Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


Rockkant # 2020.02.27. 08:58

nanemaa

Ha jól értem, ebben az esetben érdemes lenne előkeríteni az építtetőt, ha tudjuk.
Annyit még tudnál segíteni, hogy van-e esetleg elévülés ebben a témában? Én nem találtam erre vonatkozóan semmit.
Köszönöm

nanemaaa # 2020.02.28. 07:00

10 év.

gzs12 # 2020.02.28. 09:09

Sziasztok!

Remélem tudtok nekem segíteni.
Van egy házam, ami mellett épült egy melléképület is. 1993-ban. Akkor kaptunk építési engedélyt, de használatbavételit sosem kértünk rá. Édesapám építette, és sajnos az engedélytől eltérően a telekhatártól 3 méteren belül van az épület ( 2 méter). Szeretném legalizálni az épületet, de azt az információt kaptam, hogy még hatósági bizonyítványt sem kérhetek rá, hiába telt el ennyi idő. Olvastam itt egy bejegyzést, és az alapján az építés évében a 1964. évi III. törvény volt érvényben. ( Úgy tudom, hogy ez csak 1997-ben változott, de ebben nem vagyok biztos). E bejegyzés kapcsán úgy értelmeztem, hogy eszerint a szabály szerint akkor is lehet fennmaradásit kérni, ha egyébként nem felel meg az építési szabályoknak. Ebben az értelmezésben viszont nem vagyok biztos.

Jól gondolom, hogy az egyetlen lehetőségem a az épületfeltűntetésre, ha a szomszédtől veszek egy méter területet? (persze ha el is adja)Ilyenkor a földmérőnek elég, ha a tulajdonlapon szerepel ez a telekrész, vagy a kerítést is át kell helyezni a bejegyzéshez? Vagy elég, ha később csináljuk meg? Ha megveszem ezt a földrészt a szomszédtól, utána már adnak hatósági bizonyítványt a bejegyzéshez?

Nagyon köszönöm a segítséget előre is !

Hena_123 # 2020.02.28. 14:30

Sziasztok! Egyenlőre érdeklődnék mert már zsong a fejem a sok infótól. Ma utána néztem egy építési engedélynek. 800.000 mondtak. Kaptam egy olyan tanácsot hogy ha engedély nélkül a melléképületet hozzácsatolnám a házhoz akkor nem kell engedély max után egy fennmaradási engedély. De most olvasva a büntetést hát hátast dobtam ????nincs megoldás csak ez a 800 ezer forint kifizetése? A melléképület fel van tüntetve a térképen is tehát nem szűz területből indulnék. Nyilván falakat cserélni kell mert omlik befelé. Segítsetek mert mindenhol mást mondanak!

Heroes # 2020.02.28. 23:51

Sziasztok!

Fennmaradási engedélyezésnél milyen közműnyilatkozatokat kell beszerezni, ha kell egyáltalán, illetve ha egy tégla építőanyagból épített, több mint 10 éves ház fennmaradási engedélyezésénél kotelezhet-e majd az epitesugyi hatosag az ingatlan kulso szigetelesere?

Tamo # 2020.02.29. 21:48

Üdvözlöm! A következő ügyben kérnék segítséget. Vettem egy telket rajta egy kb 20 éve 28nm-és épült típus faházzal. Beton sav alapon, beton tuskókon állt. Azonban nincs tulajdoni lapon feltüntetve az épület. Beépítetlen belterületi telekként van nyilvántartva. Fel akartam újítani, elkezdtem lebontani, tetőcsere volt tervben, végül kiderült hogy nem bírná a cserép, gyenge a szerkezet. Téliesítés is terven volt végül az lett a megoldás, hogy a szerkezete erősítve lett (az 5cm-s staflik helyett 15cm-s gerendakkal lett újra építve) és a sátor tető helyett ferde tető lett építve. Ajtó máshova került, azaz átalakult. Viszont a négyzetméter ugyan az maradt. Alaphoz és a padlo gerendázathoz nem kellett nyúlni. Cserép felkerült, osb borítását kapott szigetelve lett. Villany bevezetve. Nyílászárók is bekerültek.
Utólag olvastam hogy ilyen esetben lehetséges hogy be kellett volna jelenteni, pontosabban hogyan ha nem volt nyilván tartva az épület.

