Csatolni kell a közzétett szerződéshez a jegyzőnél!
Termőföld kifüggesztés
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy közös tulajdonban lévő erdőre kötött erdőgazdálkodási haszonbérleti szerződéssel kapcsolatosan szeretnék kérni a segítségét.
Két tulajdonossal rendelkező (15. ha 8500 m2 nagyságú) erdőnek a kissebségi (42 %-os) tulajdonosa vagyok. A többségi tul. társam erdőgazdálkodói haszonbérleti szerződést kötött meglehetősen alacsony összegen(egy semmilyen előhaszonbérleti joggal nem rendelkező személlyel) amelyről engem előzetesen nem értesített, csak az aláírt szerződést küldte meg akánlott levélben, a kifüggesztéssel (07.08. - 07. 23 ig) cca. egyidőben (de a kifüggesztésről értesültem először. Rájelentkeztem a szerződésre a Ptk. 2013. évi V. törvény 5:81. § (1) bek. alapján bejelentettem, hogy, mint tulajdonos élek előhaszonbérleti jogommal. Polgármesteri Hiv. beküldte a Földhivatalnak. 2016. 08 29. napjával regisztráltak földművesnek, a haszbérleti szerződés jóváhagyása előtt. Az eredeti haszonbérlővel hagyta jóvá a Földhiv.az eg.haszonbérleti szerződést (mivel a rájelentkezéskor nem voltam még földműves).Haszonbérlő kér(i)te az Erdészeti Hatságnál az erdőgazdálkodói nyilvántartásba vételt.
A Földhivatal közigazgatási határozatát megtámadtuk a Közig. bíróságon: kértük a végrehajtás felfüggesztését és a határozat" haszonbérleti szerződés jóváhagyását szíveskedjék megtagadni" 2.úgy megváltoztatni, hogy a haszonbérleti szerződést felperessel, mint haszonbérlővel szíveskedjék jóváhagyni, 3.szíveskedjék a határozatot hatályon kívül helyezni és alperest új eljárás lefolytatására kötelezni. Valamint kértük a. 4. ... Győri Járási Hivatal Földhivatali Osztálya által hozott ../2016. számú határozatának végrehajtását szíveskedjék felfüggeszteni.
Szeretném kérni a véleményét, Ön szeint mekkora esélye van annak, hogy a Közig. Bir. számomra kedvező, a fent írt. valamelyik döntést hozza.
Abban az esetben, ha a K.Bir. felfüggeszti a végrehajtást, polgári pert szeretnénk indítani (1. szerződés semmissége megállapítása/ 2. szerződés visszamenőleg érvénytelen. Ha ez sem állna meg, kérhetném a tulajdonközösség megszüntetését. (6.6 ha erdő művelésével nem lehet beleszólásom azzal való gazdálkodásra.?)
Válaszát előre is köszönöm: H. Alexa18
„Ön szeint mekkora esélye van annak,”
Kicsi.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
És a tulajdonközösség megszüntetés lehetőségéhez "mekkora az esély".
Tudna nagyobb esélyes megoldást javasolni?
Köszönettel: H. Alexa18
A közös tulajdont a bíróság bármelyik tulajdonos kérésére megszünteti.
(Megoldást esetleg akkor tudnék javasolni, ha tudnám, mi a probléma.)
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A probléma:
A tladjonostársam által kötött erdőgazdálkodási haszonbérleti szerződés, mint kissebbségi tultársra is vonatkozik és a felek által megállapított haszonbérleti díj alacsony és sajnos rám is vonatkozik. A jelentős erdő tulajdoni részarányom eladását. v. magam általi műcvelését ezzel ellehetetlenítették és jelentős haszontól esek el.
Emiatt:
- szeretném, ha a haszonbérlő helyébe léphetnék erdőgazdálkodóként az egész ingatlan tekintetében,
- az erdészeti hatóság nem jegyezné be a haszonbérleti sz-ben megnevezett (semmilyen előhaszonbérleti joggal nem rend. személyt,
- a fakivágásra vonatkozó végrehajtás felfüggesztését (Az erdőnyilvántartásba vételi kérelem folyamatban van.)
- abban az esetben, ha az első változat nem járható, szeretném a tulajdonközösséget megszüntetni, hogy a saját tulajdoni részemmel magam rendelkezhessek (akár eladás, vagy művelés). A tul. köz. megsz. a haszonbérleti szerződés létrejötte mellett lehetséges?.
Közig és/vagy polgári perben lehetne-e a fent írt változatok valamelyikét nyerően végigvinni.
Köszönettel: Alexa18
„A tladjonostársam által kötött erdőgazdálkodási haszonbérleti szerződés, mint kissebbségi tultársra is vonatkozik”
Ezt ki mondta neked?
