Ingatlanügyek

lajcsó # 2012.04.20. 07:18

Kizárólag illetékről van szó! Ha a 10 milliót érő lakásodat eladod és egy éven belül 6 millióért másikat vásárolsz, akkor az illeték alapja a kettő különbözete: azaz 4 millió. Amennyiben két lakást vásárolsz, annak a forgalmi értéke vehető figyelembe amelyik kedvezőbb illeték alapot eredményez számodra. A következő kérdés megelőzése érdekében:Ha a 10 milliót érő lakásodat eladod és egy éven belül 1 millióért másikat vásárolsz akkor az illeték alapja nem a kettő különbözete (9 millió) hanem csak 1 millió. Ebben az esetben már nics kedvezmény.

nanemaaa # 2012.04.20. 06:33

Aha. Kezdem kapisgálni!
Azért, hogy egyértelmű legyen: Tegyük fel van egy ingatlanom több mint 10 éve, amit eladok mondjuk 10 misiért. Veszek belőle egy újat 6 misiért. Akkor mivel eladást követett a vásárlás, de az összeg nem haladta meg az eladási értéket, akkor nem kell illetéket fizetni? És mi van akkor, ha két lakóingatlant veszek a pénzen és ez a kettő sem éri el az eladási árat?

lajcsó # 2012.04.19. 20:00

Válasszuk külön az adót és az illetéket. Ha valaki 2011-ben örökölt ingatlant ad el 2012-ben, akkor az eladási árból le kell vonni a szerzési értéket+szerzési költségeket(közjegyző,földhivatal stb.). Ha a különbség pozitív, akkor annak 16%-át kell SZJA címén megfizetni. Amennyiben a végeredmény 0 vagy negatív előjelű akkor nem kell adót fizetni. Az illeték vonatkozásában: egy éven belüli eladás és vásárlás esetén,az illeték alapja a vásárolt és eladott lakástulajdon forgalmi értékének különbözete. (Figyelem! Ez az illeték rendelkezés kizárólag lakástulajdonra vonatkozik. Egyéb ingatlan esetén ez a kedvezmény nem vehető igénybe. Az adó vonatkozásban - az ingatlan rendeltetésétől függetlenül- az első évben azonos az adóalap számítási módja.)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.19. 19:37
  1. Azt, hogy mennyi jövedelmed keletkezett, ebből nem lehet kiszámítani a szó hétköznapi értelmében sem. Az ugyanis nem attól függ, mennyit, mire költesz el a vételárból, hanem attól mennyiért szerezted az eladott dolgot. A törvényi értelemben meg még ehhez képest is más a számítás, örökölt dolognál pl, attól is függ, hogy illetékmentes volt-e az örökölés.
  2. Így szól az illetéktörvény. Ha a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül másik ingatlant eladsz, akkor ez illeték alapja a két ingatlan értékének a különbözete.
nanemaaa # 2012.04.19. 17:56

Na ugye megmondtam? Egyébként tényleg nem értem. A példa alapján lesz 100 ft jövedelmem és 90 ft vásárlásom. A jövedelem (gyarapodás) után adót, a vásárlás után illetéket kell fizetnem. Ebből neked hogy jön ki a 10 illeték?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.19. 15:34

Tényleg nem értesz hozzá. :)

nanemaaa # 2012.04.19. 15:32

Bocs, elírtam: 100 után adót. )

nanemaaa # 2012.04.19. 15:31

Nem értek hozzá, de szerintem 90 után fizet illetéket és 10 után adót. De lehet, hogy tévedek. ;)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.19. 09:15

Nem érted. Az illetéket kell 10 forint után fizetned. Az adót nem befolyásolja, hogy mire költöd a vételárat.

farkasé # 2012.04.19. 08:27

ObudaFan!
Még1x elolvastam a levelezéseink. Szerintem értem amit írtál:

• 2011-ben örökölt ingatlant 100 Ft-ért eladom.
  • Veszek ingatlant 90 Ft-ért
  • 10 Ft után kell szjt fizetnem, és nem 100 Ft után.

Értem?? :)
Javíts ki ha nem jól értem!
Köszönöm!
Évi

farkasé # 2012.04.19. 08:06

ObudaFan!
Bocsánat nem akarok értetlenkedni!
Ha eladom a megörökölt ingatlant 5 évenbelül, akkor is kell szj-t fizetnem ha ugyanazon az áron építek vagy veszek ingatlant?
Ez szomorú, mer kb 20 évvel ezelőtt a párom eladta az igatlanát, és vettünk egy másik házat, és így nem kellet adózni. Ezek szerint ez már nem így van!
Köszönöm minden válaszod!
Évi

Mufurc_nagyon # 2012.04.18. 10:50

Kedves felhő1!

Rossz hírem van.
A th a tulajdonosokkal van jogviszonyban.

