Tisztelt Ügyvéd Úr !Köszönöm hogy foglalkozik a kérdéseimmel.Megnéztem a tul lapot, sajnos nincs % kikötve, így a teljes ingatlanra szól. Ebben az esetben Édesanyám hagyatékát ( egy kis szobában,vagy garázsban elférő bútorzat) a másik haszonélvező engedélye nélkül, azok értékesítéséig nem tarthatom az ingatlanban?
A maradék kérdésem igaz ha-val kezdődik, de talán tanulságos lehet másnak is: a haszonélvező igen idős, megrendült egészségű ember. Mi történik akkor ha úgy köt valakivel eltartási szerződést, hogy az eltartásért az ingatlan 40 éves bérleti jogát ajánlja fel. Mikor juthatok én a tulajdonomhoz? A haszonélvező halála után vagy csak 40 év mulva.
Tisztelettel várom a válaszát.
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
Jó estét!
Tanácsot szeretnék kérni! 2012 januárjában kötöttem a férjemmel /2012 nov.-ben elváltunk/ vagyonközösség megszüntető szerződést. A közös ingatlanunkból az 1/2 tulajdon részem egy kikötött feltétellel került a férjem tulajdonába, nekem haszonélvezetem maradt. A volt férjem ezt a feltételt nem teljesítette ami szerint a szerződés érvénytelen. Komoly okok miatt nem mertem ezt megtámadni azóta sem. Van erre lehetőségem, vagy már elévült?
Köszönöm !
Anett
Jó napot kívánok!Elhunyt személy tulajdonjogát kinek a feladata átíratni a földhivatalnál? Hagyatéki végzés van. Anyósom már 13 éve halott. most szeretnénk eladni a házat, de az még az elhunyt nevén van.
A közjegyzőnek kellene megküldenie a végzést a földhivatal felé.
Ezt értem, de a közjegyző mulasztása miatt most nekem kell fizetnem a földhivatalnál az eljárási díjat?
Ha megküldi, akkor is neked kell.
Eljárási díjat annek kell fizetni aki érdekében bejegyzik a tulajdonjogot. Tehát neked kell fizetned! Ennek semmi köze a közjegyző késedelméhez. Az sem biztos, hogy a közjegyző hibázott. Az ingatlan egyáltalán benne volt a (legelső) hagyatéki leltárban?
Tisztelt Fórumozók, Szakértők! Haszonélvezeti jogom van bejegyezve a férjem tulajdonában levő ingatlanra. Az lenne a kérdésem, ha lemondok a haszonélvezeti jogomról, - megromlott a kapcsolatunk, szeretnék elköltözni - igényt tarthatok-e valamilyen pénzbeni ellenszolgáltatásra, vagyis forintosítható-e a haszonélvezeti jog? Kötelezhető-e a tulajdonos ennek megváltására? Köszönöm megtisztelő válaszukat. Szép napot kívánok!
"igényt tarthatok-e valamilyen pénzbeni ellenszolgáltatásra, vagyis forintosítható-e a haszonélvezeti jog?"
Igen, tekintettel arra, hogy a haszonélvezeti jog a vagyoni értékű jognak minősül.
"Kötelezhető-e a tulajdonos ennek megváltására?"
Nem kötelezhető. Viszont a haszonélvezeti jog fennállása alatt nem is használhatja az ingatlant. (Amennyiben az egész ingatlant haszonélvezeti jog terheli.)
Köszönöm kedves Lajcsó!
Ki nem használhatja az ingatlant, a tulajdonos vagy a haszonélvező?
A teljes ingatlanra volt bejegyezve a haszonélvezeti jogom, és a tulajdonos használta/használja.
"Ki nem használhatja az ingatlant, a tulajdonos vagy a haszonélvező?"
A tulajdonos! Ezért állna az ő érdekében a haszonélvezeti jog megszüntetése. Az egy külön kérdés, hogy tudna-e fizetni ezért?
Tisztelt Szakértők/Fórumozók!
Egy ingatlanon a bátyámmal együtt tulajdonosok vagyunk.
És 33 - 33 - 33 % haszonélvezők a szülők, illetve egy nagyszülő.
Elméletileg, ha valamelyik haszonélvező lemond a jogáról, akkor abban az esetben, ha haszon jön be az ingatlanból, akkor a tulajdonosok között kell elosztani - ha egy haszonélvező mond le, akkor 33%, ha kettő akkor 66%, illetve 100%, ha mind - a fennmaradó hasznot.
