Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következőkben kérem a tanácsát!
Megtörtént a termőföld vételi ajánlat kifüggesztése a nagykönyv szerint, amire határidőn belül érkezett egy elővásárlási jognyilatkozat. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően és a Megyei Földhivatallal történt előzetes egyeztetést követően a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. tv. 21. §. /4/ bekezdését figyelembe véve, de egy különálló iratban nyilatkoztattam az elővásárlási jognyilatkozatot tevő ügyfelet a fenti törvény 21.§. /4/ bekezdésében szereplő szövegtartam szinte teljes beidézésével, amit eddig a Megyei Földhivatal mindig be is fogadott. Hangsúlyozom, előtte ezt velük leegyeztettem.
Jelen esetben viszont az adásvételi szerződésre az elővásárlási jogosultsággal bíró ügyfél által tett elővásárlási jognyilatkozatot, ami a fentiekben ismertetett módon és külön iratban történt - hasonlóan az eddigi gyakorlathoz - a Földhivatal nem tekintette érvényesnek, így a ténylegesen elővásárlási joggal bíró és nyilatkozatot tevő fél elesett a vásárlástól.
Természetesen az elővásárlásra jogosult ezt nem akarja elfogadni!Mi történik a továbbiakban? Van jó megoldás? Milyen következmények várhatók?
Nagyon várom válaszát! Tisztelettel M.
Termőföld kifüggesztés
Talán ha elárulnád, mivel indokolja a földhivatal (melyik földhivatal) az álláspontját...
„nyilatkozatot tevő fél elesett a vásárlástól.”
Nem eshetett el a vásárlástól, mert, ha eljárási hiba történt, akkor meg kell ismételni az egész eljárást.
A Megyei Kormányhivatal azért tekintette semmisnek az elővásárlásra jogosult jognyilatkozatát, mert az nem a Ftv. 21.§. /4/ bek. szerint történt, azaz azt a tényt, hogy az elővásárlásra jogosult nyilatkozik arról, hogy az elfogadó jognyilatkozaton szereplő aláírását a saját kezű aláírásának ismeri el, továbbá hogy a jegyző megállapítja, hogy az elfogadó jognyilatkozat az azt átadó elővásárlásra jogosulttól származik ÉS EZT A TÉNYT AZ ELFOGADÓ JOGNYILATKOZATON AZ ALÁÍRÁSÁVAL IGAZOLJA.
Tehát a TÉNYT én egy külön iratban rögzítettem és nem a jognyilatkozatot tevő által benyújtott nyilatkozatra vezettem rá. Ez az indok.
Ha jól gondolom te jegyző vagy.
Akkor azt javaslom, hogy vezesd rá a záradékot az elfogadó nyilatkozatra (úgy ahogy kell) és terjeszd fel ismét a szerződést hatósági jóváhagyás céljából!
„Ha a jegyző megállapítja, hogy az elfogadó jognyilatkozat az azt átadó elővásárlásra jogosulttól származik, ezt a tényt az elfogadó jognyilatkozaton az aláírásával igazolja, és azt átveszi.”
Ez elég egyértelmű.
Orvosolhatatlannak tartja a hivatal a hibát?
(Ha igen, akkor az elővásárlásra jogosult követelheti a közigazgatási hatáskörben eljárva okozott kára megtérítését. Bár a kár kimutatása nem túl egyszerű szerintem.)
Érdeklődöm, hogy termőföld értékesítésénél az ár tekintetében létezik felső korlát? Az Agrárkamara megsemmisíthet egy kifüggesztett adásvételi szerződést, azért mert túl magasnak ítéli meg a kialkudott árat? Egyáltalán mi alapján határozhatja meg egy hivatal egy ingatlan értékét?
Érdeklődnék, hogy termőföld haszonbérletnél hány napja van hivatalosan a jegyzőnek a dolgok intézésére. Azzal tisztában vagyok, hogy a kifüggesztés 15 nap, de előtte és utána is van bizonyos ügyintézési idő adva a jegyzőnek, ha jól tudom.
Válaszukat elöre is köszönöm.
Nem tartozik a földforgalmi törvény hatálya alá - de ez nem jelenti azt, hogy lehet rajta építkezni, pláne családi házat.
Az illeték egy ideje 4% mindenféle ingatlanra.
Nem fog menni.
