Telekhatár - rendezés


Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.04.11. 10:00

Bakes!

Felszólító levelet kell küldeni a társtulajdonosnak, aztán pereskedni.

A használati megállapodás az én véleményem szerint döntő ebben a kérdésben. Lehet úgy is veszíteni, hogy a kisebb területtel rendelkeztek a tulajdoni arányok ellenére.

Látatlanban nem lehet erről semmit mondani.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.04.11. 09:39

:) Igazad van Bébisárkány, már a türelmi részét illetően.

Ha leírok egy fővonalat, akkor abból nem lehet kicsemegézni, hogy akkor az elbirtoklást hagyjuk, de kérek birtokvédelmet.

Azt írtam, hogy az építéshatóság megvizsgálja a bontás jogszerűségét (ha arra a melléképületre kell bontási engedély) és azt, hogy a bontás szabályosan történik-e. Ezt az építéshatóságnál kell bejelenteni.

Birtokvédelmet kaphatsz ugyan, ha az általad használt területre bemennek, bontják a tetődet és átrakják a kerítést. Azonban ez a védelem tiszavirág életű lesz, mert ha nem kérsz elbirtoklást, akkor bírósághoz fordulnak és visszakövetelik a területüket.

Az újabb tényállás alapján úgy értelmezem, hogy az a téglakerítés a szomszédé lehet, mert a garázs és a nyárikonyha oldala, a kerítés egy része. Ez alapján bonthatja a kerítését.

:(Kár, hogy Nanemaaa megerősített, hogy a jegyzőhöz tartozik a bontás. Bááár nem egyszer leírtam, hogy építéshatósági hatáskör.

A kiméretés földmérő által kimért terület, amely állhat abból, hogy karókat szúr le, vagy felfesti a határvonalat, stb.

bakes # 2012.04.11. 06:54

Üdvözlöm a Fórumozókat!

Segítséget szeretnék kérni! Osztatlan közös telkünk van használati megállapodással, melyben 50-50%-os tulajdonviszony van feltüntetve. Az előzmények kacifántosak, de abból a szempontból (tudomásunk szerint) nem is fontosak, mert a megállapodást hivatalos eljárással semmissé lehet tetetni. A mi telkünk már ránézésre is kisebb, csak gyalogosan közelíthető meg. Van garázsunk, amibe nem tudunk beállni. Próbáltunk szóban megállapodni, h adjanak nekünk egy szolgalmi utat, vagy nyissák meg felénk a kaput, h be tudjunk hajtani, természetesen minden költséget mi fedeznénk, de hajthatatlanok. Tájékoztattuk Őket, ha peres eljárásra kerülne sor, akkor legalább 150 nm járna nekünk. Van esetleg valakinek tapasztalata a következményekről, eljárásról, mennyi idő a procedúra, mi a siker titka, stb? Nagyon sokat segítene, mert nem igazán szeretnénk pereskedni, mert jó a viszonyunk...még! Földmérő ma jön pontosítani a nm-eket.
Köszönöm előre is!!!!

bébisárkány # 2012.04.11. 04:39

Köszönöm!
Még néhány kérdés,ha van még türelmük hozzám:-):

  • beton alapú,téglafal kerítés építéséhez nem kell engedély,ha nem utcafronti?
  • úgy gondoltam teszek bejelentést a hivatalban a barbár munka és a károm miatt,hogy szólítsák fel: ésszel bontsanak és térítse meg a károm

Ilyent lehet kérni?

  • ha neki áll építeni és arrébb akarja hozni a kerítést,akkor kifejtenék nekem kicsit kérem,hogy ha bíróságon kérem az elbirtoklást,akkor ez,hogy zajlik?

Jó esetben(bízom benne)kimondja a bíróság,hogy marad a kerítés,ahol vagy 30 éve van és passz?

  • tegnap beszéltünk földmérő szakemberrel:szerinte ha a térképen szerepel a csurgató rész(szerepel),akkor nem jöhet arrébb?Önök szerint?
  • mit jelent a kiméretés?
nanemaaa # 2012.04.10. 19:45

bébisárkány
Az mit jelent ha a jegyzőtől birtokvédelmet kérek?
Gondolom felszólítják őket,hogy ésszel bontsanak és ennyi?

kb igen. ;)

A kerítés bontásához nem kell engedély.
Ha a kerítés tulajdonjogán megy a vita, akkor lehet bírósághoz fordulni.
Kiméretés nem azonos a kitűzéssel. Ezért nincs karó.
Egyébként felénk 70-80 ezerbe kerül.

