albérlet felmondása


Zöldövezeti11 # 2023.04.11. 07:04

Íródott, hogy „télen itt fűtésre 20 000 forintot kérnek”. Már azt hittem, hogy egész évben havonta, mert az kissé túlzott lenne,de így egy szép kerek összeg. Reális!

Egy ilyen nagy ház (több lakással ) fűtése sok altételből tevődik össze. A teljesség igénye nélkül :

a fűtőanyag, a fa, amit mozgatni és feldolgozni kell Ennek ára. Aztán a tüzet rakni, figyelni kell a rendszert, van a fűtés rendszernek u.n. avulása...értékcsökkenése, van a kazánfűtőnek bére biztosítása stb. Szép kerek összeget hozott ki a kalkuláló.

Majordomus # 2023.04.11. 19:42

A helyzet az.hogy drb.. nek van igaza.

Ha szerződés nélkül dugod a nyakad a hurokba akkor igy jársz.

Egyébként vigasztalásul: én több lakást adok ki,de februárban 125-138 ezer között volt a rezsi(10 emeletes panelekről van szó). Tehát csalásról szó nincs.

SolnesM # 2023.04.12. 07:48

Már megint egy méltatlankodó bérlő.
Az alapvető fogalmakkal sincs tisztában.

Majordomus # 2023.04.12. 19:29

De nem egyszerübb panaszkodni mint utánanézni a dolgoknak...?

Imre # 2023.04.19. 07:31

Kedves SolnesM!
Tisztelettel kérdem, hogy milyen alapvető fagalmakra gondolsz, amivel szerinted én nem vagyok tisztában?

Imre # 2023.04.19. 08:56

Kedves Majordomus!
A hozzászólásomban felvezettem egy élethelyzetet. "De nem egyszerübb panaszkodni mint utánanézni a dolgoknak...? " Az utánanézni a dolgoknak fogalma alá tartozik az is, hogy írok egy fórumba, amit történetesen jogifórumnak hívnak és a hozzászólásom utolsó előtti mondatát kiemelve nem panaszkodás volt a cél. Azt vártuk volna a fórum tagjaitól, hogy mit tanácsonának, ajánlanának nekünk illetve, hogy kihez fordulhatnánk.

drbjozsef # 2023.04.19. 09:23

Imre,

Ajánlani azt lehet, hogy keress egy korrekt albérletet, szerződéssel, a rezsi és egyéb kérdések pontos tisztázásával, és azok írásba foglalásával.
Ha ezt sikerül úgy nyélbe ütni, hogy egy hónapot még a régi helyen laktok, akkor egyszerűen az utolsó hónapban mondd azt a bérbeadódnak, hogy pénzügyi gondod van, egy-két hetet késel a fizetéssel, és lakd le azt az utolsó hónapot fizetés nélkül, így ha nem adja vissza a kauciódat, akkor keveset buksz. Feltételezem, a felmondási határidő sincs írásba foglalva.

Tekintve, hogy szerződésed nincs, és feltételezem, hogy a kaució átvételéről sincs használható papírod, így nincs kihez fordulj. Semmilyen hatóság nem tud neked így segíteni. Szerencsére, a bérbeadódnak se nagyon, ha követelni akarna tőled bármit is.

Imre # 2023.04.19. 11:47

Kedves Zöldövezeti11!

