Épületfeltűntetés utólag


nanemaaa # 2013.08.13. 13:06

Húzd ki magad. Errefelé ez legalább 100 lenne. ;)

bigdady # 2013.08.13. 14:14

Kosz :)

jutkamama # 2016.10.14. 11:42

Üdvözletem!A tulajdoni lapon nem került átvezetésre, hogy az ingatlanon épület található, ez sajnos saját hanyagság miatt történt meg... van ennek valami következménye vagy csak bemegyek a földhivatalba és el lehet intézni utólag az ügyet? Anyagi vonzata van ennek? Köszönöm a választ! Juju

lajcsó # 2016.10.14. 17:13

"csak bemegyek a földhivatalba és el lehet intézni utólag az ügyet?"
Nem ennyire egyszerű, de a földhivatalban kell intézni.
"Anyagi vonzata van ennek?"
Igen. Kell készíttetni a földmérővel egy térképi vázrajzot. Ez a legnagyobb tétel.

jutkamama # 2016.10.17. 06:42

Köszönöm a válaszát!

nanemaaa # 2016.10.17. 06:58

jutkamama
Ennyire azért nem lesz egyszerű a dolog, de mindenképpen megoldható a feltüntetés.
Kelleni fog vázrajz, azt fel kell tölteni az OÉNY-be, illetőleg az építményre vonatkozó jogerős használatbavételi engedély. A földhivatalnak megvan a jogköre ahhoz, hogy a késedelmes feltüntetési kérelem miatt bírságot is kiszabjon, de ezzel általában nem szoktak élni.
INYTV 26. § (5) A bejegyzés iránti kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása esetén az adózás rendjéről szóló törvény szerinti mulasztási bírságot kell fizetni.

zbitto # 2016.10.18. 18:05

Kedves Nanemaaa!
Segítségét, segítséged szeretném kérni.
Nagyszüleim hatvan fejezték be a családi házukat egy 700m2-s telken. Édesanyám 1982-ben erre a telekre egy különálló házat épített. A ház különálló ugyan, de az építési engedély toldalék jellegű önálló épületként azonosította. (Sajnos a használatbavételi engedélyt nem találjuk, de kikértük az önkörmányzattól.) Valszleg a helyi építési szabályzat vagy a testvérek közötti, családon belüli elszámolási problémák miatt ez az új lakóház nem került új helyrajzi számra, a telek nem lett megosztva. De tudomásom szerint sajnos az elindított épületfeltüntetés sem fejeződött be (valamilyen hiánypótlás nem teljesült), így a földhivatal egy lakóházat látott, lát. 2011-ben aztán az 1982-ben épült lakóház kiemelésre került, kapott egy /A helyrajzi számot. A változási vázrajzon azonban a telek, amely korábban kivett lakóház és udvar művelési ággal szerepelt, kivett beépített terület megnevezést kapta, a tulajdoni lapra így került átvezetésre. Tehát van két tulajdoni lap, de csak az egyiken szerepel a lakóház.
A telket és a hatvan éve épült lakóházat meg szeretném vásárolni a nagymamámtól, de az ügyvéd így nem ellenjegyzi a szerződést, a bank nem ad rá hitelt.
A kiemeléssel kapcsolatban felülvizsgálati kérelmet adtunk be a földhivatalnak, de ott meg azt mondják, nem látnak két lakóházat a telken.
A földmérős ügyfélszolgálatos épületfeltüntetési eljárást javasol, hogy ti. a hatvan éve épült lakóházra kérelmezzük ezt.
Az ügyintéző viszont hatósági bizonyítványt szorgalmaz, amelyet az építésfelügyeleti hatóság adna ki bizonyítván, hogy a telken ott a régi ház is. A kettő (épületfeltüntetési eljárás, hatósági bizonyítvány) lehet, hogy összeér, de nem látom a jogi kereteket, melyiknek mi a következménye, kockázata.
Tudna, tudnál segíteni, tanácsot adni, mely paragrafusok a mérvadóak?
köszönettel,
Zoltán

lajcsó # 2016.10.18. 19:57

A következmény, kockázatot te határoztad meg: "a bank nem ad rá hitelt."

nanemaaa # 2016.10.19. 05:49

zbitto
Sajnos abból amit leírtál nem sokat értek. A lényeg, hogy mint mondtad, az építési engedély lakóépület bővítésére szól, így ne is keress második lakóépületet, mert az nincs. Legfeljebb kétlakásos. Ha ennek ellenére mégis két lakóépület áll a telken, akkor az egyik nyilvánvalóan építési engedély nélkül épült, amit hatósági bizonyítvánnyal nem lehet legalizálni, legfeljebb fennmaradási engedéllyel. Hatósági bizonyítványt az építésfelügyelet január óta nem ad ki, mert megszűnt ez a jogkörük. Ilyet az építési hatóságtól lehetne kérni, de az alapján a földhivatal nem tüntetheti fel az épületet. A tulajdoni lap mizériát nem egészen értem, nyilván egy helyrajzi számon szereplő teleknek egy tulajdoni lapja van. Legfeljebb mivel már létezik épület önálló telekkönyvezése is, így albetétben lehet az épület.
Szerintem először az építéshatósági iratoknak kell utána nézni, és ha azok netán rendben lennének (pl megvan a használatbavételi engedély is), akkor kell a földhivatali részt is rendbe tenni. Ahhoz majd épület feltüntetési vázrajz is kell majd.

