Fórum ingatlanügyek újabb elöl     új hozzászólás


Társasházak jogásza!

Szomorú örökös #   2020.02.13. 19:00

Hapciusz

csak arra valók vagyunk, hogy a szakijaion keresztül lehuzzanak minket

Na és ha ezek a „szakik” nem végezték volna el a feladatokat, akkor vajon hol tartana a társasházatok? Én tudok olyan sztorit is, amikor úszott a szennyvízben meg a sz@rban a ház, erre amikor a házkezelő hívni akart egy dugulás elhárítót, hogy a dugulást azonnal elhárítsa, akkor közölték a hozzád hasonló okosok, hogy

Nem úgy van az! kérünk előtte legalább három helyről árajánlatot!

No szerintem megérdemelnétek ezek után a folyamatos becsületsértő megnyilvánulásaitok után, hogy a kutya se járjon ki mostantól dolgozni hozzátok és nektek kelljen minden egyes problémát házon belül önállóan megoldani. :-)

Hapciusz # e-mail 2020.02.13. 19:25

Frozen,

Köszönöm, de tele a hátsóm az egésszel. Az öregek nem értenek az égvilágon semmit. Épp ezért manipulál a 2 th kezelő (tulaj th kezelő hozza be a haverját/volt kollégáját, hogy azzal együtt fosszák ki a házat mindenféle szakik mindenféle kamu munkával.
Okoszka megint nyomizik...
Azért kértem többek közt a kiegészítő biztosítást, hogy a szarlé ne okoszkára folyjon, hanem a biztosító ilyen vészhelyzetre küldjön ki embert.
De köztudott, hogy 2030-40-50% ban szoktak kiegyezni. És én fizessem a jutalékot??

Szomorú örökös #   2020.02.13. 19:30

Hapciusz

Azért kértem többek közt a kiegészítő biztosítást, hogy .......a biztosító ilyen vészhelyzetre küldjön ki embert.

Szerintem erről korábban már épp MajorDomus, a szakképzett házkezelő elmagyarázta, hogy máködik, de azért álmodozz csak nyugodtan tovább a sz@rlé közepén róla. :)

MajorDomus # e-mail 2020.02.13. 19:44

Kamilla
Nincs miről beszélni,mert nem kaptok hitelt!
.
A hitelfelvétel 3.számu alapdokumentuma az szmsz. Anélkül a bank be sem fogadja a hitelkérelmet.

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2020.02.14. 07:13

@Majordomus
Max. 6 albetetes hàznál sem?

dr. Egyed Zoltán
  ügyvéd 
www.facebook.com/dregyedzoltan/
https://dregyed.business.site/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.14. 08:00

Társasházként nem - még a kölcsönkérelmet sem tudják benyújtani, hiszen nincs törvényes képviselőjük se. Egyenként kaphatnak a tulajdonostársak.

www.kbs-ugyved.hu

Mouse M.D. # e-mail 2020.02.14. 13:32

Üdv!
Egy egyszerű kérdés, ha valaki 100 % biztosra tudná a választ: Társasházban, a közös képviselet milyen összeget, és hány alkalommal vehet ki a társasház számlájáról, a ház érdekében történő felhasználásra, a tulajdonosok hozzájárulása /és szavazata/ nélkül?
Köszönöm!

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2020.02.14. 15:39

Az értékhatár - ameddig önállóan a közös képviselet eljárhat - általában rögzítésre kerül a szevezeti-működési szabályzatban.

dr. Egyed Zoltán
  ügyvéd 
www.facebook.com/dregyedzoltan/
https://dregyed.business.site/

Szomorú örökös #   2020.02.14. 17:12

Mouse M.D.

Társasházban, a közös képviselet milyen összeget, és hány alkalommal vehet ki a társasház számlájáról, a ház érdekében történő felhasználásra, a tulajdonosok hozzájárulása /és szavazata/ nélkül?

Egy normálisan működő társasháznál mindig átutalással rendezi a közös képviselő a vállalkozók számláit, így jól nyomon követhető minden kiadás. Itt nálunk többnyire a társasházakban 100 ezres az a tétel, ami alatt szerződés nélkül is elvégeztethet egy-egy munkát a képviselő, ha a szükség úgy hozza és igény merül fel rá.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.14. 17:47

általában rögzítésre kerül a szevezeti-működési szabályzatban.
Csak az a bankot nem köti.

www.kbs-ugyved.hu

Mouse M.D. # e-mail 2020.02.14. 18:45

Dr. Egyed Zoltán:
Köszönöm a választ. Tehát ebben is az alapító okirat tartalma a meghatározó./Ha ez egyet jelent a szevezeti-működési szabályzattal/.

