albérlet felmondása


Majordomus # 2023.06.10. 20:12

Ha ő mond fel a szerződés lejárta előtt??

Minden szerződésemben benne van.

Majordomus # 2023.06.10. 20:13

Ja,igazad van. Nem olvastam végig.

sahozea # 2023.06.26. 06:33

Tisztelt Hölgyek, Urak!

Kötelező-e bérbeadónak számviteli bizonylatot kiállítania a bérlés teljes időtartama alatt, ha már számlát nem kötelező - úgy tájékoztatott - amennyiben ő nem számlaképes magányszemély? A bérlő szintén magánszemély volt.
Köszönöm szépen,

drbjozsef # 2023.06.26. 09:06

sahozea,

Igen. Minimum az kötelező.

Minthogy az ingatlan-bérbeadás áfamentes, számla helyett elég számviteli bizonylatot kiállítani.
Ezen szerepel:
sorszám
bérbeadó neve, címe, adóazonosító jele,
bérlő neve,
bérbeadott ingatlan címe
bérleti díj
Ha a bérlő ragaszkodik a számlához, akkor a bérbeadónak adószámot kell kiváltania, hogy számlatömböt használhasson. Ha valaki garázst ad bérbe, akkor mindenképpen adószámot kell kérnie és a bérbeadásról számlát kell kiállítania, mert a garázs bérbeadása után áfát is kell fizetni.

Forrás : NAV
https://nav.gov.hu/…/Lakaskiadas

sahozea # 2023.06.26. 11:45

drbjozsef,

Nagyon köszönöm.
Mit tegyek tehát most, hogy négy évre visszamenőleg sem számlát, sem számviteli bizonylatot nem kaptam a havi bérleti díjakról, és a lakás tulajdonosa kiköltözésem után nyilvánvalóan rosszhiszeműen nonszensz dolgokkal fenyeget?
Nagyjából a képletet úgy írta fel, hogy én abban mint jogaitól teljesen megfosztott személy szerepelek, csak és kizárólag neki, mint tulajdonosnak volnának jogai, volt bérlőjének, aki négy éven át egyetlen napot sem késett a bérleti díjjal, a lakás állagmegóvása szempontjából is ideális bérlőként járt el, az elromlott wc tartályt is saját költségre javíttatta a bérlés során, stb., szóval ennek a bérlőnek innentől semmilyen joga nem látszik a kommunikáció során.

Azzal fenyeget például, hogy ha a bérlés felmondás szerinti záródátumáig nincs a kezében a nálam hagyott lakáskulcscsomója, akkor a bérlésem (felmondásom ellenére) is tovább él..? Ilyenek és hasonlók érkeznek számomra emailben.

A lakás tisztasági festéséről nem hajlandó elküldeni a számlát sem részemre, én viszont exhas nem szeretnék fizetni, számlával igazolt festési költséget viszont természetesen vállalnám...

Szóval szeretném felhívni a figyelmét az ő jogaira és kötelezettségeire is, például ezzel a hiányzó számiviteli bizonylat problémával.
Mit tehetek hivatalosan?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2023.06.26. 11:52

sahozea,

Jóhiszemű voltál, és nem kértél bizonylatot?
Inkább balek.
Végülis mondhatná azt is, hogy még egy fillért sem fizettél, és öt évre visszamenőleg követeli az összes bérleti díjat. Hiszen nem tudod semmivel igazolni, hogy fizettél neki. Nem?
(Kivéve, ha utaltál bankszámláról, kommenttel).

Mit tehetsz hivatalosan?
Hát mit szeretnél?

Ha nem akarsz fizetni (nincs kauciója?), akkor ne fizess, mondd meg neki, hogy küldjön fizetési meghagyást, majd ellent mondasz neki.

SolnesM # 2023.06.26. 12:47

sahozea
Most akkor mi a helyzet ?
Kiköltözés közbenvagy vagy ?
Vagy már kiköltöztél.
Nem mindegy.

SolnesM # 2023.06.26. 13:05

4 év az nagyon hosszúidő. .Nem tünt fel , hogy számlát vagy bizonylatot nem ad ?

48 alkalom vagy még több.

a lakás tulajdonosa kiköltözésem után nyilvánvalóan rosszhiszeműen nonszensz dolgokkal fenyeget?

Csúnya dolog a fenyegetés.
Nem inkább nyomás gyakorlás?

