Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


föld eladás

alfateam # e-mail 2021.01.24. 18:35

ez 42 oldal de olvasd el mert a történeted több sebből vérzik.
https://www.nak.hu/…si-agrargazd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.01.24. 18:09

Van ügyvéded.

www.kbs-ugyved.hu

Jurassicus # e-mail 2021.01.24. 17:17

Tisztelt Fórumozók! 

Föld adás-vétel ügyben szeretnék tanácsot - segítséget kérni. 

Földterület ingatlannal egy szerződésbe foglalva került eladásra.
Letelepedni akarunk ezen a cca. 80 fős településhez tartozó 1.5 ha területen kisgyermekkel és öko-gazdálkodni (eladásra is).

A kifüggesztés során (közel 1 éve) elővásárlási jogosult ajánlatot tett - csak a földterületre, így megelőzött minket a földsorban. (Tőle tudjuk, hogy csak a területen található 'téli tüzelőnyi' és eladható faanyag a fontos számára, művelni nem akar - a többi földjén sem teszi.)

A Földbizottság (FB) adatszolgáltatásra hívott fel minket (mit tervezünk a területen), aminek eleget is tettünk. Ennek a nyilatkozatunknak a tartalma megismerését követően a FB azt a döntést hozta, hogy minket támogat a vétel során, a másik felet pedig kimondottan nem támogatja. (!)

Ezt az ügyben közreműködő szakemberek a megyei NAK és a Földhivatal részéről is megerősítették. (Sajnos csak szóban, a FB döntését tartalmazó papírból nincsen másolatunk...)

A Földhiv illetékes ügyintézője arról tájékoztatott telefonon, hogy a Földhiv részéről is 'rendben van az ügyünk', tehát ők elfogadják a FB döntését, így jelenleg mi megelőzzük az elővásárlási jogosultat és a Földhiv is nekünk dönt; hamarosan küldik a határozatot.

Időközben bőven eltelt a 60 nap, semmilyen értesítést, sem pedig a Földhiv határozatot nem kaptuk még meg.

Mi eközben mindent indulásra készre hoztunk, hiszen tavasszal kezdeni akarjuk a termelést (ehhez mindent elintéztünk - beszereztünk - az öko vetőmagot, növényeket megrendeltük, állatokat előjegyeztük), költöznénk azonnal, újítanánk a házon amit hirtelen muszáj, hogy lakható legyen.

Érdeklődtünk ismét a Földhiv-nál középvezetői szinten - kiderült, hogy az ügyintézési 60 napból már az első héten lezárták az ügyet határozat nélkül.

A határozat pedig azért nem készült még el, mert a Földhiv ügyintéző felettesének 'nem tetszett a FB indoklása', ezért kértek másik indoklást. (!) 

...és most jön az igazi szépség a történetben: a NAK nem új indoklást küldött, hanem megváltoztatta a Földhiv részére az ügyben megküldött döntését (!) - az új döntésben az szerepel, hogy minket és az elővásárlási jogosultat egyformán támogatják... 

A Földhiv ügyintéző kérdésünkre megerősítette, hogy nála (még) megvan az előző FB állásfoglalás is az újjal együtt...

Tájékoztatása értelmében, egyelőre még így is (valószínűleg) nekünk döntenek 'dologi összességre' hivatkozással. 

A jelenleg az adás-vételben az ügyet képviselő jogi iroda részéről az eljáró ügyvéd arról tájékoztatott minket, hogy ezt az elővásárlási jogosult 'könnyedén' meg tudja támadni és mivel ez a 'jogban többféleképpen értelmezhető', így 50-50% az esélye, hogy a bíróság hogyan dönt... 
 

A kérdéseim a következőek:

1. A 60 nap a határozat meghozatalára szól?
A 60 nap határidő lejárta miatt tudunk vmit tenni?
Lehet ezzel vhogyan a mi javunkra fordítani az ügyet? 

2. A 'dologi összességre' hivatkozással a Földhiv ha nekünk kedvez döntésében, amennyiben az elővásárlási jogosult megtámadja ezt a döntést van esélyünk (ügyvédi közreműködéssel) megtartani a földterületet? 

3. Segítheti a nekünk kedvező döntést illetve ennek a védelmét a hivatkozás arra, hogy a Földhiv határozat meghozatala nélkül zárta le az ügyet és határozatot úgy hoz, hogy ehhez a lezárt ügyhöz a NAK megyei szervezete a kért indoklás helyett egy a már megküldött döntésüktől eltérő új döntést küldött?

4. Ha a fellebbezési időn belül az elővásárlási jogosult pert indít, ezt mikor és hogyan tudjuk meg?

5. Ebben a perben tudjuk (ügyvéddel) védeni a mi érdekeinket vagy a bíróság csak az (akkor még meglévő) iratanyagot vizsgálja?

