Ingatlanügyek


Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.19. 06:37

JustQuestions, ennek nincs köze a ház eladásához.
A bútorokat természetesen olyan arányban kell elosztani, hogy a teljes értékből mindenki a tulajdoni hányadának megfelelő arányú értékhez jusson. Már ha közös tulajdonban állnak azok a bútorok. (Ez ugyanis nem következik egyáltalán az ingatlan közös tulajdonából.)

zsuzsika91 # 2014.08.19. 06:23

Tisztelt Fórumozók!!!
Anyósom meghalt tavaly okt-ben. a férjem az egyetlen örökös.a kert egy részét még régebben eladta, a tulaj egy kis éttermet épitett oda. Állitólag elővételi joga van a ház vásárlására, amivel élt is. március óta halasztgatta a vásárlást, mivel pénze nincs,de kell neki a ház. készitettek egy előszerződést, ami julius 15-i hatállyal lejárt és persze nem fizetett. most találtunk uj vevőt, de az ügyvéd azt mondja ujra meg kell kérdezni mert még mindig neki van elővásárlási joga.a válasz az lesz de nem fog fizetni, és megint huzódik, gondolom a vevő eláll majd a vételtől. hányszor lehet még neki elővételi joga?

Spityu82 # 2014.08.19. 05:49

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy családi ház bontásához ugyebár kell engedély?
Amennyiben nem rendelkeztek vele, mekkora bírságra lehet számítani?
Előre is köszönöm.

Üdvözlettel: István

JustQuestions # 2014.08.18. 17:09

Bocsánat, biztos hagytam ki fontos részleteket. Adott egy ház több tulajdonossal, ami eladásra kerül, viszont bútorozatlanul. Ebből indult el a vita, hogy milyen arányban vagy hogy oszlanak el a bútorok.

JustQuestions # 2014.08.18. 17:09

Bocsánat, biztos hagytam ki fontos részleteket. Adott egy ház több tulajdonossal, ami eladásra kerül, viszont bútorozatlanul. Ebből indult el a vita, hogy milyen arányban vagy hogy oszlanak el a bútorok.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.18. 16:50

??

JustQuestions # 2014.08.18. 16:10

Tisztelt fórumozók,

Ház eladásnál az ingóságok milyen arányban kerülnek elosztásra?
A tulajdoni százalékok arányában, vagy ez erre nem vonatkozik?
Van erre vonatkozó rendelkezése a ptk-nak esetleg?

Válaszukat előre is köszönöm.

dugóhúzó # 2014.08.16. 05:20

Házvásárlás előtt állok. Az eladóval már megegyeztem, vételi szándékomat 100 e Ft foglalóval megerősítettem. Hitelre is szükségem van, banki értékbecslőre várok. Beszélgetés során derült ki, hogy az utólag felépített melléképületre nincs építési engedély, így a térképen sem fog szerepelni. Mit tegyek, mire számíthatok hitelügyben és építési hatóság ügyileg? Ha a vásárlás így lezajlana, a későbbiekben átháríthatom eladóra a felelősséget azzal, hogy én a megtekintett állapotban vettem meg az ingatlant? Kérhető-e fennmaradási engedély akkor, ha egy 10 éven belül történő hozzáépítés történt. Mi van akkor, ha kiderül, hogy a rendezési terv szerint sem passzol az épület?

ObudaFan # 2014.08.15. 13:22

Bárki képviselhet, de ebben az esetben a meghatalmazást kell közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalni.

JustQuestions # 2014.08.15. 12:34

Köszönöm a választ.

Egy olyan kérdésem lenne még, hogy megoldható-e, hogy miután a házeladásról az előszerződés alá lett írva, előleg átt lett adva, stb. A végleges szerződés aláírásakor ott kell lennem személyesen, vagy képviselhet valaki? Akár családtag, akár ügyvéd.

Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2014.08.13. 20:50

14 napon belül a fogyasztó állhat el a vállalkozással kötött fogyasztói szerződéstől, ha távollevők között, vagy a vállalkozó irodáján kívül jött létre. Ez a szerződés nagyon nem tűnik ilyesminek.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.13. 17:06

Látni kellene azt a szerződést (nekem már a címe sem tetszik), de annyiból, amennyit írtál, azt mondanám, hogy a vagylagos szolgáltatások közül te választhatsz. (De ismétlem, ezt nagyjából úgy vedd, mintha megmutatnád a jobb kezedet csuklóig, és az orvos abból próbálna valami belgyógyászati problémát diagnosztizálni.)

pazs # 2014.08.13. 15:36

Nem állhatsz el (nincs ilyen szabály, hogy 14 napon belül úgy általában elállhatsz a szerződésektől), hacsak nincs erről külön rendelkezés.

Averaaa # 2014.08.13. 13:51

Tegnap (08.12) aláírtam egy "ügyvédi okirat adásvételi előszerződés opciós joggal" elnevezésű okiratot. Arról van benne szó, hogy 2015.12.31-ig vagy adásvételi szerződést kötök az eladóval, vagy bérletit. Azt szeretném kérdezni, hogy az eladó bírósági úton beperelhet-e, hogy az előszerződésben vállalt vételárért megvásároljam az ingatlant?
illetve, hogy én ma elállhatok-e minden következmény nélkül ettől az előszerződéstől? (mint általában a szerződésektől 14 napon belül)
köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.13. 12:54

Ez egyik sem gond. De úgyis kötelező az ügyvédi közreműködés.

Annyit még bonyolódik a dolog, hogy ez egy sorház
Attól nem lesz senkinek elővásárlási joga, hogy ez egy sorház. Attól igen, ha közös tulajdon az egész. De akkor azt mondd!

JustQuestions # 2014.08.13. 12:44

Tisztelt Fórumozók,

házeladás előtt állok, aminek kapcsán felmerült néhány kérdésem

Történt név változtatásom, házasságkötés miatt, viszont az eladandó ház tulajdoni lapján még nem lett a név átírva. Így el tudom adni a házat, vagy ehhez kell jó pár kör földhivatalnál, vagy bármi ilyesmi?

Ketten vagyunk tulajdonosai az ingatlannak. Lehetséges az, hogy az én házrészemet más összegen állapítjuk meg mint a tulajdoni lapon leírt hányad? Pl. ha a papíron 55-45% van, de valójában 50-50%-os lenne a kifizetés, valamint ennek kapcsán, van-e arra lehetőség, hogy a vételárat két különböző számlaszámra utalja a vevő, tehát a két tulajdonosnak külön-külön?

Annyit még bonyolódik a dolog, hogy ez egy sorház. Ha a sorház lakói nem írtak alá olyan papírt, hogy lemondanak az elővásárlási jogukról, abban az esetben, ha a vevő már kifizette a foglalót és akkor az egyik szomszéd bejelenti, hogy megvenné a házat, akkor a foglaló dupláját kell visszafizetni a vevőnek ez esetben is? Lehet ilyen eset egyáltalán jogilag? A foglaló ilyen esetekben is ugyanúgy működik? Vagy a foglaló átadásakor lehet pl. (vagy kell?) kikötni kiköltözési határidőt, vagy az már a konkrét adás-vételt érinti csak ?

Bocsánat, ha kicsit zavarosan és vagy hosszan írtam.

Tisztelettel köszönöm a válaszokat előre is.

ildila # 2014.08.13. 09:53

Köszönöm szépen a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.13. 06:00

Nem maradhat, hanem marad.
De a jelzálogjogot többnyire elidegenítési és terhelési tilalom biztosítja, akkor pedig nem lesz az átíratás olyan könnyű.

ildila # 2014.08.13. 05:49

Üdv!Érdeklődnék,hogy a zálogjoggal terhelt házat,ha átíratom a fiam nevére,akkor a hitel is rászáll,vagy az maradhat a nevemen?

Vicus70 # 2014.08.12. 14:57

Tisztelt MajorDomus!
Milyen szerződés?
Nincs semmilyen szerződés a szomszéddal!

MajorDomus # 2014.08.11. 21:25

Vicus

A szerződést 1 évig támadhattad volna meg, az régen elmúlt.
A Jegyző 1 éven túl nem fo- birtokvédelmet adni.

Úgy jártál mint a harckocsi védelemben.