Azzal fenyeget például, hogy ha a a bérlés felmondás szerinti záródátumáig nincs a kezében a nálam hagyott lakáskulcscsomója, akkor a bérlésem (felmondásom ellenére) is tovább él..?
A bérleti jogviszony záró aktusa az un. átadás - átvétel, amit jegyzőkönyvezünk.A jegyzőkönyv tartalmazza, hogy a feleknek semmiféle követelése nincs egymással szemben.Ha a bérlő nem adja oda a kulcscsomót, akkor lehet úgy tekinteni az aktusra, hogy az nincs befejezve.

Szomorú örökös # 2023.06.26. 16:31

sahozea

Mit tegyek tehát most, hogy négy évre visszamenőleg sem számlát, sem számviteli bizonylatot nem kaptam a havi bérleti díjakról, és a lakás tulajdonosa kiköltözésem után nyilvánvalóan rosszhiszeműen nonszensz dolgokkal fenyeget?

Nagyon piaci ára volt ennek a lakásbérletnek, hogy gyanúsan kedvező?
Amikor kiveszel egy lakást, akkor a szerződésben ilyeneket rögzíteni célszerű.
Tudod lehet nem ennyi lett volna az ára, ha te kizárólag számviteli bizonylat ellenében fizetsz csak minden hónapban.
Sajnos tudomásul kell venni, hogy sok esetben nincs semmilyen bizonylat, de nyilván akkor kedvezőbb az ár.

A lakás tisztasági festéséről nem hajlandó elküldeni a számlát sem részemre, én viszont exhas nem szeretnék fizetni, számlával igazolt festési költséget viszont természetesen vállalnám.

Nos, ennek az ára is érdekelne, hogy mennyire tért el a piaci ártól. Lehet jobban jársz itt is, ha a számla nélküli árat fizeted ki neki.

Szóval szeretném felhívni a figyelmét az ő jogaira és kötelezettségeire is, például ezzel a hiányzó számiviteli bizonylat problémával.
Mit tehetek hivatalosan?

Felhívhatod a figyelmét a kötelezettségeire, csak ha híred megy a bérbeadók között, akkor nagyon nehezen fogsz másik lakást találni.
Egyébként én egyáltalán nem tartom tisztességesnek, hogy 4 évig nem volt vele gondod, most meg bosszúból akarod ráküldeni a hatóságot.

Majordomus # 2023.06.26. 19:30

Szerintem drb. véleménye a helytálló.

Egy balek akivel ezt meg lehet csinálni.
Sz.örökösnek is igaza van,mert szabályszerűen,a piaci áron béreltél volna lakást.

Ha már kiköltöztél,miért nem adod le a lakáskulcsot?
A bérleti jogviszony valamelyik fél felmondásával kezdődik,az átadás/átvételi jegyzőkönyvvel záródik ahol rögzitjük a mérőórák állását,s amiben elszámolunk a zárónapig a rezsivel,visszaadjuk a kauciót és átvesszük a kulcsokat. Ennyi.

Na,akkor most mesélj:
mekkora lakást béreltél,holl(város) és mennyiért?

Mennyi volt a tisztasági festés ára?

Majordomus # 2023.06.26. 19:32

"a bérlő nem adja oda a kulcscsomót, akkor lehet úgy tekinteni az aktusra, hogy az nincs befejezve"

S addig jár a bérleti díj.

