Földek átminősítése


Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.24. 10:43

Meg kellene nézni, hogy hegyközség része-e.

nanemaaa # 2020.11.25. 07:17

Csuklósbusz
Ha a tanya épület azonos a négylakásossal, akkor jól mondja az önkori, mert polgármesteri hatáskör lett a hatósági bizonyítvány kiállítása.
Viszont ha nem azonos épületről beszélünk, vagy az eredeti épület netán bővítve lett, akkor a kormányhivataltól kell fennmaradási engedélyt kérni.
A kettő között az az alapvető különbség, hogy míg a hatósági bizonyítvány alapján nem biztos, hogy át is vezet a földhivatal, mert pl a művelésből történő kivonás nem történt meg, addig a fennmaradási engedélyezési eljárás keretében az építési hatóság minden szakkérdést vizsgál, így gyakorlatilag biztos az átvezetés.

Norvax # 2021.01.05. 17:27

Tisztelt Fórum!
Egy Kecskemét környéki tanyán lakunk és szeretnénk igénybe venni a felújítási támogatást. Ehhez elkezdtem utánanézni a helyzetünknek, ennek értelmezésében kérnék segítséget. A tanyát férjem vette 20 évvel ezelőtt, a tulajdoni lapon kivett tanya szerepel, a földterület mérete 2639 négyzetméter. Ma lekértem elektronikusan egy térképet a tanyáról. Ezen két épület rajza szerepel, egy kisebb és egy nagyobb. A kisebb épület rajzába van beleírva a házszám, a terület egészébe pedig a helyrajzi szám. Sajnos azonban mi a nagyobbik házban lakunk, ami egy kétszintes épület, a másik pedig egy pici faház volt, rossz állapotban, már össze is dőlt, nincs belőle semmi. A kérdésem az lenne, hogy most mi a ház státusza, amiben mi élünk? Ez még mindig a tanya? Vagy ez egy gazdasági épület? Ha az, akkor milyen módon lehet ezt tanyává nyilváníttatni? Előre is nagyon köszönöm a segítséget és elnézést kérek a hosszú posztért.????

Csuklósbusz # 2021.01.05. 22:26

Ti mindig tanya vagytok, de tanyára is pont jár a felújítási támogatás.

"Magyarország területén fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya, vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületeinek felújítására vehető igénybe.
A tulajdoni lap szerint zártkertként, gazdasági épületként, üdülőként, hétvégi házként nyilvántartott ingatlan finanszírozására a támogatás nem igényelhető!"

Nálatok tulajdonilap szerint rendben van a dolog, térképen nem nézik mi van oda bejelölve, térképmásolat felesleges volt ez miatt, de ha már van akkor jól jöhet pár közműhöz is.

Norvax # 2021.01.06. 08:17

Kedves Csuklósbusz!

Köszönöm!:) Az nem probléma, hogy a térképen a másik, már nem is álló épület van házszámozva? És amiben mi lakunk, az nincs? Jogilag annak van jelentősége, hogy a térképen mit jelölnek házszámmal egy egybefüggő telken? A támogatás igénybevételénél az a problémám, hogy utólag bírálják el, és a kifizetés után fél éven belül jöhetnek ellenőrizni. Ha a számlák alapján megítélik a támogatást, majd fél évvel később mégis belekötnek abba, hogy nem a térképen jelölt házban lakunk, akkor kamattal együtt vissza kell fizetnünk. Ezt szeretném elkerülni azzal, hogy most igyekszem minden lehetséges problémás pontot kiküszöbölni. És erre az épület jelöléssel csak most szembesültünk.
Előre is köszönöm!

Materika95 # 2021.01.21. 08:48

Üdvözlet!

Adott egy 1079 m2-es hétvégi házas üdülőterületen lévő telek. 679 m2 szántó, 400 m2 kivett hétvégi ház, udvar. A helyi építési szabályzat szerint Üh besorolás alatti telken 20% a beépíthetőség. Az egyik kérdésem az lenne l, hogy ezt a 20%-ot a 400-ra vagy az 1079-re vetítve kell érteni? Kisebb családi háznak keresek telket, és ez lenne egy kiszemelt.

