Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


nanemaaa # 2013.07.18. 08:03

lmassy71

Szerintem sem vagy köteles áthelyeztetni az aknát. Legfeljebb a szomszédnak eszébe jut és bérleti díjat kér a telkének használatáért. Ha van egy kis esze, 5 évre visszamenően is kérheti (mondjuk havi 10 ezret). Nyilván így olcsóbb lesz neked is, mint pár ezerért arrébb helyezni. ;)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.07.17. 10:06

Imasssy

Ha 40 éve ott van az a vízóra, akkor az már nem a tied, hanem az övé. :) Elzárhatja, nem engedi be a leolvasót, betemetheti, ráépíthet stb.

Ezzel a hozzáállásoddal a szomszédod helyében én meg is tenném.

nanemaaa # 2013.07.16. 06:54

Autót se veszel (vélhetőleg) érvényes forgalmi engedély nélkül. Bár lehet, hogy lopottból az autó is olcsóbb lenne.
Magyarán az eladó rendezze le a szükséges hatósági eljárásokat (fennmardási engedély + épület feltüntetés amelyek önmagukban is akár többszázezres költséget jelentenek), és ha már minden rendben a porta körül, akkor érdemes rá szerződést kötni. Ha másért nem, hát azért, hogy legalább sejtsd, hogy mit is veszel valójában.
A fennmaradási engedélyezési eljárás (amely természetesen nem szűnt meg) lényege, hogy kiderüljön, fennmaradhat-e az épület bővítményestül, vagy netán el kell bontani egy részét, vagy az egészet. Az is ezen eljárás keretében kerül vizsgálatra - és bizonyításra - hogy mikor is történt a szabálytalan építés valójában?
Azt sem árt tudni, hogy annak szakszerűségéért vállal-e valaki felelősséget? Pl műszaki vezető (aki garantáltan nem lesz), vagy ennek hiányában építésügyi szakértő.
Véleményem szerint a zsákbamacskát hagyjuk meg vásári szórakozásnak.

lmassy71 # 2013.07.15. 17:17

Tisztelt Szakértő !

Segítségét kérném a következő vitás ügyben:
2000. év óta tulajdonosa vagyok egy családi házas ingatlannak. Az épület 1966-ban épült. A szomszédos ingatlan felé az épület melletti részen nem épült kerítés. Majd, hogy a pontos határokat tisztátzzuk (geodéziai kitűzést követően)megállapításra került, hogy a problémás oldalon 1 m-es sáv tartozik az ingatlanomhoz. Ami a problémát okozza az az, hogy az ingatlanomhoz tartozó vízmérő óra akna ezen az oldalon(mely a föld alatt telepített) a felmérés alapján átlóg a szomszéd telkére 60 cm-el. Most több mint 40 év elteltével jutott eszébe, hogy a vízóra akna nem jó helyen épült meg és tetessem azt beljebb. Semmiképpen sem szeretném a vízóra aknát nagy költség árán és sok élőmunka igénnyel arrébb tetetni 60 cm miatt. Kérdésem az lenne mivel védhetem az álláspontomat annak fényében, hogy én már 13 éve ő pedig több mint 40 éve lakja változatlan állapotok mellett az ingatlant, és az eddigiekben kifogást nem emelt, a vízóra akna 1966-óta azon a helyen van.