Az erdőről, ... szóló 2009. évi XXXVII. tv. 20.§ (4) bekezdése: „ Közös tulajdon esetében erdő vagy erdőgazdálkodás célját közvetlenül szolgáló földterület haszonbérbe adásához a tulajdonostársak tulajdoni hányad alapján számított szótöbbséggel hozott határozata szükséges". 42 %-os tulajdonos vagyok.
Fenti tv. alapján (és sajnos az erdészeti hatóságnál is megerősítették)
Alexa18
És van formális határozat?
Földhivatali jóváhagyó határozatom van.
Az erdészeti hatóság által kiadott "javasolt erdőgazdálkodási haszonbérleti szerződés forma" van (az engem érintő nem ilyen).
Milyen formális határozatra gondolsz?
Tisztelt Ügyvéd Úr!
"Formális határozat" nincs.
Nem kommunikáltunk, nem keresett meg előzetesen sem telefonon/személyesen/írásban a tulajdonostársam, (illetve még ezidáig sem keresett).
Csak a már mindenki által aláírtszerződést küldték meg ajánlott lev-ben, amit azon a napon vettem át, amikor a kifüggesztett szerződésről tudomást szereztem és rájelentkeztem.
Köszönettel. A
Köszönöm a kérdést.
A.18
Eljárási hiba. A kifüggesztés szabálytalan volt, meg kell ismételni.
Köszönöm :)
Üdvözlettel: A18
Ez akkor is áll, ha egy aláírt szerződést megküldtek, amit nem tudtam felvenni azonnal? Ugyanazon a napon értesültem a kifüggesztés által és vettem fel az ajánlottan megküldött haszonbérl. szerződést.
Köszönettel: A18
Tisztelt Fórumozók!
A köv.ügyben szeretnék tanácsot kérni:haverom családi házat szeretne vásárolni a város sűrűn lakott külterületén.A tulajdonlap bejegyzése szerint az ingatlan besorolása ház ,gazd.épület,szántó.Egy helyrajzi számon van a bejegyzés,a tulaj 1992-ben 500nm-t kivetetett mezőg.termelésből,hogy építkezhessen,a többi szántó maradt.A helyi FH szerint az ingatlan csak akkor lesz eladható,ha előtte x napig azt kifüggesztik,ugyanúgy,mintha csak simán termőföld lenne.Kérdezem,ez valóban így van törvény szerint egy családi háznál?Azért vagyok bizalmatlan,mert amúgy elég nagy káosz van a területen,az egyik ház belterület,a mellette levő külterület,teljes infrastruktúra ki van építve.(nem tudom ez is hogyan lehetséges?).
Köszönöm
Igen, a földforgalmi törvény hatálya alá tartozik.
"4. § Ha a tanyának nem minősülő földrészleten belül az 5. § 17. pontjában meghatározott művelési ágban nyilvántartott alrészlet van, annak területnagyságától függetlenül - e törvény eltérő rendelkezése hiányában - a teljes földrészletre e törvény rendelkezéseit kell alkalmazni."
(Földforgalmi törvény)
Köszönöm!
Akkor célszerű a valós érték fölött kifüggeszteni,hogy nehogy más vegye meg előlünk,vagy az aranykoronaérték szerint van felső határ a kifüggesztési árban?
Az aláírt szerződést kell kifüggesztésre megküldeni.
Köszönöm!
Ha jól értelmezem,akkor az ingatlan megvásárolható és az adásvételi szerződést kell kifüggeszteni?Ha 10M-ért megtörténik az adásvétel,akkor kifüggesztéskor ezt már más nem veheti meg előlünk magasabb összegért?
Köszi
"Ha jól értelmezem,akkor az ingatlan megvásárolható és az adásvételi szerződést kell kifüggeszteni?"
Igen.
"Ha 10M-ért megtörténik az adásvétel,akkor kifüggesztéskor ezt már más nem veheti meg előlünk magasabb összegért?"
Az elővásárlási jog gyakorlása nem azonos a licitálással! Az elővásárlásra jogosult változatlan feltételekkel szerzi meg az ingatlant.
A szerződésben a valós vételárat kell feltüntetni!
Ha az a kérdés, akkor annak, aki megelőz benneteket az elővásárlási rangsorban, még csak többet sem kell fizetnie, mint amit kialkudtatok. Elég annyit.
Tisztelt Fórumozók!
A Kormányhivatal a kifüggesztés 60 napjának lejárta után megtagadta a föld adás-vételi szerződés jóváhagyását a jegyző eljárási hibájára tekintettel.
A jegyző a szerződésre nem vezette rá a kifüggesztés időpontját.
Mint eladó szeretném megkérdezni, hogy van-e olyan indok mely alapján a Kormányhivatal határozata érdemben támadható.
Ha nincs - amit laikusként valószínűnek tartok - úgy milyen kártérítésre tarthatok igényt. A vételárból jelzáloghitelemet szerettem volna kifizetni, amely most legalább két hónappal csúszik.
Kell új adás-vételi szerződést kötnünk vagy él az eddigi. A vevő elállhat vételi szándékától.
Válaszukat előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02