Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


nanemaaa # 2020.04.27. 07:51

Gráni
Fennmaradási engedélyt kellene kérni. Lehet egyben is a tervezett bővítéssel. Ha igazolhatóan 10 évnél régebbi a korábbi bővítés, akkor nincs bírság.

C006 # 2020.04.27. 10:54

nanemaaa
Ez az állítás nem igaz. Bizonyos feltételek mellett és a természetvédelmi hatóság bevonásával lehet építeni. A helyi tervezet valószínűleg lehetővé tenné. A folyamat lépései érdekelnének. Pl.: Milyen iratok szükségesek a fennmaradási engedélyhez, kihez illetve milyen szervezetekhez kell fordulnom az ügy kapcsán. Sajnos elég specifikus a téma nehezen találok hozzá kapcsolódó információt. Remélem van valaki aki hasonló cipőben járt.

Anatema # 2020.04.27. 18:20

Az alábbi témában szeretnék tanácsot kérni:
Kisméretű (kb 3 x 7 m) melléképület, sem bejelentés tudomásul vétele, sem építési engedély nem szükséges megépítéséhez, de oldalkerti építmény, amelyet a HÉSZ , a megépítéskor még nem engedélyezett. Eljárás indult. Közben a HÉSZ módosult, így már szabályos az építmény. (A HÉSZ kimondja, hogy ezen építmények fennmaradhatnak.) Sajnos a HÉSZ módosítás nagyon elhúzódott, a végrehajtási szakaszig jutottunk , de az építmény még áll.
Hogyan zárható ez az ügy?

  • Végrehajtási eljárás lezárása iránti perrel ?
  • Fennmaradási engedéllyel? Ha igen, milyen dokumentumokat kell beadni, ha nem bejelentés és nem engedély köteles az építmény?

Mekkora építési bíság várható egy ilyen melléképület esetén?
Köszönöm a segítséget.

nanemaaa # 2020.04.28. 06:38

C006
Mint mondtam, a válasz a helyi építési szabályzatban kell, hogy legyen. A mi falunkban pl természetvédelmi területen nem szabad építeni, de nagyobb városokban biztosan lehet.
Keress tervezőt, a többit majd ő intézi. A kérelemhez tervek, szakértői vélemény és térképmásolat kell alap esetben. A többit a hatóság beszerzi. Külterület esetében a földhivatal művelés alóli kivonásra vonatkozó engedélye is kell.

C006 # 2020.04.28. 09:00

nanemaaa
Köszönöm a választ! A szakértői vélemény szerencsére nem okoz gondot. Már csak egy jó tervezőre van szükségem.

piliska # 2020.04.29. 11:53

Sziasztok,
szeretnénk venni egy ingatlant, de kiderült, hogy a tulajdoni lapon csak zártkerti telek szerepel, 900m2. Valóságban telken van egy sátortetős faház+hozzáépítették tégla részt. Beépíthetőség 3%. Faház 30 m2 + 14m3 emelet. Téglarész 30m2. Faház több mint 10 éve épült, téglarész kb.5 éve. Ha ez tudomására jutna építésfelügyeleti hatóságnak, mi vár rám?
1/ Jól kiszámoltam, hogy jár alap büntetés + 70.000/m2, ami kb. 5,3 M?
2/ azért, mert 6% van beépítve 3% helyett, felét lebontathatják?
3/ Ha vétel után magam szeretnék hivatalossá tenni, nem várom, amíg rájönnek a hatóságok, ugyan úgy jár a bírság?
4/ Környéken sok hasonlóan nem rendezett ingatlan van, szerintetek vegyek meg? Igaz, hogy a vétel ár kedvező, részben tükrözi ezt a helyzetet.

nanemaaa # 2020.04.29. 12:22

piliska

  1. Az az épület rendeltetésétől függ, hogy milyen alapbírságból kell kiindulni. De ez téged vélhetően nem fog érinteni, mert.....
  2. .... mert lebontatják. Vagy a bővítményt, vagy ha ez műszakilag nem lehetséges, akkor az egész épületet. Már ha igaz, hogy túl van az engedélyezhető beépítettség mértékén.
  3. ugyanúgy
  4. Ezt neked kell mérlegelned. Ha kibírod, hogy a bővítéstő számított 10 éven belül nem buksz le, akkor utána már nem bontatható. Viszont akkor is fel fog merülni a kérdés, hogy mi van, ha szeretnéd később például bővíteni, vagy a rendeltetését megváltoztatni? Ugyanis egyikre se fogsz engedélyt kapni, és akkor a mókuskerék beindul.
piliska # 2020.04.29. 14:09

nanemaaa nagyon szépen köszönöm.

