Társasházak jogásza!


drbjozsef # 2022.11.18. 08:34

(Igen, megy, de ő ezt írta : helyrajzi számunk. Az nem ugyanaz.)

Majordomus # 2022.11.18. 21:50

Az Alapitó Okirat nem lehet ellentétes jogszabállyal.
Az elővásárlási jog megilleti az (albetéten belűli ) tulajdonostársakat.
A törvénymódositás óta csak kifüggesztéssel elég értesiteni az érintetteket.
Az Inytv. vhr. hatályos előírása szerint, ha az elővásárlási joggal érintett ingatlan társasházi vagy szövetkezeti házi tulajdoni különlapon van nyilvántartva, és rendeltetésmódként garázs megnevezés is fel van tüntetve – a jogosultaknak küldött értesítések tértivevénye vagy átvételi elismervénye helyett – elfogadható a vételi ajánlat kifüggesztése is.

Társasház esetében a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, szövetkezeti háznál a szövetkezet képviseletére jogosult személy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozata igazolja, hogy a vételi ajánlatot az ajánlati kötöttség időtartamára a társasház vagy szövetkezeti ház közös használatú helyiségében, figyelemfelkeltő módon kifüggesztették

Rubin79 # 2022.12.01. 15:03

Téma: társasház /egyéni külső szigetelés
Jó napot,
Egy 4 lakásos társasházban lakunk, ahol csak oldalfallal van kapcsolat a szomszédokkal (a két külső lakásnak esetében egy oldalfal).
Az alapitó okirat és a tulajdoni lap szerint is társasház vagyunk, de annak gyakorlati formáit soha nem gyakoroltuk az elmúlt 14 évben, nincs közgyűlés, szervezeti működés szabályzat, közös képviselő, közös költség, házirend,...stb, tehát semmi.
Kérdőívet töltettem ki a közös dolgokkal kapcsolatosan ahol rákérdeztem számos társasházi témára (biztosítás, közös költség, szigetelés...stb)
Szeretném a lakásomat érintő falak külső homlokzatát saját költségen szigetelmi és újra vakolni.
Az irásbeli kérdőív alapján 2 lakás támogatta (tehát rajtam kívűl így az 50%-a, velem együtt a 75%-a), de a közvetlen szomszédom elutasította, sőt nem járult hozzá az ilyen művelet elvégzésére. Egyéb okok miatt nem jó a viszony köztünk, kérdésem az lenne, hogy milyen jog illet meg engem ill. őt.
Elvégezhetek-e egy ilyen felújítást, ha a többség hozzájárul és írásba foglalom, akkor az elegendő jog alap, vagy a szomszéd aki nem járul hozzá, jogai akár erősebbek lehetnek, nem csodálkoznék ha feljelentéssel élne (az a típus)?
Köszönöm előre is a választ.

üdv István

drbjozsef # 2022.12.01. 15:34

Rubin79,

Tht.13.§(3) A legfeljebb hatlakásos társasház közössége dönthet arról, hogy szervezetére és működésére az e törvényben meghatározott rendelkezéseket alkalmazza. Ha a közösség ilyen határozatot nem hoz, e törvénynek a szervezeti-működési szabályzatra, a közgyűlésre, a közös képviselőre, illetőleg az intézőbizottságra és a számvizsgáló bizottságra vonatkozó rendelkezései helyett a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

Ha nem hoztatok ilyen rendelkezést, akkor rátok a Ptk vonatkozik.
Olvasd el a Ptk XIX.-XX. fejezetét alaposan : 5:73.§-5:85.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Mivel a saját részed szigetelése, ha te fizeted, nem tartozik az 5:78.§ se a (2) "a", se a (2) "b" pontjába sem, ezért a 75% bőven elég lesz.

Majordomus # 2022.12.01. 20:26

Mivel nincs közgyűlés,az "irásos szavazás" itt elegendő mert többségi döntéssel működtök a Ptk szerint.

