Telekhatárra épített ház problematikája


wers # 2020.02.17. 10:19

Ez az állapot valószínűleg már régóta fennáll, hisz az általam vett telek sokáig nem volt beépítve, és így senki nem reklamált a szomszéd miatt.

Azért azt is meg kellene érdeklődni, akkor mi volt szabályzatban. Van úgy, hogy idővel változik. (tudok rá példát)

nanemaaa # 2020.02.17. 10:22

balu000
Alapvetően jól érted a válaszokat, nagyobb esélyed van arra, hogy semmit sem tehetsz, mint arra, hogy a szomszéddal bontass, kivéve persze, ha vállalod, hogy ingyen megépíted neki az épületeket máshová.
Egyebekben a szomszéd telkek beépítettsége a telked beépíthetősége szempontjából tervezési alapadat egy tervező szempontjából. Alapból ez elmondható minden beépítésre, hogy a szomszédos telkek beépítéséhez igazodni kell, ezt hívják illeszkedés követelményének.

balu000 # 2020.02.17. 14:11

Köszönöm ismét a válaszokat.

Komolyabban meg nemigen lehet, hiszen fogalmunk sincs a szándékaidról. Konfrontálódnál a szomszéddal? Gyártanád a feljelentéseket, bejelentéseket? Akarsz évekig pereskedni?

  • Igazából nem bánom a konfrontációt, de csak akkor vállalnám fel, ha reális esély van idővel eredményt elérni. 20+ évet tervezünk ott lakni, szóval megérheti még akkor is, ha sokáig tart.

Ha tanács, akkor annál nincs jobb, mint amit írtál : beszélj a szomszéddal. A lehető legbékésébb hangnemben, kezdetnek

  • Ezt meg fogom tenni mindenképp.

Azért azt is meg kellene érdeklődni, akkor mi volt szabályzatban. Van úgy, hogy idővel változik. (tudok rá példát)

  • Ezt hol tudom megtenni? Önkormányzatnál? Ha rákérdezek bizonyos dolgok szabályosságára, akkor nem indítanak ők hivatalból bármi intézkedést? (ezt semmiképp nem szeretném amíg nem beszéltem a szomszéddal akár többször, ezért is írtam inkább erre a fórumra)

Nagyobb esélyed van arra, hogy semmit sem tehetsz, mint arra, hogy a szomszéddal bontass, kivéve persze, ha vállalod, hogy ingyen megépíted neki az épületeket máshová.

  • Igazából ez is opció. Rossz állapotban levő fa tákolmányokról van szó (a melléképületek esetében)

A szomszédos telkek beépítéséhez igazodni kell, ezt hívják illeszkedés követelményének.

  • Erről nem tudtam, köszönöm az infot. Abban az esetben is igazodni kell a másik telekhez, ha az ott található épület szabálytalan?
drbjozsef # 2020.02.18. 05:59

balu000,

Ezt hol tudom megtenni? Önkormányzatnál?
Igen, a helyi építési szabályzatot kell megnézni, megkérdezni. A most hatályost feltehetőleg meg tudod nézni a honlapon is, de a régebbit az építési osztályon kellene megérdeklődni.
Ha viszel pár fényképet, és meg tudod mutatni az övezeti térképen hol van, és jófej készséges ügyintézőt fogsz ki, akár okosakat is tud mondani talán.

Abban az esetben is igazodni kell a másik telekhez, ha az ott található épület szabálytalan?
Ha olyan épületek lennének, amiket hivatalosan már nem tudsz elbontatni (vagy mert építésekor szabályosak voltak, vagy mert már régebben kapott rá fennmaradási engedélyt), akkor igen.

Lufipók # 2020.03.11. 11:13

Kedves Fórumozók!

Szeretném hozzáértő társak segítségét kérni az alábbi problémával kapcsolatban.

