Határozott idejű bérleti szerződés


kegyu007 # 2019.07.29. 18:38

Ha a bérleménynek új tulajdonosa lett, az új tulajdonos akkor mondhatja fel a határozott idejű bérleti szerződést, amennyiben a bérleti jogviszony fennállása, vagy a lényeges feltételei tekintetében a bérlő őt megtévesztette.

Lehetséges az is, hogy a lakás korszerűsítésére, felújítására kell sor kerüljön, mely alapvetően a tulajdonos, bérbeadó feladata. A törvény értelmében a bérbeadónak előzetesen kell értesítenie a bérlőt, az elvégzendő munkálatokról, azok idejéről, stb. A bérlő ennek a tájékoztatásnak a kézhezvételét követően, a hónap utolsó napjáig felmondhatja a szerződést, mivel a bérlő nem kötelezhető a lakás korszerűsítéséhez szükséges munkálatok elvégzésére.

MajorDomus # 2019.07.29. 21:10

Bizonyitható a kár?

kegyu007 # 2019.07.30. 05:06

ott vannak a fotók, átadás, átvétel fotói

drbjozsef # 2019.07.30. 05:35

Ezek szerint ha zéró kárt okoznak, akkor a határozott idejű szerződés idő előtti megszüntetése esetén NEM bukja az illető a kauciót?

Ahogy írtad : közös megegyezéssel lehet megszüntetni. Közös megegyezés esetén nem értelmezhető egyik félre sem a "bukta" ige.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.30. 09:06

A közös megegyezéses megszüntetés feltételeit nem a törvény, hanem maga a megegyezés tartalmazza.

kegyu007 # 2019.08.02. 13:42

AZ ÚJ PTK. „A HATÁROZOTT IDŐRE SZÓLÓ BÉRLET ESETÉN IS RENDES FELMONDÁSI JOGOT BIZTOSÍT A SZERZŐDŐ FELEK SZÁMÁRA”, AMENNYIBEN A FELEK EKKÉNT ÁLLAPODNAK MEG.

A határozott idejű bérleti jogviszonyok esetén érdemes kifejezetten rendelkezni a rendes felmondás útján való megszüntetés lehetőségéről vagy annak kizártságáról.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.02. 15:38

:D

Szilvia1974 # 2019.08.13. 13:11

sziasztok

Nagyon remélem, hogy valaki tud tanácsot adni nekem, mert eléggé el vagyok keseredve. Múlt héten megnéztem egy számunkra ideális albérletet,ami egy családi ház különbejáratú felső emelete. Az alsó szinten lakik a hirdetést feladó úr édesanyja, akivel rögtön kialakult egy szimpátia, és nekem nagyon tetszett a lakás. Ugyanazon héten pénteken ismét elmentem az ingatlanba ezúttal a tulajdonossal találkozni. Szimpátia itt is volt, udvarias, kedves, és szóban megegyeztünk, hogy szeretném kivenni a lakást. Kezembe nyomott egy határozatlan idejú szerződéstervezetet, adatok nélkül, illetve egy elég korrekt kalkulációt a lakás rezsijének alakulásáról. Lobogtatott egy átvételi elismervényt is, amit arra a célra szánt, hogy ha van nálam kp foglaló, írjuk is alá, adjam át a pénzt. Én kpval nem készültem, jeleztem, hogy hétvégén át fogom nézni a szerződést, a megjegyzéseimet emailben megküldöm, a hivatalos szerződéshez, (aug 30-at tűztük kis) illetve megegyeztünk abban is, hogy hétfőn utalok 80 ezer forintot mint előleg. Hétvégén átnéztem a szerződést, megírtam az észrevételeimet, adatokat amiket várt és vártam a válaszát. Nem jött semmi, és én barom (bocsánat) hogy tartsam a szavam, elutaltam neki 80 ezret, hétfő reggel, amire jött is a válasz, hogy megérkezett. Mindez emailben. Kértem, hogy az általam vázolt változtatásokat nézze meg,és jelezzen vissza egy adatokkal kitöltött draft szerződéssel. Délutánra igérte, éjjel megérkezett egy HATÁROZOTT szerződés draft, 2 havi kaució bánatpénzként való elvesztésével, ha a szerződést felbontom 1 évnél hamarabb. Azaz miután megkapta az előleget, egy teljesen más szerződést küldött meg, ami teljesen eltér az általam papírformában megtekintett szerződéstől. Ha ilyet nyom a kezembe pénteken, nem utalom át az előleget. Kérdésem, a következő: ez megtévesztés a részéről? Én a kezembe nyomott határozatlan szerződésre küldtem előleget, és miután ezt ő megkapta, egy határozottat kaptam meg, azzal a mondattal, hogy bocs, benéztem, ezt akartam pénteken odaadni. Én úgy gondolom, ez az eljárás nem etikus, lévén innentől napi szinten jöhet elő új változattal, akár a bérleti díjat is emelheti szerződéskötésig. Én ezek után, bizalom vesztés miatt nem akarok vele szerződni, hiszen az új szerződés általam nem lett szemrevételezve, mielőtt átküldtem az előleget, és utólag szembesültem vele, hogy egy teljesen új, (bérbeadó számára nagyon kedvező) szerződést szeretne kötni. Ma fogok vele beszélni, elmondom, hogyan látom a helyzetet, és vissza fogom kérni az előleget ( minden megegyezés megvan emailen, illetve a határozatlan szerződés papíron nálam van ) Hiszen, ha megkötöm a határozottat, és tegyük fel, az alsó szinten lakó anyuka zavar minket, vagy bejárkál a lakásba, vagy bármi olyan történik ami miatt hamarabb mennénk mint 1 év, ottmarad a kaució mint bánatpénz.
Amennyiben elzárkózik az előleg visszautalásától, fizetési meghagyásban gondolkodom. Csak én látom etikátlannak ezt? Az bevett szokás, hogy előleg átutalása után a bérlő egy teljesen új, más kereteket felállító szerződést szeretne kötni? Nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.13. 15:07