kerdezo0 (törölt felhasználó) # 2023.06.27. 07:05

Kedves Mindenki, segítséget szeretnék kérni azonnali hatályú felmondás témában. Június közepével bérbevettem egy ingatlant, egy építkezés mellett. Természetesen tudom, hogy mivel jár egy építkezés, szóba került a bérbeadó és köztem, hogy biztos 8-16.00 óráig tart, de az sem baj, ha 1-2 óra csúszás van, de le fogják tenni a munkát viszonylag időben. A bérleti szerződésben nincs az építkezés megemlítve.
2. éjszakámat töltöttem az albérletben mióta kivettem (2 hete), és mindkét éjszaka fél 3.30-kor beindult egy munkagép, ment valameddig, majd reggel 6! kor elindult gőzerővel az építkezés. A tulajnak jeleztem az első után, hogy nem erről volt szó, megkértem, hogy nézzen utána, mire van engedélye a kivitelező cégnek(mettől meddig lehet dolgozni). Erre azóta sem jött válasz, én a lakásképviselettől megkérdzetem. Azt a választ kaptam, hogy akár éjjeli munkavégzésre is van engedélye a kivitelezőnek (bár ezt nekik még nem mutatták be...), a tulajdonsok viszont az építkezésből eredő mindennemű zaj és kellemetlenség viselésével és az ebből eredő jogi következmények kizárásával írták alá az adásvételi szerződést, melyet nyilvánvalóan a "tulaj elfeljtett?" a szerződésben tovább adni felém, illetve egyátalán felhívni rá a figyelememet. Ha tudom, hogy nem szokásos módon zajlik az építkezés, hanem éjjel is dolgoznak, illetve reggel 6-kor indul, akkor eszem ágában sincs kivenni. 9-re járok dolgozni, viszonylag későn fekszem, így reggel 6-kor még jó lenne némi alvás, illetve éjszka is.
A kérdésem az lenne, hogy az a tény, hogy a munkálatok ilyen ütemben még hónapokig eltartnak, és én ezalatt nyilvánvalóan aludni nem fogok tudni, tehát az ingatlanban való pihenéshez, kvázi a rendeltetésszerű használathoz való jogom sérül, megalapozhatja-e a határozott idejű szerződésnél a rendkívüli felmondási okot? Véleményem szerint ebben az állapotban a lakás nem alkalmas bérlésre, hisz nem lehet benne éjszaka aludni és hajnalban kezdődik a munkavégzés is. Mivel a tulajdonosnak ezt közölnie kellett volna velem, így egy lényeges körülmény tekintetében mulasztotta el a tájékoztatást, aminek a tudatában nem vettem volna ki a bérleményt. A bérleti díj sem kevés, új építésű ingatlanról van szó.
Köszönöm előre is a hozzászólást, véleményeket. üdv Gia

SolnesM # 2023.06.27. 14:01

És mit szóljanak azok akik jó sok pénzért ott lakást vásároltak ?

Egy bérlő ha melléfogott, elmegy. Amúgy 4-7 nap alatt megszokható. Füldugó.

Kérhet viszont radikális lakbércsökkenést is,vagy belemegy a bérbeadó vagy nem.

Majordomus # 2023.06.27. 20:36

Hát az esélyeid nem jók. Ha egyéves szerződésed van és letettél 2 3 havi kauciót akkor sokba kerül a rendkivűli felmondás.

Ha szerződésben ezt nem kötöttétek ki akkor az épitjezés miatt nehéz lesz felmondanod. Csak a kauciód elvesztésével tudsz kilépni.

Beszélj a tulajjal.

Mondjuk Solnesnak is van igaza: a tulajok hogy alszanak ott éjszaka?

Javasolt: fejhallgató relax muzsika

kerdezo0 (törölt felhasználó) # 2023.06.28. 06:44

sziasztok, köszi szépen a hozzászólásokat. :) A jogász szerint, akit felkerestem, egyértelmű a helyzet. Rendeltetésszerű, zavartalan lakhatás nincs biztosítva->ergo, ha valaki nem tud alduni, akkor nem tudja az ingatlant rendeltetésszerűen használni, itt nem a napközbeni zajokról van szó, hanem a tartós extrémitásról, amit a tulajnak kell elhárítni. Pont azért, mert a szerződésben nincs szó az építkezésről, éppen ezért ebben az esetben hivatkozható. Fel kellett volna hívni a figyelmem, hogy éjszaka is lehetséges építkezés, illetve reggel hajnalban kezdődik. Az is lehet, hogy nem tudta vagy csak nem tette meg egyszerűen, minden esetben neki kell helytállni. Az alvást éjszaka biztosítani kell, ez nem útépítés vagy közérdeket szolgáló beruházás, tehát a hatósági engedélyre is kiváncsi lennék...

drbjozsef # 2023.06.28. 09:36

Rendeltetésszerű, zavartalan lakhatás nincs biztosítva->ergo, ha valaki nem tud alduni, akkor nem tudja az ingatlant rendeltetésszerűen használni""

Ez igaz. Csak hát ez kinek a felelőssége? A bérbeadóé? Ő kopácsol éjszaka? Nem? Hát akkor legalábbis határeset...
Ha tudott róla, akkor alapvetően azért igazad van, ez egy olyan lényeges körülmény, ami befolyásolta volna a bérleti szerződés megkötését, és jóhiszeműen eljárva közölnie kellett volna veled.

Majordomus # 2023.06.28. 19:12

Itt a közlésen van a hangsúly.
A tulajon olyat nem kérhetsz számon amit ő nem tud befolyásolni

Mondjuk a hajnali csendet. De az épitezéssel járó zajról tudnia kellett.

Beszélj vele.
Bérbeadói szemszögből én azt mondanám neked: feküdj le aludni este 8-kor....

