Épületfeltűntetés utólag


MajorDomus # 2017.07.20. 19:45

Fontos,hogy ne hibázz!
Keress fel egy ügyvédet,az ledz a legolcsóbb. Sok pénz itt a tét!

PoznaMokus # 2018.08.01. 14:58

Üdvözlet!
A következő anomáliába futottam bele, ennek megoldásához lenne szükségem segítségre:
2016-ban vettünk egy kockaházat, melynek a tulajdoni lapján a "Kivett lakóház, udvar" megnevezés volt. A telken van egy nagyon régen épült garázs is, szabálytalan helyen. A térképnyilvántartásban a garázs szerepel, DE az ingatlan "Kivett lakóház, udvar, gazdasági épület" kategóriájú. A ház átalakításába kezdtünk, építési engedélyt megkaptuk, rajta a meglévő és változatlan formában megmaradó garázzsal. Az átalakítás megtörténtével megkértük és megkaptuk a használatbavétel tudomásulvételét. A földhivatalnál szükséges volt a változási vázrajz átvezetése, mivel az épület alapterülete megváltozott. CSAKHOGY: Mivel a földmérő a meglévő térképből indult ki, a vázrajzon "Kivett lakóház, udvar, gazdasági épület" van a meglévő és a kialakult állapotnál is. A tulajdoni lapon viszont még mindig csak a "Kivett lakóház, udvar". Emiatt a földhivatal nem tudja a tullapra átvezetni a változást. Megkerestem az építési hatóság ügyintézőjét, aki azt mondta, hogy semmi gond, kiad egy másik használatbavételit, amibe beleírja a garázst, mint eddig nem feltüntetett épületet. Majd - miután elkezdett ezzel az üggyel foglalkozni - közölte, hogy mivel szabálytalan helyen van a garázs, ezért nem lehet a mostani szabályok szerint feltüntetni a tullapra.
Most az van, hogy keresi a garázs építési engedélyét az illetékes önkormányzatnál, de szerintem ilyen nincs. Mit kellene tenni, hogy ez a dolog helyrejöjjön???
Köszönöm!

stellar124 # 2019.05.19. 17:56

Tisztelt Szakértők!

Kinéztem egy zártkerti házat megvételre, és a tulajdoni lapon "kivett hétvégi ház, udvar" -ként szerepel, az épületről nincsen egyéb információ, és van egy bejegyzés 2007-ből, hogy "Művelési ág változás és épületlétesítés". Eddig Ok volt a dolog, viszont a térképszelvényt lekérve nem látom a telken a házat kirajzolva. (egyébként a szomszédokét se 10 házból kb 1 épületrajzot láttam)
Mi következik ebből? A tullapon okirat hiányába gondolom nem jegyezték volna be a hétvégi házat, arról van szó vajon, hogy a tulaj megspórolta a földmérőt, de a fennmaradási engedélyt azért megszerezte?

Válaszukat előre is köszönöm!

nanemaaa # 2019.05.20. 08:10

stellar124
A földhivatali nyilvántartás közhiteles és főleg egységes. Magyarán, ha nem lett volna időben rendezve, a tulajdoni lapra sem kerülhetett volna fel. Vélhetőleg a földhivatal elmulasztotta a térképi feltüntetést. Szerintem kérned kellene náluk a hiba javítását. Nagyon fognak sírni, és kapálózni ellene. ;)

nanemaaa # 2019.05.20. 08:14

PoznaMokus
Alapvetően a földmérő hibázott, mert a művelési ágba beírta a gazdasági épületet is, holott olyan a valóságban nincs a telken. Melléképületet meg nem szoktak a tulajdoni lapon nevesíteni. A vázrajzot kellene javítani "lakóház és udvarra" és minden problémád meg fog oldódni.

lajcsó # 2019.05.20. 08:21

"A vázrajzot kellene javítani "lakóház és udvarra" és minden problémád meg fog oldódni."
Szerintem a javítás már nem fog menni mert lejárt az érvényessége, ezért újat kell csináltatni.

