Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


föld eladás

lajcsó # e-mail 2019.11.25. 22:09

"a vevő azt mondta, hogy 60 nap múlva fog fizetni amikor a kifüggesztés lejár"
Ez valószínűleg nem más mint egy szóbeli ígéret, amit ugyan illene megatartani, de végső soron a szerződésben meghatározott teljesitést lehet követelni.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

drbjozsef #   2019.11.25. 14:26

Mondta? Mit írtatok a szerződésbe?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Drako # e-mail 2019.11.25. 13:32

Üdvözlök Mindenkit !

Szüleink halála után az örökölt földek egy részére bejelentkezett egy helyi gazda, hogy megvenné őket. Aláírtuk a szerződést ezév szeptember 12.-én amely szeptember 18.-án kerül kifüggesztésre. Mivel a vevő azt mondta, hogy 60 nap múlva fog fizetni amikor a kifüggesztés lejár mi kerestük őt november 19.-én, hogy akkor lehetne fizetni...
A vevő nekiállít ímmelni ámmolni, hogy most még be kell vinni az agrárkamarához a kifüggesztés lejártát vagy a szerződést (bevallom nem tudom pontosan) és majd ha ők rábólintanak akkor akar fizetni ...
Mi az eljárásrend ? Mikor kell fizetnie a vevőnek ? Ugye a 60 napos kifüggesztési idő már lejárt az elővásárlási jogával senki nem élt, ezek alapján mi igényt tartunk a vételárra.... Mert az, hogy mikor jegyzi be a tulajdonjogot a földhivatal, vagy a kamara mikor bólint rá az már nem a mi dolgunk véleményünk szerint... Jól goldoljuk ? Mi szeretnénk minél előbb a pénzünkhöz jutni, és az ügyet lezárni...

Evahalmosi # e-mail 2019.06.24. 11:55

Sziasztok.

Egy olyan kérdésem lenne hogy édesanyámat évek óta büntetik egy földterület miatt amin rajta kívül még 2 tulajdonos van.
Szemetet kellene elszállítani, illetve dudva stb.

Szóval ez egy rossz öröklés volt.

Meg szeretne tőle szabadulni, de nem tudja hogyan.
Abban kellene tipp segítség hogy mit kezdjen vele, mert csak a bírságot kapja folyamatosan. A másik 2 tulajjal nem beszél sajnos, és az biztos hogy ők nem fogják megvenni tőle.

Ingyen is odaadnávalakinek. MI tévő legyen?
Esetleg az államnak nem tudja ingyen odaadni? Előre is köszönöm

MajorDomus # e-mail 2019.05.24. 23:35

Nézze meg a tulajdoni lapot,abból minden kiderűl.
Ezt megteheti a saját városában,utazás nélkül is.

wers # e-mail 2019.05.24. 13:32

úgyis ő fogja megszerezni tőled.

Zgaz, de ha talál vevőt, akkor tulajdonostárs nem alkudhat. Annyit kell érte fizetni, amennyit a vevő fizetne.

drbjozsef #   2019.05.24. 13:29

Janosferenci,

Megkötöd az adásvételi szerződést a vevőddel, és az elővásárlásra jogosultak (föld esetén van egy pár ilyen, kezdve a tulajdonostársaddal) ebbe a szerződésbe azonos feltételekkel beléphetnek a vevőd helyébe.

Ezért lenne érdemesebb megegyezni vele, mert ha akarja, úgyis ő fogja megszerezni tőled.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2019.05.22. 17:49

Értem. Ahogy a kollégám is írta, keressen rá vevőt, de nem biztos, hogy egyszerű lesz. Ha jól értjük, akkor nem ismeri az ingatlant, nem tudja, hogy van-e használati rend, azaz az Ön hányada hol helyezkedik el a fizikai valóságban stb.

Ha van Vevő, akkor le kell szerződni és követezik egy 4-5 hónapos közzétételi-jóváhagyási eljárás, amelyet a Vevő által megbízott ügyvéd fog végigvinni, és általában az eljárás befejeztével történik meg a vételár kifizetése. A tulajdonostársának elővásárlási joga van.