Zöldövezeti11 # 2023.06.29. 04:41

Szegény bérlő jól melléfogott.

Ha érzékeny a zajra miért nem a zöldövezetben bérel lakást ?
Ja ott meg a kutyák vinnyognak , a kakas fúj ébresztőt.
Amúgy akár bérlőként akár lakás vevőként sok előre nem látható kihívással kell megküzdenie egy új bérlőnek, lakás tulajnak.
Szerencsére mint bérbevevő nagyon ritkán kerültem ilyen helyzetbe. Viszont mint mint bérbeadó ésmint lakást vevő igen.
Vagy 50 esetben aszisztáltam lakást kiadóként és legalább 10 alkalommal,mint lakás vevő.

A legutóbb vagy 12 éve pont egy lakást vettünk volna meg.Nagyon jó helyen volt. A felkapott körúton igaz nem belül...csak annak a külső ívén. Minden szempontból kitűnő , jó közlekedés, jó állapotú a ház, elfogadható az ár stb. Talán az alku folyamat végén véletlenül rákérdeztem az eladónál,hogy mi lenne, megengedné -e hogy kípróbáljúk, egy éjszakát ott eltöltsünk. Üres volt a kégli, gyakorlatilag 3 hónapja nem használták. Megdöbbent az eladó, nagyjából úgy nézett ránk mintha éppen azt közölném vele, hogy most felgyújtom a házát, megerőszakolnám stb. Pedig csak az akartuk megtudni,hogy a közeli lift mennyire zajos. Ha veszek egy öltönyt egy cipőt vagy egy gépkocsit természetes hogy fe
  • .vagy kipróbálom.

Egy lényegesen nagyobb értéknél ez vajon miért nem természetes ?

Na mindegy, a lakás bevált, a lift nem zajos a többi paraméter is hozta az előzetes elvárásokat.
Más.
Egy rokon úgy 30 éve, a tömeges privatizáció után pár évvel vett egy un. bérleti jogot.
Az önkormányzat volt a tulaj továbbra is, a régi bérlő a 24. órában megpróbálkozott a másé eladásával. és bejött neki.
Szegény rokon úgy 3/4 év múlva ecsetelte a nagy csalódását.
A lakás mivel udvari mindig sötét és zajos, mivel kisebbségiek is laknak a házban.

Panaszolta,hogy hiába nézték meg 3 x tán 4 x is, bele sétáltak a csapdába. Mindig olyankor a mikor elve világítani kell és mindig olyankor a mikor a kisebbségiek távol voltak.
Az ár az akkori szabad piaci árnak nagyjából 80 % -a volt.

kerdezo0 (törölt felhasználó) # 2023.06.29. 07:03

Egyetértek, nekem is pont ez jutott eszembe, hogy az embernek vagy olyan környéken kell lakást vásárolni/kivenni, amit már ismer, és bevált, lakott ott, vagy egyszerűen ki kellene tudnia próbálni. Sajnos a gyakorlatban ezt nehéz kivitelezni, de ez lenne a járható út. Hisz ha egy tv nem működik jól, akkor visszavihetem,stb.
Annyit megjegyeznék, hogy amiről a tulaj nem tehet, attól még azért helytállni köteles. Ő pénzért egy szolgáltatást nyújt, amihez hozzátartozik az, hogy biztosítsa azt, hogy a bérlő tudjon aludni éjszaka, illetve hajnalban. Akár tudott arról, hogy extrém időpontokban (8-17.00-en kívül) lehet munkavégzés, akár nem, ő helytállni köteles. Ha én bizonyíthatóan zavarva vagyok az alvásomban, ami vélhetően tartósan fennál, akkor sajnos nem tud menekülni, főleg, hogy erre a szerződésben nem tért ki. Ebben az esetben így nem tud mit csinálni, nagyobb körültekintéssel kellett volna kiadást intézni, és talán a saját lakásában aludni egy éjszakát, mielőtt kiadja. Teszem hozzá, hogy mindannyian tudjuk, hogy nem egy nem kettő olyan tulaj van, aki egy jól megszerkesztett szerződéssel sarokba szorítja a vevőt és direkt akar rásózni egy ilyen lakást. Én sem tagadom a naívságom, mert meg voltam róla győződve, hogy egy magánépítkezés egy lakópark mellett nem folyhat éjszaka :) Hát már ezt is tudjuk, hogy DE .

