Ingatlanügyek

Tóth Kata # 2016.04.07. 05:09

Kedves ObudaFan! Nagyon köszönöm a válaszát. Csak azt nem tudom, hogy ha ez nem elfogadható, de van olyan bank, ami tulajdonképpen ezt kéri, akkor mi a teendő? Nem szoktak OTP-s vevőt elfogadni az eladók? Vagy lehet valamilyen garanciát beletetetni a szerződésbe? Bár, ha "visszavonhatatlanul" lemondok a tulajdonjogomról, akkor gondolom hiába, szóval akkor inkább hagyjam az egészet? Nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2016.04.07. 05:00

Tóth Kata

Nem szokásos eljárás, de egyetlen olyan bankról tudok, amelyik nagyjából-egészében ezt kéri mostanában. Szerintem az eladó szempontjából ez nem igazán elfogadható megoldás.

Tóth Kata # 2016.04.06. 23:31

Tisztelt Szakértők!
A következő kérdésem lenne:
Ingatlant adok el, amit a vevő részben hitellel fizet ki.
A szerződésbe azt akarják írni, hogy a foglaló + az első részlet kifizetése után az ügyvédnél letétbe helyezett tulajdonjogról való lemondásomat feloldják és széljegyre tulajdonosként kerül a vevő, ezt nyújtják be a bankba és az után kap hitelt (jobban mondva utal a bank nekem a vételár végét). Azt szeretném tudni, hogy ez szokásos eljárás-e, hogy már a hitel előtt tulajdonosként felkerül a vevő, magyarul ez a feltétele annak, hogy a bank hitelt utaljon? Szóval ragaszkodhatok ahhoz, hogy csak a banki kifizetés után oldják fel a letétet, vagy a bank anélkül nem ad hitelt, hogy ne lenne már ott tulajdonosként a vevő? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

MajorDomus # 2016.04.06. 18:38

Mekkora az értéke?

Templomegere # 2016.04.06. 18:30

köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.06. 18:25

4%

Templomegere # 2016.04.06. 17:38

Tisztelt ügyvéd úr, hölgy !

Ajándékozás útján van nekem egy ingatlanban 50% tulajdonom , szeretném megvásárolni a másik 50% részt is hamarosan . A kérdésem az lenne hogy ebben az esetben mekkora illetéket kell fizetnem.
köszönöm !

MajorDomus # 2016.04.05. 19:23

Költségelszámolás szempontból.

ObudaFan # 2016.04.04. 10:37

Ez milyen szempontból fontos?

b_tom09 # 2016.04.04. 09:13

Még egy kérdésem lenne: ha kiköltözéskor a régi bútorokat konténerben szállíttatom el a hulladékkezelő céggel, az átruházással kapcsolatos költség-e?
Mint például az ingatlanközvetítő vagy a hirdetés költsége?

b_tom09 # 2016.04.04. 06:25

Köszönöm a választ!

MajorDomus # 2016.04.03. 17:56

Általában.

A szolgáltató nem mindig.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.03. 13:14

Nem úgy értette.

A birtokbadáskor közösen felírjátok a mérőállásokat; aztán szintén együtt bementek az ügyfélszolgálatra. Az eladó fizet, a vevő szerződik.

ObudaFan # 2016.04.03. 12:46

A szolgáltatóknak szokott lenni erre formanyomtatványa.

b_tom09 # 2016.04.03. 11:14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék érdeklődni, hogy ingatlan eladása során mi a menete a villany és víz szolgáltatás átírásának, hogy semmiképpen se legyen kellemetlenségem a dologból?
Előre is köszönöm!

szucsine # 2016.04.02. 09:39

Köszönöm szépen a gyors választ!