Köszönöm a hozzászólását. Az egyetlen amelybe szorult némi empátia és segítőkészség, de kiemeléném, hogy avulási költséget a bérlőnek a bérbeadó részére nem kell fizetnie. Normál használat miatti avulás a helyes megnevezése. tehát nem kell nekünk beszállni a tulajdonos új kazán vásárlásába. A bérlő csak a fa árának a ráeső részét köteles fizetni és csakis azt amit fűtésre használtak el. Mivel nem írtam le nem is tudhatja, hogy a tulajdonos a fűtési szezont követően minden hét péntek reggeltől vasárap hajnalig a szabadtéri tüzelés szerelmese. Az bejárati ajtónktól úgy 3 méterre van egy tűzrakóhely, két szabadtéri mobil kemence, egy ca. 10-15 szemályes party sátor és még egy pagodaszerű a tűzrakó hely fölé, hogy az eső se zavarhassa a tüzelést. Megy a nóta tv, forma 1, foci a tv-ben, családi és baráti ebédek, sörözés hajnalig. Nincs is ezzel semmi baj, ha ez nem a mi pénzünkből történik. Ha megnézzük a rezsit a 20000 forintos fűtés ennek fényében már sok, ugyanis az havi 80000 forintnak felelne meg, ha az összes lakó ennyit fizet lakásonként, ami az októbertől áprilisig (igen ebben a hónaban is 20000 foritnot fogunk fizetni, mindegy, hogy mennyit fűtöttek) 80000 ft x 7 = 560000 ft., ami 2 év alatt 1.120.000 ft. és ha ehhez még hozzáadjuk, hogy a fa még nem fogyott el, hát rendkívűl irreálissan magas. Egy m3 feldogozott tüzifa 39000 ft.(tehát fel van hasogatva, tüzelésre kész), ami azt jelenti, hogy a két enyhe tél felemészett 28,71 m3 tüzifát. Ez reális?! Nyílván sok hiányosság van a hozzászólásomban és így nem lehet objektíven tanáccsal szolgálni. Pótolom. Itt a saját hűtőszekrényünket, televíziónkat, mosógépünket, szárítónkat, és számítógépünket használjuk éppúgy, mint az ezt megelőző albérletben. Ott a villanyszámlánk és minden más mérőóra alaján lett elszámolva. A villany 2327ft és 4661 ft között mozgott. Itt van egy ugyanolyan villanybojler amilyen a párom anyukájának van. Neki 5700 ft a villanyszámlája és régi képcsöves tv-je van és elektromos konvektort is használ időnként kiegészítő fűtésre. Itt a legutóbb ha összeadjuk 13178 ft a villanyszámlánk, a tv és internet a Digi tv-n keresztül jön, az előző albérletben az nekünk 6000 ft volt. Itt utána néztem és 6900 ft. a családi Tv csomag 1000 mbit/s internettel és telefonnal 6900 ft. /hó. Nos azt tudni kell, hogy nem hozzánk van bekötve, mi csak wifi kódot kaptunk, tehát a házban volt kábeltévé és internet a Digitől a beköltözésünkkor, amit az egész ház, mind a négy lakás használ, tehát akkor miért is 8001 ft. a mi részünk ebből?! Ez azt feltélezené, hogy 32004 ft. a tv internet előfizetés havonta. Ez reális?! A gáz itt átalánydíjas, arra 3000 ft-ot számol a részünkre, tehát havi 12000 ft. lenne a gáz átalánydíjja havonta. Nem tudom...ez reális?! A párom öccsének a XX. kerületben 5000 körül van három havonta. A kukadíj is egy havidíj valószínűleg, mert kötve hiszem, hogy ennek a négyszeresét tenné ki havi szinten.
A csalással kapcsolatban bemásolok egy jogszabályt amit találtam. Nos ugyan a mi esetünkben nem a bérleti díjjat emelték meg, hanem a rezsi költség nem fedi a valóságot, ettől függetlenül
Ha azonban a bérbeadó nem hajlandó írásban szerződést kötni és úgy fogadja el a bérleti díjat, hogy

nem adja át a bérlőnek a lakás birtokát,

utóbb kiderül, hogy nem is volt jogosult kiadni a lakást, például mert nem ő a tulajdonos,

rövid időn belül megemeli a bérleti díjat,

akkor az felveti a csalás gyanúját, amiért feljelentés tehető.

Szabálysértési ügyben feljelentés akkor tehető, ha a csalással nyert összeg kevesebb, mint 50 ezer forint. Fontos tudni azonban, hogy egy szabálysértési vagy büntetőeljárás hosszú ideig tart, így ilyen esetben sem jut hamar a bérlő az összeghez.

Jogszabály:

a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés b) pont

a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 373. §

Tévedésbe ejtéssel elkövetett csalás

A tévedésbe ejtés lényege, hogy a valótlanságot az elkövető valóságnak tünteti fel és ezért a passzív alanyban téves képzet alakul ki. A tévedésbe ejtés egy aktív magatartás, szemben a tévedésben tartással. A tévedésbe ejtésnek jogilag nem szükséges fondorlatosnak lennie, egyszerű átlátható, könnyen felismerhető tévedésbe ejtés is tényállásszerű, és jogilag közömbös, hogy a megtévesztett mennyire hiszékeny.

drbjozsef # 2023.04.19. 11:56

Imre,

Bármi alapján lehet feljelentést tenni. Hiszen nem tilos az.
Legfeljebb értelme nincs.

Imre # 2023.04.19. 12:33

Kedves drbjozsef!

köszönöm a hozzászólásait! Mi is erre gondoltunk. Az utolsó hónapban nem fizetünk, de nekem ez nem feltétlenül fér bele etikailag. Tudja?! "Ki mint vet, úgy arat", "Ki mint veti ágyát úgy alussza álmát", szóval ha egy mód van rá mi szeretnénk tisztességesen lezárni ezt a hiszékenységünk okozta ballépésünket. Nos a helyzet az, hogy van nekünk egy szóbeli megállapodásunk, tanúink és van a kaucióról egy átvételi elismervény. A ház rezsijéről biztosan léteznek számlák, tehát rövid távon kiderül, hogy mennyi pénzt csalhattak ki tőlünk. Mi ugyan vártuk volna szerződést, de csak a személyinket kaptuk vissza és egy átvételi elismervényt a kaúcióról. Az előző albérletben is szóbeli megállapodás volt és mikor beköltöztünk akkor írtuk alá a szerződést a tulajdonossal, ezért nem gondoltuk, hogy gond lesz. Az almérők nemlétéről sem tudtunk, csak a beköltözés után. Én az elmúlt 20 évben 5 nyugat-európai országban éltem és dolgoztam és sehol sem tapasztaltam ezt ami itt történt. A korona vírus. idején jöttünk haza Svájból, ott 6 évet töltöttem és ott a szóbeli megállapodás is jogszerü, amit nyílván minden esetben írásba is foglalunk, de tudjuk, hogy írásba is lesz foglalva. Nem kell ilyen esetektől tartani.

