Üdvözlöm Önöket!
Nem akartam új fórumot nyitni,remélem sikerült a problémámhoz legközelebb állót megtalálnom:
Problémám a következő:
Utcánkban a házak a tényleges telek határtól kb 60cm-re épültek(csurgó résznek hívják,azt hiszem).
Az utcáról nézve minden ház a jobb oldalon.
Kivéve a szomszédomét,aki a telke legvégére épített házat.
A telke jobb oldalán pedig-ahol mindenki másnak a háza áll-neki melléképülete van,illetve kerítés.
Az ő melléképülete és kerítése sem a telekhatáron,hanem attól kb 60-80 cm-re áll.
Nekem van egy féltetős szerkezetem,ami a ténylegesen álló kerítésig tart.
Tudom ,hogy ezzel gyakorlatilag az ő részét használom.Nem mi építettük,ezer éve így áll.
Gondolt egyet a szomszéd és neki állt bontani a kerítést(épített tégla fal),hogy ő azt arrébb teszi a telek határra és én bontsam el a féltetőmet,de gyorsan.
Elviekben én el is ismerem,hogy átlóg az ő területére a féltető,el kell bontanom.
Sajnos azonban jelenleg nem áll módomban neki esni rögtön.
Kérdéseim:
(Voltam bent a polg hiv műszaki osztályán és a földhivatalban is,de nem tudtak segíteni,csak azt hajtogatták,hogy egyezzünk meg,de sajnos velük nem lehet.)
1:Joga van a kerítést(épített tégla) és egy féltetős teraszt a tényleges telekhatárig kiépíteni?(a szokásjoggal ellentétben,ami szerint mindenki 60-80 cm-el beljebb épít)?
2:Mennyi idő alatt vagyok köteles lebontani az én féltetőmet?
3:Kérhetem,hogy hivatalosan tűzzék ki a telek határt?Azt nekem kell akkor fizetni?
4:A szomszédnak az apja a kőművese.Gyanítom,hogy semmiféle engedélyük,tervrajzuk nincs.(Kell neki egyáltalán?)
Kérhetem én,hogy ezeket mutassák be,mielőtt neki állok bontani a féltetőmet?
Egyáltalán kié a kerítés?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!