Dr. Egyed Zoltán
ügyvéd

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2019.05.22. 11:45

A tulajdonostársnak 8/9-ed tulajdoni illetosege van? Ha igen, vele lenne érdemes kezdeni, ha őt érdekli, akkor gyorsan rendezhető. Ha külsős veszi, az hosszabb eljárás.

Dr. Egyed Zoltán
ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.22. 11:23

Mindenek előtt kell valaki, aki megveszi.

www.kbs-ugyved.hu

oligaliga # e-mail 2019.04.12. 10:11

dorikk

Először a földeket vennék meg (ebben a hónapban) s az volna tulajdonképpen a kérdésem, hogy jogunkban áll eladni?
Ha már be vagytok jegyezve tulajdonosként (vagy a hagyatékátadó megvolt), bármit megtehetek, jogotokban áll eladni.

Mármint ez valós hogy a földekre nem jegyzik be a tartozásokat?
A jelzálogjogot csak arra az ingatlanra lehet bejegyeztetni, amire a jelzálog szerződés vonatkozik. A banknak nyilván a lakóépület elég volt fedezetnek.
Az "ÉMÁSZ-tartozás" valószínűleg végrehajtás alatt van, ott két eset lehetséges: 1. akkor keletkezett, amikor még nem voltak édesapád tulajdonában a földek, vagy 2. a végrehajtást kérő úgy ítélte meg, hogy elegendő a lakóingatlan végrehajtás alá vonása, nem kéri a földek árverezését (főleg mert azok résztulajdonok).

Lehetséges hogy miután törvényes örökösök lettünk most 4.-én, így “felhívva a figyelmet magunkra” bejegyzik mondjuk a jelzálogjogot a földekre is?
Nem. Szerződés nélkül nem jegyeznek be jelzálogot.

Megtörténhet az, hogy a szolgáltatók “ráteszik a kezüket” ezekre a földekre? Vagy megtarthatjuk ezt az összeget magunknak (persze már ebből is el kell kezdenünk a törlesztéseket)?
Megtörténhet, hogy a végrehajtást kérő kéri a földek végrehajtását, de ha eddig nem tette, nem valószínű, hogy ezután megteszi. Ha más tartozás (pl. víz vagy gáz, telefon, személyi kölcsön) miatt indul végrehajtás, abban az eljárásban előfordulhat, feltéve, hogy a végrehajtó tudomást szerez az örökölt ingatlanról.
A jelzálogszerződésben és a kölcsönszerződésben jogutódok lettetek, de csak annyit vagytok kötelesek törleszteni, amennyi a hagyaték értéke.

dorikk # e-mail 2019.04.12. 10:00

Jó napot kívánok!

Sajnos tavaly Édesapám elhunyt, ketten a testvéremmel lettünk az örökösök.
A nevén volt 1/1-ben egy nagyobb lakóingatlan, egy kisebb lakóháznál 1/8része volt, illetve több termőföldben (erdő, szántó, legelő) is tulajdonostársként szerepelt.
Ezek mellett jelentős tartozás is fennáll.
2018. októberi tulajdoni lapot nézve, a két lakóingatlanra be van jegyezve egy jelzálogjog illetve egy nagyobb összegű Émász-os tartozás.
A földeknél nincs semmi.

Először a földeket vennék meg (ebben a hónapban) s az volna tulajdonképpen a kérdésem, hogy jogunkban áll eladni? Mármint ez valós hogy a földekre nem jegyzik be a tartozásokat? Lehetséges hogy miután törvényes örökösök lettünk most 4.-én, így “felhívva a figyelmet magunkra” bejegyzik mondjuk a jelzálogjogot a földekre is? Vagy ez csak a belterületi ingatlanokra vonatkozik.
A tisztánlátás kedvéért, az örökség értéke körülbelül 6,5millió a tartozás pedig 3,5millió.

A tervünk az volt hogy az ingatlan eladásából fizetünk ki mindent, de most úgy tűnik a földeket tudjuk hamarabb eladni.

Megtörténhet az, hogy a szolgáltatók “ráteszik a kezüket” ezekre a földekre? Vagy megtarthatjuk ezt az összeget magunknak (persze már ebből is el kell kezdenünk a törlesztéseket)?

