Kedves ObudaFan! Nagyon köszönöm a válaszát. Csak azt nem tudom, hogy ha ez nem elfogadható, de van olyan bank, ami tulajdonképpen ezt kéri, akkor mi a teendő? Nem szoktak OTP-s vevőt elfogadni az eladók? Vagy lehet valamilyen garanciát beletetetni a szerződésbe? Bár, ha "visszavonhatatlanul" lemondok a tulajdonjogomról, akkor gondolom hiába, szóval akkor inkább hagyjam az egészet? Nagyon köszönöm!
Ingatlanügyek
Tóth Kata
Nem szokásos eljárás, de egyetlen olyan bankról tudok, amelyik nagyjából-egészében ezt kéri mostanában. Szerintem az eladó szempontjából ez nem igazán elfogadható megoldás.
Tisztelt Szakértők!
A következő kérdésem lenne:
Ingatlant adok el, amit a vevő részben hitellel fizet ki.
A szerződésbe azt akarják írni, hogy a foglaló + az első részlet kifizetése után az ügyvédnél letétbe helyezett tulajdonjogról való lemondásomat feloldják és széljegyre tulajdonosként kerül a vevő, ezt nyújtják be a bankba és az után kap hitelt (jobban mondva utal a bank nekem a vételár végét). Azt szeretném tudni, hogy ez szokásos eljárás-e, hogy már a hitel előtt tulajdonosként felkerül a vevő, magyarul ez a feltétele annak, hogy a bank hitelt utaljon? Szóval ragaszkodhatok ahhoz, hogy csak a banki kifizetés után oldják fel a letétet, vagy a bank anélkül nem ad hitelt, hogy ne lenne már ott tulajdonosként a vevő? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.
Mekkora az értéke?
köszönöm!
4%
Tisztelt ügyvéd úr, hölgy !
Ajándékozás útján van nekem egy ingatlanban 50% tulajdonom , szeretném megvásárolni a másik 50% részt is hamarosan . A kérdésem az lenne hogy ebben az esetben mekkora illetéket kell fizetnem.
köszönöm !
Költségelszámolás szempontból.
Ez milyen szempontból fontos?
Még egy kérdésem lenne: ha kiköltözéskor a régi bútorokat konténerben szállíttatom el a hulladékkezelő céggel, az átruházással kapcsolatos költség-e?
Mint például az ingatlanközvetítő vagy a hirdetés költsége?
Köszönöm a választ!
Általában.
A szolgáltató nem mindig.
Nem úgy értette.
A birtokbadáskor közösen felírjátok a mérőállásokat; aztán szintén együtt bementek az ügyfélszolgálatra. Az eladó fizet, a vevő szerződik.
A szolgáltatóknak szokott lenni erre formanyomtatványa.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék érdeklődni, hogy ingatlan eladása során mi a menete a villany és víz szolgáltatás átírásának, hogy semmiképpen se legyen kellemetlenségem a dologból?
Előre is köszönöm!
Köszönöm szépen a gyors választ!
szucsine
Látni kellene a vételi ajánlatot, de vélhetően lehet. Egyrészt követelheti a teljesítést, tehát hogy az ajánlatban foglalt feltételekkel ruházd rá át az ingatlant, másrészt kártérítést kérhet a késedelem miatt, ha kára van (pl. emiatt felmerülő bérleti díj). És persze a jogérvényesítéssel kapcsolatos költségek is terhelhetnek.
T. Ügyéd Nő, Ügyvéd Úr!
E hó 16-án aláírtam (buta fejjel) egy vételi ajánlat elfogadását, amiben le van rögzítve a vételár és a szerződéskötés dátuma. Pénz gazdát nem cserélt, nem vettem el a foglalót. Az ügyvédtől semmilyen felvilágosítást nem kaptam annak következményeiről, ha nem jönne létre az adásvétel. Ahogy az ügyvédnek és a leendő vásárlónak is elmondtam, ezután indultam el megfelelő házat keresni. Kocsiztunk 2200 km-t, megnéztünk 30-35 házat 4 megyében, de az anyagi kereteim között lévő házat nem találtunk különböző okokból.
Az a kérdésem, hogy ha elállok a vételi ajánlattól, azaz nem akarok kiköltözni a jelenlegi lakásomból, az ajánlattevőnek lehet-e valamilyen anyagi követelése felém.
Válaszát előre is köszönöm!
Nem - szerintem.
Ha unokaōcs vagy, még köteles részre sem vagy jogosult.
Tisztelt Szakértő!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Nagybátyám gyermektelen, 8 éve közös háztartásban lakik egy hölggyel, 3 évvel ezelőtt agydaganatot állapítottak meg nála.Ezután a hölgy ajándékozási szerződéssel minden vagyonát / földet házat kocsit/ a saját nevére íratatott. Szeretném tudni ha hagyatékra kerül a sor meg lehet-e támadni bármely módon ezt az ajándékozást . A betegségéből kifolyólag nagybátyám látásában és hallásában is korlátozott, de sajnos a pontos diagnózist nem sikerült megtudnom. Válaszát előre is köszönöm.
Felbontod a szerződést írásban, és felszólítod az ingatlan elhagyására.
Ha nem megy lakaskiűritesi per.
Ezt követően kártérítési per.
Tisztelt Szakértők!
Ingatlanomat részletfizetéssel eladtam. A közöttünk létrejött hivatalos (ügyvéd által ellenjegyzett) szerződésben vállalt feltételeket nem teljesítette egy idő után, így az ott leírtak szerint jártam el.Az ingatlan az én nevemen maradt a teljes összeg kifizetéséig. A határidő után sem hagyták el az ingatlant, és sajnálatomra tettek kárt is benne (kerítés elbontás, gyümölcsfa kivágást). Milyen jogaim vannak, hogy tudom kilakoltatni őket? Illetve ha a nyílászárókat leszedem, akkor jogszerűen járok-e el hiszen már nem lehetne ott tartózkodniuk.Az ingatlant ismét hirdetném meg, mert csak teher számomra. Köszönöm előre is válaszukat.
Köszönöm MajorDomus.
Megnyugtató volt tudni, hogy adott esetben el is állhatok gond nélkül. Végül megmértem mindent, az én szememben az a biztos. A hirdetésben szereplő adatok nem jöttek ki, de a tulajdoni lap szerinti nm2 érték kijött. Illetve a gipszkarton burkolatok miatti elépítéssel hibádzott csak, tehát nem volt miért elégedetlennek lennem. :-)
Ilyen feltételekkel szerintem nem vagytok rá jogosultak.
Tisztelt Jogi fórum!
Az ügyben kérném segítségüket hogy utólagos lakástámogatásra jogosultak vagyunk e ha eredetileg új építésű társasházra vettük fel a hitelt (japán jen alapú)2004-ben majd 2008-ban forintosítottuk, de ezt a hitelt jelenleg is fizetjük? Azóta született egy gyermekünk és azt a bizonyos 400000ft-ot szeretnénk megigényelni ha lehet. Segítségüket előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02