Ingatlanügyek


Gabicsek # 2012.03.19. 10:22

Hát, ha belemegy, írjátok bele.

Ádee # 2012.03.19. 10:15

Gabicsek"

Az óraolvasás meglesz,nekünk viszont kell kb 2-3 nap a költözésre,tehát a kulcsokat utólag kapja meg.

Gabicsek # 2012.03.19. 08:58

De akkor addigra ürítsétek is ki a lakást, olvassátok le az órákat közösen, és add is át a kulcsokat.

Ádee # 2012.03.19. 07:41

Gabicsek"

Akkor csak az a legegyszerűbb ha adásvételibe beleíratjuk,hogy a birtokba adás az adásvétel napján megtörtént.

Gabicsek # 2012.03.18. 22:06

Elvileg az adásvételi szerződés szokta tartalmazni, hogy mikor adja birtokba eladó a vevőnek az ingatlant. Viszont a földhivatal nem kéri a birtokbaadásról az iratot a bejegyzéshez.

ObudaFan # 2012.03.18. 22:03

Számomra az is kérdés, hogy így a tulajdonjog bejegyezhető-e , a tulajdonszerzéshez ugyanis birtokba adás is szükséges.

Gabicsek # 2012.03.18. 19:57

Amikor kiüríted, odahívod, birtokbaadod jegyzőkönyvileg, órák leolvasásával, kulcsok átadásával és kész, ha a vételár ki van fizetve. Onnantól már az ő gondja és az ő dolga, hogy mikor költözik be.

Ádee # 2012.03.18. 13:17

"Nem tudod addig használni, vagy hasznosítani (pl. bérbe adni) az ingatlant?"

Igazából nem is akarom,máshová költözünk.
A vevő elég problémás eset,semmi kedvem még 2 hónapig neki egy univerzális csicskát játszani.Azt szerette volna,ha még nyárig itt lakunk(burkoltan persze azért,hogy xy dolgokat még én intézzek el..stb neki)
mi viszont a nem túl happy szomszédi viszony miatt is
mihamarabb pakolunk az adásvétel után.
Ezért kérdeztem,hogy a birtokba adásnak mit célszerű írni ilyen esetben.

ObudaFan # 2012.03.18. 12:43

Nem tudod addig használni, vagy hasznosítani (pl. bérbe adni) az ingatlant? Mert egyébként tiszta haszon, ha a vevő fizet, de még egy darabig be sem akar költözni.

Ádee # 2012.03.18. 08:31

Én arra gondoltam,hogy az adásvétel napjába foglaljuk a birtokba adást is,a kulcsokat meg vagy leadom az ügyvédnél,vagy egy tértis levélben elküldöm neki.
(mivel jelenleg 150km-re lakik)

Ádee # 2012.03.18. 08:24

A vevő szerdán fogja kifizetni a teljes vételárat,a közüzemi átírással kapcs.nyomtatványokat is lerendezzük.Mi kb 2-3 nap és költözünk,viszont ő csak kb jún.ban szeretne idepakolni.Az adásvétel után semmi kedvem és időm ideszaladgálni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.18. 08:18

Általában eltér. Van jelentősége.
Mi a konkrét kérdés?

Ádee # 2012.03.18. 07:47

Amennyiben egy ingatlan adásvételnél az adásvétel napja
és a birtokba adás napja eltér,annak van vmi jelentősége?

Wentzl # 2012.03.13. 06:53

Immaculata!

Kikértem ismerősök véleményét, azt mondták egytől-egyig, hogy nem fog lépni a szomszéd.

Mivel zavar a birtoklásban, ezért muszáj megbízni egy ügyvédet, hogy rendezze vele a vitát. Sajnos nekem erre se időm, se energiám nincsen.


Glaube an Wunder, Liebe und Glück, schaue nach vorne und niemals zurück, tu was du willst und stehe dazu, denn dieses Leben lebst nur du!!!

tanácstalan72 # 2012.03.13. 05:25

Hozzáértőktől kérdezném!
AZ ingatlanomat eladtam,már csak az utolsó bankkölcsön átutalásra várok.A vevőknek ez év június 15 -ig kellene ezt az összeget kiegyenlíteni utolsó határidőként.Lehet hogy ez előbb is menni fog,ami nem lenne probléma a számomra csak kérdés merült fel az ügyben hogy nekem mikor is kellene akkor kiköltöznöm az ingatlanomból.A vevő szerint-szó szerint- az átutalás utáni 1-2 napom van hogy eltakarodjak az ő ingatlanából.Sajnos az ügyvéd nem írta bele a szerződésbe hogy a kifizetések után (legyen az előbb vagy a határidő pontos teljesítésekor) hány napom van az ingatlan elhagyására.Igaz szóban meg egyeztünk a 2hétben de ezt most a vevő tagadja és kilakoltatással fenyeget,vagy hogy " majd én kiköltöztetlek címszóvalˇ".Holott még el sem jutottunk odáig hogy itt lenne a pénz,és ha meg is érkezik még mindig a nevemen lesz az ingatlan úgy tudom míg nem adok törlési engedélyről nyilatkozatot.Van e valami jogszabály ami engem is véd hogy kitudjak pakolni rendesen(családi ház).Vagy tényleg megtehetik hogy másnap kilakoltat,vagy bejöhet az ingatlanomba,rám törheti az ajtót?Azt hozzáfűzöm hogy nem akarok természetesen egy nappal sem tovább az ingatlanban maradni mint amennyit az elpakolás igényel(már most is csomagolgatok előre) csak annyit kérek amiben meggyeztünk-igaz sajnos nem írta bele az ügyvéd ezt a papírokba.Mivel véd a jog mivel tudom védeni magam az ilyen erkölcstelen vevőkkel szemben???Sürgős lenne a válasz!Előre is köszönöm!

