Hát.azért 700 m2-en el lehet férni.
Ingatlanügyek
Igen. Igazatok van hogy hiba volt nem lekérni a térképet a vétel előtt de ilyenre álmunkban sem gondoltunk hogy ekkora eltérés lehetséges.
Megegyezni a szomszéddal szóban vagy írásban lehetetlen. Gonosz német makacs öntörvényű ember aki üvöltözik a magyar rendőrökkel is ha valami nem tetszik neki és hozzájuk vágja amit talál. Ha a térképhez igazítanak minent akkor használhatatlan lesz az udvarunk. így is kicsi.
Akkor viszont bírósághoz kell fordulni...
lr85,
„A ház az udvar és a kerítés is 30 éve így van mióta a ház épült.”
Elbirtoklás? Ha azt sikerül bizonyítani, akkor a térképet fogják a használathoz igazítani, nem fordítva.
lr85,
Közös megegyezéssel szinte mindent lehet.
Ha az nincs, akkor per.
Amikor megvettétek, miért nem kértetek le egy térképszelvényt?
Értem, ha egy társasházi lakásnál valakinek elég egy tulajdoni lap, de kertes házat venni anélkül, hogy megbizonyosodnál a területedről?
(Mondjuk nem is értem, hogy mi merre hány méter.)
Üdvözletem!
Nagyon fontos kérdésem lenne.
2019-ben a nejemmel vásároltunk egy 100nm-es családi házat 800nm-es telekkel. Nem volt gázfűtés ezért az volt az első hogy beköttettük a gázt és a kivitelezőtől kérdeztük hogy lehet-e a kéményt a szomszéd felöli oldalra rakni mivel ott zavarna a legkevésbé. Mondta hogy persze illetve a házunk előző tulaja is mondta hogy a falnál 2méter a miénk csak ugye kerítés nincs de az ne zavarjon . Felrakták a kéményt rá fél évére megjelent a szomszéd aki csak nyáron van itt. Egy német állampolgár a szomszédom aki mérges volt a kémény miatt mert nem tetszett neki pedíg a házától 20m-re van a kéményünk. Gondolt egyet és leszedte a kéményünket és a maradék csonkot lezacskózta ami miatt fel is jelentettük és büntető eljárás indult ellene. A német azt állítja hogy az az ő területe aho a kémény van mert az előző szomszédok megegyeztek és a kémény nem lehetne ott. Jegyzőtől lekértünk minden adatot ezzel kapcsolatban és az van hogy hivatalosan elöl valóban van 2 méter a szomszéd felé csak azt nem tudtuk hogy hátrafelé meg a 10m-es jelenlegi udvarból csak 2,5m a valós terület papír forma szerint. A 2,5 méter nagyon kevés és ha jól értem akkor a térkő és a garázsom is a szomszéd oldalán fekszik ő viszont az én területemre rakatta a vízóra aknát és a vízórát a ház tövébe. A ház az udvar és a kerítés is 30 éve így van mióta a ház épült. Az lennne a kérdésem hogy van e olyan lehetőség arra hogy így maradjon minden ahogy most van mivel a papírforma szerinti udvar használhatatlan és az értékéből is nagyot veszítene ha eladásra kerülne a sor. Köszönöm!
A földhivatalé az utolsó szó....
Elkéstem, osztap már meghivatkozta; de ezt mondták ma a földhivatalosok is: pontosan nem tudják megmondani, de ha per indul, akkor annak a jogerős befejezéséig, ha nem indul per, akkor a perlési határidő lejártáig.
...hasznos
Köszi, Osztap!
Lehet rosszul tudom de széljegyként feltüntetik...
Kogeza,
Inytv. 40. § (4)-(5)
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Én még csak teljesen láttam.
Nem kevered össze a szemle kivonatot azzal az izével, amit a visszautasító határozattal vagy gyanánt kiküldenek?
De igen, megjelenik, ez biztos.
Pacekból azt mondanám, hogy meg se jelenik rajta.