Beszéltem a tulajdonossal, és tájékoztatott, hogy az ügyvédje már készíti egy dokumentumot, ahol a szomszédok fognak tanúskodni, hogy egész építmény több mint 10 éve áll és utolsó tulaj csak felújította.
1/ Még az a kérdésem, hogy ha le kell bontani felét, akkor csak a megmaradt négyzetméterek után kell fizetni a bírságot?
2/ Lehet nem ide való a kérdésem, de hátha tudjátok rá a válasz, ha csak telek van tulajdoni lapon, de van neki hrsz és van utca meg házszám is, Belehet jelenteni állandó lakcímnek?

Köszönöm még egyszer

Szomorú örökös # 2020.04.30. 03:51

piliska

a szomszédok fognak tanúskodni, hogy egész építmény több mint 10 éve áll és utolsó tulaj csak felújította.

Hmmm...bármilyen kedvező is az ára, én nem mennék bele.

nanemaaa # 2020.04.30. 08:22

piliska
Nagyon ügyes az eladód ügyvédje, ha el tudja intézni, hogy a szomszédok hamisan tanúskodjanak. Bár az bűncselekmény, és börtön jár érte.
De ha már ilyen tehetséges az ügyvéd úr, azt is intézze el, hogy a bővítmény rákerüljön a hatóság rendelkezésére álló, a Miniszterelnökség tulajdonában lévő légifotókra is. Különben a hatóság hitetlenkedni fog. ;)
Ha ennyire ügyes a szomszéd és az ügyvédje, akkor ne hamis nyilatkozatokkal, hanem egy végleges fennmaradási engedéllyel kápráztasson el. ;)

No, én itt kezdenék el komolyan elgondolkodni, hogy belemenjek-e egy ilyen jogügyletbe.

A régi, 10 évnél régebbi részt ha nem bontatja, mert nem szükséges, akkor arra nincs bírság se.
Üres telekre? Nem hinném. A címképző hatóság kikéri a tulajdoni lapot és látá, hogy az üres.

piliska # 2020.04.30. 12:18

nanemaaa

Igazad van, ilyen dokumentumtól nem szabad várni megmentést. Kockázatokat összevetve, legrosszabb, amit történhet, hogy ki kell fizetni 5 M birságat vagy felét lebontani és 2 M bírság.

Szomorú örökös

Erre felkészülve, megéri. És előbb-utóbb rendbe hozom

Köszönöm Nektek.

magyara # 2020.05.12. 20:16

Üdvözlök mindenkit!

Szeretnék megvásárolni egy natura 2000 besorolású külterületi vízparti területet a magyar államtól. A területen legalább 20 éve áll egy épület is beton cölöpökön, ( egyéb részei fából készültek). Viszont az épület nincs feltüntetve a tulajdoni lapon, ezért szeretném bejegyeztetni a vásárlás után. Lehetséges? Köszönöm a segítséget.

nanemaaa # 2020.05.14. 06:52

magyara
Ha kapsz rá fennmaradási engedélyt, vagy hatósági bizonyítványt az építésügyi hatóságtól, akkor igen. Egyéb esetben nem.

Mori # 2020.05.20. 16:30

Üdvözletem!

Előre is köszönök minden segítséget vagy tanácsot!

Egy örökölt ingatlanról volna pár kérdésem. A telken áll egy 3 szintes ház, de a tulajdoni lapon csak egy szerszámoskamra van feltüntetve. ( A ház amúgy kb. 50 m2 alapterületű és 3 szintből áll, alul garázs + műhely, első szint nappali konyha, fürdő, az emelet egy tetőtér beépítés, két szobával. Már ha ez érdekes. )

A házon az elmúlt 20 évben nem volt semmi változtatva. Az építője 20 éve halt meg, előtte nem tudom mikor lett kész, de azóta biztos nem változott semmi rajta. Az épületről semmilyen papír terv nem készült, vagy legalábbis nincs meg.

