Földhasználati jog


Jesztudé # 2014.06.14. 04:22

Üdvözlet!:)
Segítséget szeretnék kérni.
Édesapám halálakor én örököltem utána a szántóföldeket legelőket.
Egy pár évig míg apu élt,mi műveltük a földjeinket.
Később a halála előtt 3 évvel,odaadtuk a testvérének.
Erről papírt semmit sem írtunk.Ő a tudtunk nélkül bejegyeztette a mi tulajdonunkban levő földekre az ő földhasználatát.
A támogatást ő vette fel,jogtalanul.
Mi erre felhatalmazást nem adtunk neki.
Apu halála után én visszakértem a földhasználati jogot pár darab tábláról.
Amit nagy nehezen vissza is kaptam.Végül is akkor még könnyen a nevemre tudtam iratni.De amelyik kis táblákról nem tudtam,az után a rokon vette fel a támogatást.Magyarul átvágott minket,engem.
Most viszont bonyodalmas visszaszerezeni a földhasználati jogot.
Akkor is ha a föld az én tulajdonom.Aki bezzeg elcsalta az nyugodtan,használhatja és élvezheti az utána járó pénzt!
Megjegyzem legelőről van szó,és semmit nem csinál vele.
Más állatai le legelik.Úgy hogy rendbe van a legelő.
Ez ügyben szeretnék tanácsot kérni tőletek.
Mert ez a földhasználat,jogtalan!
Köszönöm szépen a segítségetek előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.14. 07:54

Nyilván a a bérbeadó saját magát akarta biztosítani, amikor haszonbérleti szerződést is íratott

Szerintem meg nyilván csalni akart. A bérlővel közösen.

Lyonee # 2014.06.14. 16:30

Minden 2013. december 15-én vagy azután termőföldre megkötött haszonkölcsön szerződés semmis. A már élő haszonkölcsön szerződéseket 2013. december 15-től nem lehet meghosszabbítani. Minden termőföldre kötött haszonkölcsön szerződés 2014. december 31-én hatályát veszti. A haszonkölcsön szerződés alapján történő termőföld használat lehetősége tehát 2014. december 31-ével megszűnt. A termőföld használatának ingyenes átengedése ezután kizárólag közeli hozzátartozók között, szívességi használat jogcímen lehetséges.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.14. 17:02

Látod, hogy nem is haszonkölcsön-szerződést kötöttek ezek valójában. Csak valamiért leplezni kívánták egy ingyenes szerződéssel.

MajorDomus # 2014.06.14. 20:37

A hátsó szándék biztos!

Nándi002 # 2014.06.16. 19:45

A 30 eltelt, igen, elvileg a törvény szerint a haszonbérleti szerződés semmis. Akkor ezek szerint a bérbe adó nem követelheti a bérleti pénzt? Az ingyenes használat a mérvadó?
A szerződés dátumát megnézem, de az ingyenes használatot bevette a földhivatal, így szinte biztos, hogy dec. 15 előtti. A bérbeadó lehet, hogy azért akart feketén pénzhez jutni, hogy ne kelljen bevallania. Nem tudom. A lényeg, hogy ebben az évben nem kerülhet kifizetésre a bérlet és akkor ha jól értem, bíróságon sem fogja tudni követelni azt eredményesen, vagy igen?

MajorDomus # 2014.06.16. 20:53

Szerintem nem

Karbi87 # 2015.03.10. 19:53

Tisztelt Jogi Forum

Tavaly vásároltam egy ingatlan Bodajkon. Hrsz: 1326/A
A hozzá tartozó telek a bodajki önkormányzat tulajdonában van. A tulajdoni lapon én csak földhasználati joggal rendelkezem. Kérdésem az lenne , hogy tudok építeni egy külön álló épületett épiteni a telekre.

Imola27 # 2015.03.20. 07:32

Zártkerti ingatlan haszonbérbe adásához szükséges-e hogy földművesként nyilvántartásba legyen a haszonbérlő?