Várható a fizetési meghagyás és a tulajdoni lap jelzáloggal terhelése.

Nincs más mód a bíróságtól kérni kell a haszonélvezet felfüggesztését, míg a költségek nem lesznek kifizetve.

Úgy tűnik a viszony megromlott anya és magzata között. Viszont van kötelező szülőtartás a jogszabályok között

Ciki.

Egyezkedni érdemes a th-val

--------------------------------------------------------------------------------------
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… _______________________________________________________________

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

nanemaaa # 2012.04.18. 09:14

Ez a haszonélvező kötelezettsége, hiszen ő lakja a lakást. Szerintem az ő tartozását nem fogják tudni rajtad behajtani. Legfeljebb akkor lehet izgalmas a téma, ha nincs egyéb vagyona, amiből le lehetne foglalni a szükséges összeg fedezetét és a lakásra terhelik. DE lehet, ezt nélküled nem lehet megtenni.

felhő1 # 2012.04.17. 17:13

Van egy tulajdonom édesanyám haszonélvezetével terhelve.9 éve nincs a közös költség fizetve én a lakásba soha nem jártam és nem is tudok bejutni.A lakásba a haszonélvező lakik. Most a társasház
tőlem követeli a közös költséget és a kamatokat.Hogy tudom magam megvédeni?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.17. 15:16

Persze. Csak lehet, hogy azzal semmire se mégy. Birtokvédelem a kulcsszó.

peeterke # 2012.04.17. 14:57

Kovács_Béla_Sándor: köszönöm a választ. Tehát nappal is lehet szólni ilyen esetben, ha túl hangosak?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.17. 14:51

Az önkormányzatnál mindig, mindenre a jegyző illetékes. Aztán majd ő továbbosztja.
Egyébként rosszul tudod, nappal sem szabad zavarni a szomszédokat a saját ingatlanjuk rendeltetésszerű használatában. Az igaz, hogy nyilván máshol vannak a a határok, mint éjszaka.

peeterke # 2012.04.17. 13:59

Tisztelt Jogtudók!

A társasházban, ahol élek van pár önkormányzati lakás. Az egyikbe, közvetlenül alattunk fiatalok költöztek, akik az együttélési normákra magasan tesznek: éjjel-nappal tucc-tucc zene megy, az egész padló/lakás beleremeg. Elvileg a napközbeni zenebömböltetésért nem lehet szólni, de úgy gondolom - mivel sokszor otthonról dolgozom -, hogy úgy is lehet létezni, hogy a másikat nem zavarjuk.

A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor kinél érdemes jelezni az önkormányzatnál ezt?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.17. 07:38

Csak örökbefogadás esetén.

anyuka001 # 2012.04.17. 05:53

Tisztelt Szakértő!

A párommal felvettük a megelőlegező szoc.polt 2 gyerekre új építésű lakásunkra 2005 ben.
Eddig 1 gyereket jóváírtak.
Gondolkodtunk ,hogy kislányunk mellé mint nevelőszülők szívesen eltartanánk egy kisebb gyermeket.
Kérdésem,hogy akkor is jóváírják a szoc polt?Vagy csak ha örökbe fogadjuk?
Vagy ha esetleg nem szeretnék újból szülni akkor mennyit kell visszafizetni?
Köszönettel:Bianka

wers # 2012.04.17. 05:35

csak tehermentes lakást/házat szabad venni

Én tíz éve vettem terhelt ingatlant, és semmi gond nem volt. Az viszont igaz, az eladó egy fillért sem látott, míg a bank ki nem adta a törlési engedélyt a jelzálogra. Utána egy napon belül lekerült a jelzálog, és mi beadtuk az adásvételi szerződést a földhivatalnak.

SolnesM # 2012.04.17. 02:46

Ifiangyal kálváriájának a tanulsága . csak tehermentes lakást/házat szabad venni.
Aminteher van kerülni kell. Eladó ingatlan annyi mint égen a csillag !

SolnesM # 2012.04.17. 02:33

érdeklődöm2012. !
És ki használja az ingatlant ?? Lakatlan?
Az elhunyt báty gyerekei nyilván nem , mivel 10 éve kint se voltak.

pazs # 2012.04.13. 15:26

nanemaa: én is így értettem, csak azt nem értem, hogy ha el akarják adni, akkor miért zavarja, hogy a másik rá se néz az ingatlanra és miért hagyja, hogy ez 10 évig így legyen. Komolyan 10 éve el akarja adni? Azt egy szóval sem említette, hogy az örökösök elleneznék/akdályoznák az eladást.

nanemaaa # 2012.04.13. 14:55

Bocs. Újraolvastam. El akarják adni. Ehhez viszont ha a társ nem megy bele, akkor előbb kizárólagos tulajdonosnak kellene lenni.
A többit jól írtam (közös tulajdon megszüntetési per). ;)