Szeretném az épületet nyilvantattasba venni. A kérdésem az lenne, hogy mi ez esetben a teendő? Szükség lesz utólagos tervezésre esetleg “építési vezető” segítségére? Illetve hol, hogyan kellene indulni? Milyen lépésekre lenne szükség? Mire kell számítani? (Bírság esetleg, ha igen elkerülhető e valamilyen módon)

Köszönöm előre is a választ!

Mandee # 2020.03.01. 13:45

Kedves fórumozók! Folyamatban van egy ház vásárlása ,ami felújítandó valamint tetőtere elő van készítve beépítésre (1 szoba, fürdő).lakhatási engedélyel rendelkezik mindkét szint.
Fél szeretnénk újítani ,új nyílászáró , új vezetékek, talán módosítani amerikai konyhás nappalivá a 2 szobát valamint a tetőtérben 2 szobát gardróbot és 1 fürdőt alakítanánk ki , és bővíteni is szeretnénk 1 terasszal .Az lenne a kérdésem hogy ha lakhatási engedéllyel rendelkezik mindkét szint akkor van más teendőnk vagy újíthatjuk szabadon,kell hozzá engedély? A teraszra is kell külö engedély ?
Ez az első házunk és még nem igazán érdeklődtünk ennek kapcsán sehol . Előre is köszönöm az infókat és a segítséget !

dr_Egyed_Zoltán # 2020.03.01. 19:11

@ Tamo

Földmérővel kell egyeztetni az épület feltüntetése érdekében. Szükség lesz az építésügyi hatóságnak az engedélyére. Az épület kritériumai rendben lehetnek.

Az ingatlan-nyilvántartás szempontjából állandó jellegű épületnek minősül a 12 m2-nél nagyobb, kőből, téglából, vályogból, tömött falból, továbbá vasbetonból készült vagy előre gyártott elemekből összeállított épület; a faépületek vagy vasvázas épületek közül pedig az, amelynek szilárd alapja (kő, tégla, beton stb.) van.

kisparazs70 # 2020.03.04. 20:37

Üdvözletem! A kérdésem az lenne, hogy szeretném eladni 13 éve szerzett ingatlanom amihez hozzá lett bővítve 60 nm melléképület kb. 12 éve. A térképen nem szerepel de hitelfelvétel miatt a vevőnek a teljes alaprajzra van szüksége amin ez nem szerepe. Hogyan és hol kell ezt intéznem, milyen anyagi vonzatai vannak. Hol kezdjem ezt intézni? Válaszát köszönöm! A besorolás FL4 a jelenlegi helyzet alapján. (de lehet Lf4 :) ) Nagyon sürgős lenne!

dr_Egyed_Zoltán # 2020.03.04. 20:55

@kisparazs70

Egy olyan földmérő mérnök kell, aki meghatalmazassal elintézi az építésügyi hatósági részét is! Remélhetőleg a HÉSZnek megfelel.....

Flower28 # 2020.03.09. 13:43

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni!
Üdölő területen, zártkerti besorolású (mezőgazdaság alól kivett) telken építési engedély nélkül áll egy 2016-ban épített nettó 70 négyzetméteres ház szerkezetkészen. Tető alatt van, de se falak se nyilászárok.
Kérdésem az lenne, hogy ezt esetleg jogilag lehet-e tisztázni?
Ilyen esetben az önkormányzattól építési osztályától fennmaradó engedélyt kellene rá kérni, vagy mi a teendő?
Nagyon jó területén fekszik a ház, es sok lehetőség lenne rejlik benne, csak így nem tudom érdemes- e belevágni.

