Ha esetleg nem egyenesági rokon a haszonélvező és az ajándékozó, akkor illeték szempontjából sem mindegy, hogy melyik megáldást választjátok. (Hogy melyik a jó megoldás, az annak is a függvénye, hogy a megajándékozott vagy az ajándékozó a haszonélvező egyenesági rokona-e, illetve az ajándékozó és a megajándékozott egyenesági rokonok-e.
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
Nagymama a haszonélvező, apuka az ajándékozó és a gyerekek a megajándékozottak.
Akkor mindegy.
Jó lenne nekünk is ilyen ajándékozó.
Köszönöm!
Üdvözlöm!
Arra szeretnék választ kapni, hogy a testvéremmel közösen 1/2, 1/2 arányban vagyunk tulajdonosai a szüleink haszonélvezettel használt lakásának. Régebben és is ott laktam, mindent közösen fizetve a szüleimmel, majd elköltöztem. kb 7 éve már nem fizetek oda semmit megbeszélés alapján. Nővérem visszaköltözött kb 4 éve a fiával, ők használják a 2,5 szobás lakás 2 szobáját, 3. anyukáméké. A közös helyiségeket a szüleimmel együtt használja mindenki. Pontosan kinek mit kellene ilyenkor fizetni, mert úgy tudom közös klts. tartozás áll fent. Ha majd egyszer/remélem soká/ szüleink nem lesznek a nővérem és én osztozási vita megelőzésére mit tehetnék? Hiszen én most nem fizetek oda semmit.Van fizetési kötelezettségem? Kevesebb járna akkor nekem a lakásból, ha az ő nevével vannak a számlák befizetve, míg az enyémmel soha semmi még amikor ott laktam se az én nevemmel fizettem, nem gondoltam, hogy ez probléma lehet. De úgy hallom, később nem akar majd velem felezni. Egy közjegyzői nyilatkozatot esetleg lehet ilyenkor kiállítani, hogy ha majd el jön az az idő, hogy feleznénk hajlandó eladni a lakást és velem felezni? Vagy kérjek egy szobát és azt neki kiadva/röhej lenne/már be tudok szállni a közös közös költségekbe? Sajnos, soha nem gondoltam volna, hogy ilyen problémákkal fogok szembesülni.Volt már máskor is tartozás, akkor én is nővérem is fizettünk én magasabb részt vállaltam. Viszont én ezeket a papírokat rég eldobtam, nem tudom alátámasztani az állításomat, csak a szüleim igazolhatnak.
Előre is köszönöm a választ!
Csak felmerült
bennem.
Úgy el lehet ajándékozni, hogy a haszonélvezeti jog rajta marad az iingatlanon?
Igen.
Köszönöm
No múlt héten pontot tettünk a tisztelt albérlő-rokon ügyének végére. Megkapta tőlem az albérlet felmondási levelet - szépen hivatalosan, ahogy azt kell - ma pedig nagy valószínűséggel a haszonélvező felszólítását is kézhez veheti. Remélem, hogy őt komolyan veszi végre, ha már velem ezt nem tette meg korábban. Egy biztos, szerintem valamiben mesterkedik, mert ahogy az én levelem átvette, egyfolytában hívogatott munka közben - baromira zavart - hiába írtam neki egy sms-t, hogy csakis munka után fogok vele leülni beszélni. Ehhez képest utóbbi nem történt meg, mert nem jött le hozzám. Hát így járt, ma beléphet a történet következő "szintjére" és gondolkodhat, hogy augusztus végéig hova is fog innen elhúzni. Ha nem teszi, akkor ennél sokkal komolyabb problémákkal kell szembe néznie a továbbiakban, de remélem, hogy erre nem kerül sor.
Legyen szerencséd!
De akkor örülj ha kiköltözött.
MajorDomus
Komolyan már nevetnem kell! Ma levelet kaptam az ügyvédjétől.
A kedves, immáron exalbérlő-rokon ügyvédje jelezte, hogy meg akarják támadni az öröklési szerződést, ami ugyebár a hagyatéki végzés alapja volt, mert a drága kicsike tulajdonjogot szeretne szerezni ezáltal az ingatlanban, ahol lakik. Hát sok sikert neki! Ugyebár ebben az a legfurcsább, hogy egy olyan szerződést szeretnének megtámadni, ami már éppen 4 éve nem érvényes.
Eleve az a különösen mókás, hogy a részemről felé fennálló, hagyatéki végzésben szereplő meghagyás, amely alapján anyukám örökségének egy meghatározott részét pénz formájában ki kell fizetnem felé, úgy lett megnevezve, hogy "ingatlan nyilvántartáson kívüli tulajdonjog-résztuladjon, melynek forrása: öröklés."