Az ingatlan-nyilvántartási kérelem elutasításának ténye (pl. tulajdonjog bejegyzés elutasítása, jelzálogjog bejegyzés elutasítása) meddig marad fenn a tulajdoni lap szemlén (azaz a hatályos jogokat és tényeket feltüntető tulajdoni lapon)?
Köszönöm előre is!
és a régi magyarok is: közös lónak...
Már a régi rómaiak is megmondták: a közös tulajdon viszályok szülője.
Zsolt5791,
Ha telepakolom bútorokkal a garázsomat, követelhetem a szomszédtól, hogy az övébe állhassak be az autómmal?
Ha telepakolom bútorokkal a fürdőszobámat, követelhetem a szomszédtól, hogy nála fürödhessek?
Ha telepakolom bútorokkal a hálószobámat.... ááá, ezt inkább haggyuk is.
Ami a tiéd az az enyém is,ami az enyém,ahhoz neked semmi közöd alapon...
Zsolt5791
Az én padlásfeljáró sztorim kicsit fordított volt.
Anno a közös padlásfeljárót hallgatólagos beleegyezéssel - hogy ugyebár cserébe újat készít helyette - a másik tulaj beépítette, így lett egy fürdőszoba és egy főzőfülke a helyén az ő lakásában. Azonban nem külső hanem belső padlásfeljárót készített a saját lakásán belül, ahol néha eléggé morgó stílusban engedte meg, hogy felmenjek. Eleve nagyon kicsi volt, hogy azon bármit fel vagy le pakoljuk pl.
Aztán mikor édesanyám kicsit rendbe rakatta a saját házrészét, készíttetett egy külső padlásfeljárót. Na akkor egyből jött a szöveg, hogy ahhoz adjunk a szomszédnak is majd kulcsot (mert ugyebár le is lakatoltuk). Anyukám közölte vele, hogy ott a sajátjuk, használja csak továbbra is bizalommal azt, hiszen az mostantól csakis az övé (hát nem nagyon tetszett neki). És kb. ennyiben is maradtunk, azóta semmi változás nem történt, én meg elköltöztem onnan. :-)
Nem
Nem
Nem
Üdvözletem!
Padlásfeljáró Szolgalmi jog vita
A ház megépült 1960 ban, 1980 ban Ingatlan (ház) használati szerződésben ketté osztották kettő lakrészre A" és "B" . Megosztásra került a telek is. A megosztási szerződés nem tér ki a padlásrészre és a padlásfeljáróra. A későbbi lakrész eladási szerződések sem említik a szolgalmi kötelezettséget. "A" lakás részhez tartozik az eredeti padlásfeljáró. Szolgalmi út kötelezettsége nincs a közös padlás térhez a szerződésben. "B" lakrészhez is építettek padlásfeljárót, a "B" lakrészen belül. Többszörös eladás követtően a "B" lakrész jelenlegi tulaja:
- Követelheti-e az "A" részen található padlásfeljáró használatát, azzal az indokkal hogy a SAJÁT "B" lakrészében található padlásfeljárót saját maga eltorlaszolta (teli pakolta bútorral) így nem tudja azt használni?
- Abban az esetben ha megszünteti (befalazza) a saját "B" területi padlásfeljáróját, követelheti az "A" terület padlásfeljáró használatát?
- Ha nincs jogában semmi, kénytelen a saját "B" területén KÜLSŐ padlás feljárót építeni (a telekrész engedi) a "B" tető szerkezet megbontásával, terhelheti-e a költséget az "A" tulajdonosra?
A másik szomszéd nem fog örülni....
Akkor együtt a kettő :
A tulajdonos a saját tulajdoni hányadát megterhelheti, biztosítékként felajánlhatja, jelzálogot rakathat rá, eladhatja, elajándékozhatja. Ehhez nem kell a tulajdonostárs beleegyezése, eladás esetén legfeljebb elővételi joga lehet (Fftv. alá tartozás esetén automatikusan az sem egyes értelmezések szerint). A saját tulajdonával jogosult rendelkezni (Ptk.5:80.§).
A teljes tulajdon megterheléséhez, azzal rendelkezéshez, értékesítéshez a tulajdonosok 100% egyetértése szükséges. (Ptk.5:78.§(2) "b" pont)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02