Majordomus # 2023.04.19. 19:19

Miért kell mindjárt csalást kiáltani?

Nem te vagy ott az első bérlő,biztos hogy be van járatva az elszámolás.
.

Majordomus # 2023.04.19. 19:20

Ja,és "verba volant scripta manent"

drbjozsef # 2023.04.20. 06:24

Imre,

A tisztességes lezáráshoz két fél kell.
A szerződések ÁLTALÁBAN érvényesek szóban is, a kérdés mindig az, mi bizonyítható belőle.
DE speciel a lakásbérleti szerződés csak írásban érvényes : LXXVIII. törvény 2.§ (5).

Esetetekben azzal, hogy ott laktatok, hogy ezt engedte a tulajdonos, már egész sok minden bizonyítható ugyan, szóval annyira rosszul nem álltok, de a nem létező szerződés miatt elvileg nektek ki kell költözni, neki meg vissza kellene adni (elvileg) minden pénzeteket (kivéve persze a rezsiket). Még a kifizetett lakbért is.

https://www.utcajogasz.hu/…eti-szerzdst

SolnesM # 2023.04.20. 08:00

Imre#Jelentem!2023.04.19. 11:47
Elég hosszúra és zavarosra sikeredett !

SolnesM # 2023.04.20. 08:04

haza Svájból, ott 6 évet töltöttem és ott a szóbeli megállapodás is jogszerü, amit nyílván minden esetben írásba is foglalunk, de tudjuk, hogy írásba is lesz foglalva.
Minden írásos megegyezést megelőz egy szóbeli. Amit szóban kifejtünk, írásban rögzítünk.
De amit leírnak azt se kell azonnal elfogadni !

Majordomus # 2023.04.21. 21:55

Csak ez itt nem Svájc!

kovacsl # 2023.06.10. 10:09

Sziasztok!
Határozatlan bérleti szerződésben ez a standard: "Jelen szerződést bármelyik fél jogosult a másik félhez intézett írásos felmondó nyilatkozattal, a következő hónap végére, legkésőbb a hónap tizenötödik napjáig."

Hogy kéne átfogalmazni jól, hogy ne a következő hónap végére szóljon ilyenkor hanem még eggyel későbbi hó végére?

Jelen szerződést bármelyik fél jogosult a másik félhez intézett írásos felmondó nyilatkozattal, a következő 2. hónap végére, legkésőbb a hónap tizenötödik napjáig.

Így jó? Köszi

kovacsl # 2023.06.10. 11:21

Másik kérdésem:

  1. Határozatlan de pl min 1 éves ún. "hibrid" bérleti szerződést is fel lehet mondani rendes felmondással mindkét félnek, ez ilyen szempontból határozott vagy határozatlan?
  2. Ezzel a min 1 év beírásával a határozatlan szerződébe, védve van a bérlő az áremelés lehetőségétől vagy attól nem véd csak a határozott? Bár lehet az első kérdés megválaszolása ezt is megválaszolja.

Úgy akarok szerződni hogy fel tudjam mondani rendes szerződéssel a bérletet ha kell, de védve legyek a lakbér emeléstől és a gyors kiköltöztetés ellen is. Bérbeadó partner benne, ezért kérdezem, erre hogyan kéne szerződni? Határozatlan de min idő fix lakbérrel hosszú felmondási idővel? Vagy mi javasolt ebben az esetben?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2023.06.10. 12:25

1.: Az egy év letelte előtt egyiknek sem. Aztán meg bármelyiknek.
2. : Igen. De díjat emelni egyébként is csak megegyezéssel lehet.
+1.: Dugni és szűznek maradni egyszerre? Továbbá miért gondolod, hogy egy ennyire egyoldalú szerződést a bérbeadó elfogad?

kovacsl # 2023.06.10. 14:01

Jó hasonlat :)
Elfogadja csak vegyem ki. De akkor maradok a határozatlannál hosszabb felmondási idővel inkább. Kösz

Zoltanuss # 2023.06.10. 14:38

Elfogadja csak vegyem ki”.
Lelakott a lakás, rossz helyen van , vagy csak egyszerűen ráunt a bérbeadó a további kínálgatásra.
Sok sok oka lehet ennek.

drbjozsef # 2023.06.10. 15:55

Elfogadja csak vegyem ki. De akkor maradok a határozatlannál hosszabb felmondási idővel inkább. Kösz
Azt érted, hogy ez téged is ugyanúgy kötelez?
Ha hirtelen menni akarnál, kiköltözhetsz, de még 2-2,5 hónap lakbért ki kell csengetned.

kovacsl # 2023.06.10. 15:57

Igen tudom de ennyi belefér hogy lelépjek éven belül ha úgy van

Majordomus # 2023.06.10. 19:52

Plösz a kaució ugrik.

drbjozsef # 2023.06.10. 19:53

Nem, speciel az nem ugrik. Legfeljebb beleszámítódik.