Ingatlanügyek


drbjozsef # 2021.01.18. 10:43

Érdekes egyébként hogy a hitelnet ezt írja ?

Az igénylő – házastársak, élettársak igénylése esetén mindkét fél -, valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett valamennyi gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel kell, hogy rendelkezzen.
Kivétel:
magzat és az egy évnél nem régebben született gyermek,
a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, vagy az igénylő, illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor."

Ugyanakkor a vonatkozó 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet meg sem említi az utóbbi lehetőséget, lásd 4.§(2) 'b' szakasz és 4.§(6) bekezdés. Szó sincs telekről, építkezésről.

Ami számomra érthető : ha ez egy lakásfelújítási kölcsön, akkor ne kérjük már az új építésű ingatlanokra is. Ugyanakkor mivel időkorlát nincs, ezért az is igaz, hogy igazságtalan lenne ha újakra nem járna, de ha veszel egy két hete épült lakást, akkor arra meg igen. Szóval valószínűleg jár - de hogy milyen dátumú számlákra, azt a hivatalon kívül senki nem fogja tudni megmondani neked (pláne, hogy a rendeletből ez nem derül ki).

Miért nem kértetek párezer forintért gyorsított eljárást a földhivataltól?

A bejegyzési kérelem egyébként széljegyként már ott van?

Az én laikus véleményem szerint a januári számlák már jók kellene legyenek - de biztosat csak a hivatal mondhat.

drbjozsef # 2021.01.18. 10:45

(én mondjuk az összes lakást kizártam volna, amelyiknek a haszánálatbavételije/tudomásulvételije mondjuk 3 éven belüli. Ne járjon újhoz. De ez csak egy vélemény.)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.18. 10:50

+1

Luca1234 # 2021.01.18. 11:10

Kedves József!

Köszönöm válaszát.
Egyrészről az, hogy ezt a támogatást új építésű házakra is igénybe vehető a jogalkotó döntése.
Természetesen kértem be állásfoglalást a Mák-tól még decemberben, ebben a hatósági bizonyítvány kiállítása szerepel, viszont a napokban a Mák honlapján is megjelent a téma (GYIK):
"Lehet-e számlát gyűjteni az adásvételi aláírása után, de a használatbavételi engedély kézhezvétele előtt?

NEM, a még fel nem épült otthonra nem vehető igénybe a támogatás, amíg az ingatlan-nyilvántartásba még nincs bejegyezve."

Ezért volt kérdés a kérdés. Vagyis milyen dátum szerepel majd a tul.lapon.
Azért nem kértünk gyorsított eljárást, mert akkor még ez nem látszott problémának.

Üdvözlettel Luca

drbjozsef # 2021.01.18. 12:19

Vagyis milyen dátum szerepel majd a tul.lapon.

Az a baj, hogy a földhivatalban is szokott lenni, hogy is fogalmazzak, anomália néha.

Előfordul, hogy a hagyatéki végzés dátumával jegyzik be az örökös tulajdonjogát, akkor is, ha évekig tartó per után született meg.

Ha biztosra akarsz menni, vagy megvárjátok a bejegyzést, vagy a hivatalt szuttyogtatod állásfoglalásért. Vagy megkeresed a forrását az "éterben keringőkének".

Luca1234 # 2021.01.18. 13:58

Írtam a Földhivatalnak, válaszuk alapján a átminősítési kérelem beadása, vagyis iktatása (12.08) fog megjelenni a tulajdoni lapon.

david1111 # 2021.01.20. 13:44

Tisztelt Szakértők!

Adott egy szomszédos zártkerti illetve belterületi telek. Amennyiben szeretném egyesíteni őket, első körben a zártkerti ingatlant szükséges átminősíteni belterületi ingatlanná? Vagy hogy működik ilyenkor a telekegyesítés?

Köszönettel,
Dávid

drbjozsef # 2021.01.21. 06:00

david1111,

Feltételezem logikusan, hogy ha egy nagy belterületi ingatlant szeretnél, akkor igen, át kell minődíttettni, és utána egyesíteni.

Ha jó neked egy nagy zártkerti telek is, akkor lehet hogy nem.