Rocky125 # 2022.12.01. 21:54

Tisztelt Jogászok.
Kérdésem két részből áll: egy, hogy mi vonatkozik rejtett hibának lakás vásárlás esetén, a másikhoz leírom a történetet. Ingatlanirodán keresztül vettem egy lakást 4 lakásos társasházban. Mint kiderült az egyik tulajdonos 2/3 résszel rendelkezik az egész házból és kertből, amiről nincs használati megállapodás, csak szóbeli. (a kertről). Ugyan említett hogy volt gond a lakásom áramellátásával, de két villanyszerelő is megnézte és nem talált erre utaló jelet. Aztán később tényleg voltak problémák és ki kellett hívjam az ELMŰT, akkor a regisztrál ELMŰ szerelő kifelé menet megjegyezte, hogy borzasztó állapotban vannak a bejövő vezetékek és ebből baj lehet, meg kéne csináltatni. Ezt én tolmácsoltam a közös képviselő (a 2/3 tulajdonos felé) aki közölte, hogy az az enyém, akkor én terveztessem és kiviteleztessem magamnak. ott egy hatalmas gubanc a falon az összes vezetékből, mint ekkor kiderült, minden lakásnak saját vezeték, nincs közös óra, se közös lámpák, így a kertben és a pincében is botladozunk..nem is enged semmit feltenni, de hát honnan is jönne az áram? Ez így rendben van? Másik, elkezdett penészedni a lakásomban a fal, ha ez lentről jön és a házat kéne körbeszigetlni, biztos arra is azt fogja mondani, hogy csináltassam én, hiszen én lakom lent. mindehhez az én lakásom 37 nm...az egész át kb 300 nm...tényleg nekem kellene mindent megcsináltani? nincs erre valami társasházi szabály? bezzeg a kukát azt tudja közös költségen fele-fele arányban fizettetni, holott nekem egy bérlőm van, egyedül, ők négyen laknak. A lényeg, hogy azért adtam ki, mert nem tudom jelenleg fenntartani, nem szeretnék még én költeni rá több millió forintot:( egyébként az alattam lévő pincéjének minden ablaka ki van törve és közölte nem hajlandó megcsináltatni. így is sokkal több hideg éri a lakásomat emiatt, ez is rendben van így? semmihez sincs jogom, mert ő a többségi tulajdonos? ez nonszensz nekem....(a penészesedés sem számít amúgy rejtett hibának? biztos nem most kezdődött a semmiből...)...köszönöm szépen .

Szomorú örökös # 2022.12.02. 05:00

Rocky125

Ugyan említett hogy volt gond a lakásom áramellátásával, de két villanyszerelő is megnézte és nem talált erre utaló jelet. Aztán később tényleg voltak problémák és ki kellett hívjam az ELMŰT, akkor a regisztrál ELMŰ szerelő kifelé menet megjegyezte, hogy borzasztó állapotban vannak a bejövő vezetékek és ebből baj lehet, meg kéne csináltatni. Ezt én tolmácsoltam a közös képviselő (a 2/3 tulajdonos felé) aki közölte, hogy az az enyém, akkor én terveztessem és kiviteleztessem magamnak. Ezt én tolmácsoltam a közös képviselő (a 2/3 tulajdonos felé) aki közölte, hogy az az enyém, akkor én terveztessem és kiviteleztessem magamnak.

Ha az a két villanyszerelő nem látta a problémát, akkor inkább ne vállaljanak villanyszerelést, mert egyértelműen kontárok a szakmában. De szerintem ebben a közös képviselőnek teljesen igaza van. A villanyórától végig a saját lakásodik húzathatsz ki saját új vezetéket, de az egyedül a te költséged lesz és a többi lakónak nem sok köze van hozzá sem beleszólásilag, sem pedig anyagilag. Feltételezem, hogy nem az oszloptól a villanyóráig menő vezetékekkel van gond, hanem azzal, amit írtam, hogy cserélni kéne esetleg.

nincs közös óra, se közös lámpák, így a kertben és a pincében is botladozunk..nem is enged semmit feltenni, de hát honnan is jönne az áram? Ez így rendben van?

Nem előírás szerintem a közös óra sem osztatlan közös tulajdonban, sem pedig társasházban. Igaz utóbbi esetben eléggé érdekes helyzet, ha vannak közös használatú helyiségek és oda mondjuk sötétben is néha be kell járni.

Másik, elkezdett penészedni a lakásomban a fal......a penészesedés sem számít amúgy rejtett hibának?

Miért is számítana rejtett hibának? Nem hiszem, hogy amikor megvetted a lakást, nem voltak látható jelei.

bezzeg a kukát azt tudja közös költségen fele-fele arányban fizettetni, holott nekem egy bérlőm van, egyedül, ők négyen laknak.

A szemétszállítás hivatalosan is nem a személyek számától függ, hanem a lakások számától. Még csak szemét-mennyiség után sem kell, mert egészen konkrétan egy db 110 literes kuka van nálunk is minden háznál, annak az ürítéséért kell fizetni heti egy alkalmat. Feltételezem, hogy ott sem közös kukák vannak, hanem minden lakásnak egy.

A lényeg, hogy azért adtam ki, mert nem tudom jelenleg fenntartani

Nálunk aki nem tud egy lakást fenntartani, az általában meg se próbálja venni.

Mint kiderült az egyik tulajdonos 2/3 résszel rendelkezik az egész házból és kertből, amiről nincs használati megállapodás, csak szóbeli. (a kertről)......semmihez sincs jogom, mert ő a többségi tulajdonos? ez nonszensz nekem.....tényleg nekem kellene mindent megcsináltani? nincs erre valami társasházi szabály?

