Ingatlanügyek

drbjozsef # 2018.03.31. 08:32

agi40,

Ha eladod a részed, és utána 3 éven belül vásárolod a másikat, akkor a két érték közötti különbözet után kell csak illetéket fizetned.

21. §

1. lakástulajdon vásárlásakor, ha a vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül eladja, a vásárolt és az eladott lakástulajdon - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének különbözete.

Van, aki szerint, ha az egyik tranzakció csak lakásrésztuljadon, akkor azzal szemben is csak egy résztulajdon állítható. Szerintem nem, mert az nem lenne arányos a vagyonszerés terhelésének elvével.
(Pl. esetedben 1millió után kell illetéketfizetni, ha csak a két értéket nézzük. Ha csak résztulajdonokat lehetne szembeállítani, és mondjuk a 4millió forint egy lakás 50% résztulajdona volt, akkor azzal csak a vett lakás felét lehet szembeállítani, és 2.5millió után kell illetéket fizetni)

Én csak laikus olvasó vagyok, nem jogász, megerősít/megcáfol majd valaki ügyvéd, ha olyat írtam.

agi40 # 2018.03.31. 08:17

Tisztelt Szakértők !

Egy több mint 10 éve megvásárolt ingatlanban lévő tulajdoni hányadomat eladom a tulajdonostársak egyikének. Az igy szerzett összeget egy másik ingatlan vásárlására kívánom fordítani.

pl. eladom a tulajdoni részemet 4 millió Ft-ért. Ezen összeget kiegészítem és vásárolok egy másik ingtlant 5 millió Ft-ért.

Kérdésem : vagyonszerzési illetéket kell-e fizetnem,ha igen milyen százalékban és mely összeg lesz a kiszámítás alapja?

Köszönöm a válaszukat előre is !

MajorDomus # 2018.03.29. 17:45

Meg amihez kulcsa van.....

nonolet # 2018.03.29. 08:07

F.Laca

"Ismerek olyat, aki 30 éve nem tette meg."

Ez az ő döntése!
Közöd hozzá semmi...

Mindenki maga dönti el,
hogy
melyik címet tekinti a Lakóhelyének!!!!!

Azok közül ahová jogszerűen be tud jelentkezni.

nonolet # 2018.03.29. 08:04

F. Laca

3 MUNKA nap

- -

Életképes embereknek ezt a google 3 másodperc alatt kiadja ám.

Pl.

http://kozigazgatas.ujbuda.hu/…s-ugyintezes

nanemaaa # 2018.03.29. 07:27

Yoda22
Megmondja a területileg illetékes építésügyi hatóság. Fordulj hozzájuk bizalommal.

matthiasi # 2018.03.29. 06:46

Érintett témában én ezeddig 3 ügyvéddel beszéltem, de majd mindegyik mást mondott. Az egyik szerint 3 nap, a másik szerint 14, míg a harmadik azt mondta - hivatalosan 60 nap. Mi akkor a valóság, ámde mi van olyankor, ha valaki azt a gyakorlatban mégsem teszi meg? (Ismerek olyat, aki 30 éve nem tette meg.)” Kérdezte F. La...
Nos :

egyik szerint 3 nap, hülyeséget mondott, akár az aki 14 vagy 60 -at.
Tény hogy vannak praktikus oldalai a valós bejelentkezésnek /postai küldemények, bizonyos szolgáltatások stb. címhez kötöttek /, meg előfordulhat olyan is , hogy az illetőt nem engedi bé a hatóság a saját lakásába.... pl. baleset- katasztrófa.

A szociálizmusnak nevezett rémség idején vették ezt komolyan... be kellett jelentkezni gyorsan, sőt a bejelentőt a lakóhelybizalminak is szignálni kellett... ő is regisztrálta a saját füzetébe.
Nálam is az egyik felnőtt gyerekem 8 éve nem jelentkezett át a saját lakásába többszöri kérés és felszólítás ellenére sem.

Yoda22 # 2018.03.28. 21:06

Tisztelt Cím!
Házbővítés, nagyobbítás kapcsán a kérdésem, hogy a ház fala és a telekhatár között hány méter távolságot kell tartani? Van-e tűréshatár, ha van mennyi? A ház ikerház formában épült kb. 50 éve. A környéken gyakori volt az effajta építkezési forma. Az ingatlan Lipták-telepen található.
Ha 20-30 cm eltérés lenne a megengedettnél akkor milyen lehetőségem van, hogy ne járjak el törvénytelenül vagy a hatóság megbüntethet-e, ha nincs meg az előírt távolság?
Segítő és támogató válaszát előre is megköszönve üdvözlöm Önt.

MajorDomus # 2018.03.28. 18:27

Colle
amennyire pénze van

tatabanyai # 2018.03.28. 15:23

Nonolet, koszi, kedden kell mennem a foldhivatalba, elokeresik az 1990-es doksit.

Immaculata # 2018.03.28. 13:21

Nem erre gondoltam.

drbjozsef # 2018.03.28. 12:33

Az nem éventére van.

2007. évi CXXVII. törvény, 259§.(18)

Immaculata # 2018.03.28. 11:51

4

colle # 2018.03.28. 11:20

Kedves Szakértők!