Előre is köszönöm a választ!

nanemaaa # 2020.03.10. 06:52

gzs12
A telekalakításhoz telekalakítási engedély is kell. A kerítést azonban nem szükséges áthelyezni. Majd az utódok elvitatkoznak rajta.
Az 1964. évi IV. törvény hatálya alatt volt OÉSZ szerint is kellett a legalább 3 m, így más reális lehetőséged nincs.

nanemaaa # 2020.03.10. 06:55

Hena123
Felújításhoz, átalakításhoz nem kell építési engedély. Bővítéshez igen.
A 800 ezret úgy tudod mérsékelni, ha keresel egy olcsóbb tervezőt. Szabadáras tevékenység, így vélhetőleg sokféle árral fogsz találkozni.

nanemaaa # 2020.03.10. 06:55

Heroes
Nem.

nanemaaa # 2020.03.10. 07:00

Mandee
Felújítás, átalakítás engedély nélkül végezhető tevékenység. Esetleg ha van rá önkormányzati rendelet, akkor településképi bejelentés megtétele szükséges lehet.
A lakóépület bővítése egyszerű bejelentéshez kötött. Ahhoz már tervező és felelős műszaki vezető is kelleni fog.

nanemaaa # 2020.03.10. 07:06

Flower28
Fennmaradási engedélyt kell rá kérni a megyei kormányhivataloknál működő építésügyi hatóságtól. ha az építményre a fennmaradási engedély megadható, akkor azzal együtt építési bírságot is ki kell szabni. A bírság összege függ az építmény rendeltetésétől is, de legjobb esetben is 50.000 Ft/m2 és ez szintenként értendő. + 200.000 Ft alapbírság.

piroskaka # 2020.03.11. 08:53

Szomrú örökös, nanemaaa és Majordomus még február 5-i válaszára:

Valamit félreolvashattatok, mert én nem döntöttem el semmit. Kérdéseket tettem fel. Egyébként az azóta eltelt egy hónapban sem jutottam döntésre, a tájékozódást pedig folytatom máshol is.

A véleményeket köszönöm, meg fogok próbálni utánanézni, hogy milyen jogszabályok támasztják alá ezeket, mert pont ez az, amivel csínján állok: a dolgok megindokolása. Egyelőre se a saját "okoskodásom" alátámasztását nem tudom levezetni a jogszabályokból, se az ennek ellentmondó vélemények igazságát. Ez nyilván azért van, mert nem ismerem eléggé a szabályozást, de rajta vagyok, és remélem, jutok egyértelmű válaszra.

piroskaka # 2020.03.11. 09:06

Ami kimaradt az előző válaszból:

Egyikőtök írta, hogy "a bővítés önmagában is építési engedélyhez kötött tevékenység."

Ez világos, úgyhogy a kérdésem ennek tudatában arra módosul, h adott esetben, ha kérek, akkor mi alapján nem kapok építési engedélyt, ha felfelé akarom bővíteni az épületet, a paramétereket betartva?

Vajon ha a 42nm-es épületnek cask azon a 24 nm-es részén, ami a térképen is fel van tüntetve szeretnék felfelé bővíteni, az működhet? Tehát a 24nm legális rész fölött lenne egy "legális 24nm-es kitüremkedés" toronyszerűen, az also szinten pedig körbe maradna a szabálytalan, de le nem bontatható 42 nm-es földszint?

Hogy ne lehessen félreértés: nem döntöttem el semmit, hanem kérdezek.

Köszönöm előre is, de megértem, ha valakinek nincs türelme végiggondolni, és egy ismeretlennel ilyenekről eszmét cserélni.

Szomorú örökös # 2020.03.11. 16:15

piroskaka

adott esetben, ha kérek, akkor mi alapján nem kapok építési engedélyt, ha felfelé akarom bővíteni az épületet, a paramétereket betartva?