Biztos, hogy társasház vagytok egyedi albetétekkel és nem pedig egy osztatlan közös tulajdonú ingatlan? Ha társasház vagytok hivatalosan is egyedi albetétekkel, akkor rossz hírem van, mert a 2/3-os tulajdonos minden javaslatot simán megvétózhat. Azonban olyan döntésekben, ahol teljes egyetértés, azaz háromnegyedes 100 %-os szavazattöbség kell, ott meg ő szívhatja meg rendesen, mert azokban a kérdésekben már egyedül kevés a döntéshez. Persze ehhez mint írtam, társasházként kell működnötök rendes, szerződéssel rendelkező közös képviselővel és időben megtartott lakógyűlésekkel. Ha ez nincs, akkor eléggé almás lehet megint, mert osztatlan közös tulajdon vagytok, gyakorlatilag mindenki többnyire a saját részéért tartozik felelősséggel. Szinte csakis a külső homlokzat lehet közös rész egy utcafronton elhelyezkedő társasház esetén, de ott is minden döntéshez a megfelelő többség szükséges.

matthiasi # 2022.12.02. 05:47

A Rocky125 rossz lóra tett.

A penészesedés nem rejtett hiba. Az a helytelen használat következmény. pl. hogy a pince felől hűl a fal és lecsapódik a pára.
A pince ablakokat kellene talán beüvegezni,vagy betömni.

nanemaaa # 2022.12.02. 08:39

A legfeljebb 6 lakásos társasház dönthet úgy, hogy rá nézve a társasházi törvényben foglaltak legyenek a kötelezők, de ha ilyen döntés nincs, akkor a társasház működésére az osztatlan közös tulajdon szabályai az érvényesek. Ha egy ember tulajdonolja a négylakásos ingatlan 2/3-át, akkor bizony eléggé keresztbe tud tenni az 1/3-nak. Alighanem ez fontosabb információ lett volna a vétel előtt a penészedésnél.
Ugyanakkor utóbbi esetben a lakáshoz tartozó villanyvezetékek kivételével, a közös helyiségek ablakainak beüvegezését, árammal történő ellátását, stb. elvégezheted, és kérheted annak a 2/3-ra eső részének a megtérítését. Mondjuk erről előzetesen nem ártana értesíteni a 2/3-ost. Igaz, ehhez előtte le kellene nyilatkoztatni a másik felet, hogy hozzájárul-e, és viseli-e a költségeit? Ha nemmel felel, vagy nem nyilatkozik, akkor lehet beperelni jognyilatkozat pótlására, és a költségek viselésére. Ott majd a bíróság eldönti, hogy valóban jogos érdeked fűződik-e például a pince ablakok beüvegezésére. (Megjegyzem, olcsóbb lenne nekiállni, és beüvegezni, lenyelni a békát, és nem végeláthatatlan perbe bocsátkozni, mert addig a plusz fűtési költségek és az ügyvédi költségek többe fognak kerülni. Persze ezért is lehet pereskedni. És akkor a tárgylóteremből visznek majd a ravatalozóra.)
Összességében úgy látom, hogy mivel mindketten csupán haszonszerzésből tartjátok fenn az ingatlant, így egyikőtök se a jó gazda módjára kezeli az ingatlant, egyikőtök se akar rá költeni, mert az csökkentené az elvárt és betervezett hasznotokat. A penészesedésnek pedig számtalan oka lehet. Például a szellőztetés hiánya is okozhatja.

Szomorú örökös # 2022.12.02. 12:40

a közös helyiségek ablakainak beüvegezését.....elvégezheted,
és kérheted annak a 2/3-ra eső részének a megtérítését.

Kérdés, hogy utána nem-e az lesz majd a baj, hogy nem szellőzik rendesen a pince.

