kizárólag ingatlan-nyilvántartási átvezetés céljából. Abba nem fog beleférni, hogy hány lakásos, milyen az elrendezése, stb.
Minden valószínűség szerint bőven elegendő lenne a hatóságtól egy másolatot kérni az eredeti használatbavételi engedélyről, ami egyébként a földhivatal irattárában is megvan, hiszen nem selejtezhető iratról beszélünk, és annak birtokában tüntették fel annak idején az épületet a térképen.
Az Inytv vhr által több esetben is emlegetett hatósági bizonyítvánnyal két baj van. Egyik, hogy nem mondja meg, hogy mely hatóság által kiadott bizonyítványra gondol, másrészt az is, hogy miniszteri rendelet más hatóság számára hatáskört, feladatot nem állapíthat meg. Így a saját farkába harap a csuka. :O

gazy # e-mail 2020.05.05. 12:06

Köszönöm szépen!

A földmérőnk elhunyt. Én viszem tovább, csak nem látom tisztán a hatósági bizonyítvány körüli jogi helyzetet.
Sajnos a kormányhivatal azt mondja, ők nem illetékesek rendeltetés-változtatási ügyben hatósági bizonyítványt kiadni, de nem tudják sehova se áttenni az ügyet. Ezért lezárják. Pedig úgy látom, hogy csak a már fel nem lelhető régi használatbavételivel "egyenértékű" hatósági bizonyítvány kellene, hogy a záradékolt változtatási vázrajzzal össze lehessen majd vetni. Esetleg az járható út lenne, ha annak a ténynek az igazolására kérnék hatósági bizonyítványt, hogy az ingatlannak 2 teljesen önálló egysége van? A felhasználási cél körüli bizonytalanság zavarja őket. Állítólag más kormányhivatal egyszerűen kiadja, de az illetékesség kötött...

Köszönöm!

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2020.05.05. 07:34

Az építésügy azt vizsgálja, hogy a lakóháznak van-e legalább 2 önálló, műszakilag megosztott egysége. A kérelmezőnek kell benyújtania, a földhivatal nem keresi meg az építésügyet. Egy korrekt földmérő mérnök elintézi mindezt: vázrajzot (alaprajzot) készít, záradékoltat és beszerzi a hatósági bizonyítványt. Ezek az iratok eljutnak az ügyvédhez, aki az általa elkészített alapító okirattal és kérelemmel benyújtja őket a földhivatalba.

Szomorú, hogy mindezeket a T. szakemberek nem mondták el Önnek, mint megbízójuknak........

dr. Egyed Zoltán
  ügyvéd 
www.facebook.com/dregyedzoltan/
https://dregyed.business.site/

gazy # e-mail 2020.05.04. 23:51

Kedves Fórumozók!

Igazuk van, nem voltam világos. Tavaly nyáron(!) beadtunk egy változási vázrajzot a Földhivatalba, várjuk a záradékolást. (A Földhivatal túlterheltséggel magyarázza az ügy elhúzódását. Még mindig csak szignálva van egy munkatárshoz.) Állítólag szükségünk lesz hatósági bizonyítványra is, mivel nincs meg a korabeli használatbavételi engedély az osztatlan közös házra. Az ügyvéd szerint az alapító okiratot ez után lehet benyújtani. A kérdés: a hatósági bizonyítványt a Földhivatal kéri meg az építésügyi hatóságtól (kormányhivatal), vagy nekem is lehet kérelmeznem, konkrét, de jogszabály szerinti felhasználási célt megjelölve?

Köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2020.04.29. 16:18

Itt olcsóbb és gyorsabb....

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.04.29. 16:14

milyen tartalmú hatósági bizonyítványt adna ki a kormányhivatal?

Jaaaa... Az tényleg kellhet. De azt meg ők pont tudják, hogy milyet kell.

Továbbra sem értem, mi a kérdés. (Nem beszélve arról, hogy az ügyet szükségképpen kolléga viszi. Miért nem őt kérdezik?)

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2020.04.29. 16:07

esetleg egy bejegyző határozatot.

nanemaaa # e-mail 2020.04.29. 08:44

gazy
Milyen jogkörében, milyen tartalmú hatósági bizonyítványt adna ki a kormányhivatal?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.04.27. 16:00

Nem világos a kérdés. Úgy érted, mikor nem jegyzi be a társaasházat a földhivatal? Ha az eljáró ügyvéd elszúrt valamit.

www.kbs-ugyved.hu

gazy # e-mail 2020.04.27. 15:54

Kedves Fórumozók!

Tudja valaki, hogy a változási vázrajzok benyújtása után a Földhivatal mit vizsgál illetve a hatósági bizonyítvány kiadását a kormányhivatal milyen esetekben tagadhatja meg?

Köszönöm előre is!

MajorDomus # e-mail 2019.11.19. 20:50

Az egész akció összesen nem kerül 100 ezer ft-ba.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.17. 12:43

Meg a szintenkénti alaprajz. (Nem házilagos kivitelben.)

www.kbs-ugyved.hu

Immaculata # e-mail 2019.11.16. 23:26

Elég egy alapító okirat, ahol megjelölitek a közös és a külön tulajdonú helyiségeket.