Adott egy 1960-as épület, ami a telekhatárra épült. A ház előszobája régi vasszerkezetes volt, de a térképmásolaton úgy volt feltüntetve, mintha az is az épület része volna. (semmilyen más alaprajz nem létezik az épületről)
Ennek a helyére felhúztunk egy kisebb szobát (14 nm) Ez így kb. 1 méterrel lett nagyobb,mint ami a térképen szerepel. Sajnos az építkezéskor az új építmény sarka -a szomszéd állítása szerint- 32 cm-el átlóg a telekhatáron. A szomszéd jó fejnek tűnt, azt mondta, hogy "semmi baj, majd a kert végében visszaadjuk neki ezt a kis darabot"

Mikor elkészült az épület és befejeződtek a munkálatok, akkor már sajnos kimutatta a foga fehérjét, és megfenyegetett, hogy lebontatja az egészet, ha nem adunk neki a telkünkből egy nagyobb darabot. (kb 10nm) Én még erre is hajlandó vagyok, mert nincs se pénzem se idegzetem lebontani a gyerekszobát...

Szeretném a véleményetek kérni, hogy szerintetek:

  • lebontathatja-e azért,mert 32 cm átlóg az Ő telkére
  • mivel felújítás volt, ezért nem jelentettük be, problémát okozhat-e az 1 méteres eltérés.

Nem szeretnék pereskedni, ezért inkább odaadom, amit követel, de félek, hogy ezután is zsarolni fog valamivel. :(

Köszönöm,ha valaki segít.

nanemaaa # 2020.03.12. 08:30

Ha tényleg átlóg az épületrész, akkor a legalizáláshoz előzetesen mindenképpen telekalakítási engedélyezési eljárást kell lefolytatni. Ott majd eldől, hogy ki mennyi telket ad a másiknak és azt miként rendezik a felek.
A fennmaradási engedélyezési eljárás, vagy hatósági bizonyítvány kérése csak ezek átvezetése után lehet eredményes.

viki12 # 2020.03.29. 09:53

Üdv, osztatlan közös tulajdonú telken(1 helyrajzi szám) építkezik a másik tulajdonos. Új ház lesz a régit lebontották, használati megállapodás van. A problémám mivel az új ház magasabb lesz a réginél a tetőszerkezete átnyúlik a mi házunk fölé, ez mind kinézetre zavar, mind a későbbi ráépítést nekem lehetetlenné tenné. Az építkezés most zajlik, így most szembesültünk a problémával. A gerendák átnyúlása kb. 60cm + 15cm eresz lesz még.
Kérdéseim: 1. Hová fordulhatók ilyenkor? 2. A tervet nem kellett volna előzetesen bemutatni nekem hogy hozzájárulok?

Köszönöm.

MajorDomus # 2020.03.29. 20:07

A saját telkén épitkezik. Ezt jelenti az osztatlan közösvtulajdon,ha nincs használati megosztási szerződés.

viki12 # 2020.03.30. 07:32

Van használati megállapodás + hozzá csatolt térképmásolat.

Használati megállapodás:
egyik fél "kizárolagos használatában van a jelen szerződés elválaszthatatlan mellékletét képező a hiteles térképmásolaton a HRSZ/I. számmal jelölt 500m2 ingatlanrész."
másik fél:"kizárolagos használatában van a jelen szerződés elválaszthatatlan mellékletét képező a hiteles térképmásolaton a HRSZ/II. számmal jelölt 450m2 ingatlanrész."
Térkép másolaton: a két ház vonalában lett húzva 1 egyenes vonal, I. és II. számmal jelölve ki melyik részt használja.

Ezen a képzeletbeli vonalon nyúlik át a tető szerkezete.

nanemaaa # 2020.03.30. 09:05

Az építésfelügyeleti hatóság esetleg hajlandó vele foglalkozni, mert a hozzájárulásnak ott kellene lennie az építési naplóban. Kivéve, ha nincs is naplója. ma már egyszerű bejelentéshez nem kötelező a napló nyitása.
Egyebekben mehetsz a bíróságra.

dowitcher # 2020.03.30. 11:28

Szervusztok!

Folyamatban van egy házvásárlásunk egy faluban. A háznak van egy előtere (téglából, ajtó és ablakok vannak rajta), ami a szomszéd, telekhatárra épült ház felé vett, kb. 5 méteres távolságot a felére csökkenti. Az előtér nincs feltüntetve a térképen, és már a '80-as években megvolt. Presszionálhatom az eladót az előtér engedélyeztetésére? Mi van, ha kiderül, hogy túl közel van a szomszéd házhoz? Elbontathatják?
Köszönöm a válaszokat előre is.

viki12 # 2020.03.30. 11:33

nanemaaa
A használati megállapodásban leírt vonalat ő nem tartotta be szerintem.
Ha bíróságra kerülne, ott milyen ítélet születhet számomra?

