Földek átminősítése


foldertekeles.hu # 2020.05.13. 07:30

Üdvözlök mindenkit!

Szakértői szolgáltatásaimat szeretném felajánlani:

A termőföldek (zártkertek) végleges más célú hasznosítási eljárásához kapcsolódóan, 400 m2 területnagyság felett szükséges talajvédelmi terv készítésében tudok segíteni.

A talajvédelmi hatóságnál eltöltött közel 20 éves szakértői-hatósági-vezetői gyakorlattal bármilyen talajvédelemmel kapcsolatos problémára megoldást találunk.

Mandula Róbert
talajvédelmi szakértő, igazságügyi szakértő

www.talajzona.hu
www.foldertekeles.hu

mort2020 # 2020.05.14. 10:02

Üdv.
A következő kérdéssel fordulok a T. fórumozókhoz:
Földvásárlás előtt állunk, a kinézett terület 8 ha szántó besorolású 6 AK értékkel. Nem művelés, hanem ottlakás és lótartás céljából keresünk területet, ehhez pedig a terület egy részét ki kellene vetetni művelésből.

A földvásárlás feltétele azonban, hogy öt évig kötelezően művelendő a föld, és nem minősíttethető át. Ez a kitétel vonatkozik a mi esetünkre is, amikor csak kivetetnénk művelés alól egy részt, vagy csak a pl. rétt, gyümölcsössé minősíttetés van tiltva?

A másik kérdés pedig, a helyi építési rendeletben szántó besorolású területre tiltva van bármilyen építmény építése. Ha kivett szántóm van, a szántóra vonatkozó korlázotások vajon érvényesek-e az esetemre?

Előre is köszönöm a válaszokat, jelenlegi helyzetben nehézkez a földhivatali és önkormányzati érdeklődés főleg, hogy még nincsen a tulajdonunkban az ingatlan.

dr_Egyed_Zoltán # 2020.05.14. 10:25

mort2020

A földforgalmi törvény enged néhány kivételt az 5év alól.
Igen, szántóra is vonatkozik.
A HÉSZnek az esetre vonatkozó rendelkezése, hogy szól pontosan?

mort2020 # 2020.05.14. 10:36

„(2) Má-sz övezetben közlekedés és közművek vonalas létesítményei, illetve műtárgyai
kivételével építmény nem helyezhető el.”
„(3) Má-sz* övezetben a (2) bekezdésben felsoroltak, illetve közműpótló műtárgyak és
üvegház kivételével építmény nem helyezhető el.”

dr_Egyed_Zoltán # 2020.05.14. 11:52

Attól, hogy a szántó egy része kivetté válik, még továbbra is vonatkoznak az ingatlanra a HÉSZ előírások. Ha a vételi folyamat még nem indult el, úgy érdemes ezt mérlegelni.

MaceszGombi # 2020.05.22. 11:11

Kedves Fórumozók!

Ingatlan vásárlás előtt állunk. A kiszemelt ingatlan tulajdoni lap szerint "művelési ág- kivett : szántó, rét" megnevezésű. 720m2.
A jelenlegi tulajdonos 5 éve vásárolta a telket, a rajta lévő 35 m2-es házikóval. A mostani helyzetben,ha aláírjuk az adásvételi szerződést, a telek minősítése miatt kifüggesztésre kerül, így kockázatos,hogy valaki "elviszi".
Így most gondolkodunk,hogy hogyan tovább.

1. Átminősíttessük e,hogy a kifüggesztést elkerüljük, vagy 2. kockáztassunk.

Mind a két opció egy csomó kérdést felvet: a telken jelenleg álló házikó bővíthetőségét illetve fennmaradását befolyásolja e az átminősítés? A földhivatal oldaláról letöltött térképszelvényen az ingatlan ugyanis nincs feltüntetve, de a tulajdonos talált régi dokumentumokat, amik igazolják,hogy több mint 10 éve áll ott az ingatlan.

A kifüggesztési eljárás vagy az átminősítés tart több ideig?

Ha a kifüggesztést végig visszük, és nem viszi el senki előlünk, akkor hogyan tovább? A házikó bővíthetővé válik, vagy bontásra kerül?

Mindent szeretnénk tisztán, hivatalosan intézni, így ezernyi kérdés van amivel nem vagyunk tisztában...és nem tudjuk érdemes e vele vesződni ennyit.

Nagyon köszönöm a segítséget előre is! :)

Glázer Szabolcs # 2020.05.22. 12:52

Tisztelt Fórum!