M Sanyi # 2015.03.28. 13:36

Tisztelt Jogi Fórum
Segítséget szeretnék kérni Mg ingatlan használat hívatalos felmondásában.Ingatlan saját tulajdon 2004ben került családi használatba(kiskorú voltam).2010-14.06.-ig családi gazdaság tagja voltam.Kilépéskor a földet hoztam magammal,megegyeztünk betakarítás után (kukorica okt. vége)szerződést módosítunk,mert tovább is művelni szeretnék.Közben a családi viszony megromlott.2015.február közepén telefonon megkerestem édesapámat,hogy szerződést módósítsunk.Ajánlata 2év és 40kg búza/Ak és nem több.Mivel nem tudtunk megegyezni mondtam akkor felmondom a használatott.Hívatalosan levélben is Felmondtam a használatott,levél tartalmazta,hogy egyeztettünk de egyesség nem született,hívatkoztam hogy a gazdaságból kilépéskor magammal hoztam,további munkát ne folytassanak rajta kézhezvételtől számított 3 nap az elfogadás vagy levélben keresenek meg.(tértivevényesen adtam fel).feladás után 4.napra válasz is jött.Amiben nem fogadják el a felmondást, gazdaságba be van állítva és ,fírtatják hogyan került annak idején a tulajdonomba és,hogy nem zárkóznak el az egyeségtől keresem meg személyesen.Továbbá burkoltan megfenyegedtek,,Bármilyen bírosái eljárást kívánsz indítani már most figyelmeztetlek,hogy tulajdonjogi igénnyel lépnek fel". Amit nem értettem hisz nem eladni akarom csak normális bérleti szerződést mint a többi bérlővel.Levélben válaszoltam(mivel az edigi bezsélgetések kiabálással és a leminősítésemről szólt)amiben leírtam hogy az ő akaratukból került a túlajdonomban,mai törvények alapján ingyen nem adható használatba.Kilépéskor föld használati jogáról lemondtak.Megjegyzéként továbbra se fojtassanak munkálatokat rajta.írásban ajánlatott kértem elfogadásra és válaszra 3 nap.Mivel ezt a levelet Ajánlottan küldtem el erre 2hét után se jött válasz.Röviden húzák az időt.A földhívatalban viszont kérik az elfogadó nyilatkozatott.
Ezúton szeretnék segítséget kérni mit lehet ilyenkor tenni?? Az ingatlant bérbe tudnám másnak adni,de még nem rendeződi addik bérleti szerződést nem tudok kötni.

Nsné # 2015.03.29. 11:55

T Jogi fórum!

Mint családi gazdaság vezetője az én nevemre vannak bejelentve használatra a földek. /Saját tulajdonú, bérelt, szivességi használat/ A támogatási igényt én jelentettem be. Lányom a családi gazdaságunk tagja. Átengedhetem- e a földek használatát olyan módon, hogy a továbbiakban a lányom igényelje a terület alapú támogatást? A szerződéseket újra kell- e írni, vagy elég ha köztem és a lányom között jön létre a használat átadásáról megállapodás? A Föld Hivatal átírja - e a használatot, ami a támogatás igazolására szolgál. Az FM. hivatalnál be vannak jelentve a földek, a cs.gazdasági használatban.

Rakaca # 2015.03.30. 15:27

Örököltem egy osztatlan közös tulajdonú földterületet,ami a meghalt nővérem gyerekeivel közös.Ez a föld már hosszu évtizedek óta ki volt adva mert édesanyám volt a haszonélvező.Az idén lemondott a haszonélvezetről,igy mi lettünk a tulajdonosok.A terület fele az enyém a másik fele a 3 gyereké.Sehogy nem tudunk megegyezni a kiadásról vagy a használatba vételi megosztásról.Egy tulajdonos semmibe nem megy bele. a földhivatal 30 napot adott a kiadásra. Mit tudok csinálni esetleg hol tudom Őket feljelenteni hogy miattuk nem tudom kiadni a földet, és védve legyek a büntetéstől. Jelenleg a földet szerződés nélkül művelik.

BBrigi87 # 2015.04.25. 09:13

Kedves Fórumozók! Segítséget szeretnék kérni. Házvásárlás előtt állunk és van egy kiszemelt ingatlan. A tulajdonos azt mondta, hogy a telek az édesanyjával osztatlan közös tulajdon. Viszont lekérdeztem a tulajdoni lapot, amin az szerepel, hogy külön helyrajzi számon van az épület és csak földhasználati jog van rá, mely a mindenkori tulajdonost illeti meg és csak akkora, mint a ház alapterülete. Milyen hátrány érhet a későbbiekben, ha mondjuk más lesz a telek tulajdonosa? Azt olvastam, hogy akkor elővásárlási jogom lenne a telekre, de ha nem tudom megvenni... Ez egy családi ház.

fozerd # 2015.07.15. 15:25

Tisztelt Jogi Fórum!

