Telekhatárra épített ház problematikája


drbjozsef # 2020.04.17. 04:57

theerpunk,

Érdekes felvetés.

Az OTÉK pont azt írja, hogy utólagos hőszigetelés esetén csökkenhet a közterület.

OTÉK 35.§(8)Az épületek utólagos hőszigetelése és homlokzatburkolása az elő-, oldal- és hátsókert méretét, valamint a telek homlokvonalára kiépített épület esetében a közterületet csökkentheti. A telek beépítettsége ennek megfelelően eltérhet az övezetre előírt megengedett legnagyobb beépítettség mértékétől.

Ez a passzus nem tiltja, hanem implicite megengedi a közterület irányába a hőszigetelést.

Mire gondolhat a főépítész? Kérdezd meg tőle szerintem.

theerpunk (törölt felhasználó) # 2020.04.17. 05:59

Elnézést, félreérthetően fogalmaztam. Az OTÉK-re én hivatkotam, a főépítész viszont annyival elintézte, hogy a köztulajdon idegen tulajdon, ráépítés nem lehetséges.

wers # 2020.04.17. 06:27

a főépítész viszont annyival elintézte, hogy a köztulajdon idegen tulajdon, ráépítés nem lehetséges.

Szerintem olvasgassa alaposabban a jogszabályt.

Régebben még max. 10 cm volt megengedett szigetelés az utcafronton, de már azt is kivették belőle.

Ez volt régen:

35. § (8) A 2002. március 15. előtt épült építmény utólagos hőszigetelése és homlokzatburkolása együttesen – az oldalhatáron álló falat kivéve – az elő-, oldal- és hátsókert méretét, illetőleg utcafrontra kiépített építmény esetében a közterületet legfeljebb 10 cm-rel csökkentheti. A telek beépítettsége ennek megfelelően módosulhat.

alfateam # 2020.04.17. 06:52
theerpunk (törölt felhasználó) # 2020.04.17. 07:04

Tehát ha jól értem nem veszett az ügy. És akkor mi lenne az eljárás? Beszéltem az építésügyi hatósággal (korm.hivatal), ők azt mondták, hogy vetessem jegyzőkönyvbe, amit a főépítész mond és támadjam meg, de ez így elég túlzónak tűnik, mert a korm.rendelet alapján ez (túlzottan is) egyértelműnek tűnik.

alfateam # 2020.04.17. 07:15

Fölösleges támadnod a főépítészt. A szigetelés értéknővelő beruházásnak számít, a ház rendeltetésszerű használatát nem befolyásolja.

wers # 2020.04.17. 07:18

Én nem vagyok jogász. Jó lenne megvárni nanemaaa véleményét.

Az utólagos hőszigetelés nem engedély köteles (többnyire), de be kell tartani az előírásokat.

Megjegyzem az összes "panel" ill. nagy társasház külső határoló falai közterülettel határosak.

alfateam # 2020.04.17. 07:25

Megjegyzem az összes "panel" ill. nagy társasház külső határoló falai közterülettel határosak.
Azért ez az "összes" eléggé túlzó!
nanemaa már vagy kétszer is elmondta a véleményét a múlt évben erről.

theerpunk (törölt felhasználó) # 2020.04.17. 07:27

A linkelt határozatban is 35§ (1)-gyel foglalkoznak, mi ugye nem a szomszéd tulajdonhoz való jogát sértenénk. Közterület esetén meg nem látok benne rendelkezést, arra az OTÉK is külön bekezdést szerepeltet.

A határozat külön nevesíti, hogy egyszer már norma kontroll eljárásban elutasította a 35§(8) megsemmisítését, ott pedig kizárólag hőszigetelésről van szó.

wers # 2020.04.17. 08:00

Azért ez az "összes" eléggé túlzó!

Rendben, igaz. Nem az összes. De igen jelentős része (és többségük utólagosan hőszigetelést kapott).

nanemaa már vagy kétszer is elmondta a véleményét a múlt évben erről.

Lemaradtam róla.

A linkelt határozatban is 35§ (1)-gyel foglalkoznak,

Én is úgy olvasom. Az utólagos hőszigetelésről külön rendelkeznek. (ráadásul 7 évvel ezelőtti, azóta módosították is. Lentebb idéztem a régit.)

wers # 2020.04.17. 08:08

(ráadásul 7 évvel ezelőtti, azóta módosították is. Lentebb idéztem a régit.)

Bár elég necces, mintha épp 2013-tól élne a mostani, de a lényegen nem változtat.

drbjozsef # 2020.04.17. 08:13

wers,

Megjegyzem az összes "panel" ill. nagy társasház külső határoló falai közterülettel határosak.