Tisztelettel: Erika

MathiasRex # 2013.07.15. 11:06

Tisztel Fórum
Egy kis tanácsot szeretnék kérni első családi ház vásárlásához. A helyzet a következő:
Megtaláltuk a számunkra minden szempontból ideális házat, jó környék, megfelelő méret, jó ár. Az értékbecslést megelőzősen a papírok áttekintésekor kiderült, hogy a 2001-ben megtett bővítés, bár volt jogerős építési engedély a térképmásolatra nem került fel, valamint használatba vételi engedélyt sem kértek rá. Valószínűleg azért, mert részben eltértek a tervtől...
Mivel az építés igazolhatóan több mint 10 éve történt, így elvileg csak fenn maradási engedély kell rá kérni. A földmérő már volt kinn, hogy javítsák a térkép másolatot.
Azt viszont nem tudjuk, hogy a fenn maradási engedély mennyi idő a szerződés kötéssel várjuk meg annak jogerőre emelkedését vagy elég ha igazolja az eladó, hogy elindította a folyamatot?
Olyan információkat is kaptam (ingatlanos), hogy már nincs fennmaradási engedély elég a térképrajzot javíttatni. Ezt eléggé furcsállom, nekem úgy tűnik, hogy inkább csak a pénze miatt hajtja a szerződés kötést...
Én mindenképpen olyan házat szeretnék venni ami jogtiszta, gond nélkül beköltözhető.
A csavar a dologban, hogy már írtunk egy szándéknyilatkozatot, mely alapján július végén kéne szerződnünk. Ha én kiakarom tolni a szerződést amíg nincs meg a jogerős fennmaradási akkor bukhatom a szándék nyilatkozat foglalóját? Pedig annak megkötésekor nem volt ismert (vagy elhallgatásra került), hogy a ház bővítésére nincs engedély.
Válaszotokat előre is köszönöm

nanemaaa # 2013.07.15. 07:24

kiax
Véleményem szerint a leállítás és az engedély megkérése lenne a helyes lépés.
A 312/2012-es kormányrendelet ugyan ismer már vészhelyzet elhárítását követő fennmaradási bejelentési eljárást, de az, hogy ebből mi volt a vészhelyzet és mi az ami már nem, elég kényes kérdés. A vészhelyzetet elvileg elháríthatod dúcolással is, így a további tartószerkezet megerősítés már minősíthető akár engedély nélküli munkának is. 10 m hosszú vb gerenda bírsága 450.000 Ft lenne. Ennyit gondolom nem ér egy 15 napos eljárás elmulasztása.

kiax # 2013.07.13. 15:41

Tisztelt Szakértő!

Építési engedély nélkül végezhető, de főépítészi tudomásulvétellel rendelkező átépítésbe kezdtünk. A bontási munkák során kiderült, hogy a tartószerkezet sürgős megerősítése szükséges.

  • Mi a törvényes teendő?

Leállítani az építkezést és megindítani egy épeng. eljárást?

  • A feltárt, veszélyes födém miatt vészhelyzetre hivatkozva lehet folytatni és a statikus által előírt 10 m hosszú monolit vasbeton szerkezetet beépíteni?
  • Mennyi a büntetési tétele egy ilyen eng. nélküli tartószerkezeti megerősítésnek?
kiax # 2013.07.13. 15:23

Tisztelt Szekértő!

merlott # 2013.07.13. 13:09

Tisztelt Szakértő!

Elnézést, még nem kaptam választ a kérdésemre, ami az alábbi volt:

A maximális építési bírság mértékét szeretném megtudni:
jogerős építési engedéllyel a kézben, de sajnos bejelentés nélkül családi házhoz hozzáépítettünk egy 10 nm-es kazánházat és beépítettük a meglévő 8 nm-es nyitott teraszunkat. Mindezt persze önerőből. A kazánháznál egy kültéri ajtó 30 centivel arrébb került a tervhez képest, és a terasznál is a bejárati ajtót kihoztuk falsíkba, szemben a tervvel ahol az ajtó 1 méterrel beljebb van a faltól, hagyva ezzel egy nm-nyi esővédett belépőt. Minden más egyébként szabályos.
A hibás tervrajz miatt kényszerültünk erre a lépésre, nem engedhettünk meg több késést ősszel a fűtés miatt (erre is 110 napot vártuk szemben a 60 napos elbírálással...)
Szeretnénk a legolcsóbban kijönni belőle. De ha százezres nagyságrend, akkor az is eszünkbe jutott hogy visszamondjuk az egész tervet és marad felépítve engedély nélkül...
Válaszát előre is köszönöm!