Köszönöm.

drbjozsef # 2020.03.30. 16:54

viki12,

"OTÉK 37.§(3) Az oldalhatáron álló beépítési módú telken az oldalhatáron álló épület esetén, annak eresze a terepcsatlakozás felett legalább 2 m magasságban és legfeljebb 0,5 m-re a szomszédos ingatlanra átnyúlhat a csapadékvíz saját telekre való visszavezetésével."

Ez a szomszédra vonatkozik alapesetben, osztatlan közös tulajdonnál térképes használati megosztással szerintem az analóg lenne a logikus. Bár esetekben, elvileg, építkezhetne máshova is.

Ha nem tudja bizonyítani, hogy az átépítéshez hozzájárulásodat adtad, akkor nyerhetnél. De ha felépül, és műszakilag nem lehet megváltoztatni, akkor legfeljebb valami kis kártérítést. Esetleg azt lehet kérni, hogy ha Te is beépítenéd azt a részt, és úgy már megoldható (pl. közös tetővel) műszakilag hogy mindenki elférjen, akkor az átalakítás egy részét fizesse ő.

nanemaaa # 2020.03.31. 06:10

viki12

Mivel van közöttetek egy használati megosztási szerződés, így tudsz birtokvédelmet kérni. Mert a másik fél megszegte a szerződést.

drbjozsef
Az építési jogszabályok végrehajtása tekintetében közömbös, hogy a tulajdonosok között milyen polgári jogi megállapodások vannak életben. Azt a hatóság sem tudja sem figyelembe venni, sem érvényre juttatni. Lásd Étv 37. § (2) bekezdését.

nanemaaa # 2020.03.31. 06:15

dowitcher
Mindenképpen. Ugyanis az, hogy egy szabályos épületet vásárolsz, vagy éppen egy a jogaiban és lehetőségeiben nagy mértékben korlátozottat, szerintem erősen módosíthatja az ingatlan értékét.
Ha 10 évnél régebbi a kialakult állapot, de ezáltal például a tűzvédelmi előírások betarthatók, s nem minősül életveszélyesnek, akkor nem bontathatják le. Ugyanakkor, ha később bármilyen átalakítást, bővítést tervezel az épületen, akkor könnyen kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy a szabálytalanság okán arra már nem kaphatsz engedélyt.

gypenzes # 2020.03.31. 17:11

Tisztelt Fórumozók!
A történetem nem mindennapi.
A házunk melletti telket megvették, a rajta lévő házat lebontották az új tulajdonosok. A közkerítést lebontották. A telket kimérették, és a telekhatárra építkeztek, majd a ház mögé még kerítést is kívántak felhúzni. Jeleztem nekik, hogy az már az én tulajdonomban lévő telek, erre rám förmedtek, ki akarták velem vágatni a fáimat. Amit nem értettem, mert 20 éve ültetett fák a régi épület meglétekor jó helyen voltak.
A csavar itt következik a történetben az előző tulaj a szomszéd telkén, 180 cm-rel bentebb építette a kerítését, mint a telekhatár.(mert ez állítólag nagyon régen megbeszélésre került az akkori felek között) Tehát jelenleg az új építésű ház az én ingatlanomon van. A földmérő belátta, hogy hibázott, most azt kérik tőlem, hogy adjam oda nekik a telkem hosszában végig a 180 cm-es részt, ingyen, átírás fejében mert tévedés történt és ők oda építkeztek.
Nem tudom milyen lehetőségeim vannak ebben a helyzetben? Elutasíthatom, hogy odaadja hivatalosan? Mindenképp ingyen akarják.
Köszönöm a segítséget!
Kérem segítsen aki jártas ilyen témában.


Zsolo0402

MajorDomus # 2020.03.31. 20:02

Miért adnád oda?
Fizessenek érte bérleti dijat!
.
Vagy egyösszegű megváltási dijat!

drbjozsef # 2020.04.01. 05:16

gypenzes,

Elutasíthatom, hogy odaadja hivatalosan?

Szerinted van olyat törvény, hogy köteles vagy ingyen odaadni bármidet is a szomszédnak?