Addig pörög, míg elássa magát!

Egyet tennék én a helyedben,
(a jogászok csak törvényes tanácsokat adnak itt)

Beperelném a szomszédot, eredeti állapot helyreállitása stb.
AZ legalább egy évig tart.
A lényeg az, hogy az ingatlana így nem,, per teher és igénymentes,,
Ezt minden érdeklődőnek,, megsugod,,!

Ez, Előbb utóbb kikenyszeriti a megállapodást a szomszédból!

(Kbs intelme alapján hozzáteszem:
Szerintem

Sherlock # 2014.08.11. 15:36

Véleményem szerint szerződésszegés az eladó részéről, hogy bár a vételi ajánlatban benne van, hogy X ideig nem hirdeti és nem adja el, eladta.

Igen, szerződésszegés. És?

Ptk. szerint a vételi ajánlat előszerződés, tehát szerződés.

Ez zöldség, ne jogászkodj ha nem tudod miről írsz.

Az új adásvételi szerződés semmisségét szeretném kimondatni. És hogy az eredeti állapotot állítsák helyre.

Ahhoz tök jól jönne egy semmisségi ok; itt olyan nincs.

Igen keletkezett kár.

Akkor azt érvényesítsd - ha tudod bizonyítani.

Spityu82 # 2014.08.11. 15:29

Tisztelt Fórumozók!
2007-ben vásároltunk egy családi házat.
A földhivatali tulajdonlap szerint 882 nm2 telek tartozik hozzá.
Napokban kerti munkák miatt lemértük és arra a következtetésre jutottunk, hogy valójában 710 nm2, ami eddig fel sem tűnt nekünk. Az ingatlan-nyilvántartási térkép és némi számolgatás alapján a köztünk lévő kerítés kb. 10-10,5 m-rel arrébb esik. Az ő telke a földhivatal szerint: 761 nm2, a mért adatok szerint 887 nm2. A vásárláskor minden irányból egy teljesen körbekerített ingatlant vettünk, feltételeztük, hogy a telekhatárok rendezve vannak. Azt szeretném kérdezni, hogy amennyiben a szomszéd nem partner a visszaszolgáltatásban, milyen lehetőségeink vannak a terület visszaszerzésére?

Várom válaszát és előre is köszönöm!

Üdvözlettel: István

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.11. 15:02

Az új adásvételi szerződés semmisségét szeretném kimondatni.
Ezek szerint nem voltam elég egyértelmű: nem fog menni.

Vicus70 # 2014.08.11. 12:43

Tisztelt Fórumozók!
Megvettünk egy ingatlant 2005-ben. Majd az ingatlant a szomszédos ingatlan tulajdonos által épített kapun közelítettük meg. Szomszédhoz egyik nap 2007-ben munkások
jöttek (akkor még jelzálog volt az ingatlanunkon)és mivel a férjem rokonai voltak a szomszéd így én háborogtam, hogy mi ez mert sajnos akkor még nem néztünk utána, hogy most hogy is van a telek határ és a szomszéd azt mondta a férjemnek, hogy ad a területéből hátul és akkor a férjem naivan azt mondta, hogy akkor kerítse le a kaput 100m2 területtel együtt. Nekünk vett anyagot, hogy csináljunk egy másik kaput.
Most Ők elváltak és el akarják adni az ingatlant. Már két éve szeretnék ezzel kapcsolatban beszélni velük, de szóra sem méltatnak bennünket. Ugyanis kimérettük a területünket és kiderült, hogy nem adott nekünk területet mert mind a miénk volt és még a kapu is csak miénk.Neki van lehetősége máshol bejárni sőt neki máshol van a kapubejárója.
Tehát amikor a rokontól megvettük akkor senki nem mondta hogy a kapu a miénk és mindenki csak ködösített.ű
Szolgalmi jogra hivatkozik, de én 2007-ben vettem meg a felét és ilyen teher és bejegyzés nem volt rajt.
Ami az egészben a legszebb, hogy mi kényszerűségből létrehozott kaput az egyház területéről közelítjük meg. Persze itt sincs szolgalmi jog.
Mit tehetek?
Birtokvédelem?