Termőföld kifüggesztés

lajcsó # 2016.09.12. 11:37

Csatolni kell a közzétett szerződéshez a jegyzőnél!

Alexa18 # 2016.09.29. 12:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy közös tulajdonban lévő erdőre kötött erdőgazdálkodási haszonbérleti szerződéssel kapcsolatosan szeretnék kérni a segítségét.
Két tulajdonossal rendelkező (15. ha 8500 m2 nagyságú) erdőnek a kissebségi (42 %-os) tulajdonosa vagyok. A többségi tul. társam erdőgazdálkodói haszonbérleti szerződést kötött meglehetősen alacsony összegen(egy semmilyen előhaszonbérleti joggal nem rendelkező személlyel) amelyről engem előzetesen nem értesített, csak az aláírt szerződést küldte meg akánlott levélben, a kifüggesztéssel (07.08. - 07. 23 ig) cca. egyidőben (de a kifüggesztésről értesültem először. Rájelentkeztem a szerződésre a Ptk. 2013. évi V. törvény 5:81. § (1) bek. alapján bejelentettem, hogy, mint tulajdonos élek előhaszonbérleti jogommal. Polgármesteri Hiv. beküldte a Földhivatalnak. 2016. 08 29. napjával regisztráltak földművesnek, a haszbérleti szerződés jóváhagyása előtt. Az eredeti haszonbérlővel hagyta jóvá a Földhiv.az eg.haszonbérleti szerződést (mivel a rájelentkezéskor nem voltam még földműves).Haszonbérlő kér(i)te az Erdészeti Hatságnál az erdőgazdálkodói nyilvántartásba vételt.
A Földhivatal közigazgatási határozatát megtámadtuk a Közig. bíróságon: kértük a végrehajtás felfüggesztését és a határozat" haszonbérleti szerződés jóváhagyását szíveskedjék megtagadni" 2.úgy megváltoztatni, hogy a haszonbérleti szerződést felperessel, mint haszonbérlővel szíveskedjék jóváhagyni, 3.szíveskedjék a határozatot hatályon kívül helyezni és alperest új eljárás lefolytatására kötelezni. Valamint kértük a. 4. ... Győri Járási Hivatal Földhivatali Osztálya által hozott ../2016. számú határozatának végrehajtását szíveskedjék felfüggeszteni.
Szeretném kérni a véleményét, Ön szeint mekkora esélye van annak, hogy a Közig. Bir. számomra kedvező, a fent írt. valamelyik döntést hozza.
Abban az esetben, ha a K.Bir. felfüggeszti a végrehajtást, polgári pert szeretnénk indítani (1. szerződés semmissége megállapítása/ 2. szerződés visszamenőleg érvénytelen. Ha ez sem állna meg, kérhetném a tulajdonközösség megszüntetését. (6.6 ha erdő művelésével nem lehet beleszólásom azzal való gazdálkodásra.?)

Válaszát előre is köszönöm: H. Alexa18

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.29. 12:33

Ön szeint mekkora esélye van annak,
Kicsi.

Alexa18 # 2016.09.29. 12:55

Tisztelt Ügyvéd Úr!

És a tulajdonközösség megszüntetés lehetőségéhez "mekkora az esély".

Tudna nagyobb esélyes megoldást javasolni?

Köszönettel: H. Alexa18

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.29. 13:45

A közös tulajdont a bíróság bármelyik tulajdonos kérésére megszünteti.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.29. 13:46

(Megoldást esetleg akkor tudnék javasolni, ha tudnám, mi a probléma.)

Alexa18 # 2016.09.29. 17:14

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A probléma:
A tladjonostársam által kötött erdőgazdálkodási haszonbérleti szerződés, mint kissebbségi tultársra is vonatkozik és a felek által megállapított haszonbérleti díj alacsony és sajnos rám is vonatkozik. A jelentős erdő tulajdoni részarányom eladását. v. magam általi műcvelését ezzel ellehetetlenítették és jelentős haszontól esek el.

Emiatt:

• szeretném, ha a haszonbérlő helyébe léphetnék erdőgazdálkodóként az egész ingatlan tekintetében,
  • az erdészeti hatóság nem jegyezné be a haszonbérleti sz-ben megnevezett (semmilyen előhaszonbérleti joggal nem rend. személyt,
  • a fakivágásra vonatkozó végrehajtás felfüggesztését (Az erdőnyilvántartásba vételi kérelem folyamatban van.)
  • abban az esetben, ha az első változat nem járható, szeretném a tulajdonközösséget megszüntetni, hogy a saját tulajdoni részemmel magam rendelkezhessek (akár eladás, vagy művelés). A tul. köz. megsz. a haszonbérleti szerződés létrejötte mellett lehetséges?.

Közig és/vagy polgári perben lehetne-e a fent írt változatok valamelyikét nyerően végigvinni.

Köszönettel: Alexa18

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.29. 17:58

A tladjonostársam által kötött erdőgazdálkodási haszonbérleti szerződés, mint kissebbségi tultársra is vonatkozik
Ezt ki mondta neked?

Alexa18 # 2016.09.30. 05:34

Az erdőről, ... szóló 2009. évi XXXVII. tv. 20.§ (4) bekezdése: „ Közös tulajdon esetében erdő vagy erdőgazdálkodás célját közvetlenül szolgáló földterület haszonbérbe adásához a tulajdonostársak tulajdoni hányad alapján számított szótöbbséggel hozott határozata szükséges". 42 %-os tulajdonos vagyok.