Termőföld vásárlással kapcsolatban lenne egy kérdésem:

"[...]A tulajdonszerzési jogosultság feltétele, hogy a szerző fél a tulajdonjog átruházásáról szóló szerződésben, illetve teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt nyilatkozatban vállalja, hogy a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, és ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének, továbbá vállalja, hogy a földet a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig más célra nem hasznosítja.[...]"

Mit jelent az a rész, hogy a föld használatát másnak nem lehet átengedni? Nem lehet kiadni haszonbérbe?

A válaszokat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2015.07.16. 21:07

Az állami támogatás feltétele, hogy az veheti igénybe, aki műveli a földet.

Az én kedves bérlőm több támogatást kap, mint amit nekem fizet bérleti díjat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.17. 09:03

Ez ilyen. Szidd azt, aki a bérleti szerződést kötötte.

MajorDomus # 2015.07.17. 21:16

Ebben igazad is van.

De azért nem rossz bevétel, hogy a kisujjamat sem kell mozdítani, és még érte sem kell menni.

bokros # 2015.07.18. 08:44

fozerd: Ez pontosan ezt jelenti. Hozzátartozódnak átadhatod illetve olyan cégnek is haszonbérbe adhatod, amiben legalább 25 %-os tulajdonod van. De egyéb haszonbérleti szerződés nem köthető

BBrigi87: A felépítmény tulajdonosát a földterületre a földterület tulajdonosát a felépítményre elővásárlási jog illeti meg. Az ilyen quasi tulajdonközösség semmiképpen sem szerencsés, de van ahol működik. Jobb lenne a területet is megvenni, de mivel valójában nem közös tulajdon ekként per sem indítható a tulajdonközösség megszüntetésére.

Rakaca: Itt viszont fel kell számolni a tulajdonközösséget, ha valamelyik tulajdonostárs az okszerű gazdálkodással nem összeegyeztethető módon bánik a tulajdonnal. Tulajdonközösség megszüntetése iránt pert kell indítani. A földhivatal a saját eljárást a per időtartamára fel kell, hogy függessze.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

MajorDomus # 2015.07.18. 22:04

A faluban (elég nagy) bekezdés összesen két ügyvéd dolgozik, az egyik kizárólag földűgyekkel.

Már értem miért.

anita252 # 2015.07.20. 13:57

Kedves fórumozók!
segítséget szeretnék kérni. édesapám novemberben meghalt és örököltünk 10 hektár földet zala megyében melyet határozott idejű szerződéssel művelnek ennek lejárata 2019. a bérleti díj sokak elmondása szerint nagyon alacsony 200eft. ezen szeretnék változtatni de mindenki mást mond valaki szerint felmondhat valaki szerint nem. Önök mit tennének törvényesen, h a bérleti díj az általam is elfogadható legyen.
köszönöm

Immaculata # 2015.07.22. 12:23

Mi van abban a szerződésben a bérleti díjra vonatkozóan?

anita252 # 2015.07.22. 16:50

Hűvösebb Napokat!
Aranykoronánként 30kg búza augusztusi tőzsdei átlagárfolyamon számolt értékben határozzák meg. 1 föld 41 a másik 139 aranykorona.tavaly 200e ft-ot utaltak volna de nem utalták apu halálára hivatkozva megvárjak hagyatékit. ki határozza meg, h hány aranykorona a föld? nagyon utána kell járnom ezeknek a dolgoknak mert semmit nem tudok róla.

bokros # 2015.07.22. 18:59

Hát a 20e ft/ha az tényleg vicces.
Elvileg a haszonbérleti szerződés felmondható, de ha a haszonbérlő a felmondást nem fogadja el, akkor azt csak a bíróság szüntetheti meg a tulajdonos keresete alapján.

Más a helyzet, ha a tulajdonos saját maga akarja művelni


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

MajorDomus # 2015.07.22. 20:15

Én a háromszoros árat kapom, de az is kevés.

Immaculata # 2015.07.23. 05:48

Miről beszélünk éves, vagy havi díjról?