Pufy0129 # e-mail 2019.11.16. 04:52

Jó napot kívánok!

Egy osztatlan közös tulajdon megvásárlásá gondolkozom. Esélyesnek latom hogy társasházá alakítassuk, de egy kicsit belekeveredet a sok információba ezért kérek segítséget.

Ha jól értem társasházzá akkor alakitható,ha mind a két tulajdonos beleegyezik.
Ha ez az egyezség meg van akkor ügyvedet kell keresni, aki segít az alakitó okiratokat és egyéb ügyintézéseket,ezt kb 100 ezer forint környékén.
Ahozz hogy tudja in5ézni a dolgokat meglévő ingatlan esetében elég a vázlattrajzot benyújtani,ami az addig 1 lakást 2 felé osztja? Ennek a dija is 100-150 ezer forint kb. Vagy egy rendes tervrajzot kell beadni amoli 350-400 forint az erintett ingatlanra kb?
Ezután kell az önkormanyzattol használatbavételi engedélyt a két külön állo lakásra. Ez akkor is kell ha már ösidők óta úgy lakják hogy szobeli megállapodás alapján egyikfél az egyik lakásba másik féla másikba?

S ezek után ha minden jól megy akkpr a földhivatal is társasházá alakotja s berakja a külön külön allapokat?

A választ előre is köszönöm!

Szomorú örökös #   2018.09.26. 10:58

Nem beszélve arról, hogy ha az udvaron belül vannak most a mérőórák, akkor gáz, mivel ma már csak az utcafrontra szerelnek új rákötést és ez esetben a másik két órát is kiviszik. Ezt nekem egy megjelölt partner szerelő mondta. A régi lakhekyemen volt hasonló a szitu.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.09.26. 09:24

Igen; igen (de az albérletet alaposan elírtad); igen (de nem célszerű); igen (de nagyon bonyolult lesz).

www.kbs-ugyved.hu

koplanyk # e-mail 2018.09.26. 09:11

Tsiztelt Fórumozók, Hozzáértők!
Egy kicsit komplikáltabb ügyben szeretném a segítséget kérni, hogy el lehet-e indítani a társasházzá alapítás folyamatát a következő esetben:
Adott egy telken, egy hrsz-en két különálló ház. Az 1-es számú ház egy családi ház. A 2-es számú ház egy ikerház, benne két lakással. Az 1-es számú családi házban főmérős elműs villanyóra van. A 2-es számú ház egyik lakásában szintén főmárő, ám a másik lakás almérővel van csatlakoztatva. Ahhoz, hogy hitelezhető legyen az ikerház mind két lakása külön-külön, főmérőt kell kialakítani az ikerház almérős lakásában is. Ebbe az 1-es számú családi ház tulajdonosa nem megy bele, mert kertjében is bontási munkálatok szükségesek hozzá.
Kérdésem az lenne, hogy ilyen elmű órás kiépítéssel valamilyen formában társasházzá lehet-e alakulni? Akár úgy, hogy az egy hrsz-en lévő mindhárom egység beletartozik, tehát 3 albérlet kerülne a társasházba? Vagy, és talán ez lenne az egyszerűbb, hogy egy hrsz-en létezhet-e olyan, hogy az 1-es számú családi ház külön marad, és a 2-es számú ikerház két lakása között kerül megalapításra a társasház? Ez működőképes lehet? Előre is köszönöm bárkinek, aki utat tud mutatni, mi lennénk azok, akik megvennék az ikerház lakásait, külön-külön hitelszerződéssel, ami most így nem lehetséges.
Köszönettel:
K. Kata

MajorDomus # e-mail 2010.06.08. 23:49

Ne vágj bele egyedül ! Igaz nem is tudnál ügyvéd nélkű lépni.

nanemaaa # e-mail 2010.06.08. 22:52

2 lakásra van használatbavételid, tehát nem kell.
Tekintettel arra, hogy a "családi ház" megfogalmazás kellően pongyola, mivel az alapból egylakásost jelent, így elképzelhető, hogy a földhivatal kérni fog egyhatósági bizonyítványt, mely szerint az engedélykét lakásos épületről szól.
Egyebekben pedig ügyvéd, és alapító okirat + ahozzá tartozó alaprajzok kellenek.

kbs tréfás kedvében van mostanság ;)

kisj # e-mail 2010.06.08. 22:51

Köszönöm a válaszokat!!!

MajorDomus # e-mail 2010.06.08. 21:14

Társasház Alapitó Okirat nélkül nincs !
Az meg ügyvéd nélkül nincs. A használatbavételi engedélyből ki kell derülni 1- vagy 2 lakás van-e !

Az ügyvéded megoldja.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.06.08. 16:29

Ha engem kérdezel, nem kell, ha nanemaaat kérdezed, kell. Úgyhogy szerintem kérdezd az ügyvédedet, úgyis kötelező a közreműködése.

www.kbs-ugyved.hu