Ingatlanügyek


btt77 # 2015.01.28. 11:31

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az apósom elhunyt, és a házasságba legénykori szerzeményként egy saját építésű félkész házat vitt be. Ezt a házat a házasság alatt az anyósommal befejezték, melyhez gazdasági épületek is készültek közben. Született 3 gyermek, és most, hogy apósom elhunyt, azt szeretném megkérdezni, hogy ez hogy kerül felosztásra. Továbbá házasságban vettek egy zártkerti ingatlanként bejegyzett tulajdont, ami az anyósom nevén van. Az anyósom még rendelkezik egy kis értékű bankbetéttel. Ezek felosztásra kerülhetnek-e, mert a közjegyző azt mondta, hogy a három gyermek között kerül felosztásra, és az anyósomnak nem jár semmi.

Mindvégig házasságban, és egy háztartásban éltek.

Mit tehetünk, hogy ne kerüljön az utcára?

Köszönettel:

Tímea

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.28. 11:21

Hát ne költözzetek ki. Használati díjként se nagyon kell többet fizetni, mint a kialkudott bérleti díj.

boruzs008 # 2015.01.28. 10:17

t forumozok.az ugyben kernek tanacsot hogy ket honapja kivettem egy lakast alberletbe,az allitolagos tulajdonos igerte hogy lessz szerzodes de mivel az orszag tulso feleben lakik mondta ha jon irunk eggyet nemregiben jott is de azt mondta o nem ir szerzodest,ketnapja meg kozolte egyhet mulva koltozzunk ki mert jon a kulcsert,az ido rovidsege miatt nemvaloszinu hogy talalunk masik alberletet,raadasul fenyegeto sms-t is kuldott,megbeszelni nem lehetett vele semmit mert kinyomta a telot,negy gyermekkel vagyunk a dijat idoben fizettuk,mit tudunk tenni?valaszokat koszonom

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.27. 17:48

Igen. És kedvezményt se kapsz. Nem volt ez egy okos tanács.

dikosz # 2015.01.27. 17:22

Lányom lakást vásárolt.Első lakás.Az ügyvéd haszonélvezeti jogot javasolt az illeték csökkentésére.Nekem mint az édesanyja a haszonélvezeti jog után keletkezik illetékfizetési kötelezettségem?

Timpet # 2015.01.26. 23:40

Tisztelt Fórum!

A tanácsát kérném, mert lakásvásárlás előtt állok és nem találom biztonságosnak a helyzetet.

A gondom az, hogy a kiszemelt lakást nem tudom megítélni, hogy gond nélkül megvásárolhatom-e, hogy mindenképpen bízhatok-e a földhivatali tulajdoni lapnak: ha az tisztának mutatja a lakást, akkor nincs mitől félni?

A kiszemelt lakópark fórumán olvastam erről, majd cikkeket is találtam a NET-en:

Olyan lakóparkban van a lakás, amit egy X Kft épített. 99%-os készültségi foknál eladtak lakásokat, garázsokat, tárolókat (nem mindet) az Y Kft-nek. Mindkét cégben tulajdonosként érdekelt egy ismert milliárdos. A két cég perben állt, mert nem tudták eldönteni, hogy ki nem fizetett, kinek és kit illetne az eladás joga. A per közben a jóhiszemű lakók tulajdoni lapjára hol felkerült egy perfeljegyzés, hol lekerült. Az általam kiszemelt lakás tulajdoni lapján nem látszik perfeljegyzés.

Az is szóba került, hogy a lakók elveszthetik a lakásaikat, vagy újra ki kell fizetni a vételárat, mert akitől megvették, nem volt jogosult az eladásra.

Az ügyvédemet nem érdeklik ezek a hírek, csak a tulajdoni lapra koncentrál.

Hogy tudhatom meg, hogy lezárult-e a per, ki nyert, most biztonsággal vehetek-e lakást egy ottani tulajdonostól ha nem látszik semmi gond a tulajdoni lapon és vehetek-e tárolót az Y Kft-től (mert neki még van eladó). – vagy bármikor elveszthetem az ingatlant, amit most akarok vásárolni? – az én lapomon is megjelenhet bármikor egy perfeljegyzés? – ki jogosult az eladásra?

Tudom-e az adásvételi szerződéssel biztosítani magam? – vagy elegendő, ha az eladó szavatolja a szerződésben az ingatlan per, teher és illetékmentességét?

Előre is köszönöm a választ!

Zöldövezeti11 # 2015.01.26. 13:24

T. Sáringerné !

illetve ha kötelező akkor hol lehet ezt igényelni”.
Elviekben kötelező. De nem igényelni kell, hanem rendelni. És lehet alkudni.
Ha eladó az ember, akkor minél jobb értékűt kérjen. Mint az eladó menyasszonyt, lehet szépíteni.
Ha vevő az ember ne feltétlen higgyen az ott leírtakban, habnem járjon utána a valóságnak.
Bázisnak persze jó, de ügyes tanúsító úgy fogalmaz, hogy sokféleképpen lehet érteni.
Egy lakóház/lakás vételnél ez a passzus úgy a 23 . szempont szokott lenni.
Ha egyáltalán egy vevő eljut addig.

tigris88 # 2015.01.26. 10:35

nanemaaa "Erővel, egészséggel." Remélem is! Ennyi bosszúság és felesleges pénz kidobás után nagyon megérdemelném..Tehát a magánutamat a volt kerítésem vonalán sorompóval teljesen lekeríthetem. Köszönöm!

nanemaaa # 2015.01.26. 09:18

Hogyan használhatod? Erővel, egészséggel. :)
Azért a sorompót ne a szomszédba tedd, hanem a saját telkedre (magánutad területére). ;)

tigris88 # 2015.01.26. 09:13

Kedves nanemaaa!Köszönöm a segítséged. Már csak azt szeretném megtudni, hogyan használhatom a magánutamat? Hova tehetem a sorompót? A telkem előtt végig mehet?