Azzal a problémával fodulok Önökhöz,hogy vásárlás alatt áll részemre egy zárt kert. Szerződés megkötetett, kifüggesztés letelt, majd a megyei kormányhivatal elutasító válaszát vettem kezebe, mert több mint 1 hektár földterülettel rendelkezem(kb 0,8 ról tudtam). Kérdésem az lenne, hogy a zártkertet miként lehetne kivonni művelés alól, hogy meg tudjam vásárolni? Ennek mik a körübellüli kültségei? (840mm-es a kert)
Vagy kezdjek el egy aranykalászos gazada OKJ-s képzést?
Melyik lenne a leggyorsabb?
A kert tulajdonosa családi jóbarát. Már elkezdtem művelni a kertet jelentős beruházást is fektettem bele.
Nem szeretném hagyni veszi.
Illetve igaz-e hogy földörökléshez is kell már a fent említett tanfolyam?
Köszönettel Glázer Szabolcs

ftunde90 # 2020.06.17. 10:44

Üdvözletem!

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz: van egy földterületünk Kecskemét külterületén, megnevezése: kivett zártkerti művelés alól kivett terület, 1269 m2. Van rá lehetőség, hogy lakóingatlan építsünk rá? (bank által hitelezhetően). Ha igen, gondolom valamilyen átminősítésre van szükség. Milyen lépésekből állna ez? Kihez kell menni, mik szükségesek hozzá?

Előre is köszönöm a segítséget!

Kolombusz Krampusz # 2020.06.17. 13:51

Glázer Szabolcs,

korábban néhány évig volt rá mód, hogy különösebb macera nélkül kivonják művelés alól a zártkerti ingatlanokat, de ez a lehetőség már bezárult, most már csak akkor van esély az átminősítésre, ha belterületbe vonják, amit viszont csak az önkormányzat kezdeményezhet.

Szóval, szerintem, kezdd el a gazdaképzőt O)

Törvényes örökléshez nem kell földművesnek lenni.

Kolombusz Krampusz # 2020.06.17. 13:57

ftunde90,

Az erre vonatkozó alapvető szabályokat az OTÉK tartalmazza:

"Mezőgazdasági területen lévő, zártkerti művelés alól kivett telken építmény legfeljebb 10%-os beépítettséggel helyezhető el. A különálló lakóépület beépítési magassága legfeljebb 7,5 m lehet".

Nézd át a helyi rendeletet is, ennek 51. - 54. §-a foglalkozik a mezőgazdasági területek beépíthetőségével:

http://www.njt.hu/njtonkorm.php?…

Ha biztosra akarsz menni, akkor egy helyben járatos építész-tervezőt kérj fel a tuti megoldás kidolgozására!

nanemaaa # 2020.06.17. 15:14

MaceszGombi
Egyáltalán nem biztos, hogy a földhivatal engedni fogja szántó és rét művelésből történő kivonását, mert ez nem alapjog. Innentől kezdve kérdésessé válik a kis épületre fennmaradási engedély kiadása, pláne a bővíthetősége is. Érdemes ezeknek, no meg a helyi építési szabályzatnak előzetesen utánanézni, nehogy a telken majd csak bukfencet vethess.

nanemaaa # 2020.06.17. 15:16

ftunde90
A válasz a helyi építési szabályzatban leledzik. Ha minden oké, akkor isten ments átminősíteni, mert elvileg csak művelés alól kivett zártkerti telken lehet lakóépületet építeni. De a helyi építési szabályzat ennek még keresztbe tehet.

nanemaaa # 2020.06.17. 15:20

Glázer Szabolcs
Zártkertet most is ki lehet vonni, de most már jó pénzt kell fizetni érte.

A Krampusz válaszát nem kell komolyan venni. ;)

Kolombusz Krampusz # 2020.06.17. 17:35

Zártkertet most is ki lehet vonni, de most már jó pénzt kell fizetni érte.

nanemaaa, szívrepesve várjuk a folyamatleírást ...

ftunde90 # 2020.06.24. 11:28

Köszönöm szépen a segítséget Kolombusz Krampusz és nanemaaa!

drbjozsef # 2020.06.24. 14:30

Kolombusz Krampusz,

Megfelelő nyomtatványok kitöltése, megfelelő helyre benyújtása, a kiszabott földvédelmi illeték megfizetése - ha az engedélyezés megadható.

Pár évvel ezelőttig egyszerűsített eljárásban, illetékkedezménnyel lehetett elintézni. Ezt szüntették meg : az egyszerűsített eljárást. A normál eljárással most is kivonható művelés alól a zártkert.