nanemaaa # 2013.07.12. 07:21

mónika3
Az, hogy kaphatsz-e fennmaradási engedélyt azon múlik, hogy az építés megfelel-e a jelenleg hatályos helyi építési szabályzatnak és az országos előírásoknak. A helyi előírásokról az illetékes építésügyi hatóságnál kaphatsz tájékoztatást.
A kérelem benyújtásához tervezőre és szakértőre is szükséged lesz. A kérelmet és a terveket az építésügyi portálon található ÉTDR felületen kell/lehet elektronikus feltöltés útján benyújtani.
Jól tudod, az építési munka befejezését (használatbavételét) követő 10 év elteltével már nem lehet bírságot kiszabni, de átalakítást, vagy bontást elrendelni sem.

mónika3 # 2013.07.11. 09:56

Tisztelt Szakértő!
Örököltünk édesanyám után egy családi házat, udvarral és gazdasági épülettel. A Földhivatal nyilvántartásában, a térképen nem szerepel a konyha, ami a házhoz tartozik. Édesapám elmondása szerint 1990-ben épült, engedély nélkül. Lehet-e rá fennmaradási engedélyt kérni? Milyen költségekkel járna ez? Igaz az, hogy 10 évvel a használatba vétel után már nem szabhatnak ki építésügyi bírságot? Megtudtam, hogy az építkezésnél jelen volt műszaki ellenőr is, a nagypapám személyében, viszont erről sem találtam dokumentációt. Számít-e így valamit ez az információ? Mi a menete a fennmaradási engedély kérelmezésének?
Segítségét előre is köszönöm!

nanemaaa # 2013.07.09. 06:55

medina78
Szomorú hírem van, amit csináltatok, szabálytalan. Engedély kellett volna rá. Ha az elkövetkező 10 évben fény kerül rá, akkor biztosan számíthattok bírságra.
A koszorú önmagában is tartószerkezet, aminek folyómétere 45.000 Ft. Mivel leszedtétek a teljes tetőszerkezetet, onnantól tök mindegy, hogy ugyanazt a faanyagot építettétek vissza, vagy sem. Jó esetben a tetőfelület m2-e után 20.000 Ft a bírság. Legalább is a jelenlegi szabályok szerint. (az általam írt összegek már a meghatározott 50 %-os csökkentés utáni értékek)

merlott # 2013.07.08. 14:17

Tisztelt Szakértő!

A maximális építési bírság mértékét szeretném megtudni:
jogerős építési engedéllyel a kézben, de sajnos bejelentés nélkül családi házhoz hozzáépítettünk egy 10 nm-es kazánházat és beépítettük a meglévő 8 nm-es nyitott teraszunkat. Mindezt persze önerőből. A kazánháznál egy kültéri ajtó 30 centivel arrébb került a tervhez képest, és a terasznál is a bejárati ajtót kihoztuk falsíkba, szemben a tervvel ahol az ajtó 1 méterrel beljebb van a faltól, hagyva ezzel egy nm-nyi esővédett belépőt. Minden más egyébként szabályos.
A hibás tervrajz miatt kényszerültünk erre a lépésre, nem engedhettünk meg több késést ősszel a fűtés miatt (erre is 110 napot vártuk szemben a 60 napos elbírálással...)
Szeretnénk a legolcsóbban kijönni belőle. De ha százezres nagyságrend, akkor az is eszünkbe jutott hogy visszamondjuk az egész tervet és marad felépítve engedély nélkül...
Köszönet!

medina78 # 2013.07.06. 10:48

Tisztelt Szakértő!

Melléképületünkön tetőcsere történt. A melléképület konyhaként, a padlás részét tárolóként használjuk. Az épület a földhivatalnál, tervrajzokon szerepel. Ugyanolyan tető került vissza (még a faanyag is maradt a régi, csak a cserepek újak), csak valamivel magasabbra, mert az épületet körbe kellett koszorúzni. Kérdésem az lenne, hogy emiatt számíthatunk -e bírságra? Vagy ez így szabályos volt -e?