Rocky125 # 2022.12.02. 13:17

szomorú örökös

Félreérted, dehogy haszonszerzés a cél, szeretném a kiadás árából a még szükséges felújításokat megcsináltatni és ott lakni, csak közben potyognak ki a szekrényből a csontvázak és mivel elég szar a helyzet jelenleg és egyéb okok miatt is, kénytelen vagyok kiadni egy időre, és ez rohadtul nem jelenti, hogy nem szeretnék jó gazdája lenni, csak éppen, egy olyan szomszéd helyett, aki kb 10x annyi anyagi lehetőséggel rendelkezik, mint én, nem szeretnék mindent én megcsináltatni, amúgy meg a házfalra és a pincébe nem is ENGEDI, hogy világítást tegyek. persze, beüvegeztethetem az ablakát, csak nem értem, miért nekem kellene. (a macskája is bejár és odapiszkít....).........az hogy milyenek a villanyszerelők, hát, ezt találtam, de NEM az én lakásom vezetékével van a baj, hanem a házfalon kívül a 3 lakás összes vezetéke van egy gubancban (nem álltam anno le nézegetni, mert nem látható helyen van) és azok éghetnek össze és éghet le a ház is akár az ELMŰS szerint, és ha valamiért jönne az elmű szerinte lekapcsolná a házat és kötelezné a tervezés-kivitelezést, én erre mondtam, hogy előzzük meg, de szerinte ezt egyedül nekem kellene. Mindhárom lakásba az oszlopról megy külön vezeték a házig és onnan egy a lakásokba. én az elmúlt kb 10 lakásomnál még ilyet nem is hallottam.
A penész: mivel megvettem és fél évig üres volt, ez nem derült ki, de előttünk is másfél évig üres volt, ezért talán akkor sem, hiszen ha senki sem használta, nem volt tele a lakás párával, ami a használat következménye. de utólag észrevettem jeleket, de akkor már az enyém volt, csak még használat nélkül nem derült ki biztosra, hogy így van.
Társasház vagyunk alapíto okirattak, a közös képviselővel aki ez a bizonyos szomszéd, eddig egy közgyűlés volt, amire én nem tudtam munka miatt elmenni és nem volt hajlandó olyan időpontot választani amikor el tudok menni.....

drbjozsef # 2022.12.02. 14:15

Rocky125,

Közös képviselővel? Ki választotta meg ?

Ha ő az, akkor kezd azzal, hogy kérd el tőle az SZMSZ-t, és a házirendet. Az eddigi közgyűléseken nyilván készült ilyen.
Aztán, ha akarsz közgyűlést, akkor írásban add be neki a tervezett napirendi pontokkal, hogy írjon ki a Tht. 35.§(2) szerint közgyűlést 30 napon belül, ha nem teszi, te is összehívhatod helyette, tekintve, hogy az 1/3 részeddel több, mint 10% hányadod van.
Ezentúl kérj betekintést Tht.45. és 46.§ szerint a Határozatok Könyvébe (amit neki kell vezetnie).

Ha ezekkel valami gond van, akkor a társasház törvényességi felügyeletét a helyi jegyző jár el, tőle kérhetsz törvényességi ellenőrzést a közös képviselő tevékenysége miatt.

De én tartok tőle, hogy ti nem vagytok "rendes" társasház, a fentiek egyike sem lesz meg, és nem is kell, mert ahogy már többen írtuk, ti szinte bizonyosan a Ptk. alapján működtök.

Szomorú örökös # 2022.12.02. 15:57

Rocky125

beüvegeztethetem az ablakát, csak nem értem, miért nekem kellene

Mert pl. ez egyedül téged zavar, senki mást nem!

Szomorú örökös # 2022.12.02. 16:00

Rocky125

Azért az a 2/3-os többség megnevezés kicsit sántít, ugyanis az elején írtad:

Ingatlanirodán keresztül vettem egy lakást 4 lakásos társasházban.

A 4 lakásból 1 a tiéd. Most akkor hogy is jön ki az a 2/3-ad? :-O

Szomorú örökös # 2022.12.02. 16:02

Rocky125

amúgy meg a házfalra.....nem is ENGEDI, hogy világítást tegyek.

A saját bejáratod elé olyan világítást teszel, amilyet akarsz, ahhoz másnak semmi köze. Az a te ajtód előtt lesz, a te áramodról fog működni, de ha eszed van, akkor nem mozgásérzékelősre szereled, hogy más is élvezze, ha épp a te ajtód előtt halad el, hanem mondjuk belülről felkapcsolhatóra.

Majordomus # 2022.12.02. 20:09

Sz.örökös.
Úgy hogy a 4 lakás 240 m2,ebből a érdezőé 60 m2,a másik 3 lakás pedig 180 m2.