ObudaFan # 2016.04.02. 08:39

szucsine

Látni kellene a vételi ajánlatot, de vélhetően lehet. Egyrészt követelheti a teljesítést, tehát hogy az ajánlatban foglalt feltételekkel ruházd rá át az ingatlant, másrészt kártérítést kérhet a késedelem miatt, ha kára van (pl. emiatt felmerülő bérleti díj). És persze a jogérvényesítéssel kapcsolatos költségek is terhelhetnek.

szucsine # 2016.04.02. 07:06

T. Ügyéd Nő, Ügyvéd Úr!
E hó 16-án aláírtam (buta fejjel) egy vételi ajánlat elfogadását, amiben le van rögzítve a vételár és a szerződéskötés dátuma. Pénz gazdát nem cserélt, nem vettem el a foglalót. Az ügyvédtől semmilyen felvilágosítást nem kaptam annak következményeiről, ha nem jönne létre az adásvétel. Ahogy az ügyvédnek és a leendő vásárlónak is elmondtam, ezután indultam el megfelelő házat keresni. Kocsiztunk 2200 km-t, megnéztünk 30-35 házat 4 megyében, de az anyagi kereteim között lévő házat nem találtunk különböző okokból.
Az a kérdésem, hogy ha elállok a vételi ajánlattól, azaz nem akarok kiköltözni a jelenlegi lakásomból, az ajánlattevőnek lehet-e valamilyen anyagi követelése felém.
Válaszát előre is köszönöm!

MajorDomus # 2016.03.31. 18:55

Nem - szerintem.
Ha unokaōcs vagy, még köteles részre sem vagy jogosult.

edvin727 # 2016.03.30. 22:18

Tisztelt Szakértő!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Nagybátyám gyermektelen, 8 éve közös háztartásban lakik egy hölggyel, 3 évvel ezelőtt agydaganatot állapítottak meg nála.Ezután a hölgy ajándékozási szerződéssel minden vagyonát / földet házat kocsit/ a saját nevére íratatott. Szeretném tudni ha hagyatékra kerül a sor meg lehet-e támadni bármely módon ezt az ajándékozást . A betegségéből kifolyólag nagybátyám látásában és hallásában is korlátozott, de sajnos a pontos diagnózist nem sikerült megtudnom. Válaszát előre is köszönöm.

MajorDomus # 2016.03.30. 20:53

Felbontod a szerződést írásban, és felszólítod az ingatlan elhagyására.
Ha nem megy lakaskiűritesi per.
Ezt követően kártérítési per.

zsebi0202 # 2016.03.30. 08:09

Tisztelt Szakértők!
Ingatlanomat részletfizetéssel eladtam. A közöttünk létrejött hivatalos (ügyvéd által ellenjegyzett) szerződésben vállalt feltételeket nem teljesítette egy idő után, így az ott leírtak szerint jártam el.Az ingatlan az én nevemen maradt a teljes összeg kifizetéséig. A határidő után sem hagyták el az ingatlant, és sajnálatomra tettek kárt is benne (kerítés elbontás, gyümölcsfa kivágást). Milyen jogaim vannak, hogy tudom kilakoltatni őket? Illetve ha a nyílászárókat leszedem, akkor jogszerűen járok-e el hiszen már nem lehetne ott tartózkodniuk.Az ingatlant ismét hirdetném meg, mert csak teher számomra. Köszönöm előre is válaszukat.

habfarago # 2016.03.29. 19:03

Köszönöm MajorDomus.
Megnyugtató volt tudni, hogy adott esetben el is állhatok gond nélkül. Végül megmértem mindent, az én szememben az a biztos. A hirdetésben szereplő adatok nem jöttek ki, de a tulajdoni lap szerinti nm2 érték kijött. Illetve a gipszkarton burkolatok miatti elépítéssel hibádzott csak, tehát nem volt miért elégedetlennek lennem. :-)

ObudaFan # 2016.03.27. 17:13

Ilyen feltételekkel szerintem nem vagytok rá jogosultak.

m.mazsola # 2016.03.27. 07:14

Tisztelt Jogi fórum!
Az ügyben kérném segítségüket hogy utólagos lakástámogatásra jogosultak vagyunk e ha eredetileg új építésű társasházra vettük fel a hitelt (japán jen alapú)2004-ben majd 2008-ban forintosítottuk, de ezt a hitelt jelenleg is fizetjük? Azóta született egy gyermekünk és azt a bizonyos 400000ft-ot szeretnénk megigényelni ha lehet. Segítségüket előre is köszönöm.