Szeretném papíron is rendbe tenni a dolgokat. Azt gondolom, hogy fennmaradási engedélyt kell kérjek, és innen már jönnének a kérdéseim.

Először is mik kellenek a fennmaradási engedélyhez? Hol kell kezdenem? Az első lépés egy építész, aki rajzol a jelenlegi állapotról egy tervet? Vagy az önkormányzathoz kellene elsőnek elmennem? Létezik esetleg egy "lépésről-lépésre" útmutató ehhez?

Másrészt a házat nem egyedül örököltem. Kell a többi tulajdonostól valami engedélyező papír hozzá vagy intézhetek mindent egyedül? ( Nem gond a papír beszerzése, csak az érdekelne, hogy kell-e? )

A következő kérdésem, hogy lehet tudni nagyjából (legalább nagyságrendileg) mekkora költségre kell számoljak ehhez az engedélyhez?

Végül utolsó kérdésem, hogy amíg nincs meg a fennmaradási engedély olyan munkákat elvégezhetek a házon, hogy bejárati ajtó vagy ablak csere? Vagy ezekkel meg kell/érdemes várjam a fennmaradási engedélyt?

Még egyszer minden segítséget/választ köszönök!

nanemaaa # 2020.05.21. 06:27

Kérhetsz rá fennmaradási engedélyt (ez nem rossz verzió), vagy akár hatósági bizonyítványt is ingatlan-nyilvántartási átvezetéshez. Szerintem mindkettőhöz kell tervező és terv. A tervezési díj szabadáras, magyarán közös megállapodás kérdése. Nem kell egyikhez sem a társtulajdonosok hozzájárulása.
Azt mindenképpen tudni kell, hogy sem fennmaradási, se hatósági bizonyítványt nem kaphatsz, ha a kialakult beépítés bármely mértékben sérti az országos érvényű, vagy a helyi építési szabályokat. A fennmaradási előnye lehet, hogy annak terve tartalmazhat ha kell a szabályossá tételhez szükséges építési munkákat is, melyekre egyben építési engedélyt is kaphatsz, illetve, ha kell közre tud benne működni a szakhatóság is. Hatósági bizonyítványnál ilyen nincs, ott egy érintésig működik a dolog, vagy megfelel és kapsz hatósági bizonyítványt, vagy nem.
Első lépés szerintem a tervező, a hatósági előírások vizsgálata is az ő feladata kellene, hogy legyen.
Mindkét eljárás keretében igazolni szükséges a 10 évnél régebbi építés tényét, így bár az átalakítás, felújítás nem engedély köteles, és bármikor megcsinálhatod, de a saját dolgodat nehezíted vele, ha az épület újnak látszik. Érdemes először az épület feltüntetést elintézni és utána babrálni az épületen.

borsod # 2020.05.21. 12:17

Üdv!
Mi a legnagyobb bírság amit kaphatok, ha az egyszerû bejelentés érvényesülése elôtt elkezdek építkezni? A számított érték 30M forint

nanemaaa # 2020.05.22. 06:33

100.000 Ft + 30.000.000 x 0,30= 9.100.000 Ft!
Már ha jól számoltad az építményértéket, ami 140.000 Ft négyzetméterenként.

tervezőasszony # 2020.05.25. 08:42

Tisztelt Jogi Fórum !

Építési engedély alapján épült a Balatonnál a nyaralónk ami 2007 -ben végleges fennmaradási és egyben használatbavételi engedéllyel is rendelkezik.

A telekre pontosan akkora építmény került anno ami a 2 % beépíthetésbe belefér. Beleértve a felső szintet is.