Két földterületet szeretnék vásárolni:
- az egyik nem éri el az 1 hektárt
- a másik pedig kivett gazdasági épület és udvar minősítésű
ingatlan.
Szerintetek ki kell függesztetnünk a szerződést? Nem akarnám, hogy elhappolják előlem a területeket...:(
A kivettet nem.
"Él már a (volt) zártkertekre érvényes kérésre kivetté minősítés?"
A törvény már hatályban van, de még nincs végrehajtási rendelet.
"Akkor az kiút (lesz) a kifüggesztésből?"
Szerintem, igen.
de csak arra, amelyiken legális épület van.
Szép napot!
Eladtam egy termőföldet, még decemberben. A vételár kifizetése már megtörtént. Erre ma kapok egy levelet, hogy a vevő nem jogosult megvenni, és egy elővásárló elfogadó nyilatkozatot tett, és ennek vonatkozásában jóváhagyják az adásvételi szerződést.
Ilyenkor mi a teendő?
Hogyan fog ez zajlani? Meg kéne keresnem az ajánlattevőt, vagy ő fog megkeresni, mikor kapom meg a pénzt, hogy visszaadhassam az eredeti vevőnek?
Miért nem a szerződést szerkesztő ügyvédet kérdezed?
az újonnan belépett elővásárló fogja kifizetni a a szerződésből kiszorított vevőt. ha jól tudom, az ügyvédi költséggel együtt.
Kbs nél a pont.
Tisztelt Kollégák!
Van néhány kérdésem, akinek volt gyakorlata ilyen ügyben várom a válaszát!
1. Volt valaha olyan szabály, hogy ha cég volt a haszonbérlő a cég tulajdonosa gyakorolhatta az előhaszonbérleti, vagy vételi jogát. Nem találom!
2.Egy belépett elővásárló új szerződést köt ugyanolyan feltételekkel a saját ügyvédjével, vagy a régi szerződés alanyát cseréli a volt ügyvéd?
3.Jogszerű-e kikötni az egyoldalú elállást a szerződésben kifüggesztés alkalmával, mondván, ha nem a vevő szerezné meg a földet akkor az eladó nem adja el?
Várom a tapasztaltabb kollégák véleményét!
- Mert nincs is. (Annyi volt, hogy jogi személy a vételi jogát ugyan nem ruházhatta át, de kijelölhette a vételi jog gyakorlóját maga helyett.)
- Az elővételi jogot a vételi ajánlat szerinti feltételekkel lehet gyakorolni. (Nem lenne jogellenes az eladó számára előnyösebb feltételekkel szerződni, de miért tenne ilyet az elővételi jog gyakorlója?)
- Nem, mert ez a feltétel jogszabály megkerülését célozza.
1,A magánszemély tulajdonos cége gyakorolhatja a haszonbérleti jogot /13.§. (2) bek/ vagyis pont fordított a
szabályozás mint ami a kérdés volt
2.A megyei kormányhivatal földhivatali főosztálya a határozatában megállapítja, hogy az adásvételi szerződés az elővásárlási jogot bejelentő személlyel jött létre.
3.az eladót az érvényes elővásárlási jognyilatkozat köti /21.§.(8)bek/
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000
Köszönöm a tájékoztatásotokat, de még mindig nem tudom, hogy az elővásárlási joggal rendelkezőnek kell-e új ügyvéd,új szerződés?
Ezt a földhivataltól kérdezd. :) Ugyanis hiába mondom én tisztán dogmatikai alapon, hogy nem kell.
" 2.A megyei kormányhivatal földhivatali főosztálya a határozatában megállapítja, hogy az adásvételi szerződés az elővásárlási jogot bejelentő személlyel jött létre."
Csak beschmitteltem az előzőekben írtakat.
A közigazgatási határozat rögzíti, hogy a szerződés kik között jött létre -eltérően a szerződéstől- tehát nincs szükség új szerződésre.
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000
Nem győztetek meg!Egy mg.-i föld adásvételi szerződése tele van személyre szabott rendelkezésekkel, nyilatkozatokkal.
A korm. hivatal csak megállapítja, hogy kivel jön létre a szerződés, de nem készít földhivatalhoz beadható szerződést.Érzésem szerint ugyanolyan feltételekkel új szerződést kell kötni és a vevő választja meg az ügyvédjét!
Sajnos ezt csak a jogérzékem diktálja, de ilyennel még nem találkoztam.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02