Célszerű lenne egy ügyvédet megbízni,hogy ne kövess el hibát.
Ingatlanügyek
Majordomus
Bocsánat, nem láttam a szurkolói üzenetedet, és elnézést kérek Tőled az én üzenetemért. kissé "idegállapotba vagyok" :)
drbjozsef
köszönöm, osztap óriási segítségének köszönhető hogy sikerült kideríteni a rossz hírt. Ezt az üzenetet nem láttam tegnap, sem Majordomus szurkolói zenetét sem. :(pedig éjfélkor még fent voltam.
Majordomus
"Úgy tűnik ez a hajó elment..." ez nekem szólt, csak azért kérdezem, mert Édesapám júliusban halt meg,: a pontos összeget még nem tudjuk hogy mennyi adósságot, hagyott ránk, mivel a volt két társa mindenéből kiforgatta aláírását meghamisították ezzel mindent elvettek Tőle ami az Ő nevén is volt. így vettek fel a nevében rengeteg eurót. Amiben még bíztunk az a Ceglédi ingatlan belterületen, az még megmaradt, ami nem pár tizen milliókat ér, hanem sokkal többet. Csak itt a "Úgy tűnik ez a hajó elment..." ez most nekem kissé nyersnek tűnik.
Úgy tűnik ez a hajó elment...
osztap
Én 6123/1 helyrajzi számra kerestem rá. most sikerült Viszont Édesapám, és két társa nem szerepel rajta, az ingyenes teljes tul lap másolatát töltöttem le, viszont az csak 2018 -tól mutatja a tulajdonost, pedig apu 1/3 tulajdonosa volt. csak a másik két társa kiforgatta az összes vagyonából. kb ezer oldalas rendőrségi, ügyészségi, ügyvédi paksaméta van nálam. az utolsó, amit az ügyvédje írt az 2008-as..Nagyon köszönöm a segítségedet, de sajnos 2018-előtt, nem látni h tulaj volt. De végül is a lényeg, hogy ezt is kihúzták alóla. Az új tulaj neve nem egyezik a volt két társával. Nagyon-nagyon köszönöm, hogy ilyen segítőkész voltál.
Most már szurkolunk ha ennyit kinlódtál érte....
Mejmi,
Ha ez a nagy egybe üres terület, aminek a szélén most ruhabolt van, akkor az egyetlen nagy ingatlan, 6124 helyrajzi számon.
Nincs megoszva, az egész háztömbben egy megosztott telek van, szomszédos, de a másik oldalon.
Mejmi,
Rákattintani nem fogsz tudni, ez csak arra jó, hogy a föld helyrajzi számát megtudd. Az meg is van, Cegléd belterület 6124, pirossal be is karikáztam: https://ibb.co/MsXyYFz
Ez volt a volt ruhagyár telke? Te milyen hrsz-re kerestél?
Ezzel a hrsz-szel mehetsz a földhivatal online-ra. Ott a társasházi információkból látszik, hogy társasház nincs rajta, hanem az egész egy nagy ingatlan. A címe a tul. lap leíró részén Kőrösi út 33, de a közműtérképről látszik, hogy ezen vannak a 33-35-37. házszámok. Töltsd le a tul. lap teljes másolatot, ne a szemlét, azon rajta lesz, ha a rokon az elmúlt 20-30 évben valaha is tulajdonos volt.
osztap
Megtaláltam amiket leírtál, lépésről lépésre. de sajnos így sem sikerült nem enged rákattintani a fölrészletekre, helyrajzi szám feliratra, sem az épületekre. Ha majd lesz egy kis időd megtennéd hogy ránézel? A cím::Cegléd Kőrösi út 35. Egy volt ruhagyár volt. Hálás köszönet ha megtudnád nézni, majd ha ráérsz. Köszönöm.
Mejmi,
Közműtérképen bal fent csak településre keress, mondjuk Budapest 21. ker. lesz Csepel. Aztán bal oldalt a menüben Alaptérképekre kattints, és jelöld be a Földrészleteket, a Hrsz. feliratot és az Épületeket. Aztán a térképen mozogj a területre, mondjuk a néhai Csepel Művekre. A gyártelepből megosztással kialakított összes telek be lesz rajzolva, hrsz-szel együtt. Ha nem sikerül így se, add meg a címet.
drbjozsef
Sajnos nem sikerült megnéznem. :( pedig fontos lett volna.
osztap
rámentem a térképre, de nem adott ki hrsz számot. ha megadom a címet nem tudnál segíteni? Pedig "elvileg" jó helyen voltam. Hagyatéki miatt érdekelne a tulajdonosok neve.
Mejmi,
De miért nem nézed meg a közműtérképen, ha egyszer tudod, hogy a valóságban hol van ez a telek?