Sáringerné # 2015.01.26. 08:10

Tisztelt Hölgyem /Uram !

Érdeklődni szeretnék, hogy használt lakás eladása esetén az eladónak kötelező- e energia tanúsítvány kikérni, ha a lakás 80 m2,
illetve ha kötelező akkor hol lehet ezt igényelni.
Valamint érdekelne , hogy az 5 és fél évvel ezelőtt megörökölt lakás eladása után kell -e SZJA-t fizetni ha az eladási ár alacsonyabb mint a hagyatéki leltárban szereplő át.
Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel: Sáringerné

Timpet # 2015.01.25. 12:45

Garázst szeretnék venni a budatétényi Rózsakert utca 1-3 alatti Liliomdomb lakóparkban egy ottlakótól, de úgy tudom per volt két beruházó között (Liliomdomb Kft és T'69 Kft), hogy az egyik jogtalanul adta el a lakásokat, garázsokat, mert az egymás közötti szerződést nem teljesítette. Ezért az ártatlan tulajdonosok ingatlanára többször rákerült-lekerült perfeljegyzés és olyan hír terjedt el, hogy az is elképzelhető, hogy újból ki kell fizetni ingatlanuk árát.
Honnan tudhatom, hogy ha most nincs perfeljegyzés az ingatlanon, hogy nem is lesz? - honnan tudhatom, hogy végetért-e a per és milyen eredménnyel és hogy biztonsággal megvehetem-e a garázst?
Elegendő, hogy az eladó az adásvételi szerződésben szavatolja az ingatlan per és tehermentességét?
A T'69 még most is árul a lakóparkban tárolókat, tőlük vehetek biztonsággal?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.23. 14:47

Szerintem az asszony és a nagykorú gyerek. De csak akkor, ha az eltűnt tulajdonost holttá nyilvánítják, és a gyerekek örökölnek utána.

breee # 2015.01.23. 14:30

Kedves KBS !

Még egy kérdésem lenne, a nővérem ( a feleség) ill. két nagykorú és 1 kiskorú gyermekük közül valakinek van joga betekinteni a földhivatali papírokba?

tigris88 # 2015.01.23. 09:56

Köszönöm a segítséget! Már csak azt szeretném tudni, hogyan használhatom a magánutamat? Mit tehetek és mit nem? Hova tegyem a sorompót? A telkem előtt végig mehet?

breee # 2015.01.22. 16:42

Köszönöm a segítséget

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.22. 16:35

Én is úgy értettem. D magad mondtad, hogy megtette - tehát lehetséges. Azt viszont mi honnan tudhatnánk, hogy hogyan csinálta.

Az, akinek jogi érdeke fűződik hozzá - tehát nem te - betekinthet a földhivatalban az ingatlanhoz tartozó okiratokba. Azokból pedig ki kell derülnie, milyen ügyletet és ki kötött.

breee # 2015.01.22. 16:25

Lehet félreérthetően kérdeztem nem úgy értettem, hogy etikus vagy nem etikus hanem, hogy jogilag lehetséges ezt tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.22. 16:22

Bree, ezt miért tőlünk kérdezed? Mi ezt honnan tudhatnánk?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.01.22. 14:50

Az árverseny tárgyalás megengedett.

nanemaaa # 2015.01.22. 13:57

vásárló123
Ingatlan vásárlása esetén azért nem árt tudni, hogy vételi ajánlatot tenni csak írásban megfogalmazva lehet. A vételi ajánlatnak nagyjából az adásvételi szerződésben előírt adatokat tartalmaznia kell.
(tudomásom szerint)
A fentiek alapján felmerül a kérdés, vajon te, vagy a versenytárs tett-e valójában vételi ajánlatot?

breee # 2015.01.22. 11:54

Az történt hogy a sógorom tűnt el és az ő testvére adta el a közös szülői házat, hogy tudta ezt megtenni? Az eladási árból az ő része ilyenkor hová kerül?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.22. 11:30

A saját tulajdoni részedet eladhatod. (Tkp. a tulajdonostársét is talán, de az messze nem ilyen egyszerű.)

breee # 2015.01.22. 09:32

Érdeklődnék van-e lehetőség közös ingatlan eladására ha a tulajdonostárs 3 éve nem érhető el, külföldre távozott nem ad jelet magáról?

Köszönöm

matthiasi # 2015.01.19. 09:46

Én pl. a leendő bérlőknek mindig beszélek egy előző ajánlattévőről. Ha van, ha nincs.
Mindig hangoztatom ,hogy tárgyalásban vagyok mással is.

Ez mindig egy menekülő útvonal. Elvileg az eladásnál is lehet ilyen konstrukció. Tehát : „sokan érdeklődnek mások is”.
Ez a marketting.