közös ház társasházzá alakítása


MajorDomus # 2020.08.26. 18:28

u.i
Nehezen tudom elképzelni,hogy ne lenne közös villany a társasházban!

MajorDomus # 2020.08.26. 18:26

Onnan,hogy valakinek a nevére kell vennie a közműveket.
A gond ott lesz hogy a kvázi "közösképviselő" elköltözik,leiratni nem tudja a számlákat magáról mert nincs aki átveszi. A szolgáltató felmondja a szerződést és leszereli a mérőórát.
A volt közös képviselőre nem vonatkozik a 90 napos interregnum mert nem vagytok társasház.
.
Tehát összehivja a népet,bejelenti a lemondását,és kéri hogy valaki vállalja el. Esélyes hogy senki nem lesz!

Ekkor közli hogy 38,678 ft a házipénztár,leteszi a lépcsőre és távozik.
A korábbi válaszaimat fenntartom.

SolnesM # 2020.08.26. 17:30

Tényleg csak a .....Domus , a 3 és a 4 közé ékelve

Nem lesz sem vizetek sem áramotok mert kikapcsolják.

drbjozsef # 2020.08.26. 06:22

MD és drj..
Honnan veszitek, hogy kikapcsolják a vizet a gázt és a villanyt ?

Én például sehonnan. Hol álmodtad ezt?

SolnesM # 2020.08.26. 06:14

MD és drj..
Honnan veszitek, hogy kikapcsolják a vizet a gázt és a villanyt ?
Lehet minden lakásnak külön rácsatlakozása, mérővel szerződéssel, kivéve a vizet.
Éppen mostanában mókolunk azon, hogy a mi két és fél lakásos ingatlanunkban legyen két külön víz főmérő is.
és úgy néz ki hogy lesz.
A fél lakás ? Az egy volt melléképületből némi ráfordítássá lakássá alakult építmény. Jelenleg bérlő lakja és nagyon elégedett.
Tehát a két önálló lakásnak van külön gáz és elektromos csatlakozása mérőkkel szerződéssel, lesz külön víz -ikermérős , szerződéses csatlakozás. Közös lesz a szemét szállítás... habár a díjbeszedő annak örül ha egy helyett kettő fogyasztótól folyik bé a díj.
Ki lesz ez gondolva.
Nem társasház leszünk, hanem társasági ház , kettő lakással, alapító okirattal, sőt az sem az lesz hanem Alapító - okmány.
A lényeg, hogy minden le legyen írva és az érdekeltek elfogadják. Most még könnyű... én vagyok a fő tulaj ... haszonélvezettel, azt nyilatkoztatok ki amit akarok.
Hogy a külvilágnak is el kell fogadni , Ok. az ingatlan nyílvántartásban továbbra is mint 1/2 - 1/2 hányad szerepel, bejegyezni minek ? !. Ja a bankok nyilván nem adnak kölcsönt, ok. ne adjanak.
Nyilván majd egy adásvételi szerződésbe bele kell írni, hogy a vevő megveszi a megtekintett állapotban és tudomásul veszi a korábbi tulajdonos általi megosztási állapotot. Ha nem veszi tudomásul, nem lesz új tulaj.
Mi az ami ebben nem stimmel ?
Ami ütközik a törvénnyel ?
SzVSz semmi. Egy tulaj azt nyilatkozik a tulajdonáról amit akar. Tehát nem társasház leszünk hanem társasági ház, nem alapító okítatunk lesz, hanem Alapító . okmányunk... vagy Alapítómegállapodás -unk, secko jedno monja a tót.
Alapelv : mindent írásban !!

Zöldövezeti11 # 2020.08.25. 17:06

Van még itt valami :

A régi lakók hirdetni kezdték külön-külön a lakásokat, úgy, hogy az új vevők semmit nem tudnak a közös ügyek jogilag rendezetlen helyzetéről.

Nyilván a hirdetésbe ezt nem tesz be aki hirdet, de az első mustra után erről illik azért az érdeklődőt tájékoztatni.
főleg úgy hogy erről van tudomása az eladónak .
1: Következmények nélküli elállási ok lehet-e a vételi ajánlatot tevő "leendő lakók" részéről, ha nincsenek tájékoztatva a közös ügyek rendezetlenségéről. Beleértve, hogy esetleg újabb költségek merülnének fel a rendezéssel?
Ilyenkor már a rosszhiszeműség is felmerül /het /.