Szomorú örökös:
Nem is az átutaláson és követhetőségen van a lényeg, inkább hogy mire, mikor, kinek, mennyit, és kinek az utasítására.

Kovács Béla Sándor:
"Csak az a bankot nem köti"
Ezt nem értem pontosan.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.14. 18:59

Az alapító okirat nem szervezeti és működési szabályzat. Nagyon nem.

Ezt nem értem pontosan.
Pedig egyszerű. A számlavezető bank nem foglalkozik vele, hogy az SzMSz hogyan korlátozza a közös képviselő rendelkezési jogát. Ha a bejelentett jogosult kéri, kiadja neki az egész egyenleget. (Sőt, ha van hitelkeret, akkor azt is.)

www.kbs-ugyved.hu

Szomorú örökös #   2020.02.14. 19:39

Mouse M.D.

Nem is az átutaláson és követhetőségen van a lényeg, inkább hogy mire, mikor, kinek, mennyit, és kinek az utasítására.

Hát pedig pont az mutatja mindezt, ha csakis átutalással és nem pedig kivett pénzből készpénzért dolgozik a vállalkozó. Ha utalással rendeznek egy számlát, ott közleményként mindig ott kell, hogy legyen az adott számla sorszáma - sok esetben az elvégzett munka megnevezése is - az alapján meg lekövethető, hogy mit is végeztek azért a pénzért.

És hogy kinek az utasítására? Már bocsi, de ha a megadott értékhatáron belül van szükség egy-egy javításra, kisebb munkára - nyilván nem komolyabb és tartósabb beruházásokról van szó - akkor nem hinném, hogy minden egyes munka felmerülése esetén lakógyűlést kell összehívni és árajánlatokat bekérni rá. Ahol ez az elvárás, ott esélyes, hogy nem fog rendesen előbb-utóbb működni a társasház. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy bár a ház választott közös képviselőt, de nem hagyja rendesen dolgozni. Ergo ez a képviselő hamar le fog lépni a háztól és kereshettek újat helyette, ami egy idő után már nehéz lesz, ha ennek híre megy.

Valamikor talán januárban épp olvashattunk valakitől ilyen posztot itt, hogy bajban van a háza, mert senki nem akarja már elvállalni. Kötelezni pedig erre a feladatra senkit nem lehet. Márpedig ha ez a helyzet beáll, akkor az sem kizárt, hogy a társasház élete megbénul, mert egyes társasházak közös képviselő nélkül nem is működhetnek. Azaz minden egyes javítást muszáj lesz saját pénzből megrendelniük, mert a ház számlájához senki nem fog hozzáférni, így abból semmit sem lehet majd kifizetni.

Egy a lényeg, a közös képviselő nem ugráltatható úgy, ahogy itt a topikba írogató két főokos elképzeli. Ő nem azért van, hogy mi állandóan zaklathatjuk bizalmatlanságunk közepette. Sőt egy-két ember igényeit is max. meghallgatja, igény esetén közgyűlés elé viszi és ha azt a többi lakó nem szavazza meg, akkor nem egyből ezért a közös képviselőt célszerű hibáztatni, mert a demokrácia épp erről szól, hogy másoknak is lehet beleszólása a közös dolgokba, nem mi döntünk el csak úgy akármit. Szóval hagyni kell tisztességesen dolgozni és akkor működőképes marad a ház.

frozen #   2020.02.14. 20:43

a közös képviselőt célszerű hibáztatni, mert a demokrácia épp erről szól

Szóval hagyni kell tisztességesen lopni és akkor biztos működőképes marad a ház.

MajorDomus # e-mail 2020.02.14. 20:48

Normálisan működő házakban ez a gond fel sem merül.
.
Anno mikor irtam vagy 40 szmsz-t 2004-ben,én is gondolkodtam rajta. Valami rendezőelv kellene a 12 lakásos meg a 480 lakásos épületre is,hogy arányos legyen.
Végül úgy irtam meg az szmsz-eket,hogy a közös képviselő kifizetési jogköre -közgyűlési felhatalmazás nélkül - a mindenkori 3 hónapi vállalkozói dijának összege. Ez kellően differenciálja a 12 és 480 lakás közötti pénzforgalmi különbséget.
..
Mennyit vehet ki?
Amennyi kp számla felmerült.
Nálam soha nem volt és lesz házipénztár,mert az nem egészséges. Ha vett a takaritó 10 villanykörtét és 20 kg útszóró sót,akkor a számlák értékét 9,728 ft-ot kifizetem neki,majd kiveszem a bankszámláról a hónap végén,mert ennyi épületből nem szaladgálok mindennap pénzt felvenni.
Nem normális több százezer ft házipénztárt tartani.