Válaszát előre is köszönöm!

nanemaaa # 2013.06.12. 06:45

becky87
Nem a belmagassága, hanem a gerincmagassága van 3 m-ben meghatározva. Elvileg kérhetsz rá fennmaradási engedélyt, de azzal egyidejűleg építésügyi bírságot is fogsz kapni. A bírság mértéke 50.000 Ft bruttó négyzetméterenként.
Jobban jársz (olcsóbban megúszod), ha vagy átalakítod szabályosra, vagy elbontod és úgy kérsz építési engedélyt.

becky87 # 2013.06.10. 15:46

Tisztelt Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni!
Melléképületet építettünk a telkünk végébe. A helyi építési hatósággal csak telefonon tudtunk beszélni az építés megkezdése előtt. Ők annyit mondtak, hogy engedély nélkül úgy építhetünk, hogy ha a telekhatártól 1,5 m-re lesz az épület és max. 50m3 lehet a nettó térfogata. Így is terveztük meg az épületet.

Most ott tartunk, hogy áll az épület, rajt van a tető, kezdenénk a külső belső pucolást, DE!!!!!!!
Ma valami sokadik érzékem hatására beleolvastam a 312/2012- es kormányrendeletbe és azt olvastam, hogy 3 m lehet a belmagassága. Ezt nekünk senki nem mondta és jelenleg a netto magassága 3,93 cm!!!!!!

Tudom, hogy a törvény nem tudása nem mentesít, de ilyenkor mit lehet tenni????? Lehet rá utólag engedélyt kérni???? Bontsuk le az épületet?

Ha valaki tud segítsen!!!!

nanemaaa # 2013.06.03. 08:01

lewho
Ha az átalakítás érinti az épület tartószerkezetét (annak elemit át kell alakítani, meg kell erősíteni...stb), akkor építési engedély köteles. Első olvasatra én gyanítom, hogy minimum falkiváltás céljából áthidaló beépítése szükségessé válik, így sanszos az építési engedély.
Jelenleg építési engedélyhez nem kell igazolni az építési jogosultságot, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nem is kell rendelkezned vele. Nem árt tudni, hogy a homlokzat a társasház osztatlan közös tulajdona (tehát nem a tiéd), így a polgári jog szabályai szerint be kell szerezned a társasház hozzájárulását.

lewho # 2013.06.03. 07:45

nanemaa!

Ha nekem is tudnál segíteni, megköszönném!
(Beugrós)erkélyt szeretnék beépíteni társasházban, utcafrontra és udvarra nézőt is. Kell hozzá vmilyen engedély, lakók hozzájárulása stb?

Kösz

nanemaaa # 2013.06.03. 07:39

Kilowog
Ha a szélfogó kialakítása nem változtatta meg az épület tartószerkezetét (a leírtak alapján nem), akkor nincs mitől félned, mert engedély nélkül végezhető munkák körébe tartozott. Az más kérdés, hogy ez által változott a lakás alapterülete, ez által a tulajdoni hányadod, amit viszont a társasház alapító okirat módosításával kellett volna rendezni. A rosszindulatú szomszéd ezek alapján rossz helyen csengetett, mert nem az építési (valójában építésfelügyeleti) hatósághoz, hanem a bírósághoz kellett volna fordulnia. ;)
A társasház a lakógyűlésén simán kötelezhetne a szélfogó elbontására (mivel a lekerített rész vélhetően osztatlan közös tulajdont képező folyosórészt érint).
Mellesleg ez évben szabálytalan építést az építési hatóság már nem is vizsgálhat, mert ez a feladat a járási építési hatóságra szállt át. (Kivéve, ha még tavalyi kérelemről beszélünk...2013. májusában).