6. Amennyiben a Földhiv az elővásárlási jogosultnak határoz mégis, akkor mi ezt meg tudjuk támadni - lehet ekkor ennek a legfőbb alapja a FB első döntéséről szóló határozat? 
(Persze ha ezt a dokumentumot sikerül megszerezni...)
Pluszban ehhez jönne a többi 'érdekesség' az ügyben.

7. A FB/NAK az indoklás módosítása kérésre jogosan küldhetett a Földhiv-nak új, az elsőtől lényegesen eltérő döntést?

8. Betekintési jogunk van a NAK-nál illetve a Földhiv-ban az adás-vétellel összefüggő iratanyagba? 

9. Kérhetünk másolatot ezekről az iratokról? 

10. Amennyiben kérhetünk betekintést/másolatot (jogilag) de nem kapunk, akkor mit tehetünk?
Pl. Viszünk magunkkal előre elkészített kinyomtatott papírt amit aláíratunk az illetővel, hogy megtagadta a betekintést/másolat biztosítását?

11. Amennyiben az első FB jegyzőkönyv és határozat 'eltűnt' az iratanyagból tehetünk rendőrségi feljelentést - hiszen ezek hivatalos iratok? 

12. Az iratok birtokában (első FB határozat és új döntés) és részükre megküldve azokat kérhetünk a NAK országos vezetőségétől (van kontaktunk) állásfoglalást és az ügy kivizsgálását?

13. Ha sikerül kideríteni, hogy vki 'segített' abban, hogy legyen egy újabb döntés, akkor ezzel lehet rendőrségi feljelentést tenni? (pl. korrupció, hatalommal való visszaélés gyanúja...; elővásárlási jogosult rokona 'kismértékben befolyásos' személy...)

14. Érdemes esetleg már most megtámadnunk 'ezt az egészet' a határozat meghozatala - kiküldése előtt? 

Előre is köszönöm szépen a válaszokat! 

drbjozsef #   2020.12.16. 12:32

Ivetto,

Illetékmentesen csak egyenes ági rokonnak, nem is akármilyennek.

Aki ajándékoz, azt ingyen teszi, de igen, a szerzőnek illetéket kellene fizetnie.

(Ha örökölte a földet édesanyád, akkor ott a hagyatéki eljárásban felajánlhatta volna az államnak, akinek ezt el kell fogadnia. Utólag már ezt sem lehet).

Még egy lehetőség : felajánlja a tulajdonrészt a tulajdonostársaknak megvételre. Csak használja azt a földet valaki valamire, akinek olcsón kellhet.
Ha senki nem akarja, akkor édesanyád indíthat pert a közös tulajdon megszüntetése iránt. Ilyenkor, ha senkinek sem kell a része, elárverezik az egész ingatlant, és megszabadul tőle.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ivetto #   2020.12.16. 12:13

nem rokonnak ingyen tudna ajándékozni?

drbjozsef #   2020.12.16. 05:22

Ivetto,

Ingatlan tulajdonjogáról lemondani nem lehet (egyoldalúan).

Adja el valakinek, bárkinek. Vagy ajándékozza el. Vagy egy tulajdonostársnak, vagy végső esetben valaki "stróman"-nak.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ivetto #   2020.12.15. 17:53

Sziasztok.

Olyan kérdésem lenne hogy anyukámnak van egy föld a nevén, de több tulajdonos van azon a földön. Minden évben csak gondja van belőle mert folyamatosan kapja rá a bírságot mert oda szemetelnek valakik, és a többi tualj sem ő nem tud foglalkozni a szemételszállítással és ezért folyton megbírságolják. Le akar mondani a részéről de elvileg az önkormányzatnak sem kell ingyen. Ilyen esetben hogy megszabaduljon tőle mit tud tenni? Nagyon köszönöm a válaszokat, kellemes ünnepeket.

lajcsó # e-mail 2019.11.25. 22:09

"a vevő azt mondta, hogy 60 nap múlva fog fizetni amikor a kifüggesztés lejár"
Ez valószínűleg nem más mint egy szóbeli ígéret, amit ugyan illene megatartani, de végső soron a szerződésben meghatározott teljesitést lehet követelni.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

drbjozsef #   2019.11.25. 14:26

Mondta? Mit írtatok a szerződésbe?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Drako # e-mail 2019.11.25. 13:32

Üdvözlök Mindenkit !