Szomorú örökös #   2020.02.14. 20:52

Idézni csak hitelesen és szépen szabad! Engedelmeddel kiemeletem, amit te érdekes módon kihagytál vagy átírtál. :-)

Sőt egy-két ember igényeit is max. meghallgatja, igény esetén közgyűlés elé viszi és ha azt a többi lakó nem szavazza meg, akkor nem egyből ezért a közös képviselőt célszerű hibáztatni, mert a demokrácia épp erről szól, hogy másoknak is lehet beleszólása a közös dolgokba, nem mi döntünk el csak úgy akármit.

Szóval hagyni kell tisztességesen dolgozni és akkor működőképes marad a ház.

frozen #   2020.02.14. 21:14

Ja, bocs;

hagyni kell tisztességesen dolgozni”:

több százezer forinttal nem tud elszámolni, meg minden évben ugyanilyen összegben csőtörés volt ugyanabban a lépcsőházban...
Persze...
Ilyen rosszul dolgoznának a vízművesek? Kétlem...

Szomorú örökös #   2020.02.14. 21:55

Ilyen rosszul dolgoznának a vízművesek? Kétlem...

Nálunk csőtörés miatt kiástak egy gödröt a ház előtt pár éve hétvégén, mondták, hogy majd hétfőn betemetik. Aztán szóltam nekik, hogy nagyon ne temessék be, mert most meg az út másik felén folyik. Pár héttel később meg a szomszéd ház előtt. Szóval szarból ők sem tudnak várat építeni.

frozen #   2020.02.15. 14:56

Pár éve az egész városban ki lett cserélve újabbra a víz- és a szennyvízcső is...

Most néztem, már megint ki van bontva annál a lépcsőháznál...

Szomorú örökös #   2020.02.15. 15:22

Pár éve az egész városban ki lett cserélve újabbra a víz- és a szennyvízcső is...

A fővezetékek az utcán lehet,, hogy központilag kicserélték de a házakba bevezető csöveket kétlem, hogy kicserélték volna mindenhol. Az ugyanis még az ő területük és szt nem szokták, csak akkor, ha baj van. Vagy esetleg mostmár mindenben bajod van a közös képviselővel, mert nem úgy táncol, ahogy te fütyülsz? Végre emberedre találtál benne és valójában téged ez zavar. Mindenesetre úgy látom, hogy ez a történet a fórum nélkül is úgy zárul majd, ahogy kell. ;-)

frozen #   2020.02.15. 15:34

...a házakba bevezető csövekkel együtt, a lépcsőházakig.

Csodáltam is, hogy eddig nem kötekedtél...

Pedig tudsz te normálisan is válaszolni, ha akarsz..

frozen #   2020.02.15. 15:50

Mellesleg én a régi tk-ról írtam.

De te keleten biztos mindenkinél jobban tudod, hogy mi van nyugaton...

Szomorú örökös #   2020.02.15. 16:49

Pedig tudsz te normálisan is válaszolni, ha akarsz..

Te viszont továbbra is mást se csinálsz, mint a közös képviselődet ekézed, legyen az új vagy régi, neked mindegy. A régi már átadta a feladatokat az iratokkal együtt az újnak, szerintem engedd el a sztorit. És mellesleg szerintem lazíts, sokkal könnyebb lesz az életed!

szb tag # e-mail 2020.02.17. 20:10

T. Hozzáértők!
Egy üzletházban van egy 1/1 tulajdonú üzletem.Az üzletház egy önkormányzati telekre épült.Az alapító okirat szerinti üzletház-társasházzal kötendő telekhasználati szerződés nem jött létre,ezért az önkormányzat az üzlet tulajdonosokat akarja rákényszeríteni egyenként telekhasználati szerződéskötésére az önkormányzat hatósági irodáján keresztül úgy, hogy aki nem köt telekhasználati szerződést annak visszavonják a működési engedélyét.Kértük az önkormányzatot perelje be a társasházat. Nem merik mivel a bíróság ekkora díjat nem hagyna jóvá.
Hatósági jogkört ilyesmire szabad használni?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.17. 21:08

Ki használ itt "hatósági jogkört"?

www.kbs-ugyved.hu