Azt még kifelejtettem,hogy közölték,hogy ha mi nem bontjuk le a féltetőnket,akkor ők megteszik.
No ez már egyértelmű birtokháborítás lenne. Akár az eredeti állapot visszaállítását is kérheted. Érdemes gyorsan dokumentálni, ameddig még megvan. És legyenek tanúk is, akik látták, hogy tényleg megvan.

Építéshatósági intézkedést akkor kérj, ha tényleg látsz építkezést (nem kerítést). Addig a 15.000 illeték csak kidobott pénz lenne.

nanemaaa # 2012.04.10. 19:31

Igen, kötelezhetnek. Nem háríthatod át az új tulajdonosra.

dinyoka # 2012.04.10. 14:44

Üdvözletem!

Kérem segitsen valaki megválaszolni egy nagyon nagy problémát.
Örököltem egy fél ingatlant,amit a másik fél miatt nem sikerült eddig értékesiteni. De sajnos igy fizetnem kell a közművek felét,holott nem használjuk, le van zárva.
Csatorna vezetése az elkövetkező hónapokban történne és az önkormányzat kötelezni szeretné a csatorna leállás kifizetését ami majdnem 300000ft egy lakóingatalnra (függetlenül,hog az adott helyre lakják e vagy sem illetve, hogy van e vizbekötés)részletben vagy egészben.
Kötelezhetnek erre, megtehetik? (sajnos minket ez több izben is érintene, mert több ilyen ingatlant is örököltünk és helyben is lakunk és szerződést sem irtunk alá)
Én ugy gondolom, hogy ha az adott ingatlanra nem kérjük és ha sikerül eladni az ingatlant,majd a következő tulaj eldönti,hogy kéri e vagy sem
Tudom,hogy nem ide tartozik, de sürgös lenne.

Köszönöm

bébisárkány # 2012.04.10. 12:52

Azt még kifelejtettem,hogy közölték,hogy ha mi nem bontjuk le a féltetőnket,akkor ők megteszik.

bébisárkány # 2012.04.10. 12:49

Mennyi az esélye,hogy egy ilyen elbirtoklási ügyet megnyerhetek?
Mennyi perköltséget varrhatnak a nyakamba?

Bár minden porcikám ódzkodik tőle,de úgy néz ki,kénytelen leszek hatósághoz fordulni.
Köszönöm a tanácsokat,hogy hová!

Ma férjem megpróbált emberi beszélgetéssel véleményt cserélni velük:amit megtudtunk:

  • az ő garázsának és nyári konyhájának fala azért dől 10 éve,mert nekem ott 2 éve virágos kertem van,amit locsolok(csontra kiszárad még a fű is minden évben ,mert lusta vagyok locsolni:-)
  • ő már kimérette a területet,meg van neki papíron(én naiv meg azt hittem,hogy jön a szaki és leveri a karót:-)
  • ők azt hitték vödröt törtek össze a lezuhanó kövek,

ezért küldték át a hat éves gyereket,hogy"tegyem félre a székeket",de majd kifizetik(csak győzzem kivárni:-()

  • minden a mi hibánk,mert nekünk nagy a telek és van hová tenni a biciklinket,neki meg nincs helye:-D
  • és különben is rossz szomszéd vagyok és szedjek nyugtatót,neki miattunk kell magas kerítést építeni,hogy ne lásson bennünket(hála isten,remélem jó magas lesz!)

Gondolom ennyiből nyilvánvaló,hogy értelmes tárgyalásnak esélye sincs.

Az mit jelent ha a jegyzőtől birtokvédelmet kérek?
Gondolom felszólítják őket,hogy ésszel bontsanak és ennyi?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.04.10. 11:50

Te vagy az ügy ura, de bízz a tanácsokban, vagy kérj fel egy ügyvédet, ebben is tudok segíteni, had intézze jó irányban az ügyedet.

30e Ft egy földmérő kirendelése.

Bírósághoz akkor fordulj, ha vállalod az elbirtoklást.

A bontás szabálytalanságáért, életveszély okozásáért a helyi építéshatóság az illetékes. Írj, írj, írj, csak lesz egy írástudó, aki felemeli a fenekét és kimegy a helyszínre.

A kerítés bontásáért, a területeden ért sérelmekért a polgármesteri hivatal jegyzője az illetékes. Ott kell kérned birtokvédelmet. írj, és mégegyszer írj, azt, hogy a szomszédom az általam birtokolt/használt területen birtoksértést követett el, kérem ennek megszüntetését.

Ha nem kaptál értesítést arról, hogy építési engedélyt kapott a szomszédod, ezt is követeld az építéshatóságtól, mondd, hogy meg akarod fellebbezni.

bébisárkány # 2012.04.10. 07:34

Üdvözlöm Önöket!
Sajnos előbb folytatódott az ügy,mint vártam:mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül bontani kezdte a szomszéd a melléképületét.
Lezúduló beton darab épp az előbb törte rommá az egymásba rakott kerti székeimet.
De még örülhetek,hogy nem az egyik gyerekem volt az udvaron.
Polg hiv közölte,hogy csak birtokvédelemmel foglalkozik(ez nem az?),ezzel nem.
Bíróságra küldött.