Ez sokkal inkább a kivétel. A panel és nagy társasházak, amelyek szabadon állnak (tehát nem sorbaépítve mint a belvárosban), legtöbbször ún. "úszótelken" állnak, amelyek az épület körvonala PLUSZ 50-100 cm szélességűek az épület körül.

drbjozsef # 2020.04.17. 08:15

theerpunk,

Szerintem se támadj meg semmit.
Csináld meg. Ha valaki kifogásolná (de nem fogja senki), akkor nem lesz igaza.

Amit nem tilos, azt szabad. Ennyi. Ha valaki szerint tilos, akkor bizonyítsa ő, hogy miért - de esetedben ez nem fog menni, mert ráadásul kifejezetten engedélyezett amit csinálnál.

wers # 2020.04.17. 09:55

Ez sokkal inkább a kivétel.

Akkor csak mi érdemeltül meg.

theerpunk (törölt felhasználó) # 2020.04.17. 10:26

Köszönöm a segítséget mindenkinek. Közben egyeztettem kivitelezővel is, azt mondta garanciát vállalnak arra is, hogy megfelel a kivitelezés az építési szabályzatnak. Így igazából már csak a főépítészi reakciót nem értem.

opeca # 2020.04.18. 12:58

Kedves Fórumozók,

Ha már ráakadtam erre a témára, én is szeretnék egy kérdést feltenni. Órákat kutatgattam a neten, ezt a témát is elolvastam az elejétől a végéig, de - lehet csak számomra - még mindig annyira kuszának tűnik az amúgy logikusnak vélt helyzet, szituáció, hogy én is kénytelen leszek a saját példámat előcitálni és arra tanácsot kérni.

Hőszigetelés. Ikerházban lakom, a szomszéd kitalálta, hogy utolagós hőszigetelést akar ami a házának azt a falrészét is érinti, ami az én, külön helyrajzi számmal ellátott telkemmel határos. Ergo a munkálatok az én telkemen folynának és a hőszigetelés az én telkemre is átnyúlna.

Alapvetően nincs problémám a hőszigeteléssel - mégha ez számomra némi kellemetlenséggel is jár -, de a szomszéd eléggé erőszakos módon bizonygatja, hogy ehhez neki tőlem nem kell engedélyt kérnie, nekem ez viszont elég hihetetlennek hangzik, mert ilyen alapon egy 30 centis szigetelést is feltehet, azt is a jóváhagyásom nélkül tehetné meg?

Olvastam már azt, hogy nem teheti, meg olvastam, alkotmánybírósági határozatot is, meg volt aki írta itt, hogy de, megtehei, szóval már teljesen meg vagyok kavarodva, hogy tulajdonképpen ilyen esetben, a jelen szabályozások, törvények szerint szükséges-e a hozzájárulásom, vagy csak a munkálatok miatti kivitelezés idejében kell megállapodnia velem?

Válaszotokat előre is köszönöm

alfateam # 2020.04.18. 13:16
opeca # 2020.04.18. 15:24

Köszönöm a cikket, igazából nem szándékom megakadályozni a szomszédot a saját háza leszigetelésében, csak már a túloldalra, az én falamba simán belefúrtak, arról akkor nem lettem megkérdezve, szóval ez így nagyon egyoldalúnak tűnik , amit meg nem komálok.
Perre sem tervezem vinni, csak sokszor nem értem, az emberke miért az asztalverdesést és a követelőzést választják ahelyett, hogy értelmesen oldanák meg a problémáikat.

drbjozsef # 2020.04.18. 16:33

opeca,

A telekhatárra épült épületnek a végleges falsíkja kell hogy kerüljön a telekhatárra. Csak az eresz tekintetében enged az OTÉK átlógást, illetve, közterület felé kilógást. Egy centit sem vehet el a telkedből. Utólagos hőszigetelésnél sem.

Egyáltalán nem kell beengedned, elhajthatod a fenébe, nem kell a hőszigetelésbe sem beleegyezned.

Közös megegyezéssel persze bármit lehet. Kérhetsz pénzt az elvett területért is, ha akarsz. De ha jó fej akarsz lenni, és megengeded neki, az a minimum lenne, hogy úgy kiosztanám, hogy arról kódulna. Erőszakos módon bizonygat? Mondd meg neki, hogy most takarodás van innen, gondolkozzon, jöjjön vissza, és ha elég szépen és alázatosan kéri, akkor egyáltalán megfontolod majd talán esetleg, hogy megengeded-e neki.