Szüleink halála után az örökölt földek egy részére bejelentkezett egy helyi gazda, hogy megvenné őket. Aláírtuk a szerződést ezév szeptember 12.-én amely szeptember 18.-án kerül kifüggesztésre. Mivel a vevő azt mondta, hogy 60 nap múlva fog fizetni amikor a kifüggesztés lejár mi kerestük őt november 19.-én, hogy akkor lehetne fizetni...
A vevő nekiállít ímmelni ámmolni, hogy most még be kell vinni az agrárkamarához a kifüggesztés lejártát vagy a szerződést (bevallom nem tudom pontosan) és majd ha ők rábólintanak akkor akar fizetni ...
Mi az eljárásrend ? Mikor kell fizetnie a vevőnek ? Ugye a 60 napos kifüggesztési idő már lejárt az elővásárlási jogával senki nem élt, ezek alapján mi igényt tartunk a vételárra.... Mert az, hogy mikor jegyzi be a tulajdonjogot a földhivatal, vagy a kamara mikor bólint rá az már nem a mi dolgunk véleményünk szerint... Jól goldoljuk ? Mi szeretnénk minél előbb a pénzünkhöz jutni, és az ügyet lezárni...

Evahalmosi # e-mail 2019.06.24. 11:55

Sziasztok.

Egy olyan kérdésem lenne hogy édesanyámat évek óta büntetik egy földterület miatt amin rajta kívül még 2 tulajdonos van.
Szemetet kellene elszállítani, illetve dudva stb.

Szóval ez egy rossz öröklés volt.

Meg szeretne tőle szabadulni, de nem tudja hogyan.
Abban kellene tipp segítség hogy mit kezdjen vele, mert csak a bírságot kapja folyamatosan. A másik 2 tulajjal nem beszél sajnos, és az biztos hogy ők nem fogják megvenni tőle.

Ingyen is odaadnávalakinek. MI tévő legyen?
Esetleg az államnak nem tudja ingyen odaadni? Előre is köszönöm

MajorDomus # e-mail 2019.05.24. 23:35

Nézze meg a tulajdoni lapot,abból minden kiderűl.
Ezt megteheti a saját városában,utazás nélkül is.

wers #   2019.05.24. 13:32

úgyis ő fogja megszerezni tőled.

Zgaz, de ha talál vevőt, akkor tulajdonostárs nem alkudhat. Annyit kell érte fizetni, amennyit a vevő fizetne.

drbjozsef #   2019.05.24. 13:29

Janosferenci,

Megkötöd az adásvételi szerződést a vevőddel, és az elővásárlásra jogosultak (föld esetén van egy pár ilyen, kezdve a tulajdonostársaddal) ebbe a szerződésbe azonos feltételekkel beléphetnek a vevőd helyébe.

Ezért lenne érdemesebb megegyezni vele, mert ha akarja, úgyis ő fogja megszerezni tőled.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2019.05.22. 17:49

Értem. Ahogy a kollégám is írta, keressen rá vevőt, de nem biztos, hogy egyszerű lesz. Ha jól értjük, akkor nem ismeri az ingatlant, nem tudja, hogy van-e használati rend, azaz az Ön hányada hol helyezkedik el a fizikai valóságban stb.

Ha van Vevő, akkor le kell szerződni és követezik egy 4-5 hónapos közzétételi-jóváhagyási eljárás, amelyet a Vevő által megbízott ügyvéd fog végigvinni, és általában az eljárás befejeztével történik meg a vételár kifizetése. A tulajdonostársának elővásárlási joga van.

dr. Egyed Zoltán
  ügyvéd 
www.facebook.com/dregyedzoltan/
https://dregyed.business.site/

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2019.05.22. 11:45

A tulajdonostársnak 8/9-ed tulajdoni illetosege van? Ha igen, vele lenne érdemes kezdeni, ha őt érdekli, akkor gyorsan rendezhető. Ha külsős veszi, az hosszabb eljárás.

dr. Egyed Zoltán
  ügyvéd 
www.facebook.com/dregyedzoltan/
https://dregyed.business.site/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.22. 11:23

Mindenek előtt kell valaki, aki megveszi.

www.kbs-ugyved.hu

oligaliga # e-mail 2019.04.12. 10:11

dorikk

Először a földeket vennék meg (ebben a hónapban) s az volna tulajdonképpen a kérdésem, hogy jogunkban áll eladni?
Ha már be vagytok jegyezve tulajdonosként (vagy a hagyatékátadó megvolt), bármit megtehetek, jogotokban áll eladni.

Mármint ez valós hogy a földekre nem jegyzik be a tartozásokat?
A jelzálogjogot csak arra az ingatlanra lehet bejegyeztetni, amire a jelzálog szerződés vonatkozik. A banknak nyilván a lakóépület elég volt fedezetnek.
Az "ÉMÁSZ-tartozás" valószínűleg végrehajtás alatt van, ott két eset lehetséges: 1. akkor keletkezett, amikor még nem voltak édesapád tulajdonában a földek, vagy 2. a végrehajtást kérő úgy ítélte meg, hogy elegendő a lakóingatlan végrehajtás alá vonása, nem kéri a földek árverezését (főleg mert azok résztulajdonok).

