Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlanügyek

monalisa1 #   2013.08.11. 15:41

Nincs az előírva új lakás = új gázkészülék, a 2007-évi tetőtéri lakás építtetőjének valószínűleg csak egy használtra futotta mint költségkimélő.

A kérdés az, élhetsz-e szavatossági igénnyel az eladóddal szemben vagy nem.
A jogászok majd megválaszolják.

Külön: csak a vak nem veszi, hogy egy ház nem mostanában épülhetett...

----
  • laikus hozzászóló
vi555555 #   2013.08.11. 14:50

Tisztelt Ügyvéd Úr! 2 hónappal ezelőtt vettem egy lakást,amit úgy hirdettek a neten,hogy 2007-ben épült társasházban eladó lakás. Pár hete elromlott a gázkazán, kihívtam egy szerelőt egy szervízből. Kiderült, hogy kb.30 éves a gázkazán,és nem lehet megjavítani, újat kellett vennem. Felhívtam az eladót, erre mondta,hogy a ház nem 2007-ben épült, hanem kb.40 éve csak a tetőteret,ahol a lakás van azt építették rá 2007-ben. De akkor sem értem hogy lehet benne 30 éves a gázkazán?????????? Ilyen esetben mit lehet tenni???
Köszönöm előre a válaszát!!!!!!!

doky712 # e-mail 2013.08.10. 13:07

Tisztelt Jogászok!
Érdeklődni szeretnék, hogy örököltem ingatlant, majd az árából szeretnék vásárolni egy nyaralót, akkor a nyaraló vásárlása után mennyi illetéket kell fizetnem? Az örökösödési illeték folyamatban van, még nem került kifizetésre. Válaszukat előre is köszönöm!

Szpigi # e-mail 2013.07.30. 19:12

Tisztelt Jogászok!

A segítségüket szeretném kérni a következő kérdésekben:

Feleségemmel szeretnék megvásárolni első kis házunkat. A kiszemelt ingatlan zártkerti.
Utána olvastam, hogy zártkerti ingatlan estén a telek 3%-ban építhető be. A mi esetünkben a telek mérete 758m2 a ház alapterülete 64 m2.
Ez a 64m2 bőven több mint a 3%-a a telek méretének.
A tulajdonosnak fel is tettük a kérdést, hogy ez hogy lehet és azt a választ kaptuk, hogy van egy megtarthatósági végzése, amit mi nem láttunk. (annak idején a mostani tulaj pereskedett e miatt)

Az lenne a kérdésem, hogy hol járhatunk ennek pontosan utána, hogy minden rendben van-e?

Amennyiben így megvesszük az ingatlant, akkor a későbbiekben előfordulhat, hogy nekünk mint új tulajdonosoknak bírságot kell fizetnünk?

Kötelezhetnek-e bennünket bontásra esetleg?

A ház belső átrendezéséhez (helységek átépítéséhez) kell-e építési engedély?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

Köszönettel:
Ö. Zsolt

RadlerRudi # e-mail 2013.07.27. 19:02

Tisztelt Szakértők:
Bár végigolvastam a topik összes hsz-át, kérdését a saját problémámra nem találtam gyógyírt.
A probléma dióhéjban (bár kicsit messziről kell kezdenem):
Ketten vagyunk testvérek (húgom), és még egészen kicsiként a szüleink elváltak,mindkettőnk anyánkhoz került.Mindketten elmúltunk már 18 évesek mikor ismét kapcsolatba kerültünk Édesapámmal,mely eleinte kimerült havi 1-2 látogatásban.Ám Édesapám kb 10-11 éve felajánlotta hogy költözzem hozzájuk,és én éltem is vele.Majd az évek során saját erőmből befejeztem a házhoz épült melléképületet (külön bejárattal rendelkezik,és gyakorlatilag csak a falak/válaszfalak álltak,valamint a tető volt ráhelyezve), hogy valamilyen szinten kicsit a magam ura legyek.Az "építkezés/felújítás" még javában zajlott mikor nekem is családom lett, aminek édesapám is örűlt.Ennyit a nagyon messzi kezdetről.
Sajnos Édesapánk 1,5 hónapja elhalálozott,az örökösök ketten leszünk a húgommal 50-50%-ban (elméletileg).
A temetéssel és a hagyatékkal kapcsolatos minden ügyet/terhet én vettem a nyakamba,tudván hogy a húgoméknak állandó anyagi gondjaik vannak (megjegyzem Apu halála előtt is csak akkor jöttek "látogatni" ha pénzt akartak kérni Aputól,sokszor kaptak is.
Hagyatéki tárgyalás még csak ezután lesz!