Zöldövezeti11 # 2020.08.25. 16:57

Az áramot és a gázt kikapcsolhatják, a vizet nem, de erősen lekorlátozhatják.

MajorDomus # 2020.08.25. 16:47

Nem társasház!

drbjozsef # 2020.08.24. 19:38
  1. Nem.
  2. Igen.
  3. Nem.
MajorDomus # 2020.08.24. 17:33

1.igen
2.nem
3.meg.
Nem lesz sem vizetek sem áramotok mert kikapcsolják.
4.sehogyan,mert nagy valószinűséggel nem is tulajdonos ha a tárolóból alakitották ki a lakását.
Ne felejtsd el hogy amig nincs társasház addig "közös ló" elven műkődtök.

Mellyssa # 2020.08.24. 10:24

Kedves Szakértők!

Az alábbi ügyben szeretnénk segítséget kérni: Adott egy 4 lakásos ingatlan. A 4 lakásból 3 lakáshoz tároló és garázs is tartozik. Kialakításra került egy 4. tároló, melyet jelenleg lakásként használnak (tulajdoni lapon tárolóként szerepel). Minden külön helyiség almérőkkel rendelkezik, illetve a háznak is van külön "közös" mérője.
A legelső tulajdonosok (15 éve épült a ház) maguk között úgy osztották meg a közös terheket, hogy egyikül kvázi bevállalta a közös képviselőséget, nevére íratta a ház közös közműveit (!), beszedte a közös költséget, fizette a terheket stb. Erről semmilyen írásos dokumentum nem született.
A régi lakók hirdetni kezdték külön-külön a lakásokat, úgy, hogy az új vevők semmit nem tudnak a közös ügyek jogilag rendezetlen helyzetéről.
Az eddig egyetlen, már beköltözött új lakó részéről felmerült a társasházzá alakulás ötlete. Azonban - érthetően - a kifelé tendáló régiek már semmilyen közös ügyben nem kívánnak részt venni.

1: Következmények nélküli elállási ok lehet-e a vételi ajánlatot tevő "leendő lakók" részéről, ha nincsenek tájékoztatva a közös ügyek rendezetlenségéről. Beleértve, hogy esetleg újabb költségek merülnének fel a rendezéssel?
2: A kifelé tendáló, de még lakástulajdonos régi lakók kötelezhetőek arra valahogy, hogy úgy távozzanak, hogy rendezzék az ügyeket?
3: Milyen következménye van, ha a közös képviseletet ellátó mostani régi lakó nem tudja átadni senkinek a közös pénzt, illetve a közműveket senki nem veszi a nevére? Megteheti-e, hogy leteszi a folyosóra a pénzt?
4: A tároló-lakás tulajdonosa semmilyen közös ügyben nem vesz részt. Milyen módon kötelezhető bármire?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!

dr_Egyed_Zoltán # 2020.05.07. 05:54

Járásonként egyeztetett a Földhivatal és az Építésügy, gondolom nem lett mégsem egységes a gyakorlat. Itt mondtak olyat is, hogy az egykori használatba vételi engedélyt "egészítik ki" az Inytv. Vhr. 65. § (3f) bek. szerinti elvárásokkal (rendeltetésmód, alapterület). Más esetben hatósági bizonyítványt adtak ki. A helyben szokásos gyakorlat szerint kell eljárni, de nanemaa-nak persze igaza van.

nanemaaa # 2020.05.06. 13:54

kbs
A kérdés, hogy ezt vajon jogszerűen teszik-e? ;) Bár a választ mindketten tudjuk.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.05. 11:30

A gyakorlatban - szerencsére - megértik egymást. A hivatal tudja, mit szeretne a földhivatal, és ki is adja.

nanemaaa # 2020.05.05. 10:44

Az építésügyi hatóság által kiadható hatósági bizonyítvány eseteit a 312/2012. Kormányrendelet taglalja. E szerint épület felépítéséről, illetve elbontásáról adnak hatósági bizonyítványt kizárólag ingatlan-nyilvántartási átvezetés céljából. Abba nem fog beleférni, hogy hány lakásos, milyen az elrendezése, stb.
Minden valószínűség szerint bőven elegendő lenne a hatóságtól egy másolatot kérni az eredeti használatbavételi engedélyről, ami egyébként a földhivatal irattárában is megvan, hiszen nem selejtezhető iratról beszélünk, és annak birtokában tüntették fel annak idején az épületet a térképen.
Az Inytv vhr által több esetben is emlegetett hatósági bizonyítvánnyal két baj van. Egyik, hogy nem mondja meg, hogy mely hatóság által kiadott bizonyítványra gondol, másrészt az is, hogy miniszteri rendelet más hatóság számára hatáskört, feladatot nem állapíthat meg. Így a saját farkába harap a csuka. :O

gazy # 2020.05.05. 10:06

Köszönöm szépen!