De a belterületbe vonás nem egy sima ügy.

nanemaaa # 2021.01.21. 08:31

david1111

Külterületi és belterületi ingatlant egyesíteni? Lényegében sehogy.
A település belterületi határvonalának módosítása az önkormányzat hatáskörébe tartozik, ehhez mind a településszerkezeti koncepciót, településszerkezeti tervet és a helyi építési szabályzatot is módosítani kell, továbbá a belterületbe vonással járó művelésből történő kivonást finanszírozni, a telek belterületbe vonásának átvezetéséről a földhivatal felé intézkedni, és csak ezt követően tudnád a két telket összevonni.
És itt most szándékkal nem térek ki a belterületbe vonás meglehetősen bonyolult és nehézkes feltételrendszeréről. Megjegyzem ugyanez az eljárás fordítva is, ha a belterületi telket akarod kipilickázni külterületre.

Materika95 # 2021.01.21. 10:18

Üdvözlet!

Adott egy 1079 m2-es hétvégi házas üdülőterületen lévő telek. 679 m2 szántó, 400 m2 kivett hétvégi ház, udvar. A helyi építési szabályzat szerint Üh besorolás alatti telken 20% a beépíthetőség. A 20%-ot a 400-ra vagy az 1079-re vetítve kell érteni? Kisebb családi háznak keresek telket, és ez lenne egy kiszemelt.

Anikó10 # 2021.01.27. 11:24

Üdvözlet!

Van egy lakás 1/2 - 1/2-ben tulajdontárs vagyok. A másik tulajdonosnak haszonélvezete van az 1/1 egészen.
Kérdésem lenne, hogy kinek kell fizetni pl. közös költséget, közüzemi díjakat stb., ha nem lakik senki benne és ha lakik benne valaki?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.27. 11:37

A használattal kapcsolatos költségeket a használó fizeti. Ha nincs használó, akkor a tulajdonos. Elvileg.
Gyakorlatilag pedig a szolgáltató attól követeli, szükség esetén hajtja be, aki szerződésben áll vele.

(A tényállásod biztos, hogy téves, nem lehet senkinek haszonélvezete a saját tulajdoni hányadán.

viktortamas # 2021.01.27. 21:05

Sziasztok!
Eladó egy panel alján lévő garázsból átalakított üzlet ahová be van vezetve a víz, wc is van.Lakhatási célú használatot jogilag sehogy se engedélyeznének?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.27. 21:31

Beköltözöl, slussz. Kinek mi köze hozzá?

viktortamas # 2021.01.27. 22:10

A rendőrök nem fognak egyszer kopogtatni hogy garázsban(még ha átalakított is) életvitelszerűen lakni tilos?

Szomorú örökös # 2021.01.28. 04:40

Tudok olyan házat én is, ahol az összes lakáshoz tartozó garázs gyakorlatilag át lett alakítva lakássá és többnyire kiadják őket. Inkább szerintem ezzel lesz gond:

Lakhatási célú használatot jogilag sehogy se engedélyeznének?

Hogy fogsz bejelentkezni abba az üzletbe, mint mondjuk állandó lakcím? Az azért elkerülhetetlen, hogy akár állandó lakcímként, vagy akár tartózkodási helyként bejelentsd magad oda.

drbjozsef # 2021.01.28. 05:49

viktortamas,

Az utcán, fedél nélkül is szabad élni. Ahogy hordóban, viskóban, raktárban, barlangban, vagy egy szatyorban egy kő alatt is.

Ha a garázsnak van képezve lakcíme, akkor azt még lakóhelynek is bejelentheted.

Nyilván nem lesz ez sosem lakóingatlan, nem kapsz hozzá CSOK-ot a felújításhoz, nem fogod tudni lakásként eladni akkor sem, ha úgy néz ki.

drbjozsef # 2021.01.28. 05:50

Helyesen : Ha a garázsnak van képezve címe, akkor azt még lakóhelynek is bejelentheted.

Szomorú örökös # 2021.01.28. 06:16

drbjozsef

Nyilván nem lesz ez sosem lakóingatlan, nem kapsz hozzá CSOK-ot a felújításhoz, nem fogod tudni lakásként eladni akkor sem, ha úgy néz ki.