- Az alja eleve szabálytalanul túl van építve, tehát nincs miről beszélni.

- Csak akkor építhetsz felfelé, ha azt a helyi építési szabályzat engedi. Csupa földszintes házzal beépített területen pl. többnyire nem fognak engedni többemeletes társasházat, de ugyanez vica-verza is igaz, azaz többemeletes társasházak között nem fognak földszintes magánházra engedélyt adni

Sőt ezt is te írtad:

a meglévő épület 42 nm, ami egy 24 nm-es, szabályos, a beépítési százalékot maximálisan kihasználó, térképen feltüntetett épület engedély nélküli bővítésével jött létre. Az engedély nélküli bővítés tíz évnél régebbi. A bővítésre valóban nem szándékozom engedélyt kérni.

Az a baj, hogy a túlépítéshez sem kértél már eleve, de nagy valószínűséggel nem is kaptál volna hozzá engedélyt. Tök mindegy, hogy hány évnél régebbi, te még tovább akarod engedély nélkül bővíteni az épületet, magasról letojva a helyi építési szabályzat pontjait.

További kérdés még?

Seva0908 # 2020.03.17. 13:00

Üdvözlöm! Vásároltunk egy művelés alól kivont zártkertet! 820 nm. Van rajta 2db 10 nm-es házikó. Érdeklődni szeretnék hogy lehet e hozzá előtetőt építeni, az udvarba esetleg fedett kiülőt aminek nincsen oldala? Mi az ami megengedett? Virágfuttatót, kerti grillt, esetleg nem beépitett medencét, terasz?

nanemaaa # 2020.03.18. 07:17

Seva0908
A válasz kulcsa a helyi építési szabályzatban van. Ha azt az önkormányzat 2012. augusztus 6. utáni OTÉK előírásainak megfelelően módosították, akkor elvileg építhetsz, amíg a szabályzatban előírt beépítési mértéket nem léped túl. Ellenkező esetben nem, mert zártkertben 720 - 1500 m2 közötti területű telken legfeljebb egy darab, a mezőgazdasági műveléshez szükséges ún. gazdasági épület építhető, és a 2012. 08. 06 előtti OTÉK még nem ismerte a művelés alól kivett zártkert fogalmát.

piroskaka # 2020.03.23. 10:49

Szomorú örökös:

Nincs, köszönöm.

Gráni # 2020.04.22. 11:53

Üdvözlöm! A kérdésem a következő lenne: mi a teendőm egy olyan házzal amit úgy örököltem a szüleimtől, hogy építettek hozzá egy konyhát, de engedély nékül.? A közeljövőben szeretnénk bővíteni, de tanulva a példából teljesen legálisan. Meg lehet e menteni a bővített részt, illetve ha igen akkor mekkora bírságra kell számítani? Lehet e legalizálni az új bővítéssel együtt a régi részt? Egyébkén a régi bővítés is közel 35 éves, és elég szabájosnak mondható is, csak épp a papirmunka maradt le. A válaszát előre is köszönöm.

C006 # 2020.04.27. 06:52

Üdvözlöm! Szeretnék tanácsot kérni pár dologgal kapcsolatban. Van egy telek, amin van egy szerkezetkész könnyűszerkezetes ház beton alapon. A telek védett (természeti) és belterületen helyezkedik el. Több mint tíz éve épült. Nincs közmű. Kapható-e rá fennmaradási engedély? Mik a lépések a hivatalossá tételi folyamatot tekintve? Köszönöm.

nanemaaa # 2020.04.27. 07:29

C006
A válasz a helyi védelmi rendeletben és a helyi építési szabályzatban található. Helyi természetvédelem alatt álló telken elvileg nem lehet építkezni, így a fennmaradás engedélyezése is szinte kizárt. De ki tudja?