1. problémám:
Mennem kellett hagyatéki leltár egyeztetésre,ahol is laikusként tévesen ítéltem meg és diktáltam be az ingatlan helységeit, és így az ingatlan általam reálisnak tartott értékét (a melléképület helységeit is úgy diktáltam be mint lakóingatlant,később jutott csak tudomásomra hogy az továbbra is melléképületnek minősül,nem lakórésznek,mivel nincs rá lakhatási engedély,meg sem adnák mivel a belmagasság nem éri el a hatóságilag előírt minimum magasságot.Más kérdés hogy én az élettársammal,és a két gyermekemmel a mai napig ebben a hátsó részben lakom,mivel olyan szinten sikerült elvégeznem a szükséges munkálatokat.)
Az ingatlan leltár jelenleg így néz ki:
4 szoba; 2 konyha; 2 fűrdő (ebből az eggyik egybeépítve a WC-vel); 1 WC; 1 kamra; 1 padlásfeljáró.
Viszont ha "építésügyi" oldalát nézzük:
2 szoba; 1 konyha; 1 WC; 1 fűrdő; 1 kamra; 1 padlásfeljáró; + egy 5 helységes melléképület.
Ebből kifolyólag az ingatlan értéke is jelentősen csökken,hiszen nem egy kétlakásos családi ház,hanem egy családi ház + melléképület.
A problémával kapcsolatos kérdés: Lehetséges a hagyatéki tárgyaláson a fennforgó tényeket jelezni,és az ingatlan becsült értékét megváltoztatni?
2. problémám:
Mivel nem akartam/és nem is akarom a húgomat kisemmizni,eddig minden lépésről tájékoztattam,arról is mennyire saccoltam az ingatlan értékét (12M ft). Erre ő úgy reagált:"vegyem tudomásul hogy itt mindennek,az utolsó szögig a fele az övé".
Rendben,elfogattam,és ekkor jött a csavar.
Közölte velem,hogy mivel a fele az övé:
a; Kifizetek neki 6 milliót és enyém a ház.
b; Közösen eladjuk,és a vételárat felezzük.
Mint kiderűlt,azért ragaszkodik ahhoz hogy én kifizessem,mert több mint 2,5M-ós tartozást halmozott fel,a férje pedig külön még 1,5M-t,már a házukat is árverésre hírdették,és ebből a tőlem várt összegből szeretnék rendezni a saját anyagi problémájukat.
Viszont:
az a; pontra válaszolva:
6 milliót csak akkor tudnék előteremteni,ha a teljes ingatlan a nevemre kerülne és jelzálogot vennék fel rá, amit viszont biztosan nem tudnék törleszteni.
b; pontra válaszolva:
A házat eladni nem szeretném, mert a környéken ha sikerűlne is, a megmaradt összegből nem tudnék másik ingatlant venni. Márpedig a munkám ide köt, ha a házat eladom, nem tudok bejárni dolgozni, ergó elveszítem a munkám.
A kérdésem ezzel kapcsolatban:
1; Kötelezhet-e ő arra hogy 6 M-t fizessek neki, ha nem tudok akkor pedig arra hogy az ingatlant eladjuk?
Én már felajánlottam neki, hogy 2M-t felveszek jelzálogra (2,5-ig még el tudnék menni), és odaadom neki, de mivel ez nem takarná a tartozásaikat, nem fogadja el.
2/a; Ha a hagyatékin közlöm,hogy 6M-t nem tudok fizetni neki, automatikusan lemondok a vételi előjogomról?
2/b;Ha a 2/a helyzet kialakul,és ő talál olyan vevőt aki az 50%-át csak azon az értéken vagy az alatt vásárolná meg, amit én is felajánlottam, de nem fogadta el, élhetek a vételi előjogommal, azaz köteles nekem eladni?
2/c;Ha a tartozását a hitelező bank ráterheli a tulajdonrészére,majd árverésre hirdeti, ismételten kérdem,érvényes-e a vételi előjogom ha a hagyatékin közöltem,hogy 6M-t nem tudok fizetni.
3; Ha az én részem tehermentes,attól a bank eladhatja az egész ingatlant?Ha nem, akkor a húgom részét eladhatja úgy hogy én továbbra is itt lakom,és ha megkérdeznének nem egyeznék bele?(Tudni illik nem valószínű hogy elviselném ha ide egy idegen betelepedne abba, amiért az Apám egy életen át,én pedig több mint 10 évig dolgoztam.)
4;A húgom terve az hogy mivel tudja hogy tartozik,már a hagyatékin lemond az ingatlanrészről a fia javára (most 16 éves) így kimentve a tulajdonrészt a tartozás alól.(Ha jól értelmeztem az eddig olvasottakat akkor ez fedezetelvonás.)
5;Mi van azokkal a dolgokkal a telekhatáron belül amit már én csináltam,de még az Édesapám életében és beleegyezésével?(pl.:Kerti pavilon fából,fém vázas fa burkolatú garázs,,műhely,tárolók.)Mindezek nagy valószínüséggel emelnék az ingatlan értékét.
Ezeket már mind én építettem, rengeteg pénzt és energiát ölve bele, bár számlák sajnos nincsenek a hozzá való anyagokról, hiszen sok mindent használtan vásároltam. pl hullámpala-tetőnek, zsalutábla-garázs oldala, vagy pl burkolatnak használt deszkákat egy előző munkahelyemről kaptam ingyen, erről valószínűleg ott még megvan az akkor nevemre kiállított szállítólevél másolata.
Valamint tanúk tömege bizonyítja ha szükséges,hogy mind a fent említett dolgokat,mind pedig magát az ingatlant javarészt én tartottam karban,én szépítettem,én öltem bele a saját pénzem, hogy ezzel is segítsem Édesapámat.Megjegyzem,pont ez az oka, hogy Apu tudott ránk hagyni némi pénzt is banki betétekben, összességében sacc 750.000 Ft-ot.
Elnézést ha végül mégis túl hosszúra nyúlt,de eddig ahányan beszéltek velem annyiféle végkimenetelt jósoltak,és teljesen kétségbe vagyok esve.Kérem bárki aki ésszerű tanáccsal tud szolgálni tegye,mert nem örülnék ha a húgomék link életvitele,kapzsisága és nemtörődömsége miatt az én életem is tönkremenne.
Maradtam tisztelettel:
Roland