Rocky125 # 2022.12.03. 01:11

szomorú örökös

röviden, mert most olvastam és kicsit késő van:
Az ajtóm elé nem tehetek lámpát, illetve ott van, de az a lépcsőházban van, a házfalra közölte, hogy nem engedi oda tenni. másrészt az áramot sem engedi hogy odavigyem, felsoroltunk minden lehetőséget, ezt sem és azt sem és amazt sem. az utcáról több lépcsőn megyünk fel a kertbe majd a házat megkerülve van a bejárata a lépcsőháznak, odáig, sötétben kell eljutni. a pincébe sem engedte semmilyen módszerrel levinni a világítást, neki van lámpája lent és a másik tulajnak is, de egyik se engedi hogy tőlük vezessem el. amúgy egy
150 cm-es középkörú nő vagyok két teljes (férj-feleség) családdal szemben.
Persze hogy kell a lakás, de nyilván, azért mert jelenleg szar a helyzetem, nem fogok megválni a tulajdonlástól hiszen 30-40 éve van lakásom, nem azt mondtam, hogy nem tudom rendbentartani, hanem jelenleg életvitelszerűen ott lakni nem lenne logikus számomra, anyagilag, mert jelenleg ilyen a szituációm, de azért 40-50 milliót nem fogok hagyni a szekrényben itthon....
Igen, 4 lakásos ház, a két legnagyon lakás az övé (2/3) egy kisebbnek van egy tulajdonrésze és nekem ez a picike, így jön ki a matek. Nem akarok egyáltalán senkivel sem pereskedni, egyszerűen szeretném használni ill addig amíg én nem, szeretném, ha a lakóm tudná rendesen használni.
Nem értem egyébként azt a mentalitást, hogy ha valaki egy fórumban tanácsot kér, miért kell folyton kioktatni és kiosztani, nem ez lenne a fórumozás lényege az én olvasatomban. Miért kellene védekeznem, hogy hol lakom és miért vettem lakást, ez abszolút irreveláns a kérdéssel kapcsolatban. Ellenben nagyon köszönöm, ha valaki arra tud válaszolni, amit kérdezek. Továbbra sem vagyok képben penészesedés témában, mert még nem volt ilyen az életemben. azt mondja a lakóm hogy az egyik fal alul végig vizes, ha megfogja, ez mind lehet a szellőztetés hiánya? Kértem, hogy fűtse jobban azokat a falakat, szellőztessen többet és vettem egy páraelszívót, ami pár napja szépen gyűjti a vizet. Mindenesetre, a vételkor ezek nem voltak feltűnőek, de tudomásom szerint az előző lakó nem lakott ott már több mint egy éve és előtte eléggé fel lett újítva a lakás.

Rocky125 # 2022.12.03. 01:17

Szomorú Örökös
Rocky125

„beüvegeztethetem az ablakát, csak nem értem, miért nekem kellene”
Mert pl. ez egyedül téged zavar, senki mást nem!

hát pl. azért, mert az ő helyiségének az ablaka és az én lakásom állagát rontja? miért is zavarná őt, hogy nagyon csúnya, ha csak pont az én kertemből látszik, amit nyilván ő "osztott ki", hogy nálam hideg van és a macskája alomnak használja a pincémet? Talán azt gondolnám, vannak a közös tulajdonlásnak szabályai és tekintettel kéne lennünk egymásra. meg pl mert 5x annyi pénze van, mint nekem és mégiscsak az ő ablaka? de úgy látszik, ez nem logikus.

Rocky125 # 2022.12.03. 01:24

drbjozsef! köszönöm!

Közös képviselővel? Ki választotta meg ? erre nem tudok válaszolni, így vettem a lakást már, hogy ő a közös képviselő.

Ha ő az, akkor kezd azzal, hogy kérd el tőle az SZMSZ-t, és a házirendet. _ rendben, megkérdezem.
Az eddigi közgyűléseken nyilván készült ilyen. - nem tudom
Aztán, ha akarsz közgyűlést, akkor írásban add be neki a tervezett napirendi pontokkal, hogy írjon ki a Tht. 35.§(2) szerint közgyűlést 30 napon belül, ha nem teszi, te is összehívhatod helyette, tekintve, hogy az 1/3 részeddel több, mint 10% hányadod van.
Ezentúl kérj betekintést Tht.45. és 46.§ szerint a Határozatok Könyvébe (amit neki kell vezetnie). - tényleg ahol most lakom, ott épp ezt csináltuk, csak mivel ez majdnem 400 lakás, valahogy nem hasonlítottam össze egymással a kettőt.

Ha ezekkel valami gond van, akkor a társasház törvényességi felügyeletét a helyi jegyző jár el, tőle kérhetsz törvényességi ellenőrzést a közös képviselő tevékenysége miatt.

De én tartok tőle, hogy ti nem vagytok "rendes" társasház, a fentiek egyike sem lesz meg, és nem is kell, mert ahogy már többen írtuk, ti szinte bizonyosan a Ptk. alapján működtök - és ez mit jelent? osztatlan közös tulajdonban már laktam, nem kívánom a hátam közepére púpnak, de az legalább két külön házrész volt, a sajátom nem befolyásolta a másikat. De itt, egy más mellett- alatt- felett lakunk, muszáj mindenkinek foglalkozni a másik résszel, nem csak a sajátjával....
Köszönöm, ha megírod.