Mejmi,
Ha összevonás, vagy ami egy gyár esetében sokkal valószínűbb, hogy feldarabolás miatt új helyrajzi számok lettek, akkor szinte biztos, hogy a címek is megváltoznak. Nem lehet 15 ingatlannak ugyanaz a címe, ha az egy ingatlanból lett feldarabolva.
A cím nem számít. Ingatlannyilvántartási szempontból a releváns adat a hrsz. Azt pedig meg tudod nézni.
osztap
pontos cím alapján sem találja ezt a gyárépületet, közben leveleztem a földhivatallal, és azt írták, hogy a keresett ingatlan nem szerepel a nyilvántartásban. A cím azért talán csak nem változott. de próbálkozok még, és írok a helyi földhivatalnak is. Köszönöm, ezt nem tudtam h a helyrajzi szám változhat
osztap
Valóban kellett 2013. előtt, és valóban már akkor is szerepelt a törvényben ez a kizáró rész. Volt is ebből számtalan jogértelmezési vita. Akkor azzal magyarázták, hogy az építési jogosultság nem polgári jogi kérdés. Elég sánta érv volt, elég sokat is kellett rá várni, hogy a dolog a helyére kerüljön.
Megjegyzem, hogy a minisztérium már 1998-as jogszabály módosítással szerette volna eltörölni.
nanemaaa,
Ennyire nem egyszerű. Durván fogalmazva, 2013 előtt kötelező volt a haszonélvező hozzájárulása kellett az engedélyek kiadásához, pedig az Étv ezen paragrafusa akkor is hatályban volt... Részletek itt: https://epitesijog.hu/…zni-jogosult
Még nézegetek tovább...
Mejmi,
Törölt helyrajzi szám: olyan hrsz volt, de már nincs. Ha az épület áll, akkor ennek oka lehet pl. az ingatlan egyesítése vagy megosztása (akár a földterületet kettőbe, akár a földet és a rajta álló épületet külön-külön számra). Nagyíts rá a közműtérképen a területre, és ott látod majd a mostani helyrajzi számot (a földét). Annak a tulajdoni lapján rajta lesz, ha önálló hrsz-ú épület van rajta (a föld hrsz-ét földhasználati jog terheli, ami az épület hrsz-ét illeti). Az épületen belül meg lehetnek önálló hrsz-en lakások (ha társasház vagy lakszöv), ez az épület tul. lapjáról kiderül, a lakások hrsz-ainak listáka pedig fönt van a földhivatal online-on mint "társasházi információk"
Keresett cím nem szerepel: Valószínűleg valami címrészlet a hibás, mondjuk Harap utca 3. helyett Harap út 3/a, vagy átnevezték az utcát, átszámozták a házat, meg ilyenek. Megoldás: Hrsz-re kell keresni
Üdv! Tudna nekem segíteni valaki, hogy mit jelent a rörölt státuszú helyrajzi szám? És mit jelent hogy a keresett cím nem szerepel a nyilvántartásban? Az épület áll, alsó szinten ki vannak adva üzlethelyiségek .
Igen. A Ptk is rögziti a tulaj jogait.
Ha kötelessége az ingatlant felújitani,hogy nehogy agyonüsse a haszonélvezőt,akkor gondolom az épitkezés is jogában áll.
Mellesleg a haszonélvezetet a haszonélvezet arányában gyakorolhatja. Az 1/24-ed részével kitörölheti...
osztap
A válasz ezekre a kérdésekre egyszerű, egyikhez sem kell a haszonélvező hozzájárulása.
Tekintettel arra, hogy az Étv. 37. (2) bekezdése szerint: „Az építésügyi hatóság engedélye az építési munkával kapcsolatos polgári jogi igényt nem dönt el.”
Ettől még természetesen a polgári jogi igények élnek, és azokat ki is kell tudni elégíteni, csak nem az építési hatóság hímzetes tagjával kell cirógatni a csalánt.
nanemaa,
Az 1/24 tulajdoni hányad haszonélvezője max az 1/1-es tulaj mellé költözhet be haszonélvezni. De a kérdés nem ez volt, hanem az, hogy milyen jogszabályi előírás alapján kell (ha kell egyáltalán) a haszonélvező hozzájárulása a bontási engedélyhez, az egyszerű bejelentéshez, és az épület felépítésének, bővítésének megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiadásához.
Ha egylakásos az ingatlan, akkor a haszonélvező jó esetben beköltözik, a tulajdonos pedig legfeljebb a karbantartási munkákat végezheti el az épületen. Ha nem akar beköltözni a haszonélvező, ki is adhatja bérbe a lakást, vagy annak egy szobáját.
A juss csakazértis!!!
.
Szerintem épits neki egy szobát a telken ami az össz tulajdon 1/24-e és ott haszonélvezhet!
Vagy a házban egy szobát fenntartasz neki 1/24 felirattal.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02