Ingatlanügyek

Gabicsek # 2012.06.26. 20:51

Ingatlan adásvételi szerződés csak írásban köthető.
A vevőd szépen veszti a foglalóját.
Mivel nincs írásban kötött szerződése, így semmilyen követelése nem lehet az ő ún. "vevő"-jétől. (aki ugye nem vevő)

Zoé # 2012.06.26. 20:46

Tiszteletem!

Foglalóval kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy foglaló visszafizetést át lehet-e hárítani harmadik személyre? Adott egy vevő (1), aki foglalót adott egy ingatlanra. A vevő(1) abban a hiszembe adta a foglalót, hogy az Ő ingatlanát el tudja adni. Az ingatlanra akadt egy vevő (2), de adásvételi szerződés nem volt, csak szó és e-mail váltás. A vevő(1) visszamondta a vételt, mivel meghiusult az Ő eladása. A vevő(1) követelheti-e az elbukott foglaló összegét az Ő vevőjétől(2)?

debrecen81 # 2012.06.26. 19:33

Tisztelt ugyved ur, olvasok

ingatlan ertekesitese utani adozashoz szeretnek segitsegket kerni.

szuloi hazunkat edesapam 2002 es halala elott testveremnek, edesanyamnak es nekem ajandekozta 1/3 1/3 1/3 aranyban.

2012 januarban meghalt edesanyank es testveremmel megorokoltuk az o reszet.

Most szeretnenk eladni az ingatlan, szeretnem tudni, hogy mennyi adot kell ra fizetni.
Az ara 10 millio forint. Az onkormanyzatnal az ingatlan felbecsult erteke 15 millio forint volt

elore is koszonettel

debi

Emesi # 2012.06.26. 17:27

Valaki nekem válasz?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.26. 14:28

Simán.

somsak # 2012.06.25. 18:18

A probléma:
A szüleim vásároltak egy lakást, úgy hogy a vételár 90 % -át kifizették a szerződés aláírásakor, és a 10 %-ot egyenlő havi részletben 8 hónapig fizetik. Tehát adásvételi szerződés lett aláírva tulajdonjog fenntartással. Az ügyvédnél letétbe lett helyezve egy nyilatkozat(DECEMBERI DÁTUMOZÁSSAL!), a tulajdonosok részéről, hogy 8 hónap leteltével (a teljes vételár kifizetésével) megtörténhet a szüleim tulajdonjogának bejegyzése. Igen ám, de: az egyik tulajdonos a napokban meghalt. A kérdésem, hogy hogyan tovább? A szüleim még hat hónapig kell törlesszenek és utána bejegyezhetőek elvileg tulajdonosnak. A letétbe helyezett, decemberi keltezésű nyilatkozatot hogyan fogja a Földhivatal elfogadni úgy, hogy az egyik tulajdonos nem él?

Válaszokat előre is köszönöm

Somsak József

Emesi # 2012.06.24. 20:18

A földhivatalnál be volt jegyezve földhasználóként határozatlan időre. Mi most kivetettük onnan. Ez nem tudom, hogy számít-e.

Emesi # 2012.06.24. 20:16

Nem láttam a szerződést. 3 éve használja a földet az illető. Az eladó azt mondta, csak az első évre kötöttek szerződést, és úgy volt, hogy minden évben újrakötik, de nincs azóta szerződés.

ObudaFan # 2012.06.24. 14:52

Mi van az eladó és a közte létrejött szerződésben?

Emesi # 2012.06.24. 13:44

Sziasztok!
Vettünk egy földterületet a párommal. A földnek volt egy korábbi használója, aki egyik felét még ősszel bevetette, így áprilisban, mikor nekünk felajánlották a földet, a felében volt vetés, a másik fele üres volt. A tulaj szólt neki, hogy ne nyúljon a másik feléhez, mert eladja a földet. Ennek ellenére bevetette kukoricával. Most, hogy már mienk a föld, mit tudunk tenni? Úgy tudom, ilyenkor benne kell aratásig hagyni a vetést és ilyenkor a használó rendezetten adja vissza a földet, kiszántva, meg amit kell ősszel csinálni vele. Hogyan tudom legalább arra kötelezni, hogy így készen adja majd vissza ősszel a földet? Kérhetek tőle bérleti díjat ilyen esetben?

Mufurc_nagyon # 2012.06.24. 12:31

Kedves Pinox!

A haszonélvezet és a használat
Ptk.157. § (1) Haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más
személy
tulajdonában
álló
dolgot
birtokában
tarthatja,
használhatja és hasznait szedheti.
(2) A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás,
a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban
gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él.
(3) A haszonélvezeti jog a dolog tulajdonosának személyében
beállott változásra tekintet nélkül fennmarad.

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Gabicsek # 2012.06.24. 12:26

mivel én örököltem a lakást ő meg a haszonélvezetet.