Szomorú örökös # 2022.12.03. 05:49

Rocky125

az ő helyiségének az ablaka és az én lakásom állagát rontja.....miért is zavarná őt, hogy nagyon csúnya, ha csak pont az én kertemből látszik, amit nyilván ő "osztott ki".....nálam hideg van és a macskája alomnak használja a pincémet.....Talán azt gondolnám, vannak a közös tulajdonlásnak szabályai és tekintettel kéne lennünk egymásra. meg pl mert 5x annyi pénze van, mint nekem és mégiscsak az ő ablaka.....de úgy látszik, ez nem logikus.

Neked nem logikus még mindig. Neki így is megfelel, őt nem érdekli, hogy ez éppen alattad van és a te lakásodat is hűti alulról. Egyértelműen tudtodra adta, hogy nem akarja megcsináltatni és ez nem a te szándékos cseszegetésedre van, elhiheted, hanem azért, mert ő ilyen igénytelen lakótárs, neki így is jó. Hiába emlegeted, hogy neki annyi a pénze, mint a pelyva, ettől még vagy te csináltatod meg, ha egyáltalán hagyja, mert nem kötelező még beengednie se neki az ő saját tulajdonába téged, vagy így marad az idők végezetéig és előbb-utóbb a penészedő lakásba bérlőt se fogsz találni. Első körben én megpróbálnám nem C dúrban megbeszélni - pl. egy üveg borocska mellett - ezt a szomszéddal, mert feltételezem, hogy emelt hangnemben próbálkoztál kezdetektől fogva, azért állhat hozzá ennyire elutasítóan. Utána ha ez nem változtat a helyzeten, akkor kérhetsz birtokvédelmet a jegyzőtől ez ügyben, de csak akkor, ha egy évnél nem régebbi a sztori. Ellenkező esetben a bíróságon kell ez iránt pert indítanod, amelynek a perköltségét neked kell megelőlegezni és majd a végén dől csak el, hogy ki fizet mindent - az ügyvéded költségeit viszont akkor sem biztos, hogy visszakapod. Ja, és ha esetleg szakértőt hívsz, hogy megállapíttasd hivatalosan is a penészedés okaként az alattad lévő pince elhanyagolt állapotát, azt is neked kell előzetesen kifizetned, nem másnak. Feltételezem, hogy azt is azért sejted, utána még paprikásabb lesz közöttetek a hangulat. Szóval sok jóra ne számíts!

Szomorú örökös # 2022.12.03. 06:03

Rocky125

és ez mit jelent? osztatlan közös tulajdonban már laktam, nem kívánom a hátam közepére púpnak, de az legalább két külön házrész volt, a sajátom nem befolyásolta a másikat. De itt, egy más mellett- alatt- felett lakunk, muszáj mindenkinek foglalkozni a másik résszel, nem csak a sajátjával

Ahogy előttem leírták már, 6 lakás alatt nem kötelező társasházzá alakulni. Osztatlan közös tulajdonként is működhettek így, ami látszólag úgy fest, mint ha társasház lenne, de ha nincsenek az egyes tulajdonrészek albetétesítve, akkor az nem társasház. Azt a bizonyos alapító okiratot láttad már egyébként?

Továbbra sem vagyok képben penészesedés témában, mert még nem volt ilyen az életemben. azt mondja a lakóm hogy az egyik fal alul végig vizes, ha megfogja, ez mind lehet a szellőztetés hiánya? Kértem, hogy fűtse jobban azokat a falakat, szellőztessen többet és vettem egy páraelszívót, ami pár napja szépen gyűjti a vizet. Mindenesetre, a vételkor ezek nem voltak feltűnőek, de tudomásom szerint az előző lakó nem lakott ott már több mint egy éve és előtte eléggé fel lett újítva a lakás.

Ettől még ez nem számít rejtett hibának, mert ugyebár első körben ezt is felvetetted ugyebár: „a penészesedés sem számít amúgy rejtett hibának? biztos nem most kezdődött a semmiből” Igaz, ebben a mondatban egyből meg is válaszoltad magadnak akaratlanul, ugyanis ha „biztos nem most kezdődött a semmiből”, akkor miért is számítana rejtett hibának? Az meg hogy vizes a fal, akkor kellő gondossággal vásárolt háznál ezt látni kellett volna. Te a saját lakrészedet megnézted gondolom belülről, az a látvány tetszett, most meg utólag rájöttél, hogy nem is annyira arany az, ami korábban fénylett.

Nem értem egyébként azt a mentalitást, hogy ha valaki egy fórumban tanácsot kér, miért kell folyton kioktatni és kiosztani

A fórumozás azt sem jelenti viszont, hogy mindenki együttérzően bólogatni fog a problémáddal kapcsolatban. Szerintem azzal se lennél előrébb, sőt ha így mennél bele egy esetleges pereskedésbe és elbuknád, akkor jönnél vissza ugyanide méltatlankodni, hogy téged félrevezettek (igaz az kb. halottnak a csók lenne). Itt az a cél, hogy ha te egyoldalúan azt állítod, neked van igazad, akkor megpróbáljunk meggyőzni, hogy azért nem minden fekete és fehér, mint ahogy jelen esetben sem.