kerdezo0 (törölt felhasználó) # 2023.06.29. 07:03

Egyetértek, nekem is pont ez jutott eszembe, hogy az embernek vagy olyan környéken kell lakást vásárolni/kivenni, amit már ismer, és bevált, lakott ott, vagy egyszerűen ki kellene tudnia próbálni. Sajnos a gyakorlatban ezt nehéz kivitelezni, de ez lenne a járható út. Hisz ha egy tv nem működik jól, akkor visszavihetem,stb.
Annyit megjegyeznék, hogy amiről a tulaj nem tehet, attól még azért helytállni köteles. Ő pénzért egy szolgáltatást nyújt, amihez hozzátartozik az, hogy biztosítsa azt, hogy a bérlő tudjon aludni éjszaka, illetve hajnalban. Akár tudott arról, hogy extrém időpontokban (8-17.00-en kívül) lehet munkavégzés, akár nem, ő helytállni köteles. Ha én bizonyíthatóan zavarva vagyok az alvásomban, ami vélhetően tartósan fennál, akkor sajnos nem tud menekülni, főleg, hogy erre a szerződésben nem tért ki. Ebben az esetben így nem tud mit csinálni, nagyobb körültekintéssel kellett volna kiadást intézni, és talán a saját lakásában aludni egy éjszakát, mielőtt kiadja. Teszem hozzá, hogy mindannyian tudjuk, hogy nem egy nem kettő olyan tulaj van, aki egy jól megszerkesztett szerződéssel sarokba szorítja a vevőt és direkt akar rásózni egy ilyen lakást. Én sem tagadom a naívságom, mert meg voltam róla győződve, hogy egy magánépítkezés egy lakópark mellett nem folyhat éjszaka :) Hát már ezt is tudjuk, hogy DE .

Majordomus # 2023.06.29. 19:13

A szolgáltatáshoz hozzátartozik hogy a bérlő tudjon aludni?

Hálótársat ne biztosítson neked?

Ha otthon dolgznál home office-ban akkor meg az nem tetszene hogy napközben építkeznek.

Feküdj le korábban aludni vagy vállalj éjszakai műszakot.

Csk abban van igazad hogy tájékoztatni kellett volna téged a helyzetről.. akkor nem biztos hogy kivetted volna a lakást.

Huber Janos # 2023.07.10. 22:19

Tisztelt Fórum segítői!
Miután nem látom az előző hozzászólásomat kénytelen vagyok ismét leírni. mert nem tudom hova került az előző szövegem.
2022. jan. 03.-tól 1 éves HATÁROZOTT szerződést kötötünk az albérlőnkkel. Ez év januárban teljesen elfelejtkeztünk, a lejárt szerződés megújítani ill új szerződést írni. A bérlő ma szólt hogy "hozzuk a szerződést" Idáig emlékeztetett, rá és nem is kérte.
Ma beszéltünk jóhiszeműen és mondtuk hogy jó írunk egy szerződést azonos feltételekkel, de ezuton HATÁROZATLAN időre szeretnénk módosítani.
Erre ő mondta h. Ő újra csak 1 év határozott időre szeretné, mert így érzi magát biztosítva az esetleges felmondási idővel.
ezután megfenyegetett ha ezt nem teljesítjük jövő hónaptól nem hajlandó fizetni. Mi eddig mindig kp-ban kértük az albérletben személyesen, rossz edgigi tapasztalatunk miatt. Elismervényt nem kért mi nem adtunk.
Mivel váratlan csunya viselkedése miatt azt gondoltuk, hogy csak jegyzői ellengyzéssel szeretnénk megkötni a kérése alapján az újabb 1 évre. Szerintünk megkérdezhetjük- e tőle hogy akkor eddig milyen minőségben lakott ott?
A bizalmat megsértette, és már nem bízunk benne, és attól tartunk ha felmondunk akkor sem fog kiköltözni, és de fázunk is az újboli albérlő keresésektől, mert már annyiszor csalódtunk a lakókban lepusztították, nem hozták rendbe stb, kaució már nem fedezi a helyreállítást stb.
Mit tanácsolnak mi tévők legyünk? Szíves segítségüket előre is köszönjük

drbjozsef # 2023.07.11. 04:19

Ne több topikba írd. Elég egy.

Majordomus # 2023.07.11. 19:58

A másik topicban válaszoltunk....

Huber Janos # 2023.07.11. 20:37

Kedves Majordus" Melyikbe, mert nem találom a válaszukat és elnézést, de kezdő vagyok és a regisztrációnál sem tudom hogy hova kell írni az álnevet, hogy ne legyen nyilvános a nevem.
Kérem mondja meg hol találom a válaszukat?