Fenti tv. alapján (és sajnos az erdészeti hatóságnál is megerősítették)

Alexa18

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.30. 05:37

És van formális határozat?

Alexa18 # 2016.09.30. 06:11

Földhivatali jóváhagyó határozatom van.

Az erdészeti hatóság által kiadott "javasolt erdőgazdálkodási haszonbérleti szerződés forma" van (az engem érintő nem ilyen).

Milyen formális határozatra gondolsz?

Alexa18 # 2016.09.30. 08:32

Tisztelt Ügyvéd Úr!

"Formális határozat" nincs.

Nem kommunikáltunk, nem keresett meg előzetesen sem telefonon/személyesen/írásban a tulajdonostársam, (illetve még ezidáig sem keresett).

Csak a már mindenki által aláírtszerződést küldték meg ajánlott lev-ben, amit azon a napon vettem át, amikor a kifüggesztett szerződésről tudomást szereztem és rájelentkeztem.

Köszönettel. A

Alexa18 # 2016.10.05. 08:12

Köszönöm a kérdést.

A.18

Immaculata # 2016.10.05. 08:15

Eljárási hiba. A kifüggesztés szabálytalan volt, meg kell ismételni.

Alexa18 # 2016.10.05. 09:19

Köszönöm :)

Üdvözlettel: A18

Alexa18 # 2016.10.05. 10:44

Ez akkor is áll, ha egy aláírt szerződést megküldtek, amit nem tudtam felvenni azonnal? Ugyanazon a napon értesültem a kifüggesztés által és vettem fel az ajánlottan megküldött haszonbérl. szerződést.

Köszönettel: A18

roby42 # 2016.10.14. 05:56

Tisztelt Fórumozók!
A köv.ügyben szeretnék tanácsot kérni:haverom családi házat szeretne vásárolni a város sűrűn lakott külterületén.A tulajdonlap bejegyzése szerint az ingatlan besorolása ház ,gazd.épület,szántó.Egy helyrajzi számon van a bejegyzés,a tulaj 1992-ben 500nm-t kivetetett mezőg.termelésből,hogy építkezhessen,a többi szántó maradt.A helyi FH szerint az ingatlan csak akkor lesz eladható,ha előtte x napig azt kifüggesztik,ugyanúgy,mintha csak simán termőföld lenne.Kérdezem,ez valóban így van törvény szerint egy családi háznál?Azért vagyok bizalmatlan,mert amúgy elég nagy káosz van a területen,az egyik ház belterület,a mellette levő külterület,teljes infrastruktúra ki van építve.(nem tudom ez is hogyan lehetséges?).

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.14. 06:21

Igen, a földforgalmi törvény hatálya alá tartozik.

lajcsó # 2016.10.14. 06:36

"4. § Ha a tanyának nem minősülő földrészleten belül az 5. § 17. pontjában meghatározott művelési ágban nyilvántartott alrészlet van, annak területnagyságától függetlenül - e törvény eltérő rendelkezése hiányában - a teljes földrészletre e törvény rendelkezéseit kell alkalmazni."
(Földforgalmi törvény)

roby42 # 2016.10.14. 06:47

Köszönöm!
Akkor célszerű a valós érték fölött kifüggeszteni,hogy nehogy más vegye meg előlünk,vagy az aranykoronaérték szerint van felső határ a kifüggesztési árban?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.14. 07:00

Az aláírt szerződést kell kifüggesztésre megküldeni.

roby42 # 2016.10.14. 07:19

Köszönöm!
Ha jól értelmezem,akkor az ingatlan megvásárolható és az adásvételi szerződést kell kifüggeszteni?Ha 10M-ért megtörténik az adásvétel,akkor kifüggesztéskor ezt már más nem veheti meg előlünk magasabb összegért?
Köszi

lajcsó # 2016.10.14. 07:57

"Ha jól értelmezem,akkor az ingatlan megvásárolható és az adásvételi szerződést kell kifüggeszteni?"
Igen.

"Ha 10M-ért megtörténik az adásvétel,akkor kifüggesztéskor ezt már más nem veheti meg előlünk magasabb összegért?"
Az elővásárlási jog gyakorlása nem azonos a licitálással! Az elővásárlásra jogosult változatlan feltételekkel szerzi meg az ingatlant.
A szerződésben a valós vételárat kell feltüntetni!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.14. 08:50

Ha az a kérdés, akkor annak, aki megelőz benneteket az elővásárlási rangsorban, még csak többet sem kell fizetnie, mint amit kialkudtatok. Elég annyit.

Zeze70 # 2016.11.10. 17:50

Tisztelt Fórumozók!
A Kormányhivatal a kifüggesztés 60 napjának lejárta után megtagadta a föld adás-vételi szerződés jóváhagyását a jegyző eljárási hibájára tekintettel.
A jegyző a szerződésre nem vezette rá a kifüggesztés időpontját.
Mint eladó szeretném megkérdezni, hogy van-e olyan indok mely alapján a Kormányhivatal határozata érdemben támadható.
Ha nincs - amit laikusként valószínűnek tartok - úgy milyen kártérítésre tarthatok igényt. A vételárból jelzáloghitelemet szerettem volna kifizetni, amely most legalább két hónappal csúszik.
Kell új adás-vételi szerződést kötnünk vagy él az eddigi. A vevő elállhat vételi szándékától.
Válaszukat előre is köszönöm.