Zoltanuss # 2022.12.03. 10:22

Más ! A másik topik egyik szereplője, a megajándékozandó lány mint írtam rendelkezik több lakással és a férje is.

A férje egyik lakását kiadták egy külföldinek, praktikusan németnek jó féléve. A német hozta/vitte a barátnőjét egy magyar örömlányt is.
A szerelem elmúlt, a német hazament a feleségéhez, leadta a lakást, azaz a kulcsokat a lakás kezelőjének.Vitt a német egy fuvar bútort és más holmit magával.A volt barátnő pedig egy másik lakásba költözött.

Viszont a német annyit mondott a volt barátnőnek, hogy a maradék az ővé.
Tehát van egy majd kíűrített lakás /benne pár bútor és a volt barátnő személyes tárgyai/. Nyilván a bútort csak teher fuvarral lehet elszállítani amit nem tud a volt barátnő hipphopp teljesíteni, sőt olyant kért , hogy addig had legyen ott amíg eladja..
Sőt hab a tortán,hogy a kaució elszámolás sem történt meg. Igaz a károk felmérése sem.
Tehát van egy kaució követelés az egyik félen és egy másiknál a kár és az elmaradt.közüzemi díjak miatt.
Csak annyit mondtam a bérbeadó megbízottjának, hogy ne foglalkozzanak vele - fifti -fifti.
Birtokban vagytok ez a lényeg,.a német nemigen lép, a volt barátnő pedig képtelen rá.
Vélemények ?

Majordomus # 2022.12.03. 20:34

Értesítsétek a barátnőt hogy a levél kézhezvételétől számitott 30 napig vigye el a cuccát. Ha nem teszi dobjátok ki.

Rocky125 # 2022.12.03. 20:38

Szomorú szamuráj:) ja, örökös:)

és ez mit jelent? osztatlan közös tulajdonban már laktam, nem kívánom a hátam közepére púpnak, de az legalább két külön házrész volt, a sajátom nem befolyásolta a másikat. De itt, egy más mellett- alatt- felett lakunk, muszáj mindenkinek foglalkozni a másik résszel, nem csak a sajátjával”
Ahogy előttem leírták már, 6 lakás alatt nem kötelező társasházzá alakulni. Osztatlan közös tulajdonként is működhettek így, ami látszólag úgy fest, mint ha társasház lenne, de ha nincsenek az egyes tulajdonrészek albetétesítve, akkor az nem társasház. Azt a bizonyos alapító okiratot láttad már egyébként?

Értem hogy nem kötelező, de ez az és igen láttam az alapító okiratot. mondjuk talán szmsz-t nem. hogy a kedves KK-nak van-e megbízása, azt nem tudom, de nem is úgy végzi a feladatát, mintha volna érdeke a sajátján kívül.

„Továbbra sem vagyok képben penészesedés témában, mert még nem volt ilyen az életemben. azt mondja a lakóm hogy az egyik fal alul végig vizes, ha megfogja, ez mind lehet a szellőztetés hiánya? Kértem, hogy fűtse jobban azokat a falakat, szellőztessen többet és vettem egy páraelszívót, ami pár napja szépen gyűjti a vizet. Mindenesetre, a vételkor ezek nem voltak feltűnőek, de tudomásom szerint az előző lakó nem lakott ott már több mint egy éve és előtte eléggé fel lett újítva a lakás.”

Ettől még ez nem számít rejtett hibának, mert ugyebár első körben ezt is felvetetted ugyebár: „a penészesedés sem számít amúgy rejtett hibának? biztos nem most kezdődött a semmiből” Igaz, ebben a mondatban egyből meg is válaszoltad magadnak akaratlanul, ugyanis ha „biztos nem most kezdődött a semmiből”, akkor miért is számítana rejtett hibának? Az meg hogy vizes a fal, akkor kellő gondossággal vásárolt háznál ezt látni kellett volna. Te a saját lakrészedet megnézted gondolom belülről, az a látvány tetszett, most meg utólag rájöttél, hogy nem is annyira arany az, ami korábban fénylett.

Igen, igazad van, valóban nem jutott eszembe és másnak sem, akiket hívtam magammal a lakást megvenni, hogy végigtapogassuk a falakat, nem vizesek-e véletlen. Feltetelezem hogy akkor épp nem is volt, mert előtte eltüntették a nyomait (felújítás), aztán nem lakott ott senki.