Én már ott tartok,hogy inkább kifizetek egy telek bemérést(tudja valaki mennyibe kerül?),de legyen már vége.
Erre is inkább bíróságot javasoltak,mert nem mindenki szakvéleményét fogadják el,ha mégis bíróságra kerülne az ügy.

Kérdem én,ha most elrohanok a bíróságra,az minimum ősz mire foglalkozik vele.
Addig nincs mit tenni?Nyugodtan bonthat -építhet ahová akar?

bébisárkány # 2012.04.07. 04:42

Köszönöm!
Egyenlőre most csend van,ünnepek után folytatjuk:-)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.04.06. 09:27

szerintem nem áll fenn az elbirtoklás veszélye sem,

:)))) Épített téglafal az a kerítés. Mindketten azt a területet vették meg, ami a kerítés egyik, illetve a másik oldalán húzódik. Az elbirtoklás már a korábbi tulajdonosnál is megállhatott.

nanemaaa # 2012.04.06. 09:09

És az építési hatóság minderre mit mondott?
Ha kap építési engedélyt bármire is, arról tudni fogsz, mert az eljárás megindításáról és a hozott döntésről is értesíteni fognak. (Sőőőőt! Fellebbezési jogod is lesz.)
Ha az ingatlannyilvántartás adatai nem egyeznek a helyszín adataival az azért van, mert a feltüntetés óta valaki "suttyomban" építgetett.

Az építmények kialakítására, helyzetére vonatkozóan az építési hatóságnál tájékozódhatsz, megtudhatod, hogy kinek mikor és mire volt engedélye, ahhoz képest most mi is van az ingatlanokon (a tiéden is, mert arra az átnyúló tetőre garantáltan nem volt). Hatósági intézkedést is kérhetsz olyan építésekkel kapcsolatban, amelyek bizonyíthatóan 10 éven belül történtek.

Egyébként ha az ő telke, és át akarja helyezni a kerítést a tényleges telekhatárra, akkor ahhoz szerintem minden joga megvan. És mivel te is, ő is tudta, hogy a kerítés nem a telekhatáron van, szerintem nem áll fenn az elbirtoklás veszélye sem, mivel hivatkozhat akár arra is, hogy mindössze szívességi használatra adta a telekrészét.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.04.06. 08:02

Bocs. Nyilvánvalóan az építéshatóság hibázott, amikor egy ezer éves melléképület hozzáépítéséhez látatlanban építési engedélyt adott 80 cm-es férőhelyre. Amikor azt mondta, hogy egyezzetek meg, akkor azt akarta mondani, hogy fájjon a te fejed miattuk.

bébisárkány # 2012.04.06. 06:56

nanemaaa:Köszönöm!Nagyon igaz!

Immaculata:Köszönöm a tanácsokat!
Picit össze kevertük,lehet nem voltam elég nyilván való.
Nem a lakóházam,hanem egy féltető lóg át az ő területére,ami sajnos csak 230 magas.Ez a kis tető a saját présházam és a szóban forgó kerítés között van.Kvázi zárt tárolót alkotnak.

Állítólagos építési engedélye pedig az általa építeni szándékozott fedett teraszra van.
Hogy nagyobb legyen a terasz,ezért szeretné a szomszéd felém arrébb hozni a kerítést a tényleges telekhatárra.

Időközben újabb problémára derült fény:a földhivatali térképen-természetesen nem pontos mérés,csak kb-3,70 széles az a terület,amin osztozkodnunk kellene.(épülettől-épületig,ha a féltetőt nem vesszük figyelembe)Térkép szerint 300-70 arányban.

Csakhogy a valóságban ez a sáv max 250.
Akkor most mi van?

Sem a kerítést,sem az épületeket nem mi építettük.A szomszéd és mi is kb 10 éve vettük a házainkat és akkor a szóban forgó építmények réges-rég álltak.

nanemaaa # 2012.04.05. 09:06

Akkor külön érdekes,miért kiabálta tegnap át a szomszéd asszony hogy neki van építési engedélye:-)

Erre egy nagyon szemléletes példám van:
"-Segítsen doktor úr! Én 80 éves vagyok, a szomszédom meg 92. Nekem már nem megy a szex, csak jó, ha havonta egyszer, de ő azt mondja, neki még mindig megy a heti három. Mit tegyek?