szuperka # e-mail 2013.07.26. 10:55

Segitséget kérnék a következőkben: osztatlan közös tulajdonon két tulajdonos társ engedély nélkül épitkezett, hozzájárulásunkat, mint tulajdonosoktól nem kérték. Elsőfokú épitési hatóság 2012.febr.óta semmiféle határozatot nem hozott, holott akkor még érvényben volt, hogy tudomására jutástól egy éven belül kell azt meghoznia.Nem tudom mi motiválja, hogy semmiféle intézkedést nem tett, arról nem értesitett.A Kormányhivatal válasza: a 312/2012/XI.8./ korm.rendelet szerint az épitési jogosultságot nem kell az épitésügyi hatóságnak vizsgálnia, azaz az épitési tevékenységgel érintett ingatlan tulajdonosainak hozzájárulását épittetőnek nem kell beszereznie az épitési hatósági eljáráshoz.Ha jól gondolom, fennmaradási/használatbavételi engedély kérelemhez, csatolni kell a törvény /a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás.../ szerint hozzájárulásunkat.Mindkét épitkezés engedély köteles, mert tartó falakat érint. Ha ez igy lenne, akkor az egész telket beépithetnék. Kérem szépen tanácsotokat.

alexand2 # e-mail 2013.07.26. 02:04

Tisztelt hozzáértő valaki!
A szomszédom a háza mögé a közös kerítés határára akar 20m hosszú és 3,4 m magas garázst és fatárolót építeni. Az engedély meg van. A polgármesteri hivatal építési osztálya szerint a terv a körzeti besorolásnak megfelel (megkérdeztem)Azt mondták, hogy örüljek, hogy nem 5,5 m magasat épít, mert ekkorát is építhetne. A házam déli fekvésű ez a 20x3,4 m-es fal
szerintem teljesen börtönszerűvé teszi a telkem, ezáltal az eddigi kilátás a környékre teljesen megszűnik számunkra, nem beszélve a fal árnyékoló hatásáról. Mit tudok tenni??? Van értelme fellebbezni??
(30000ft)
Köszönettel.

berkovac # e-mail 2013.07.13. 10:40

Szép jó napot!