Lehetséges hogy miután törvényes örökösök lettünk most 4.-én, így “felhívva a figyelmet magunkra” bejegyzik mondjuk a jelzálogjogot a földekre is?
Nem. Szerződés nélkül nem jegyeznek be jelzálogot.

Megtörténhet az, hogy a szolgáltatók “ráteszik a kezüket” ezekre a földekre? Vagy megtarthatjuk ezt az összeget magunknak (persze már ebből is el kell kezdenünk a törlesztéseket)?
Megtörténhet, hogy a végrehajtást kérő kéri a földek végrehajtását, de ha eddig nem tette, nem valószínű, hogy ezután megteszi. Ha más tartozás (pl. víz vagy gáz, telefon, személyi kölcsön) miatt indul végrehajtás, abban az eljárásban előfordulhat, feltéve, hogy a végrehajtó tudomást szerez az örökölt ingatlanról.
A jelzálogszerződésben és a kölcsönszerződésben jogutódok lettetek, de csak annyit vagytok kötelesek törleszteni, amennyi a hagyaték értéke.

dorikk # e-mail 2019.04.12. 10:00

Jó napot kívánok!

Sajnos tavaly Édesapám elhunyt, ketten a testvéremmel lettünk az örökösök.
A nevén volt 1/1-ben egy nagyobb lakóingatlan, egy kisebb lakóháznál 1/8része volt, illetve több termőföldben (erdő, szántó, legelő) is tulajdonostársként szerepelt.
Ezek mellett jelentős tartozás is fennáll.
2018. októberi tulajdoni lapot nézve, a két lakóingatlanra be van jegyezve egy jelzálogjog illetve egy nagyobb összegű Émász-os tartozás.
A földeknél nincs semmi.

Először a földeket vennék meg (ebben a hónapban) s az volna tulajdonképpen a kérdésem, hogy jogunkban áll eladni? Mármint ez valós hogy a földekre nem jegyzik be a tartozásokat? Lehetséges hogy miután törvényes örökösök lettünk most 4.-én, így “felhívva a figyelmet magunkra” bejegyzik mondjuk a jelzálogjogot a földekre is? Vagy ez csak a belterületi ingatlanokra vonatkozik.
A tisztánlátás kedvéért, az örökség értéke körülbelül 6,5millió a tartozás pedig 3,5millió.

A tervünk az volt hogy az ingatlan eladásából fizetünk ki mindent, de most úgy tűnik a földeket tudjuk hamarabb eladni.

Megtörténhet az, hogy a szolgáltatók “ráteszik a kezüket” ezekre a földekre? Vagy megtarthatjuk ezt az összeget magunknak (persze már ebből is el kell kezdenünk a törlesztéseket)?

Köszönöm ha válaszol, s elnézést amiért ilyen hosszúra sikerült.

frissgazda # e-mail 2019.03.10. 09:34

Köszönöm a válaszokat!

Tisztelt Kovács úr!
Sajnos az árat pont én nem tudom felverni, mert nekem töredéke tőkém van, mint neki, és amúgyis "baráti áron" venném. Sajnos azt a megoldást nem tudom választani.

Tisztelt Dr. Szűcs!
A csere után olvasgattam. Van egy osztatlan közös tulajdonú zártkert, amiben mindketten tulajdonosok vagyunk az eladóval. Amennyiven az én részem elcserélném vele a nagyobb földre és a vételárra, az jogilag megállja a helyét? És mely hatóság engedélye szükséges a cseréhez?

Köszönöm!

lajcsó # e-mail 2019.03.10. 08:40

"Földcsere szerződés megtámadható?"
Ha tudtok cserélni akkor az megoldás lehet a problémádra, viszont hatósági engedély erre is kell!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.03.10. 07:59

Megpróbálhatod belőni azt az árat, amelyen a szomszédoknak már nem kell a föld. (Csak azt meg esetleg a kamara fúrja meg.)

www.kbs-ugyved.hu

frissgazda # e-mail 2019.03.09. 22:15

Az a baj, hogy biztos vagyok abban, hogy a szomszéd érvényesíteni akarja az elővásárlási jogot. Az ellen pedig nem tudok tenni. De miért kössek akkor szerződést?! Nem látom a kiutat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.03.09. 21:59

Hagyd már a csudába ezt a "magtámadást! Az teljesen más.

www.kbs-ugyved.hu

frissgazda # e-mail 2019.03.09. 21:58

Remek. Akkor ez azt eredményezi, hogy ebben a régióban én földhöz nem jutok, mert viszik a "nagyok". Földcsere szerződés megtámadható?