„Nem értem egyébként azt a mentalitást, hogy ha valaki egy fórumban tanácsot kér, miért kell folyton kioktatni és kiosztani”
A fórumozás azt sem jelenti viszont, hogy mindenki együttérzően bólogatni fog a problémáddal kapcsolatban. Szerintem azzal se lennél előrébb, sőt ha így mennél bele egy esetleges pereskedésbe és elbuknád, akkor jönnél vissza ugyanide méltatlankodni, hogy téged félrevezettek (igaz az kb. halottnak a csók lenne). Itt az a cél, hogy ha te egyoldalúan azt állítod, neked van igazad, akkor megpróbáljunk meggyőzni, hogy azért nem minden fekete és fehér, mint ahogy jelen esetben sem.

Igen, ezt megértem, de szerintem ha valaki szeretne segíteni, akkor tegye meg, ha meg nem, nem kéne senkit b......gatni:) amúgy NEM, nem kezdtem semmit emelt hangnemben a palival, de minden ismerős szerint, aki váltott vele néhány szót bármi ügyben, a pasi kicsit kettyós.............nem igazán lehet vele jutni semerre bármilyen kérdésben sajna. Erre az is példa hogy egy volt nagyon kedves kollegám, mint kiderült ismeri őt munkaügyből kifolyólag és azt mondta, hogy ez az ember nem teljesen komplett szerinte. Szóval, nem vagyok egyedül azzal, hogy milyen a pasi, és a lakóm is egyetért ezzel.
A többi válaszodat pedig (is) köszönöm szépen, nem vagyok boldog tőle....:(

Rocky125 # 2022.12.03. 20:46

nanemaaa:)

köszi Neked is.

A legfeljebb 6 lakásos társasház dönthet úgy, hogy rá nézve a társasházi törvényben foglaltak legyenek a kötelezők

ha így döntenek, ezt honnan lehet tudni?

"de ha ilyen döntés nincs, akkor a társasház működésére az osztatlan közös tulajdon szabályai az érvényesek. Ha egy ember tulajdonolja a négylakásos ingatlan 2/3-át, akkor bizony eléggé keresztbe tud tenni az 1/3-nak. Alighanem ez fontosabb információ lett volna a vétel előtt a penészedésnél."
igen, ezt tudtam, de az ember mindig reménykedik, hogy most nem fut bele ebbe. És már nagyon rég kerestem lakást, mentek fel az árak és kellett vennem lakást, és tulajdonképpen nagyon tetszett is.....

Ugyanakkor utóbbi esetben a lakáshoz tartozó villanyvezetékek kivételével, a közös helyiségek ablakainak beüvegezését, árammal történő ellátását, stb. elvégezheted, és kérheted annak a 2/3-ra eső részének a megtérítését. Mondjuk erről előzetesen nem ártana értesíteni a 2/3-ost. Igaz, ehhez előtte le kellene nyilatkoztatni a másik felet, hogy hozzájárul-e, és viseli-e a költségeit?
Szerintem nem:(

Ha nemmel felel, vagy nem nyilatkozik, akkor lehet beperelni jognyilatkozat pótlására, és a költségek viselésére. Ott majd a bíróság eldönti, hogy valóban jogos érdeked fűződik-e például a pince ablakok beüvegezésére. (Megjegyzem, olcsóbb lenne nekiállni, és beüvegezni, lenyelni a békát, és nem végeláthatatlan perbe bocsátkozni, mert addig a plusz fűtési költségek és az ügyvédi költségek többe fognak kerülni. Persze ezért is lehet pereskedni. És akkor a tárgylóteremből visznek majd a ravatalozóra.)
Na hát ez az....:((((

Összességében úgy látom, hogy mivel mindketten csupán haszonszerzésből tartjátok fenn az ingatlant, így egyikőtök se a jó gazda módjára kezeli az ingatlant, egyikőtök se akar rá költeni, mert az csökkentené az elvárt és betervezett hasznotokat. A penészesedésnek pedig számtalan oka lehet. Például a szellőztetés hiánya is okozhatja.

Én szeretném jó gazda módjára kezelni, de nem vagyok hülye, hogy mindent más helyett fizessek. Egyébként neki miért gondolod hogy haszonszerzés a célja? Ők is ott laknak. A második lakás, amit vett, azt szánja majd kiadásra. Összességében az egész házat telekkel együtt szeretné a magáénak (mondta), én azt gondolom, ebből is indul ki minden segítség elutasítása a többiek felé, hogy ne akarjunk ott lakni, mert nem érezzük jól magunkat és akkor ő majd megveszi jól áron alul....
Szellőztetés: a lakóm állítja hogy figyel rá, én nem tudom sajnos, mert nem vagyok ott:( Nem szeretném, ha szétrohadna a lakás, az biztos.