Az alábbi helyzettel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
1991-ben vásároltak a szüleim a nevemre egy ingatlant, melyre holtig tartó haszonélvezeti jogot jegyeztettek be. Mára úgy alakult, hogy eladásra kerülne az ingatlan, a fenti tulajdoni viszonyok miatt azonban csak együtt tudjuk eladni. Egyéb családi anyagi természetű viták miatt nem kívánom megtartani az ebből befolyó összeget, arról szeretnék a szüleim javára lemondani. Milyen lehetőségeim vannak?
A tulajdon átruházása nem jöhet szóba, arra már nagyon kevés az idő az adásvétel kitűzött napjáig. Odaajándékozhatom a befolyó összeget a szüleimnek? Egyenes ági rokonokként kell adózniuk a kapott pénzből?
Vagy van esetleg más megoldás?

Köszönöm a segítséget!
K. Bernadett

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.06.25. 19:59

Ahogy a szomszédnak általában nincs.

www.kbs-ugyved.hu

tkabai # e-mail 2013.06.25. 19:16

Tehát a kérdésedből következtethetek arra ,hogy ebben az esetben nincs elővásárlási lehetőségem?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.06.25. 18:35

Vételi jogot akarsz alapítani arra a körülményre, hogy a te ingatlanod meg az eladott ingatlan ugyanabból az ingatlanból jött létre megosztással? :O)

www.kbs-ugyved.hu

tkabai # e-mail 2013.06.25. 18:19

Tisztelt fórumozók!
Segítséget kérnék a következő ügyben.
Adott egy belterület amely több részre van osztva,úgy mint 1/1;1/2;1/3;1/4 stb.
Ezekből néhány az én tulajdonom,de az 1/1-est. a közelmúltban eladták.Illetve árverezték tartozás miatt. A kérdésem,hogy nekem ebben az esetben volt-e elővételi jogom vagy sem? Mivel senki nem keresett meg ez ügyben,és a végrehajtásról sem tudtam semmit,csak utólag amikor már megvette egy olyan személy akinek a környéken nincs ingatlana,illetve nem volt eddig.Valamint ha esetleg lett volna elővételi lehetőségem ,akkor mit tehetek így utólag?

Zoltanuss # e-mail 2013.06.22. 21:38

Magdi09 !
ők az un. jóhiszemű jogcim nélküli lakók ! Van előzménye az ügynek. Valaki csak beengedte őket oda.
Válasszál : roszhiszemű jogcimnélkül lakó,
jóhiszemű jogcim nélkül lakó stb.

Gabicsek #   2013.06.22. 20:45

Marad a bíróság.

Magdi09 # e-mail 2013.06.22. 15:58

Ja, és ha szívességi használatot biztosított, arról nekem is illett volna szólni, meg hogy előtte kipakolt mindent a házból és lelakatolta az ajtót.

Magdi09 # e-mail 2013.06.22. 15:54

Ja, vigyáznak. Volt egy műhely, ami három helységből állt aminek már csak a romjai vannak meg. Palából volt a teteje, biztos eladták. A tisztelt lakó azt mondta, hogy nem voltak otthon, este mikor hazamentek, már nem volt rajta. Hát hülye vagyok én? Kivágták az összes gyümölcsfát, kiszedték a szőlőt. Az egyik szoba tiszta penész, és még sorolhatnám. Volt egy kis melléképület, az sincs meg. Hát így vigyáznak rá.

monalisa1 #   2013.06.22. 14:25

Egy bérbeadáshoz nem szükséges helyrajzi szám, utca szám, alapterület nagysága stb., továbbá szívességi használatot bíztosított nekik melynek ellenében vigyáznak a házra, gondozzák az egész portát stb. Mondjuk még számodra is kedvező ez...