Viszont az építmény a 2 gyermek mellet kicsinek bizonyult. Szeretnénk a tetőteret kicsit megemeli és így 1 szobát még kialakítani. És a hátsó mezőgazdasági épületet / ami régen présház volt szobává alakítani / Ami felújítást szeretnénk az a jelenlegi forma megemelésével jár . A telekhez venni sajnos nem tudunk földterületet ,mert körülöttünk már minden telek beépítésre került. Próbáltam a hivatalos utat is , de újabb építési engedély már nem adható ki rá . A kérdésem, ha mégis megemelem a tetőt annyira (max 2,5 m ), hogy egy tetőtéri szobát ki lehessen alakítani és a hátsó présház falát is megemelem 1,5 m rel akkor a későbbiekben ha egyáltalán ezt valamikor ellenőrzi valaki a hegyoldal közepén milyen szankcióra
lehet számítanom. Az rendben van, hogy megbüntetnek . De mekkora lehet a büntetés kb és mit von maga után . Lebontathatják ?? vagy csak bírságot kapok ? Ott a helyen ahol a telkem található igazából mindenki eltért a tervrajztól , mert a telek nagyságához képest nem 2 % ot építettek be és a talajszinttől lévő max 6 méteres magasságot sem igazán tartották be

Nagyon szépen megköszönöm , ha valaki felvilágosít, hogy ilyen esetben mi a történik .

borsod # 2020.05.25. 10:50

@nanemaaa
koszonom. erre nem kell meg alkalmazni egy 0,1szeres szorzot, ha csak a foldmunka/alap a keszultsegi fok?

nanemaaa # 2020.05.25. 12:51

borsod
De vannak készültségi enyhítő szorzók, de te azt kérdezted, mennyi a legtöbb? Ennél több elvileg nem lehet. :)

Lackó0531 # 2020.06.04. 19:20

Üdvözlettem
Van egy telkünk meglévő házzal ami kB 125nm alapterületű, de papírjai nincsenek. Ezt szeretnénk rendezni. Az épűlet már tízen éve így áll.

Először is mik kellenek a fennmaradási engedélyhez? Hol kell kezdenem? Az első lépés egy építész, aki rajzol a jelenlegi állapotról egy tervet? Vagy az önkormányzathoz kellene elsőnek elmennem? Esetleg egy "lépésről-lépésre" útmutató ehhez?(Ez lenne a legjobb)
Köszönöm

janka06254 # 2020.06.08. 08:30

Üdvözletem.

Kérdésem a következő volna. Vásároltam egy zártkerti ingatlant, szőlő plusz gazdasági épület van feltüntetve a tulajdoni lapon. A pince előtti présház építése kb 12-20 éve elkezdődött de csak a falak felépítésig jutott el. Mivel elég rossz az állapota így a azt némileg visszabontva majd újjáépítve tetővel ellátva szeretném megépíteni. a présház 5X4 méter lenne kb. 2,5 méter belmagassággal és 4 méter körüli tetőgerinc magassággal.
A fő kérdésem az lenne milyen engedélyt kell kérjek a saját kivitelezésemhez?

Köszönettel: Horváth János

MajorDomus # 2020.06.08. 16:07

Ha 10 évesnél régebbi,akkor kérj egy fennmaradási engedélyt-szerintem- ha megkaptad akkor már jogosan újitod fel.
.
Érdekes gazdasági épület lehet. Pince,présház stb....
.
Igaz az én hétvégi házam is az ázsiai tigrisatkákat tenyésztek benne ha a hatóság kiváncsi....

Borsikaborsika # 2020.06.21. 20:56

Jó estét!

Adott egy 611 m3-es művelés alól kivont zártkert, amelyen található egy, a tulajdoni lapon is szereplő (kissé elavult)gazdasági épület. Be kell jelentenem a felújítást, ha csak az alapot hagyom meg és nem növekszik az alapterület?
Köszönöm a választ

nanemaaa # 2020.06.22. 06:31

Borsikaborsika
611 m2-es telken elvileg nem állhatna épület, mert 720 m2 alatti zártkertben tilos bármit is építeni.
A meglévő vélhetően szabálytalan épület újjáépítése elég rizikósnak tűnik, simán meg fogja állapítani a hatóság, hogy az új épület és lebontatja az egészet.
Ha ilyen dologra szánod el magad, érdemes előtte elolvasni a helyi építési szabályzatot és nagyon pontosan dokumentálva lehet esetleg felújítani, hogy bizonyítható legyen, nem lett nagyobb, mint az eredeti volt. Ilyen esetben indokolt lehetne egy e-napló nyitása a felújításra. De nem győzöm hangsúlyozni, ez egy nagyon vékony szalmaszál.