Előhaszonbérlő személyét el lehet árulni a haszonbérbeadónak, ha rákérdez
Termőföld kifüggesztés
El lehet árulni a haszonbérbeadónak az előhaszonbérlő nevét, miután lezárult egy elutasítással a szerződés a földhivatal részéről?
Tisztelt Fórum!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy egy földvásárlási eljárást nem lehet valamilyen módon meggyorsítani? Valamilyen beadvánnyal rövidíteni a kifüggesztési időszaki utáni ügyintézést?
Köszönöm a választ: Tímea
Kedves Fórumozók,
a következőkben szeretnék egy kis segítséget kérni.
Mik a tapasztalataitok a földhivataloknál a "szőlő"-vel kapcsolatos elővásárlási joggal kapcsolatban, abban az esetben, ha a Fftv. szerinti elővás.jogok nem állnak fenn amiatt, hogy az advét a tul.társak között történik oly módon, hogy a közös tulajdon megszűnik ezáltal és az egyik 1/1 tulaj lesz? Szerintem ilyenkor egyértelmű lenne, hogy a hegyközségi tagé sem áll fenn, illetve nem előzi meg a tulajdonostársat, ez a hegyközségi tv. megfogalmazásából is adódik...De nem szeretnék meglepődni, miután beadom...főleg, hogy a földhivatal telefonos tájékoztatása sem volt éppen biztató, fogalmuk nem volt...
Nagyon köszönöm előre is!
Üdv! Én sem látok bele hogy is van ez. A kisebb darabokat
(zárt kert) már az ügyvéd előtt a szerződés aláírásakor kifizették. ( már át is lett írva) A nagyobb darabokról még semmi hír. Pedig már az új tulaj birtokba vette mert ő szántotta fel. És ha valamelyik után adózni kell ( 15 éven belül szerzett) akkor azt melyik évben kell?
Pedig egyértelmű, hogy a második, 5 napos kifüggesztés letelte után 100% csak az üzlet, nem életszerű, hogy a 60 nap letelte után kerüljön kifizetésre a vételár, pláne, hogy akár pont a vételár miatt is elkaszálhatják még a dolgot.
Logikusabbnak tűnik, persze nem az eladó szemszögéből, hogy a második kifüggesztés letelte után kerüljön kifizetésre a teljes vételár, amikor már tuti a bolt.
Valóban egy eljárás során kétszeri "kifüggesztés" van.
Először a szerződést "függesztik" ki (60 nap), utána meg az agrárkamara/helyi földbizottság állásfoglalását (5 napra).
Én úgy tudom, minimum 2 alkalalommal kerül kifüggesztésre, legalábbis nállam a zártkertet az elején, és kb egy év műlva is kifüggesztették, mikor végre rábólintott mindenki. Pedig minden rendben, "olajozottan" zajlott. Így viszont nem egyértelmű, melyik kifüggesztés után fizet. Lehet, rosszul emlékszem már, de a második kifüggesztés 8 nap lehetett?
Ha tud!
Köszönöm a válaszát Ügyvéd Úr!
Nem kell várni semmire, ha így van a szerződésben, akkor most kell fizetni!
Nonolet! Köszönöm!A stílust is... Nem,nem az eljárások vége utáni 8 napban egyeztünk meg,hanem a kifüggesztes lejárta utániban.Ezért nem értem,hogy mire kell még várni.
Tisztelt Fórum!
Érdeklődni szeretnék,hogy ha abban állapodtunk meg földeladás szerződésének aláírásakor,hogy a kifüggesztés lejárta után 8 napon belül kifizet a vevő,akkor mikor történik a tényleges kifizetés.Ugyanis most megkaptam az értesítést,hogy senki nem élt vásárlási szándékkal a vevőn kìvül,levették a hírdetmények közül a szerződést,de még mindig várnom kell a pénzre.Mi ikyenkor az eljárás?Állítólag a Kormányhivatalnak még rá kell bólintani,ami még valamennyi időt igénybe vesz.Valóban így van ez? Köszömöm a választ! Tisztelettel: Enikő
Nem szeretem,de a földtörvényt sem!
Még egy hete sincs, hogy betiltották a Csíkit Majoron már-is mutatkoznak az elvonás tünetei...
Van.
Van,aki ezt tudja követni?
2. Az osztatlan közös tulajdon akkor szűnik meg ha a földnek egyetlen (1/1) tulajdonosa marad!
Egy időben volt ettől eltérő jogértelmezés is de a jogszabály módosítás egyértelművé tette a helyzetet.
Kedves kbs!
Köszönöm.
Kedves Lyonne!
Ha azt kérdezed, hogy szerintem melyik a helyes értelmezés, akkor szerintem az első, tehát minden eset ide tartozik, amikor egy tulajdonostárs a teljes illetőségét eladja egy másiknak.
De a földhivatal a szűkebb értelmezést alkalmazza, és az ő értelmezésüket immár elvi éllel kihirdetett bírósági döntvény is támogatja.
2.
Kedves kbs és lajcsó!
Ha már a témánál vagyunk.
"20. § Elővásárlási jog nem áll fenn
a tulajdonostársak közötti, a közös tulajdon megszüntetését eredményező adás-vétel,
esetén"
Jól gondolom, hogy az idézett jogszabályon 2 tulajdonostárs közötti közös tulajdon megszűnését kell érteni?
Vegyünk egy általános esetet, amikor sok, pl. 50 tulajdonosa van az osztatlan közös földterületnek.
- Vagyis teljes egészében el kell, hogy adja az egyik tulajdonostárs a tulajdonrészét a másiknak? Ettől még a földterület osztatlan közös marad, de az adásvételben érintettek között megszűnik a közös tulajdon. Az osztatlanság nem szűnik meg, de a tulajok száma 1-el csökken.
- Vagy úgy kell érteni, hogy az ügylet végén 1 földműves kezébe kell kerülni a földnek, és így szűnik meg a közös tulajdon, ez a legtöbb esetben (sok tulajdonostárs) nem 1 adásvétel, hanem több is lehet. A példánál 49. (Az esetleges rokoni kapcsolatokat nem vettem számításba. Lehet a 49 ügyletből néhány ajándékozás is. De nem ez a lényeg!)
Nem értem, hogy olvastad ezt ki belőle.
Az elején taxative felsorolja kinek van elővásárlási joga milyen sorrendben. Ezek értelemszerűen a nem tulajdonostársakra (=harmadik személy) vonatkoznak. MINDezeket megelőzi a tulajdonostárs a (3) pont szerint. Ennyi.
Ráadásul tulajdonostársnak általában (ingatlannál pl.) még elővásárlási joga sincs konkrétan, nincs is rá szüksége, mert tulajdonostárs. Ha ott több tulajdonostárs van, akkor ha én az egyiknek el akarom adni a részemet, akkor a másiknak NINCS elővásárlási joga. Tulajdonostársakon BELÜL annak adom el akinek akarom, amennyiért akarom. Csak harmadik félnek lehet elővásárlási joga.
köszi Bélám.
„nnek az az olvasata, hogy egy helyben lakó, családi gazdálkodó, fiatal gazda TULAJDONOSTÁRSAT megelőz egy NEM TULAJDONOSTÁRS helyben lakó szomszéd.”
Ez a te olvasatod.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02