Ha nincs pénzed ügyvédre fordulj a megyei kormányhivatalhoz és kérj támogatást, amennyel jogi segítő szolgáltatást vehetsz igénybe.

----
  • laikus hozzászóló
Magdi09 # e-mail 2013.06.22. 12:25

Megkérhetném fejtse ki bővebben hogy miért nem?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.06.22. 12:23
Magdi09 # e-mail 2013.06.22. 12:17

Nem laknak ott jogtalanul? Semmilyen papírjuk nincs, hogy ott lakhatnak. Akkor akármilyen jöttment beköltözhet a házba? Az a kamu albérleti szerződés amiről nem is tudtam, amúgy is 2013.jan.1-ig szólt. Akkor ők most milyen jogon laknak még mindig ott? Ez nem jogtalan? Akkor addig míg nem fordulok bírósághoz, ki se rakhatom őket? Igaz nem értek a törvényhez, de nekem ez önkényes lakásfoglalásnak tűnik.

ObudaFan # e-mail 2013.06.22. 11:50

Nem laknak ott jogtalanul, de még ha így lenne, akkor sem tenne semmit a rendőr, amíg nincs végrehajtás alatt álló bírói ítélet az ügyben.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Magdi09 # e-mail 2013.06.22. 11:12

Ha nem, akkor rendőrséggel megyek oda, rakják ki azok. Jogtalanul laknak ott.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.06.22. 10:36

jogos-e ha albérleti szerződést írok
Szerinted aláírják?

www.kbs-ugyved.hu

Magdi09 # e-mail 2013.06.22. 09:54

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítséget szeretnék kérni. Édesapám halála után fele-fele arányban örököltük a házat. Lassan 2 éve a testvérem a tudtom nélkül mindent kipakolt a házból, és lelakatolta az ajtót. Nem tudtam elérni, mert a telefonszámát is megváltoztatta. Nem sokkal utána lakókat engedett be, szintén a tudtom nélkül. Írtak egy albérleti szerződést, aminek nem tudom mi értelme volt, mert nem szerepel rajta szinte semmi. Se helyrajzi szám, se a ház alapterülete, se utcacím, csak a nevük, meg hogy 2012.jan.1-től 2013.jan. 1-ig szól, és még mindig ott vannak. De amúgy 2011-től laknak ott. A lakóktól kértem volna használati díjat, de azt mondták nem fizetnek nekem, mert a testvérem azt mondta nem kell, neki sem fizetnek, mert úgy beszélték meg hogy lakhatnak ott, legalább vigyáznak a házra. Írtam a testvéremnek levelet, hogy akkor ha így állunk, bírósághoz fordulok, vagy kifizeti a részemet, vagy közös tulajdon megszüntetéséhez folyamodok. Nem reagált semmit, pedig biztos hogy átvette mert ajánlva adtam fel, és a postán igazolták hogy felvette. Elindítottam a pert a közös tulajdon megszüntetésére, nem sokkal utána jött a bíróságról az értesítés, hogy amit küldtek a testvéremnek levelet, hogy mikor lesz a tárgyalás visszament, hogy ismeretlen helyre költözött. Azóta nem tudok róla semmit. Ügygondnokot ajánlottak fel, de arra nincs 30000 ft-om. A kérdésem az lenne, hogy az én részemre jogos-e ha albérleti szerződést írok,és írhatom-e visszamenőleg 2011-től, hiszen azóta laknak ott, azóta van ez a herce-hurca, vagy eladhatom-e a részemet másnak úgy hogy a testvérem nem tud róla, mert ezek a lakók lehet hogy megvennék? Ha mégse fizetnének nekem a lakók semmit, akkor a rendőrséghez forduljak, hogy kirakják őket? Egyébként egy gyerekkel költöztek be, azóta szült oda még egyet, eddig a gyerekekre voltam tekintettel, de már nagyon unom. Olyan nincs hogy valaki csak úgy lakjon a házban, az én hozzájárulásom nélkül!
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.06.21. 15:57

Ez nekem nem tűnik törvényszövegnek. És nem egészen úgy kell érteni, ahogyan te érteni szeretnéd.

www.kbs-ugyved.hu