A földmérőnk elhunyt. Én viszem tovább, csak nem látom tisztán a hatósági bizonyítvány körüli jogi helyzetet.
Sajnos a kormányhivatal azt mondja, ők nem illetékesek rendeltetés-változtatási ügyben hatósági bizonyítványt kiadni, de nem tudják sehova se áttenni az ügyet. Ezért lezárják. Pedig úgy látom, hogy csak a már fel nem lelhető régi használatbavételivel "egyenértékű" hatósági bizonyítvány kellene, hogy a záradékolt változtatási vázrajzzal össze lehessen majd vetni. Esetleg az járható út lenne, ha annak a ténynek az igazolására kérnék hatósági bizonyítványt, hogy az ingatlannak 2 teljesen önálló egysége van? A felhasználási cél körüli bizonytalanság zavarja őket. Állítólag más kormányhivatal egyszerűen kiadja, de az illetékesség kötött...

Köszönöm!

dr_Egyed_Zoltán # 2020.05.05. 05:34

Az építésügy azt vizsgálja, hogy a lakóháznak van-e legalább 2 önálló, műszakilag megosztott egysége. A kérelmezőnek kell benyújtania, a földhivatal nem keresi meg az építésügyet. Egy korrekt földmérő mérnök elintézi mindezt: vázrajzot (alaprajzot) készít, záradékoltat és beszerzi a hatósági bizonyítványt. Ezek az iratok eljutnak az ügyvédhez, aki az általa elkészített alapító okirattal és kérelemmel benyújtja őket a földhivatalba.

Szomorú, hogy mindezeket a T. szakemberek nem mondták el Önnek, mint megbízójuknak........

gazy # 2020.05.04. 21:51

Kedves Fórumozók!

Igazuk van, nem voltam világos. Tavaly nyáron(!) beadtunk egy változási vázrajzot a Földhivatalba, várjuk a záradékolást. (A Földhivatal túlterheltséggel magyarázza az ügy elhúzódását. Még mindig csak szignálva van egy munkatárshoz.) Állítólag szükségünk lesz hatósági bizonyítványra is, mivel nincs meg a korabeli használatbavételi engedély az osztatlan közös házra. Az ügyvéd szerint az alapító okiratot ez után lehet benyújtani. A kérdés: a hatósági bizonyítványt a Földhivatal kéri meg az építésügyi hatóságtól (kormányhivatal), vagy nekem is lehet kérelmeznem, konkrét, de jogszabály szerinti felhasználási célt megjelölve?

Köszönöm!

MajorDomus # 2020.04.29. 14:18

Itt olcsóbb és gyorsabb....

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.29. 14:14

milyen tartalmú hatósági bizonyítványt adna ki a kormányhivatal?

Jaaaa... Az tényleg kellhet. De azt meg ők pont tudják, hogy milyet kell.

Továbbra sem értem, mi a kérdés. (Nem beszélve arról, hogy az ügyet szükségképpen kolléga viszi. Miért nem őt kérdezik?)

MajorDomus # 2020.04.29. 14:07

esetleg egy bejegyző határozatot.

nanemaaa # 2020.04.29. 06:44

gazy
Milyen jogkörében, milyen tartalmú hatósági bizonyítványt adna ki a kormányhivatal?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.27. 14:00

Nem világos a kérdés. Úgy érted, mikor nem jegyzi be a társaasházat a földhivatal? Ha az eljáró ügyvéd elszúrt valamit.

gazy # 2020.04.27. 13:54

Kedves Fórumozók!

Tudja valaki, hogy a változási vázrajzok benyújtása után a Földhivatal mit vizsgál illetve a hatósági bizonyítvány kiadását a kormányhivatal milyen esetekben tagadhatja meg?

Köszönöm előre is!

MajorDomus # 2019.11.19. 19:50

Az egész akció összesen nem kerül 100 ezer ft-ba.