Tök mindegy, hogy örökölted vagy sem. Akkor tesz ki, amikor akar. Te pedig nem teheted őt ki.

ObudaFan # 2012.06.24. 12:19

Nem mehetsz be, ha nem enged be.

pinyox # 2012.06.23. 17:27

Hello mindenki! A kérdésem az lenne ,ha tudja valaki,hogy az állandó bejelentett lakcímemre bemehetek akkor is ,ha kizárt a haszonélvező apám? lecserélte a zárakat,én is megtehetem-e amíg nincs otthon? pl lakatost hívok. mivel én örököltem a lakást ő meg a haszonélvezetet.előre is köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.19. 10:12

MÜBSE. Esetleg a kamara is. (Ugyanis hibázni még nem etikai vétség, de a nyilvánvaló hibát nem elismerni, és nem közreműködni a kijavításban már az lehet.)

nagymaria # 2012.06.19. 07:54

Tisztelt Szakértő!

Örököltünk édesapám halála után osztatlan közös tulajdonban földterületet. Ezt a területet szeretnénk most 2 vevő részére eladni. Az elsővel megkötöttük az adásvételi szerződést, ahol az eljáró ügyvéd a megvásárolni kívánt területrészt m2-ben jelölte meg, a teljes terület ( ami az örökösök nevén volt) megjelölése mellett. A Földhivatal így , szándékaink ellenére a teljes területet az új vevő nevére jegyezte be. Panasszal éltünk a Földhivatalnál, ahol azt válaszolták, hogy csak a törtszámban bejelentett területrészeket veszik figyelembe, a m2-ben kifejezetteket nem.Mivel a teljes területrészt megjelöltük a szerződésben, ezért a teljesre bejegyezték az új tulajdonost. Megkerestük az ügyben eljáró ügyvédet is, hogy pontosítsa a szerződést a szándékainknak megfelelően, de nem hajlandó együttműködni. Hová fordulhatunk segítségért?

köszönettel

ObudaFan # 2012.06.18. 09:26

Most sem késő, csak kérdés, hogy az eladó hajlandó lesz-e ezek után.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.18. 09:21

Én az ilyen esetekre a vevő tulajdonjogának a bejegyzését javasolnám az eladónak a részletekben fizetendő vételárrészlet erejéig terjedő jelzálogjogával terhelten.
Egyébként most sem késő egy ilyen szerződést kötni, ha korábban valóban csak előszerződést kötöttetek.

Jut eszembe: ügyvéd látta azt az előszerződést? Mert ha igen, ismeretlenül is csókoltatom.

ObudaFan # 2012.06.18. 08:42

Ezek teljesen jogos aggályok, ezért nem érdemes előszerződést kötni úgy, hogy bármit is kifizetsz a vételárból.

judith400 # 2012.06.16. 22:06

Szóval a vevő én vagyok mint kereskedő, aki az üzletet bérelte. Az eladó pedig egy érdekképviseleti szervezet, aki egyesület. Nekem az a gondom az előszerződéssel, ha az egyesület élére mondjuk egy "gazember" kerül, mégegyszer eladhatja az üzletet, mert nincs földhivatali bejegyzés (a mai világban minden előfordulhat). A másik ami zavar, hogy ha végrehajtás miatt esetleg bármikor foglalják az ingatlant, ugrik az egész. Mondjuk ez tulajdonjog fenntartásnál is igy van. Na de akkor is azért valamennyire legyek én is védve.

nanemaaa # 2012.06.16. 17:15

Allah növessze nagyra a szakálladat bölcs effendi. :D

Valóban "elsiklottam" eme kis fogalmazási bibi felett, hogy nem is tudjuk ki a vevő és ki az eladó.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.16. 10:53

Még valamit: Előszerződést nem lehet részletfizetéssel kötni. Az előszerződés alapján ugyanis nincs vételárfizetési kötelezettség - az arra kötelez, hogy majd kötsz szerződést.
Szóval nem kerek ez a dolog sehogy se, a kérdező, úgy tűnik, maga sem tudja, hogy pontosan mit is csináltak. Akkor pedig mi honnan tudhatnánk?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.16. 10:51

Mellesleg a kérdésből az sem derült ki, hogy a "civil szervezet" (nincs ilyen kategória a magánjogban) vevő vagy eladó, és kit is kell a másik félen érteni, ki az a T/2.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.16. 10:49

én biztosan így csináltam volna.
Értem én, de ebből nem következik, hogy más nem csinálhatja másképp. És részletfizetéssel történő adásvétel nem bérlet semmiképp. Ha a vevő meghal, az örököse lesz a jogutódja. Örökli a dolgot és a vételártartozást is. Etc.

nanemaaa # 2012.06.16. 10:13

Egyébként meg igazad van. :)