Mindenesetre ha megengeded neki, fényképezd le a mostani állapotot, és követeld ki, hogy állítsa vissza az eredeti állapotot majd (bár ez szerintem evidencia).

efi99 # 2020.04.18. 20:23

Azért lássuk be, jó nagy idióta volt, aki anno kitalálta, hogy falat márpedig a telekhatárra kell felhúzni. Régen is (eresz akkor is volt, onnan lefolyt az esővíz és ha szomszéd pl puskaport tárolt volna a saját telkén a fal tövében, akkor cseszhette volna), manapság meg pláne, pont a szigetelések miatt. Minden házat 40 centivel beljebb kell(ett volna) építeni - mifelénk hálisten okosabbak voltak az őseink, mert ponz így van minden ház - aztán akkor nincs probléma. A telek "belakhatóság szempontjából" ugyanakkora maradt volna, hiszen, amit elbukik az ember az egyik szélen, visszakapja a másikon.

OFF
Miért lehet következmények nélkül a 2. fokúval homlokegyenest ellentétest döntéseket hozni 1.fokon, pontosabban miként fordulhat elő, hogy a delikvens utána még évtizedekig folytathatja a bírói tevékenységét? Miért nincs ebben számonkérés, hogy öreg, már zsinórban 3x kontráztak meg, te nem vagy alkalmas bírónak, tippelgetni egy utcáról betérő is tudna ?
ON

opeca # 2020.04.19. 19:56

Sziasztok,

Drbjozsef, köszönöm a választ. Próbálok minden helyzetben konstruktív maradni. Valóban azonnal be kéne intenem neki, mert aki ilyen attitűddel rendelkezik, azzal csak idő kérdése a konfliktus, de annyit még megteszek, hogy a beidézett OTÉK bekezdést ki fogom a szomszédnak nyomtatni és megnézem, mi lesz rá a reakciója.

efi99,

Jogos, megértem, de szerintem nagyon nehéz pont ezeket az örökségeket megváltoztatni, mert annyi egyedi helyzetet teremtene, amivel a jog már nem biztos, hogy meg tudna birkózni.

Pl. az én esetemben, ha nekem tűrnöm kéne, hogy ő szigeteljen, akkor ugye neki is tűrnie kéne, hogy azt a falrészemet, ami meg az ő telkével határos, én szigetelhessem. Ez például már nem menne olyan egyszerűen, ugyanis arról az oldalról ők azt a részt szinten teljesen beépítették. Spájz, előtető stb.
Tehát akkor megint mit vizsgáljunk, ha neki joga van az én oldalamról leszigetelnie a házát, akkor nekem is jogom kell, hogy legyen ehhez, viszont ezzel már nekik a saját ingatlanjukban változtatásokat kéne eszközölniük. Ez mennyire lehet arányos az én jogom érvényesítésével stb. stb.

Én úgy gondolom - persze szigorúan az én véleményem -, hogy aki megvesz egy ingatlant, az ne csak úgy megvegye, hanem mérje fel, tervezzen, hogy idővel, ő milyen átalakításokat szeretne rajta eszközölni.
És ha erre a kiszemelt ingatlan korlátozottan ad lehetőséget, akkor szimplán az nem a megfelelő számára.

Az neccesebb, amikor 30 éve élsz egy ingatlanba és berobban a technológia, amit te a régebbi, merevebb építésügyi szabályozásból kifolyólag korlátozottan tudnál használni, de erről nem tehet a másik telek tulajdonsoa sem. A te szándékod miatt nem hibáztathatod a másik tulajt. Ahogy olvastam, van hivatalos, ledokumentált útja annak, hogy megegyezés szülessen ilyen esetekben is, de ehhez már azért kell az emberi intelligencia, hogy megfelelően és konstruktívan álljon hozzá mindkét fél, a megoldás érdekében.

Legrant # 2020.05.06. 11:04

Sziasztok! Nekem lényegében telekhatárra (attól 1 méterre) épül a házam. Az ablakokról nem lehet megegyezni a szomszéddal, hogy normál ablakot építenék be, de cserébe akár megcsinálnám a kerítést átláthatatlanra. Vagy ez hiú ábránd és a jogszabály miatt a szomszéd engedélyével sem rakható be hagyományos ablak (nem 1,8 magasan, átláthatatlan, helyiségenként 0,4 m2-es). Köszi a válaszokat! :)

alfateam # 2020.05.06. 11:40
nanemaaa # 2020.05.06. 13:52

Legrant
A szomszéd nem adhat felmentést egy kormányrendelet alól.
A telekhatártól számított 3 m-en belül nem tehetsz nagy ablakot.

kaktusz55 # 2020.05.07. 06:53

Sziasztok
Kérdésem az lenne,közvetlen telekhatárra épült a szomszédom háza.Ebből kifolyólag az eresze jelentősen átlóg az udvaromra viszont nincs rajta víz elvezető és nagyobb csapadék menyiségnél tó lesz az udvaron.Van e olyan jogszabály hogy neki kötelező lenne a víz elvezető rendszert kiépítenie?
Előre is köszönöm a segítséget.