M.Kriszta # 2021.03.16. 10:30

Tisztelt Jogi Fórum,

Egy olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy van egy 5000 nm-es szántó megnevezésű területem.
Körülöttem folynak az építkezések, s a városunk, csak ebbe az irányba tud terjeszkedni, mert nincs már másra lehetőség.
Mi lenne az első lépés, hogy építkezhessek ezen a területen? A szántót ki kell vonni a megművelés alól, ezt földhivatalhoz kell beadni? Nem tudom a lépéseket.
Esetleg tudnának ebben segíteni, hogy lépésről lépésre leírnák a folyamatot, az elejétől a végéig?
Milyen intézményeket kell felkeresnem az első lépéstől az utolsói? mikor már megkezdhetem az építkezést.
Egy helyrajzi számon vannak telkek, csak per jelezve,
pl. 120/1, 120/11
Enyém ebből csak egy. Ilyenkor a többieknek és kérelmezni kell, hogy szeretnék az átminősítést? Vagy elég ha én, és ők hozzájárulnak, hogy az övéké is kivonásra kerüljön?
Nagyon megköszönném, ha válaszokat kapnék a kérdéseimre.
Semmilyen közmű nincs a szántón, de be lehet vinni, mivel a közelben van.

Üdvözlettel: M. Kriszta

nanemaaa # 2021.03.16. 12:39

Először is azt kellene megtudnod, hogy mit mond az adott területre a helyi építési szabályzat? A többi ebből következik.

3birds # 2021.03.19. 16:06

3/4 részben öröklés, 1/4 rész a másik örökössel történt megegyezés alapján 1/1 tulajdonosa lettem egy zártkerti teleknek, amit az örökhagyó nem minősített át, és termőföldnek minősül, amit állítólag 5 évig nem adhatok el. Mit tegyek, hogy el tudjam adni, mivel már komoly vevőm is lenne rá?

drbjozsef # 2021.03.20. 09:22

Én laikusként azt mondanám, hogy öröklésre nem vonatkozik az 5 év hasznosítási kötelezettség. Azt kifejezetten szerződéskötés (adásvétel/haszonbérlet) feltételeként írja elő az Fftv. Miért ne adhatnád el, ha nem kívánsz foglalkozni földműveléssel?

Ha az az 1/4 rész osztályos egyezséggel került hozzád, tehát az egész 1/1-et öröklés jogcímén szerzed, akkor nem kell ezzel foglalkoznod.

De majd kijavít hozzáértő, ha tévedek.

royhun # 2021.03.23. 07:24

Sziasztok !
Adott egy szántó ami 1/12 részén végrehajtási jog van bejegyezve. Ettől függetlenül ki lehet vonni művelési ág alól vajon ? Köszönöm !

LIGABI # 2021.03.30. 10:59

Tisztlet Jogi Fórum!

A következő folyamattal kapcsolatban szeretném kérni a segítségüket:

Zártkerti ingatlan(termőföld), kivett ingatlanná átminősítésének pontos eljárására, annak lépéseire lenne szükségem.
Illetve ezzel kapcsolatosan lehet találni pontos tájékoztatót az interneten valahol?

Köszönöm előre is a segítségüket!
Üdvözlettel: LIGABI

foldertekeles.hu # 2021.04.05. 08:42

Mivel nem azonos az egyes földhivatalok hozzáállása a zártkerti területek művelésből történő kivonásával kapcsolatban, így javasolnám az illetékes megyei földhivatali osztály felkeresését, hogy milyen feltételek mellett vezetik át az ingatlant mezőgazdaságiról kivetté.

Az biztos, hogy ha a teljes kivonandó terület meghaladja a 400 m2-t, akkor talajvédelmi tervet kell készíttetni, mely terv felméri a humuszviszonyait a területnek. A kérelemhez csatolni kell a tervet, ebben az eljárásban adja ki a végleges más célú határozatot a földhivatal.

A talajvédelmi terv készítésben tudok segíteni.

www.talajzona.hu

drbjozsef # 2021.04.05. 14:49

foldertekeles.hu,

Mi a nagyságrendi költsége egy ilyen eljárásnak, mondjuk 1000nm terület esetén? Földvédelmi díjjal, eljárások költségével, terv elkészítése, ügyvéd, földhivatal, szóval minden.

Csak nagyságrendileg.

foldertekeles.hu # 2021.04.06. 15:31

A végleges más célú hasznosítás eljárási díja 30.000 Ft/ingatlan, a szakértői díj szakértő függő, de jellemzően 70-80.000 Ft. Ebben az eljárásban a földhivatal kiadja a terület végleges más célú hasznosítására lehetőséget adó engedélyt, aminek legfőbb tartalma:

  • gyakorlatilag egy elvi engedély, ami lehetőséget ad arra, hogy a kérelmezett beruházás/tevékenység 4 éven belül megvalósuljon.
  • megállapítja benne a fizetendő földvédelmi járulékot.