Kolombusz Krampusz # 2020.06.24. 16:53

drbjozsef,

ilyen ötleteim nekem is vannak:

megfelelő számok beikszelése a lottón, ha kihúzzák, nyer ...

drbjozsef # 2020.06.24. 17:01

Pontosan. Na, akkor érted.

gyendre # 2020.07.12. 13:04

Telek: egy helyrajzi számon nyilvántartásba vett földterület:

Ha a telkem 1/1 es tulajdoni hányadú művelésből kivont zártkert, akkor teleknek minősül?
..vagy mondjuk nyaralótelekké minősíthető?
Beépíthetőség 10% ra növelésére?
mg-rf mezőgazdasági területen van.
Ha nem lett zavaros a kérdés jogilag...

lecci # 2020.08.12. 17:16

Sziasztok!

Van egy zartkert ami muveles alatt van (szolo). A foldhivatal visszadobta a kivonas aloli kerelmet hogy nem eleg indok az epitkezesi beruhazas. Tudja valaki milyen okokat lehet meg megnezvezni hogy szeretnem kivonni muveles alol? Irtsam ki teljesen a szolot es a hegybirot nyilatkoztassam hogy nincs mar ott szolo esetleg? Tudja valaki mit lehet meg tenni az ugy erdekeben? Elore is koszi.

foldertekeles.hu # 2020.09.22. 08:10

Látni kéne a földhivatali dokumentumot, elutasítás, vagy csak hiánypótlás? A szőlő miatt valóban lehet ilyen probléma. De az építési beruházásnak önmagában elégnek kell lenni, mint indok a kivonáshoz.

Az eljárás végén megkapott határozat csak egy elvi lehetőséget ad ahhoz, hogy ha a területen megvalósul egy beruházás, vagy valamilyen engedélyes, vagy bejelentésköteles tevékenység, akkor ehhez kiadott engedély, vagy hatósági bizonyítvány bírtokában, külön kérelemre, majd át is vezetik a korábbi mg területet kivett területté.

www.talajzona.hu

KÁJÉ85 # 2020.10.15. 08:43

Sziasztok!Van olyan Kecskemét környéki / vagy ha nem számít akkor országos/ illető, aki tudna segíteni zárt kertben lévő gazdasági épület lakóépületté való átminősítése miatt?Az illetékes helyi szaki azt mondta, olyan helyen van, ahonnan semmiképpen nem lehet ezt megoldani, esetleg ha kertészeti árúdát nyitunk, és annak a bővítése céljából, de ez elég hihetetlenül hangzik...
Privátban minden egyéb adatot megadok, de ha online is felajánlja valaki a segítségét, akkor felveszem vele a kapcsolatot.

Köszönöm!

lajcsó # 2020.10.15. 17:31

Annyit tudok segiteni, hogy ha a gazdasági épületet át akarod minősittetni lakóháznak, akkor az csak úgy lehetséges ha az épület megfelel a lakóház jogszabályi kritériumainak és az egyéb feltételeknek.
Tehát, vagy már most megfelel az épület az előirásoknak, vagy pedig átalakitásokkal megfelelővé tehető. Ha egyik sem akkor felejtős!
A lakóház kritériumait és az egyéb feltételeket az épitésügyi jogszabályok határozzák meg (épitésügyi törvény, stb.)

Csuklósbusz # 2020.10.21. 18:39

Adott egy négylakásos osztatlan közös társasház de tulajdoni lapon kivett tanya. Át akarjuk minősíteni külterületi lakóingatlanná hogy ne tartozzon a földtörvény alá az eladása. Önkormányzat régebben azt mondta hogyha fizetünk akkor kijönnek megnézik és át is írják,de most legújabban amikor kértem volna azt mondta hogy már elvették tőlük a hatáskört és 3000 Ft os illetékért le nyilatkozzák hogy a területen tényleg egy négy lakásos társasház van és azzal a nyilatkozattal csak irassam át a földhivatalba. De sejtem hogy valahogy ez nem hiszem hogy igaz. Mi lehet ennek a pontos menete? Az egyik résztulajdonos ráadásul úgy vásárolta hogy még az 5 éves művelési kötelezettsége nem járt le mert ugye a földtörvény miatt a vételkor művelési kötelezettséget kell vállalni..

Gaaabor1978 # 2020.11.24. 07:40

Üdvözlet!

Az alábbi témában szeretnék tisztábban látni.
A kinézett ingatlan egy külterület:
kivett tanya 600m2 plusz
szőlő kb. 3000m2. / min. o. 4 / AK 5.04

A területen lakhatásra alkalmas ház áll több mint 50 éve.
A szőlő már akácossal van tele. Szőlő sehol. Gazdálkodni nem szeretnénk.

Milyen veszélyei lehetnek az adásvételnek?
Mit érdemes adásvétel előtt intézni (átminősítés?)?

Előre is köszönöm a válaszokat.