  • Mondja maga is."
Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.04.05. 06:36

Ami még kimaradt és eszembe jutott:):

Oldalhatáros építményeknél a tető 2,5 m magasságban átnyúlhat/belóghat 50cm-t/re a szomszédos telekre.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.04.05. 06:16

Nem kicsi a problémád, szerintem koncentrálnod kellene arra, hogy neked mi lenne a jó.

Ahogy mondtam a területet elbirtokoltad, márcsak bíróságnak kell megállapítania.

Ha nem a szomszéd építette, vagy annak jogelődje a kerítést, akkor azt is elbirtokoltad.

Lehet, a szomszéd építeni akar valamit és ahhoz kapott építési engedélyt. Ezt mondjuk megkérdezhetted volna.

Lakóépület bontásához bontási engedély kell, amit kizárólag a tulajdonos kérhet. Így a te szomszédod nem kaphat építési engedélyt a lakóházad bontására.

Ha belemész a bontásba, és a kerítés átrakásába, még az is kiderülhet, hogy a házfalad is átnyúlik a szomszédos területbe. Ezért kellene ragaszkodnod a jelenlegi telekhatárokhoz.

bébisárkány # 2012.04.05. 04:52

Köszönöm!
Akkor külön érdekes,miért kiabálta tegnap át a szomszéd asszony hogy neki van építési engedélye:-)

nanemaaa # 2012.04.04. 13:48

Nem kell.

bébisárkány # 2012.04.04. 12:15

Köszönöm a válaszokat!

Nem kell építési engedély,vagy nem kérhetem,hogy mutassa meg?
Arra gondoltam,hogy azon esetleg rajta lenne hogy hol is van a telekhatár.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.04.04. 11:30

Nekem van egy féltetős szerkezetem,ami a ténylegesen álló kerítésig tart.
Nem mi építettük,ezer éve így áll.

Eh jogi probléma, azonnal fordulj ügyvédhez elbirtoklás megindítása miatt.
Birtokon belül vagy, így minden beavatkozás a szomszéd részéről birtokháborítás!!!

nanemaaa # 2012.04.04. 10:53
  1. Igen
  2. A teljesítésre reális határidőt illik biztosítani, de akár fel is jogosíthatod, hogy bontsa el ő. Ha nem egyeztek meg az időpontban, akkor bíróság lesz a dologból, az alapból eltart egy-két évig.
  3. Nem kérheted. De ha vélelmezed, hogy átépít, vagy vitatott a telekhatár pontos helye, akkor az is lehet bírósági ügy.
  4. Nem.
  5. Alapból azé, akinek a telkén áll.
bébisárkány # 2012.04.03. 09:44

Üdvözlöm Önöket!
Nem akartam új fórumot nyitni,remélem sikerült a problémámhoz legközelebb állót megtalálnom:

Problémám a következő:
Utcánkban a házak a tényleges telek határtól kb 60cm-re épültek(csurgó résznek hívják,azt hiszem).
Az utcáról nézve minden ház a jobb oldalon.
Kivéve a szomszédomét,aki a telke legvégére épített házat.
A telke jobb oldalán pedig-ahol mindenki másnak a háza áll-neki melléképülete van,illetve kerítés.
Az ő melléképülete és kerítése sem a telekhatáron,hanem attól kb 60-80 cm-re áll.
Nekem van egy féltetős szerkezetem,ami a ténylegesen álló kerítésig tart.
Tudom ,hogy ezzel gyakorlatilag az ő részét használom.Nem mi építettük,ezer éve így áll.

Gondolt egyet a szomszéd és neki állt bontani a kerítést(épített tégla fal),hogy ő azt arrébb teszi a telek határra és én bontsam el a féltetőmet,de gyorsan.

Elviekben én el is ismerem,hogy átlóg az ő területére a féltető,el kell bontanom.

Sajnos azonban jelenleg nem áll módomban neki esni rögtön.

Kérdéseim:
(Voltam bent a polg hiv műszaki osztályán és a földhivatalban is,de nem tudtak segíteni,csak azt hajtogatták,hogy egyezzünk meg,de sajnos velük nem lehet.)

1:Joga van a kerítést(épített tégla) és egy féltetős teraszt a tényleges telekhatárig kiépíteni?(a szokásjoggal ellentétben,ami szerint mindenki 60-80 cm-el beljebb épít)?

2:Mennyi idő alatt vagyok köteles lebontani az én féltetőmet?

3:Kérhetem,hogy hivatalosan tűzzék ki a telek határt?Azt nekem kell akkor fizetni?

4:A szomszédnak az apja a kőművese.Gyanítom,hogy semmiféle engedélyük,tervrajzuk nincs.(Kell neki egyáltalán?)
Kérhetem én,hogy ezeket mutassák be,mielőtt neki állok bontani a féltetőmet?

Egyáltalán kié a kerítés?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!