Kilowog # 2013.05.29. 13:18

T. Fórum!

Budapesten egy nyugodt környéken 3 éve egy 20 éves sorházi lakást vásároltunk. A lakás elég lelakott állapotban volt, úgyhogy minden évben 1-2 nagyobb felújítás, átalakítás keretében csinosítjuk, igazítjuk a közben bővülő család igényeihez. Ezt néha megszakítja egy-egy nem várt probléma felszámolása, most épp a tetőszigetelés cseréje. Ezzel nincs is gond. Amihez engedély kellett szereztünk. Szomszédunk, aki perben és vesztes helyzetben áll az egész társasházzal, jelentős adósságot felhalmozva elmaradt közös költség és egyéb címen, láthatóan nem nagyon nézte jó szemmel, hogy ezek az új jövevények mit művelnek. Szóval a mai napon értesítést kaptam az építésügyi hatóságtól, hogy szélfogó engedély nélküli beépítésének ügyében helyszíni szemle lesz, a tényállás tisztázása érdekében. A szélfogó valóban be van építve, azaz az egyetlen, eredetileg fallal nem határolt része egy fakeretes üveg elemmel le van zárva. Egyébként a sorházba tartozó lakások kb. felénél így van megoldva. Namost ezt mi így vásároltuk 3 éve. Ehhez a részhez pedig még nem is nyúltunk, pedig elég ramaty állapotban van. A hatóság arról tájékoztatott, hogy a nem tisztelt feljelentő szomszédunk állítása szerint mi azt tavaly építettük. Ami biztos, mi így vásároltuk a lakást, a három éve készült képeken is szerepel, megaztán az állapota sem újszerű. Hogy mikor és ki építette, arról fogalmam sincs.

Szerencsére nincs tapasztalatom ilyen jellegű ügyekben, ezért kérdésem, hogy mi lehet itt a megoldás, illetve az eljárás. A szélfogót elbontani egyébként nem akarom, kiváló plusz hőszigetelő. Ráadásul egy rosszindulatú, feljelentgető, élettől megsavanyodott szomszéd miatt meg pláne nem.

ignosi # 2013.05.08. 07:38

Phí, Rózsika nem egyszerű... hála Istennek, ha sok is van ilyen emberből, keveset látni itt, mivel általában írástudatlanok.

gerilege # 2013.05.07. 14:40

nanemaaa (2013.05.02. 11:27)

Köszönöm a választ.

Nem vártam egy évet, tavaly szeptemberben vettem meg az ingatlant, novemberben léptem birtokba, idén áprilisban jutottak a lentiek a tudomásomra, és csak most tudtam beszélni az előző tulajdonossal.

Be fogok menni a hatósághoz, hogy a volt tulajdonos által most elmondott változatot ellenőrizzem.

wers # 2013.05.06. 07:54

Ha hétvégenként néha-néha füvet vágsz, kalapálsz, fát vágsz, csörögsz és csattogsz, akkor akkor abból nem lesz bajod.
kivéve ha títják, vasárnap Fehérváron tilos a fűnyírás (fűrész, flex mehet, csak a fűnyíró nem)

nanemaaa # 2013.05.06. 07:45

dorci
Az engedélytől eltérő építésre fennmaradási engedélyt lehet kérni. Az építmény tényleges használatbavételétől számított 10 év elteltével az épületet elbontatni, átalakítását elrendelni, vagy építésügyi bírságot kiszabni nem lehet. Ellenkező esetben bármi megtörténhet. A fürdőszoba kialakítása önmagában még nem feltétlenül engedély köteles. Az, hogy nem a tervezett helyen és méretben épült az épület, már nagyobb gáz. A bírság mértékét konkrét adatok hiányában még megsaccolni sem lehet. Viszont a kormányrendelet eléggé egyértelmű, így a tervező is ki tudja számítani a tervek készítése során a helyszíni mérések alapján.
Mi az, hogy belterületi zártkert?????? Vagy belterület, vagy zártkert. A kettő együtt nem igazán értelmezhető.

nanemaaa # 2013.05.06. 07:36

rozsika
A helyi Önkormányzatnál bent voltam a hétvégi zajongások miatt,azt mondták mindent lehet csinálni pl füvet vágni kalapálni, fát vágni,a ház körüli munkákat elvégezni ami nem ipari tevékenység.Ezt mi nem léptük tul,ez egy idegbajos ember és gusztustan ahogy viselkedik.Tanácstalan vagyok nem tudom mit tegyek Rózsika 101

Ez igaz. Mindent szabad. Kivéve engedély nélkül építeni. :D E tekintetben közömbös, hogy ezt milyen szándékkal tetted. A jó szándékú gyilkost is leültetik.