Köszönöm ha válaszol, s elnézést amiért ilyen hosszúra sikerült.

frissgazda # e-mail 2019.03.10. 09:34

Köszönöm a válaszokat!

Tisztelt Kovács úr!
Sajnos az árat pont én nem tudom felverni, mert nekem töredéke tőkém van, mint neki, és amúgyis "baráti áron" venném. Sajnos azt a megoldást nem tudom választani.

Tisztelt Dr. Szűcs!
A csere után olvasgattam. Van egy osztatlan közös tulajdonú zártkert, amiben mindketten tulajdonosok vagyunk az eladóval. Amennyiven az én részem elcserélném vele a nagyobb földre és a vételárra, az jogilag megállja a helyét? És mely hatóság engedélye szükséges a cseréhez?

Köszönöm!

lajcsó # e-mail 2019.03.10. 08:40

"Földcsere szerződés megtámadható?"
Ha tudtok cserélni akkor az megoldás lehet a problémádra, viszont hatósági engedély erre is kell!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.03.10. 07:59

Megpróbálhatod belőni azt az árat, amelyen a szomszédoknak már nem kell a föld. (Csak azt meg esetleg a kamara fúrja meg.)

www.kbs-ugyved.hu

frissgazda # e-mail 2019.03.09. 22:15

Az a baj, hogy biztos vagyok abban, hogy a szomszéd érvényesíteni akarja az elővásárlási jogot. Az ellen pedig nem tudok tenni. De miért kössek akkor szerződést?! Nem látom a kiutat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.03.09. 21:59

Hagyd már a csudába ezt a "magtámadást! Az teljesen más.

www.kbs-ugyved.hu

frissgazda # e-mail 2019.03.09. 21:58

Remek. Akkor ez azt eredményezi, hogy ebben a régióban én földhöz nem jutok, mert viszik a "nagyok". Földcsere szerződés megtámadható?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.03.09. 16:06

Az elővásárlási jog esetleges gyakorlását? Sehogy. Azért van.

www.kbs-ugyved.hu

frissgazda # e-mail 2019.03.09. 13:36

Az, hogy hogyan előzhetném meg a szerződés megtámadását?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.03.09. 12:03

Most akkor mi a kérdésed?

www.kbs-ugyved.hu

frissgazda # e-mail 2019.03.09. 11:44

Tisztelt Szakértők!

Szeretnék megvásárolni egy 10 hektáros gyümölcsöst, ami még nem termő. Jelenleg a körzetünkben ez az egyetlen gyümölcsös, így ebben való jártassága szinte senkinek sincs, kivéve aki jelenleg birtokolja és műveli. Illetve részben már nekem, aki tőle tanulok és egy zártkeri gyümölcsösből van tulajdonjogom és művelem gyümölcsfákkal. Sajnos a nem vagyok földszomszéd, de aki jelenleg az, biztosan megtámadja majd a szerződést, mert "nagy terület". Ha elővásárlási jogot érvényesít, akkor lehet hivatkozni a képzetlenségre és ezzel megvétózni a szerződéstámadást? Nekem is megvan minden papírom (helyben gazdálkodó őstermelő, aranykalász, zöldkönyv, traktoros könyv). Vagy földcsere szerződés megtámadható? És a cserélendő területek értéke számít csere esetén?

Köszönöm!

drbjozsef #   2019.02.23. 15:59

Meliska,

az előbbi százalékok az eladási árra vonatkozik, amennyiért eladod. Nem számít hogy mekkora összeg volt az ajándékozási szerződésbe írva, és nem számít hány évig volt édesapádé.
(Ha ő adná el, számítana, mert nem kellene adót fizetnie.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.23. 14:05

25% 30%-ának a 15%-a.

www.kbs-ugyved.hu

Meliska # e-mail 2019.02.23. 13:13

Üdvözlöm!
Ajándékba kaptam földet éÉdesapámtól 2015-ben. Ezt szeretném idén értékesíteni. Itt is a 15.%szja az igaz mint egyéb eladásnál? 5mft az ajándékozási szerződésben, ami levonható az eladási árból és a többi adózik? Vagy számít hogy a föld több mint 15 éve Édesapámé volt? Köszönöm a választ!