Röhely, hogy az egyedüli törvényes örökös én vagyok, a pénzbeli kifizetési kötelezettségem kamatostul meg fogja kapni, de hogy ezt ő ingatlan tulajdonjog formában fenntartsa magának, hát minden határon túlmegy szerintem. Na és persze bár a haszonélvező felszólította már külön levélben a távozásra, túlzottan nem úgy tűnik, hogy be is fog következni. Leginkább azért, mert egyrészt megvádolt, hogy azt a levelet is én írtam és csak aláírattam a haszonélvezővel, másrészt pedig még mindig azt nem hajlandó kiverni a fejéből, hogy neki velem volt szerződése, nekem pedig egy bérleti szerződésem a haszonélvezővel, tehát neki kellene arra hivatkoznia, hogy csakis a haszonélvező felé tartozik bármiféle kifizetéssel.
Gyakorlatilag mindenféle mondvacsinált indokot keres, hogy ne kelljen fizetni, közben meg többszörösen szerződést szegett, így teljesen jogos a távozási felszólítás. Én közöltem tegnap vele, hogy ne velem, hanem a haszonélvezővel háborúzzon, én már nem vagyok képben, de ha nem fizeti ki a rezsitartozását, abból fizetési meghagyás lesz, mivel a közüzemi szolgáltatásokat igénybe vette.
Ha arra kerül a sor, hogy áramlekapcsolás, akkor pedig azt vállalom. Nem nagyon érdekel, hogy neki ez nem tetszik és eljárás lesz belőle, vállalom a felelősséget érte. Viszont amíg ott határozat nem születik, addig kénytelen lesz megtanulni áram nélkül élni, az pedig bizony egy eszméletlenül mobilfüggő embernek nem kis megpróbáltatás.
Na ezért írtam hogy ne igyál előre a medve bőrére.
Minél előbb rakd ki, hogy birtokon belül
légy.
Sziasztok!
Lenne egy elég komplikált problémám... Szóval a férjemmel vettünk egy lakást, Ő lett a tulaj, és a haszonélvező, Ő az adós, én adóstárs. Több mint 6 éve én itt hagytam neki mindent, kiderült persze nem fizetett semmit sem, és eltűnt már évek óta senki sem találja. Én 1,5 éve vissza költöztem az ingatlanba és próbálok a hitelező bankal megegyezni. Most kaptam Tőlük egy elég korrekt ajánlatot a hitel rendezésére, ez egy részletfizetés lenne. A probléma ott kezdődik, hogy a teljes tartozást átvállalhatom, de az exem maradna a tulajdoni lapon tulajdonosként... Hát ez így annyira nem jó :( Mert ugye ki írna alá olyan papírt, hogy 20 éven át fizetek egy lakásért ami nem is az enyém.. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben van-e bárminemü megoldás arra, hogy én legyek a tulaj és Őt töröltessem? A segítséget előre is köszönöm!
„Mert ugye ki írna alá olyan papírt”
Például te.
„van-e bárminemü megoldás arra, hogy én legyek a tulaj” Van. Egyébként valószínűleg most is az vagy.
"Ő lett a tulaj, és a haszonélvező,"
Ez biztosan nem így van!
"ilyen esetben van-e bárminemü megoldás arra, hogy én legyek a tulaj és Őt töröltessem?"
Van, csak ahhoz a férjed is kell! Egyoldalúan nem fog működni.
Elnézést elírtam, Ő tulaj én pedig haszonélvező. És akkor ameddig Ő nem kerül elő, addig tehetetlen vagyok?
"a teljes tartozást átvállalhatom"
Ez nem kerek. Kétlem, hogy a bank lecserélne egy "adós+adóstárs" összetételt egy "adós"-ra. Adóstársból adós, adóstárs nélkül? Ez matematikai képtelenség.
Bori Bori
Az a baj, hogy a kérdező azt írja hogy a "teljes tartozást átvállalhatja".
Mi van?
Ez nem egy gesztus a hitelező részéről, még ha a kérdező így is gondolja. Adott egy adós, s egy adóstárs. Most az adóstársat kötelezi a bank a teljesítésre. (Amúgy eddig sem lehetett passzív fél) S ő ezt veszi korrekt ajánlatnak.
Ja, és az eszem megáll! - ez még lemaradt.
Nézhetjük a jó oldalát is. 20 évig fizet egy olyan lakást, amiben élete végéig lakhat. Ez még talán értelmezhető.
Igen.
Ámbár,...ha a férj marad a tulajdonos, az "élete végéig lakhat" után nem merném odatenni a nyugodtan - módhatározót.
:)
Bár az emberek tagadják, lételemük a feszült helyzetek generálása. Szóval jól van ez így, teljesen normális élethelyzet.
Én nem is annyira a magánéleti dolgokra értettem, hanem pl. a tulajdonosi pozíció miatti, későbbiekben várható jogkövetkezményekre. Végrehajtási eljárás stb.
Majdhogynem mindegy, ki a tulajdonos, bárkivel lehet veszekedni. Végrehajtásnál is csak akkor gond, ha a szóban forgó hitelt hajtják végre. Mivel a haszonélvező is felel a követelésért, ugrik a lakhatása, pisloghat, mint ponty a szatyorban.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02