Magánszemély egy évben hány ingatlant vehet és adhat el, hogy az ne üzletszerű tevékenységnek minősüljön? Köszönöm!

nonolet # 2018.03.27. 18:29

tatabanyai

Attól függ, hogy mit ír a joglapja.
Ha nincs benne határidő akkor nem évülhet el, szerintem.

De szokott lenni...
Általában 4 év volt akkoriban szokásban, amit a beépítésre hagytak.

Utána szankcionálható LETT VOLNA.
A szankció joga ekkor a 4 év utáni 5 év után évült el.
HA nem történt semmi... a jogosult részéről.

- -

De, ha nem volt határidő, akkor még most is él szerintem.

nonolet # 2018.03.27. 18:23

enenen

Ez esetben ez egy engedély nélkül elvégezhető átalakítás.
Mivel az épület befoglaló TÉRFOGATA nem nő meg miatta.

Ha, más szabályba nem ütközik...
(pl. tűzvédelmi)

enenen # 2018.03.27. 12:52

Senki többet? :-)

tatabanyai # 2018.03.26. 13:08

...nem irtam bele 1990 es vmi szerzodes alapjan.

tatabanyai # 2018.03.26. 12:58

Sziasztok! Lenne egy telek melyen beepitesi kotelezettseg van. Ezzel egyidoben terhelesi,kisajatitas, meg elidegenitessel egy ceg a jogosultja. Ez arveresre kerul, meghirdetve ugy van, hogy nem torlik a beepitesi kotelezettseget.

Kerdes, a beepitesi kotelezettseg nem evul el?

enenen # 2018.03.26. 12:02

nonolet

Igen jól érted, a kocsibeállót ö nem használhatja, neki van külön kocsibeállója a telek más területén.

A tulajdoni-használati határ a "szomszéd" ház fala.
Semmi nyilászáró nincs a szóban forgó falon.

enenen # 2018.03.26. 11:59

Az adásvételibe így van rögzítve a a használati megállapodás:
"A szerzödö felek rögzítik, hogy az adásvételi tárgyát képezö tulajdoni hányad az adásvételiszerzödéshez mellékelt térképkivonaton kék színnel jelölt, GPS koordinátákkal behatárolt terület kizárólagos használatára jogosít. A felek kötelezettséget vállalnak, hogy ezen használati megállapodás tartalmáról a jogutódjaikat maradáktalanúl tájékoztatják. Ezen használati megosztás kötelezö érvényü jogutódlás esetén is...."

A pergóla az eredeti terveknek megfelelöen készült el.
Egyik fele a mi házunk falához a másik fele a másik tulajdonos házának falához lett rögzítve. (ahogy az eredeti terven is szerepel). Csak így kaptuk meg a használatbavételi engedélyt.

nonolet # 2018.03.26. 11:46

enenen

A tulajdoni-használati határ a szomszéd ház fala (jól értem)?
Azaz a kocsibeállót a szomszéd nem használhatja?

Van a szomszédnak azon a falán ablaka-ajtaja?

ObudaFan # 2018.03.26. 09:55

Ez azért többféle kérdést felvet, és nem csak építésjogi kérdéseket. Építésjogi szempontból valószínűleg meg lehet ezt oldani úgy, hogy ne legyen jogsértő. Hogy egy birtokvédelmi eljárás próbáját is kiállná-e, ahhoz azért részleteiben kellene ismerni a tervet is és a használati megállapodást is.

enenen # 2018.03.26. 09:40

Sziasztok

Segítségeteket kérném!

Van egy telek (800 m2) melyen van egy kétlakásos LAKÓÉPÜLET.
A lakóépületet úgy kell elképzelni, hogy van két különálló családiház, a két ház között egy 320cm-es kocsibeálló, mely felett egy fa pergóla található. Ez a pergóla köti össze a két házat, ezáltal nyilvánították lakóépületnek.
Lakásonként egy-egy tulajdonos. (egyik én vagyok)

Adásvételi szerzödésben szerepel, kizárólagos használati megosztás. (mindkét tulajdonosnak megjelölve, hogy a telek mely részével rendelkezik)

A telek maximális beépíthetösége 30%, melyet a lakóépület nagysága ki is merít. (Beépítettségbe beleszámolták a kocsibeállót is)
Igy a teljes beépítettség 29,9%

A kocsibeálló a pergólával az én talajdonrészemet képezi.

Most jön a lényeg.
Szeretnék építeni a pergóla alá egy 12 m2-es kerti tárolót. (ahova a bicikliket, kerti szerszámokat be tudom tenni) A másik tulajdonos szerint ehhez nincs jogom.
A tároló amit építeni szeretnék, nem lenne engedélyköteles a méretei szerint. Az ö ház falához nem érne attól 60cm-el lenne hagyva.

Beépítettséghez nem tenne hozzá hiszen a már beleszámolt területre lenne építve. (pergola alá)

A másik tulajdonosnak használati területére viszont ö már épített egy kb 10m2-es kerti tárolót ami nincs beleszámítva a beépítettségbe!

Kérdésem az lenne, ha én felállítom az én kerti tárolómat a kocsibeállomra, és a másik tulajdonos feljelent akkor mik a következmények?

Kijönnek megnézik és lebontatják? Gondolom akkor az Ö tárolóját is, mert az abszolút beépítettségi százalókon felül van.

Várom segítségetek, elöre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.25. 18:38

(Egy ingatlanhoz nem tartozhat egy telek - mert a két kifejezés nagyjából ugyanaz.)