Ha a haszonélvezők szedik be a hasznot, és nem fizetik ki mondjuk a 33%-ot, akkor a tulajdonosoknak milyen lehetőségei vannak?
Még egy kérdés: Ha halálig tartó haszonélvezeti jog van a szerződésben, attól függetlenül a haszonélvező lemondhat a jogáról, vagy fizetnie kell érte, vagy egyáltalán nem lehetséges ilyen lépés?
Válaszokat előre is köszönöm!
Nagyon köszönöm a felvilágosítást. :-)
Eddig teljes mértékben tévhitben éltem, de a jogok nem ismerete nem mentesít. Az az igazság nem is foglalkoztam ezzel a kérdéssel, anno a bejegyzéskor sem kérdeztem meg a haszonélvezettel járó jogokat, hogy az milyen előnyökkel-hátrányokkal jár, és az ügyvéd sem világosított fel.
A köztudatban inkább csak annyi terjeng, hogy a bejegyzett haszonélvező beleegyezése nélkül nem elidegeníthető az ingatlan, vagy ha igen - mint lent is olvasható - a haszonélvezővel együtt.
Tisztelt Fórumozók!
Volt férjem válásunk előtt önként elköltözött. A házban két kiskorú gyermekemmel lakunk. A ház 1/4 része a volt férjem tulajdonában volt, azonban azt elajándékozta a mostani kapcsolatából született kiskorú gyermekének. Most az 1/4 rész kiskorú tulajdonos-illetve mint képviselője- édesanyja követel tőlem többlethasználati díjat.Kérdéseim:
- Megítélheti a bíróság a többlethasználati díjat úgy, hogy mi bizonyíthatóan nem használjuk a ház egészét, csak a 3/4 részét? ( Ugyanis nagy számunkra a ház, a felső szintet nem használjuk).
- Akkor is kérhet többlethasználatot, ha a költségekhez soha nem járul, járultak hozzá? (Gondolok itt arra, hogy a közüzemi díjak alapdíját akkor is fizetni kellene, ha a ház lakatlan, illetve az ingatlanadó, a lakásbiztosítás, az udvar, a kert gondozás, az ingatlan állagának megóvása, ezekhez soha semmilyen formában nem járultak hozzá, ezekről kizárólag én gondoskodom).
Továbbá kérik, hogy a bíróság kötelezzen engem a perköltség, és az ügyvédi díj megfizetésére.
3.Ezt lehet? Én fogok fizetni perköltséget, holott én nem akarok pereskedni?
Válaszukat köszönöm.
A kiskorú tulajdonostárs be akart költözni, ti pedig megakadályoztátok?
Nem akart beköltözni, az a lényeg, hogy "qasi" albérleti díjat fizessek neki, vagyis pénzt akarnak.
Akkor nem áll meg. De nem ártana, ha megbíznál egy ügyvédet.
Köszönöm válaszod, úgy fogok tenni. És a perköltség?
A vesztest kötelezik a pernyertes költségeinek megtérítésére.
Még akkor is, ha jelen esetben a felperes kiskorú? Akkor a törvényes képviselőjét kötelezik a perkoltség megfizetésére?
Nem, akkor is magát a pervesztest. Most az más kérdés, hogy ez hogyan lesz végrehajtható.
Ott az ingatlan tulajdoni hányada.
Igen, már több perköltség van terhelve azon a hányadon. Még eladni sem tudom a házat, vagy nagyon nehéz lenne vevőt találni rá. Köszönöm válaszaitokat. Üdv.
a közös költséget a haszonélvezőnek kellene fizetnie. Ha nem fizeti, akkor a társasház ráterhelheti a tulajonosra? Tehát ha a haszonélvezőnek nincs jövedelme és nem hajlandó a közös költség megfizetésére, akkor végső soron a tulajdonosnak kell helyt állnia?!
„a közös költséget a haszonélvezőnek kellene fizetnie”
csak akkor, ha így állapodtak meg a tulajdonossal, mert egyébként a közös költség a tulajdonost terheli (amúgy a társasházzal szemben mindenképp ő felel, úgyhogy igen, ráterhelik a tulajdoni hányadára, ha senki nem fizeti).
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02