zbitto # 2016.10.19. 15:33

Kedves Nanemaaa!
Köszönöm visszajelzésed!
A telken két lakóház áll, de az egyik ebből "toldalék jellegű önálló épület".
2011-ben a két lakóépület közül az egyik, az, amelyik később toldalék jelleggel épült, került az albetéttel külön helyrajzi számra. (A lakóépülettel együtt földhasználati jog és átjárási szolgalom.)
A gond az, hogy ezzel az "albetétesítéssel" a földhivatalnál eltűnt a lakóház a telekről, annak művelés ága meg kellett, hogy változzon, lett a 'kivett lakóház és udvar'-ból 'kivett beépített terület'.
Most meg szeretném vásárolni ezt a telket a hatvan éves lakóházzal együtt. De ehhez meg kell jeleníteni a lakóházat a tulajdoni lapon.
Mit tegyek?
"Csináljuk vissza" a 2011-s ingatlan kiemelést, és előbb rendezzük azt, hogy a földhivatal két lakóépületet lásson? Egyáltalán, ha valami 'toldalék jelleggel épült lakóház', az megjelenhet egy telken önállóan mint lakóház?
Miként tüntethető fel a régi lakóház a tulajdoni lapra úgy, hogy megmaradjon albetéttel a 2011-ben kiemelt (toldalék jelleggel épült) lakóház?
Épületfeltüntetési eljárás, ha nem találjuk, és nem találja a helyi önkormányzat sem a hatvan éves használatbavételi engedélyt (vagy bárhogy is hívták akkor), hogyan indítható, kérelmezhető?
köszönettel,
Zoltán

lajcsó # 2016.10.19. 19:10

Össze kell vonni a két ingatlant és akkor lesz "lakóház, udvar és egyéb épület" kivett megnevezésű!
Két külön helyrajzi számon szereplő ingatlanra nem hiszem, hogy ad a bank hitelt.

nanemaaa # 2016.10.20. 06:38

Önmagában értelmezhetetlen számomra "toldalék jellegű önálló". Vagy toldalék, vagy önálló. Ha viszont van toldalék, vagy toldalék jellegű, akkor lennie kell annak az épületnek is, amihez a toldalék épült. Azt a földhivatali eljárást és az annak alapját képező okiratot kellene megnézni, ami alapján a földhivatal létrehozta az épület albetétesítését. Mert önállóan saját kútfejéből ilyet nem csinál. Hogy annak keretében ki kérte az épület önálló helyrajzi számra történő kivételét és az eredeti épületét miért nem, illetve, hogy ennek során hová lett a meglévő épület..... nos szerintem ez az alapkérdés.

zbitto # 2016.10.20. 15:42

Köszönöm!

sabrinho # 2017.07.18. 11:09

Tiszteletem mindenkinek!

Elég bonyolult üggyel fordulok a tisztelt fórumozókhoz. A család tulajdonában áll egy külterületi ingatlan, melyen egy romos pince, illetve présház található. Ez az épület a II. világháború előtt lakás céljára szolgált, a család felmenői használták. Nagy valószínűséggel még az előtt épült, hogy a két világháború között az építést engedélyezési eljáráshoz kötötték. Építési engedélyt így akkor sem lehetne fellelni, ha egyébként az illetékes levéltárban az adott település tekintetében azok megőrződtek volna. Az épület viszont nincs feltüntetve a földhivatali térképeken/nyilvántartásban. Arra vonatkozóan nincs információm, hogy ez a fizikai valóság ellenére miért van így. Az 1965-ös kataszteri térképet is láttam, azon sincs, pedig akkor még a mainál sokkal jobb állapotban létezett az épület. Próbálkozásként beadtam egy, az épület feltüntetésére vonatkozó kérelmet az illetékes földhivatalhoz a körülmények taglalásával és az épület fényképeivel. Ezt a hivatal első fokon az Inytv. alapján, a kötelezően mellékelendő ép. engedély hiányában elutasította. Kérdés, hogy amennyiben az építés kora miatt ilyen nyilvánvalóan nem készült, lehet-e erre hivatkozva fellebbezni? Mi pótolhatná annak bizonyító erejét?
(Azért kell ragaszkodni a romépület bejegyeztetéséhez, mivel a területen új épület nem építhető, az egyedüli megoldás ennek felújítása lehetne.)
Köszönöm előre is a válaszokat!

nonolet # 2017.07.18. 12:17

Hatósági bizonyítvány a Járási építési hatóságtól...