Nekem melléképület bővítést sikerült lakásként eladni. Eleve annak készült és anno még így is adtak rá használatbavételi engedélyt. Azóta ha jól tudom, talán még külön villanyórára is került. Persze ehhez megfelelő érdeklődő is kell, aki így megveszi. És hát sokkal könnyebb eladni egy ingatlant, ha önálló albetét vagy helyrajzi száma van.

Egyébként önálló lakóépületté akartam nyilváníttatni, de mivel hátsó kert 6 méteren volt egy része, így a HÉSZ alapján ez nem volt lehetséges és le se bontatták, mert már több mint 10 éve állt. De a városi főépítész azt mondta, mikor személyesen bementem hozzá, azzal nem foglalkoznak, hogy mire használom, csak amit írtál, igaz, hogy sohasem fognak tudni pl. a megvásárlásához hitelt felvenni, mivel hivatalosan nem lakóépület.

wers # 2021.01.28. 12:27

Ha a garázsnak van képezve címe, akkor azt még lakóhelynek is bejelentheted

Már alig várom, mikor házszámozzák a barlangokat.

drbjozsef # 2021.01.28. 12:34

Miért ne?
Egész kolóniák éltek még szerintem a 20. század elején is ilyenben, az akkori viszonyok között még csak nem is olyan szörnyű körülmények között (egy-két mai borsodi faluszéle durvább közegészségügyi kockázatot jelent most, mint anno azok).

Ráadásul akár a mai viszonyoknak is teljesen megfelelővé lehetne tenni, ha valakinek éppen ez lenne a fejlövése. Egy jurta jobb? Vagy egy erdei kunyhó? Van aki ezeket szereti.

bimbus # 2021.01.29. 16:27

Tisztelt Szakértők!
Házas ingatlanra kötöttünk előszerződést, foglalóval. A szerződést a hagyatéki tárgyalást követően, az örökösökkel kötnénk (velük kötöttük az előszerződést is.). Az ingatlant fel szeretnénk újítani az adás-vétel után. Ezért az örökösökkel való megbeszélés alapján és tudtukkal két mesteremberrel is megállapodtunk, a felújításhoz szükséges anyagok egy részét megrendeltük. Ma az egyik ismerősöm szólt, hogy az általunk megvásárolt ingatlant az örökösök árulják az egyik ingatlanközvetítő oldalán. Mit tehetünk? Tudom, a foglaló 2x-ese illet meg, ha elállnak a szerződéstől, de minket nem ez izgat. Mi lesz a megrendelt anyaggal, a szakemberekkel történt megállapodással és az ebből fakadó kártérítéssel, amit kérhetnek a szakik?

drbjozsef # 2021.01.29. 16:42

bimbus,

Nem kell izgulnotok.
Az eladó nem állhat el a szerződéstől. Ha mégis ezt próbálná, vagy elfogadjátok az elállását és a kétszeres foglaló visszafizetését, vagy nem fogadjátok el, és ha nem hajlandó megkötni a végleges szerződést, akkor az előszerződés alapján a bíróság fogja azt létrehozni.

Már megkötötte a szerződést. Nem állhat el egyoldalúan.

(Sokan hiszik, hogy az előszerződés az valamiféle "előzetes" szerződés, mint egy szándéknyilatkozat. Nem az. Előszerződés alapján létrehozható - ha szükséges a bíróság közreműködésével - a végleges szerződés.)

bimbus # 2021.01.29. 16:56

drbjozsef!

Köszönöm szépen. Megnyugodtam.

Fctamas # 2021.01.31. 15:50

Tisztelt Szakértők/Fórumozók!

Olyan kérdéssel fordulnék önökhöz,illetve várnám véleményüket észrevételüket,hogy egy megkötött "élő" Ingatlan adás-vételi szerződést utólag a vevő részéről meg lehet-e támadni,olyan szempontból,hogy az semmis legyen,ennek okán az eredeti szerződés kötés előtti állapot álljon helyre?
Adott esetben az általam megvásárolt ingatlant szeretném visszaadni,és a vételárat visszakapni!

Megértő válaszukat előre is köszönöm!
Minden jót!