Lóf*szt. Inkább kérd a piaci érték 3x-osát.
Tévedés történt? Te tévedtél? Nem. Akkor vagy bontsák el az épületüket a telkedről de gyorsan, vagy vegyék meg triplaáron. Amelyik nekik jobban tetszik.

Persze ezt is csak akkor lehet, ha a neked megmaradó telekméret, és a megmaradó telken álló épületek elhelyezkedési is megfelel a törvényeknek. Ha nem, akkor nem is tudod eladni nekik.

nanemaaa # 2020.04.01. 06:40

drbjozsef

Egyetértek. Az átépítés ténye nagyon jó tárgyalási alap az eladáshoz, jó árképző tényező, elvégre épület is áll rajta. ;)
De tény, ehhez telekalakítási engedély is kell, amit csak akkor engedélyezhet a földhivatal, ha mind a két telek szabályos marad, vagy legalább is kevésbé szabálytalan, mint korábban volt.
Vélhetőleg egyébként a szomszédod ártatlan a kialakult helyzetben, hiszen, mint írtad is, ő ki is mérette a telket. Majd eldönti, hogy a kialakult plusz költségét a földmérővel, a tervezővel, vagy a kivitelezővel fizetteti meg. ;)

MajorDomus # 2020.04.01. 15:12

Egyszerübb utánanézni mennyiért vették meg a telket,s az 3x-osáért eladni a 180 cm-es részt.

gypenzes # 2020.04.01. 17:42

Köszönöm a megerősítéseket!
Most ott tartunk, a szomszéd szerint, hogy megtévesztettem a hatóságot, mert nem szóltam hogy rosszul mért a földmérő. Holott ő a szakember. 180 cm-t tévedni? Nem is értem. (a gyerekeimmel együtt akik tulajdonosok, öröklés révén.) A földmérés után még a jegyzőkönyvet sem kellett aláírni, én nem emlékszem rá, hogy aláírtam volna, ha esetleg tudatkiesésem van, talán akkor. A gyerekeim akik szintén tulajdonosok, ők pedig biztosak benne, hogy semmit nem láttak. Az ember esze megáll, hogy mire képesek egy emberek.Közölték, hogy majd az ügyvédjük értesít... Még ilyet. És ők húzták fel a házuk egy részét az én tulajdonomra. A földmérő fél, megígérte nekik, hogy az új telekhatárt ingyen kiméri nekik. De hol vagyok én a történetükben?


Zsolo0402

MajorDomus # 2020.04.01. 20:40

Az áldozati oltáron...
.
Fogadj ügyvédet mielőbb.

Zsoli16 # 2020.04.09. 20:22

gypenzes

Mikor ott kezdődőt az épitkezés akkor kapot értesítő levelet és látta hol fog épülni a ház akkor jelezni kelletet volna hogy az ön telekhatárján van és nem a keritésnél kelletet volna szolni. Meg igy mostmar az uj tulajdonosoktol is kell egy telekmegegyezési aláirás mert igy ön nem tudja el adni a házat szoval ez oda vissza cica meg az egér játék lesz. Ha ők meg nem fogadják el az ellenérték meg fizetését.Meg hát a földmerő tévedet meg a földhivatal hogy jová hagyták.Igy az uj tulajdonosok ártatlanul jönnek ki.
Tapasztalat ez hosszu idő ha pere megyen.

Zsoli16 # 2020.04.09. 20:53

gypenzes
De mikor az uj tulaj meg vette a házat vagy telket akkor volt határ kerités? hogy meddig volt az a telek vagy már ugy volt le keritve hogy 180cm benne volt? Mert nem hinném hogy most 180cm-el szándekosan rá épitkezne.Mert igy a hatoság fére vezetése jogos lesz.

theerpunk (törölt felhasználó) # 2020.04.16. 19:35

Tisztelt Fórumozók!

Budapesten rendelkezem egy olyan adottságú házzal, amelynek két fala is telekhatáron húzódik. Kb 2 hete begyűjtöttem utólagos hőszigetelésre az árajánlatot, megegyeztem a szomszéddal (ő lenne az egyik telekhatárnál), a másik telekhatáron közterület van, egy járda. Mai nap folyamán egyeztettem a kerületi főépítésszel, akitől azt az infót kaptam, hogy nem szigetelhetünk közterületre. OTÉK 35.§ (8) hivatkozással lepattantam róla. Jogosan hárította el a kérésemet?

Köszönöm előre is.