Ha megvalósult a beruházás, akkor ennek igazolásával, a megállapított földvédelmi járulék megfizetésével és a 6600 Ft/ingatlan eljárási díj befizetésével lehet kérelmezni a korábbi mg terület földhivatali átvezetését kivett ingatlanná.

A földvédelmi járulék összege a terület minőségétől függő, kisebb területek esetében megegyezik a minimum összeggel, azaz 20.000 Ft

drbjozsef # 2021.04.06. 16:12

Köszönöm.

Egyszóval alapesetben 150.000.- Ft körüli összköltségről indul, de jelentősen nagyobb csak nagyobb AK érték, magasabb minőségi osztály esetén lehet.
Mondjuk az Tfvt táblázatában a szorzószámok nagyokat ugranak, adott esetben sokkal nagyobb is lehet az.

foldertekeles.hu # 2021.04.06. 16:57

Nagyon szívesen!

A földvédelmi járulék nagyobb terület esetében természetesen nagyobb is lehet, akár milliós nagyságrendű, különösen egy szőlő, gyümölcs, vagy akár kert művelési ág esetében.

Ha szűkösek is a lehetőségek, néha lehet trükközni ezzel is...

Kincső 13 # 2021.04.07. 07:29

Tisztelt Jogi fórum!
A segítségüket szeretném kérni az alábbi üggyel kapcsolatban.
Szeretnénk megvenni egy külterületi telket, ami '' Különleges pálinkafőzőként'' szerepel a tulajdoni lapon. Ahhoz, hogy tudjuk rá igényelni a Csok támogatást, tanyává kellene minősíttetni. Ehhez kell-e módosítani a település rendezési tervét?

Mroland # 2021.04.08. 19:55

Tiszteletem!

Átlapozva az előzményeket nem találtam választ. Erdő vásárlását tervezem, amit szeretnék termelésből kivonni és lovardát/lakóházat létesíteni.
Kérdéseim a következők:
Vásárlást követően ez a procedura rögtön megkezdhető e vagy várnom kell öt évet? Vagy az 5 évig más célra hasznosítás nem erre vonatkozik?
Csak csere erdősítés a lehetséges menet a kivonásra?
Van e valaki aki az egész ügymenet végigvitelét tudja nekem csinálni.
Köszönöm segítő válaszuk.

drbjozsef # 2021.04.09. 04:44

Kincső 13,

Fel tudod tölteni valahova azt a tulajdoni lapot?
Én olyat még nem láttam tulajdoni lapon, hogy "különleges pálinkafőző".

(Szerintem az egy tárgy, nem egy ingatlan)

Barbaranya # 2021.04.20. 11:46

Egy zártkerti, tulajdoni lap szerint “zártkerti művelés alól kivett területet” vásároltam ami 920 m2. Ez a terület átminősíthető-e tanyává és ha igen, akkor milyen feltételekkel, hogyan? Jelenleg van rajta egy két helységes épület, amihez pince is tartozik. Az előző tulaj 16 éve építette, de a tulajdoni lapon nincs feltüntetve. Gyümölcsfák vannak rajta, méhészettel akarunk ott foglalkozni. Szeretnénk CSOK-al lakóhatóvá tenni.

nagyaadam # 2021.04.22. 20:51

Tisztelt Tagok!

2db kérdésel fordulnék hozzátok:

  1. Egy szántó átminősítése folyamat során már készült talajvédelmi terv. Innentől kezdve hozzávetőlegesen hány nap mire engedélyezik az átminősítést?
  2. Zártkert szántó megjelölésű, 8000négyzetméteres ingatlant vásárolnék, ami 7.69AK értékű. Hogyan és mennyiért tudnám átminősíteni? Lehet e gyorsítani az eljárást? Telephelyet szeretnék rajta létesíteni.

Előre is köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2021.04.23. 05:55

Barbaranya,

Az Fftv.5.§ (25) szerint elvileg igen, megfelel neki a telek - kérdés a fel nem tüntetett épületekkel mi legyen. Szerintem azokat kellene felmérni földmérővel, bejegyeztetni a térképre, és utána lehetne átminősíttetni.

De kérj egy állásfoglalást a földhivataltól, esetleg egy ilyenben járatos földmérőt kérdezz meg, ők néha az ügyintézést is vállalják.

drbjozsef # 2021.04.23. 06:19

nagyaadam,

  1. Passz.
  2. Lásd az utolsó 10-20 hozzászólást.
nagyaadam # 2021.05.03. 20:28

drbjozsef

Bár “passz” választ adtál létezik, hogy 50nap alatt még mindig nincs meg az engedély?