Mi a lényegi kérdés?

drbjozsef # 2019.08.14. 04:14

Szilvia1974,

Igen, etikátlan, nem, nem szokás ilyet csinálni.

Ha nem akarsz szerződést kötni, akkor igen, visszakövetelheted az előlegedet, ha nem fizeti vissza, akkor mehet a fizetési meghagyás. De első körben szólítsd fel a fizetésre.

Ha a szerződésre hivatkozna, mondhatod neki, hogy ha akarja, létrejöttnek tekintheti a szerződést az előleged átutalásával (mint ráutaló magatartás), de akkor az EREDETI szerződés szerint, nem az utolsó szerint.

De nem írtál alá semmit, bérleti szerződés csak írásban érvényes, az előleged visszajár.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.14. 06:35

Lakásra bérleti szerződést csak írásban lehet érvényesen kötni.

Szilvia1974 # 2019.08.14. 10:40

Kedves József és Béla,
Nagyon köszönöm a gyors és hasznos válaszokat, és a segítséget! Tegnap telefonon jeleztem neki, hogy nem kívánok szerződni , ő megsértődött, hogy rosszhiszeműséggel gyanusítom, de visszautalta a pénzemet az imént. Nekem ez egy jó tanulólecke volt. Minden jót kívánok önöknek! Szilvia

cs_dy # 2019.12.04. 19:36

Üdv Mindenkinek!

Ha a határozott idejű szerződésem így fogalmaz:

"A felek megegyeznek abban, hogy egy évre veszik ill. adják ki a lakást.

Rendkívüli esetben 2 hónap felmondási időben állapodnak meg, amennyiben vagyoni rongálás történik, akkor azonnal"

akkor, ha találunk egy másik albérletet időközben akkor távozhatunk úgy, hogy csak a 2 havi kauciónkat vesztjük el.

Mi lehet rendkívüli esemény?

Köszönöm előre is a válaszokat!

gerbera317 # 2019.12.04. 21:40

A szerződésszegés.

MajorDomus # 2019.12.05. 19:48

Jogszerűen nem oldható meg csak jogszerűtlenűl.
.
Hivjátok meg az összes havert és munkatársat,két napig bulizzatok hajnalig,hogy a tulaj rúgjon ki benneteket.

Denso # 2020.02.20. 12:43

Tisztelt forumozok!
Elnezest a ekezetek nelkuli szovegert.
Tanacsot szeretnek kerni mint lakastulajdonos. Hatarozott ideju berleti szerzodessel kapcsoltban.
Tehat szituacio a kovetkezo: egy videki kis varosban van egy lakasunk amlyet az elmult evekben hatarozott ideju szerzodesekkel(1 eves idotartalmu szerzodesk voltak 2 honap kaucioval) kiadtunk egy hazasparnak. Az utolso ervenyben levo szerzodes tavaly oktobertol ez ev julius vegeig szol. A "kedves" berlok eloszor minden szo nelkul fizettek azonban az utobbi honapokban "elkanaszodtak" es nem fizettek meg berleti dijat+rezsit a szerzodesben rogzitett hataridoben(honap kozepe).Sajnos a kommunikacio is elegge szegenyes volt kozotunk, altalaban sokadik telefonhivasra sikerult csak oket elerni emailekre egyszer sem valoszoltak. Ebben honapban is igy tortent, majd csodak csodajara a tegnapi nap felhivott az egyik berlo es kozolte velem telefonon, hogy e honap vegeig o bizony kifog koltozni es lakast attudja nekunk adni marcius 1-jen. Donteset azzal indokolta, hogy sikerult beujitani nekik egy lakast az elmult napokban es sajnalatos modon azonnal be is akarnak oda koltozni. O ugy gondolta ennek az egesznek a lebonyiltasat, hogy kaucionak megfelelo osszeget o ebben honapban amugy is "lelakta" tehat kvazi egalban vagyunk. En maskepp gondolom mivel a szobeli kozlese nem minosul felmondasnak illetve a kikoltozesig fennmarado hatarido is csak 12nap velemnyem szerint o sulyos szerzodesszegest kovetel. Emiatt a kaucio(a szerzodesben egyertelmuen szerepel, hogy kauciot nem lehet lelakni) elvesztette tovabba az eddigi es jovobeni berletdijat + rezsi koltsegeket koteles lesz megfizetni nekem a fennmarado honapokra addig amig szerzodes hatarnapon automaikusan megszunik majd. Szamithatok-e “banatpenzre” a kovetkezo honapokban, illetve milyen karteritesi igenyt lehet majd ervenyesiteni a berlokkel szemben az elmaradt bevetel miatt?