Wentzl # 2012.03.12. 20:38

Immaculata!

Köszönöm szépen a megnyugtató sorokat és azt, hogy időt szánt a válaszra!


Glaube an Wunder, Liebe und Glück, schaue nach vorne und niemals zurück, tu was du willst und stehe dazu, denn dieses Leben lebst nur du!!!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.03.12. 17:10

Chapel

Én sem engedném, vannak közös területek, folyosók, külső falak, aminek a mentén szintén fel lehetne vezetni ezeket a vezetékeket.

Ádee # 2012.03.12. 17:07

"Akkor az örökösei a tulajdonosok."

Azok egyébként is tulajdonosok.
A tul.lap szerint 4 tulaj van(apa-aki már elhalálozott,apa testvére,apa lánya,apa fia)
A nagybácsi tul.részén van jelenleg kb 400e Ft végreh.jog.
Ezt a ügyvédnél letétbe helyezném,a maradékot meg kp-ben
kifizetném(azt már nyilván úgy osztják szét ahogy akarják)Így ok?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.12. 15:50

Akkor az örökösei a tulajdonosok. Így már lehet, hogy az egész vételárat letétbe kellene fizetni; hacsak nem akarod megvásárolni a többiek tulajdoni hányadát az elhunyt része nélkül is.

Ádee # 2012.03.12. 14:43

"azt a végrehajtási jogot utólag fogják törölni."

Ok,ezt értem.

Elvileg akkor úgy lenne,hogy az adós tulaj hoz egy igazolást,ezt visszaellenőrizzük,hogy akkor mennyi is az annyi,és ezen összeg levonásra kerül a vételárból,amit letétbe helyezek az ügyvédnél.

Közben kiderült a 4 tulajból 1 még jun.ban elhunyt,viszont a tul.lapon még szerepel,ez mennyire
gond?

Chapel # 2012.03.12. 14:05

@Immaculata: köszi a választ.

Még az egész hajcihő előtt vagyunk, és most jönnek ezek az infók szépen lassan elő.

Megmondom őszintén, hogy nem szívesen engedném, hogy szétverjék a padlót meg a plafont az új cső miatt (építsenek a tetőtérbe, az nem érdekel, de a lakásomat hagyják békén), meg egyáltalán nem szívesen engednék vadidegeneket a lakásba. És nagyon nem szeretném a csőcserével együtt járó kárt finanszírozni...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.03.12. 13:49

Chapel!

Mindenről a szerződésben kell, vagy kellett volna rendelkezni.
Ha ezek a fontos dolgok csak most derültek ki, és erre a közös képviselő nem tud válaszolni, az azt jelenti, hogy az építtető akaratán múlnak a dolgok.
A gáz lezárása idejére is kellett volna valamilyen egyéb főzési, fűtési lehetőset biztosítani számotokra.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.03.12. 13:44

Wentzl!

Az ingatlanoddal tulajdonosként rendelkezel.

Ha zavarnak a birtoklásodban, akkor birtokháborítás miatt a helyi jegyzőnél tudsz eljárást indítani.

Ha el akarod adni az ingatlant, hát eladod. Ahogy értelmezem az új ingatlan nyilvántartása már rendezett, sőt a terhelést sem vezették át, így teljesen tiszta a tulajdoni lapod. Azon rajta vannak a méretek, te ennyit adsz el.
A földmérő a földhivatali adatok, koordináták alapján mérte ki a telekhatárokat, ezzel a vevőt meg tudod nyugtatni. Ha a szomszédnak gondja van, te ne tárgyalj vele, mondd neki, hogy nyugodtan forduljon bírósághoz és bizonyítsa az igazát.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.12. 13:11

Ádee, az eladó valószínűleg nem pont ezt mondta. Az igaz, hogy ha a végrehajtandó tartozást a vételár betakarja, és ezt a részt egy megfelelően szövegezett letéti szerződéssel letétbe helyezed, akkor nincs kockázatod. De, hogy így "tisztán" veszed meg, az nem igaz, azt a végrehajtási jogot utólag fogják törölni.

Ha nem tudod a tartozás pontos összegét, akkor honnan tudnád, mennyit kell letétbe teljesíteni? (Mellesleg a letét talán felesleges is, eleve megállapodhattok úgy a szerződésben, hogy a kiegyenlíted a végrehajtandó tartozást, és a maradékot kapja az eladó. A hozzájáruló nyilatkozata az, amit tényleg letétbe kellene tenni.)

Chapel # 2012.03.12. 12:52

Sziasztok!

A véleményétekre lennék kíváncsi.

A közeljövőben társasházunk tetőtere beépítésre kerül. Sok-sok mindent hallottunk a projektről, legutóbb például azt, hogy a meglévő lakásokban teljes közüzemi felújításra van szükség - csőcsere - a tetőtérben kezdődő építkezés miatt.

A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen építkezés miatt terhelhetnek plusz költségeket a már ott lakó családokra, lakástulajdonosokra? A csőcsere gondolom a lakásban (akár) kárt is okoz(hat), ezt mindenképpen tűrnünk kell?
A másik dolog, amit szintén hallottam, hogy a csőcsere alatti időszakban elzárják a gázt. Akinek gázzal működő eszközei vannak, annak az adott időszakban nem lesz meleg vize, nem fog tudni főzni. Ezt az előidézett kárt, kellemetlenséget is köteles a lakástulajdonos eltűrni?

Köszönöm a válaszokat!