Amiben kéred annak igazolást, hogy
létezik az épület és mi a funkciója.

Ez alapján lesz felmérhető és felrajzoltatható a földhivatalban.

sabrinho # 2017.07.18. 13:35

Köszönöm szépen!

Mint említettem, ez egy rom. Ez esetben is megkaphatom az a bizonyítványt?

nonolet # 2017.07.18. 15:04

Csak rom kinézetű/állapotú vagy tényleg nem is áll már?

HA csak a kinézete rom és nem csak
a "helye van mármeg", akkor újítsd fel és kész.
(előtte fotózd-videózd körbe, hogy ott állt elev az építmény)

Mivel szerintem, amit akarsz (felújítani),
ahhoz már nem kell engedély senkitől 2017.-től.
És ehhez a térképen sem kell raja lennie.

Viszont nem BŐVÍTHETED!!!
Azaz az épület eredeti térfogata nem nőhet meg...

Mivel 10 évnél régebben létező épület
(ez a hivatalos légi fotókon is látszik)
így lényegtelen, hogy a térképen szerepel-e...

A hatóság már nem tudja lebontatni
és büntetni sem tud a léte miatt.

HA CSAK felújítod az pedig nem új építés!!!
(és nem is bővítés)

Felújítani (újjáépíteni) pedig gondolom
a helyi szabályzat szerint sem tilos :-)

-

Információ...

2017. január 1. napjától
építési engedély nélkül végezhető építési munkák köre.

312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete

Építmény

  • átalakítása,
  • felújítása,
  • helyreállítása,
  • korszerűsítése,
  • homlokzatának megváltoztatása,

kivéve zártsorú vagy ikres beépítésű építmény esetén,
ha
e tevékenységek a csatlakozó építmény alapozását
vagy tartószerkezetét is érintik

Bővebben: https://epitesijog.hu/…esi-engedely

nonolet # 2017.07.18. 15:08

"Ez esetben is megkaphatom az a bizonyítványt?"

Ha annyira akarod látni a térképen, akkor igen.
Hisz a tény az a tény :-)

De ésszerűbb a felújítás után foglalkozni ezzel...

Ha egyáltalán fontos ez a téma.
Amíg nem akarod eladni addig lényegtelen kérdés a térképi állapot, elvolt eddig is a térképi lét nélkül, el lesz ezután is.

MajorDomus # 2017.07.18. 19:34

Mit jelent az hogy rom?
Falak állnak?

sabrinho # 2017.07.19. 04:40

A pince teljesen áll. A hozzá tartozó présház falai többé-kevésbé állnak. Egy teljesen, egy 2/3-os kb. A másik kettő is áll olyan mértékben, hogy az épület határvonalai felismerhetőek. Az építési engedély új szabályozását ismerem. Az egésznek azét van jelentősége, mivel az ingatlan nemzeti parkban fekszik, egy település zártkertes külterületén. Tehát ide építeni nem lehet, csak meglévő épületet felújítani. Kérdés, ha felújítom, mivel bizonyítom, hogy állt ott épület? Körbe van véve épületekkel egyébként. Valóban az eladás miatt lenne fontos a helyzet jogi rendezése.

nanemaaa # 2017.07.19. 07:02

sabrinho
Ha valóban lakóépület volt, akkor készíttesd el a felújítás kiviteli terveit, nyiss elektronikus építési naplót, és így végeztesd el a felújítást. Előtte viszont nem árt egyeztetni az építésfelügyeleti hatósággal és a természetvédelmi hatósággal. Ha bármelyik azt mondja, hogy itt felújítani sem lehet, akkor buktad. Ha szabályosan elkészül az építkezés, akkor erről tudsz majd hatósági bizonyítványt kérni, ami alapján már vélhetően fel fogja tüntetni a földhivatal is az épületet.

sabrinho # 2017.07.19. 09:03

Köszönöm!
Nem az enyém, anyósoméké. Sajnos nincsenek olyan anyagi helyzetben (nyugdíjasok, azt szándékosan nem írom, hogy "kis", de nem is a felső 70 %), hogy felépítsenek egy házat. Értékesíteni szeretnék az ingatlant, az nem lenne mindegy, hogy mennyiért. Ehhez kellene az épület elismertetése, mivel építkezni csak így lehet az ottani jogi helyzetben. Viszont így igen, mivel mint írtam, nyaralóövezetben van. Emiatt szilárd meggyőződésem, hogy az épület léte semmilyen természeti veszélyt nem hordoz magában, anyósomék egyetlen esélye egy tisztes vételár elnyerésére viszont ezen múlik.

MajorDomus # 2017.07.19. 21:43

,,vár állt ott,most kőhalom,,

Ezt kell bizonyitani.

(Bocs Kölcsey)

sabrinho # 2017.07.20. 04:57

ezt...

MajorDomus # 2017.07.20. 19:44

Fontos,hogy ne hibázz!
Keress fel egy ügyvédet,ah ledh a legolcsóbb. Sok pénz itt a tét!