gerbera317 # 2020.02.20. 14:09

Előbb hagyd, hogy elköltözzön, és azt követően követeld tőle a "bánatpénzt", mondjuk fizetési meghagyás útjén.

Denso # 2020.02.20. 15:10

En is erre a lepesre gondoltam, de a fizetesi meghagyashoz honnan fogom megtudni a berlok uj cimet ahova koltozni fognak, nyilvan nem fogjak kozolni velem.

gerbera317 # 2020.02.20. 15:54

Azzal még mindig jobban jársz, mintha magadnál tartod őket. A címüket akárhogyan is megtudhatod.

MajorDomus # 2020.02.20. 18:14

Mondjuk az okmányirodábn 3,200 ft illeték ellenében.

Csokréta # 2020.03.27. 15:03

Segítséget kérnék!

Szerződésemben a következők a felmondás feltételei:
A jelen szerződés egyoldalúan kizárólag írásban közölt azonnali hatályú, vagy a bérlő által – a 19. pont szerinti bánatpénz fizetése mellett – közölt rendes felmondással szüntethető meg. A felmondást ajánlott-tértivevényes küldeményként, postai úton kell kézbesíteni.

18. Azonnali hatályú felmondásra súlyos szerződésszegés esetén kerülhet sor. Súlyos szerződésszegésnek minősül különösen, ha

  1. bármelyik fél az ingatlannal összefüggő, a jelen szerződés szerint őt terhelő bármely fizetési kötelezettségének (pl. bérleti díj, közös költség, közműdíj stb.) teljesítésével 15 (tizenöt) naptári napot meghaladó késedelembe esik, vagy
  2. bármelyik fél az erre irányuló írásbeli felszólítás közlésétől számított 8 naptári napon belül nem kezdi meg, vagy az elvárható időn belül nem (illetve nem megfelelő minőségben) végzi el az őt terhelő kijavítási, felújítási, karbantartási, csere, vagy pótlási kötelezettségét, feltéve, hogy ezzel nem elhanyagolható mértékű érdeksérelmet okoz, vagy
  3. bármelyik fél az erről szóló értesítés kézhezvételét követően tevékenységével, vagy mulasztásával jelentősen akadályozza az épülettel, vagy az ingatlannal kapcsolatos, szükséges munkálatok elvégzését, vagy
  4. a bérlő a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül biztosítja harmadik személy számára az ingatlan használatának lehetőségét, vagy
  5. a bérlő, vagy az ingatlant használó, a bérlővel foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban álló személy nem tartja meg az ingatlan szerződés-, illetve rendeltetésszerű használatára vonatkozó kötelezettségét (10. pont), vagy
  6. az ingatlan olyan állapotban van, hogy használata az egészséget veszélyezteti (abban az esetben is, ha erről a tényről a bérlő a szerződés megkötésekor vagy az ingatlan birtokbavételének időpontjában tudott).

Azonnali hatályú felmondás esetén a szerződés a felmondás közlésével megszűnik.

Márc. 27-én mondja fel telefonon a szerződést a bérlő, márc.31-i hatállyal. Indok: nincs szüksége már a lakásra. A kauciót nálam hagyja.

Kérdéseim: jogos-e a felmondás módja? Szerintem rendes felmondással kéne felmondania, melynek értelmében a hó 15. napjáig mondhatja fel. Ha ápr.15-ig írásban megkapom a felmondást, május 31-ig fizetnie kellene a bérleti díjat.

Előre is köszönöm a szakértő válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.27. 19:03

Telefonon nem lehet felmondani.

MajorDomus # 2020.03.27. 20:45

Nem értem mi a gondod?
Azonfelül hogy a felmondás nem jogszerű,az tény. De!. Április 1-től kiadhatod a lakást,és nálad marad a kaució ami minimum 2 havi bérleti díj. Akkor mi a gond?

Csokréta # 2020.03.30. 23:56

Kovács Béla Sándor
Köszönöm!

Csokréta # 2020.03.31. 00:04

MajorDomus
Az a gond,hogy a jelenlegi körülmények között lehetetlen kiadni, főleg egy hét alatt. Mivel neki rendes felmondással kell felmondania, addig időt nyerek, másfél hónap alatt pedig csak sikerül találni bérlőt. A kaució pedig ígyis-úgyis engem illet, hisz határozott idejű szerződést ő bont fel idő előtt.