FaludiZ # 2019.05.22. 13:16

Nem a földmérő állapítja meg az épületek rendeletetését, hanem az építésügyi hatóság. A vázrajza az építésügyi hatóság által kiállított használatbavételi engedély vagy hatósági bizonyítvány alapján írja rá a rendeltetést. Ezek valamelyikét csatolni kell már a záradékoláshoz is. A földhivatalnak vizsgálnia a kell(ene) ennek az egyezőségét is.
Az a véleményem, hogy földhivatalt kellene piszkálni, hogy tegye rendbe a közhiteles nyilvántartását.

MajorDomus # 2019.05.22. 20:08

Nem lesz könnyű.

nanemaaa # 2019.05.23. 07:40

FaludiZ
Az építésügyi hatósági határozatban nem szerepel művelési ág, viszont a földhivatal a saját építmény készlettára alapján tüntet fel épületeket. Nem az került a vázrajzra, ami a határozatban szerepel.

pixelmgx # 2019.06.14. 10:13

Kedves Fórumozók!
Szeretnénk vásárolni egy ingatlant, aminek a tulajdoni lapján csak a telek van feltüntetve, a rajta több, mint 10 éve épült ház nem. Állítólag minden engedély megvan, van vázrajzuk is, de a tulajdoni lapra nem lett felvezetve.
Ha szeretném, hogy ez szerepeljen rajta, akkor elég az önkormányzatnál fennmaradási engedélyt kérnem, vagy minden esetben szükséges a földmérő is?

A másik kérdésem, hogy megvehetem-e az ingatlant így, hogy nem szerepel a tulajdoni lapon a ház, és utólag intézem el amikor már az én tulajdonomban van, vagy ezt mindenképp előtte kell? Az eladónak jelenleg nincs lehetősége ezzel foglalkozni, én meg nem költenék rá addig, míg nem az enyém, mivel zártkert és még kifüggesztés vár rá.

királyb # 2019.07.11. 17:59

létezik-e, hogy egy 2 évtizede épült, használatbavételi engedéllyel, társasházi alapító okirattal rendelkező, albetétesített, viszont az 1:1000 térképszelvényen az építtető és/vagy építésügyi hatóság mulasztása miatt még jóval kisebbként feltüntetett ikerház értékesítésénél a vevő a szerződés aláírása után követeli a térkép pontosítását/az épületfeltüntetést (ez még kezelhető kiadással és átfutási idővel jár), de most már azt is követeli, hogy az érintett építésügyi osztály adjon ki hatósági engedélyt, amit új épületekre szokás kérni, szintenkénti/kottázott műszaki rajzot, helységlistát, illetékbefizetést, ÉTDR regisztrációt, ismételt földhivatali széljegyzetet, majd bejegyzést igényel, pedig 10 éve ugyanígy, ügyvédi közreműködéssel vettük.

MajorDomus # 2019.07.15. 18:50

Inkább add el másnak.

H.Ádám # 2019.10.18. 12:14

Tisztelt fórum

1977ben épült családi házat szeretnénk vásárolni, adásvételi szerződést megkötöttük, a bank értékbecslője kiment és jelezte hogy a térképen a konyha (ami az épület hátsó részén található és ugyanakkor épült, a ház része a tervrajzon is szerepel) nincs feltüntetve. Ezt pótolni kell.
Próbálom összerakni hogy mit kellene tenni és szeretném a segítségeteket kérni

Köszönettel:
Halák Ádám

nanemaaa # 2019.10.24. 08:02

Valószínűleg elmaradt az épület feltüntetése, amit a térképen látsz, egy korábbi épület körvonalrajza lehet. Amit tehetsz, hívsz egy földmérőt, megcsináltatod vele a vázrajzot, majd hatósági bizonyítványt kérsz az építésügyi hatóságtól az épület megléte és szakszerűsége kérdésében. Ha meglenne az eredeti használatbavételi engedély, akkor elvileg az is elég lehetne, de gyanítom, azt ennyi idő utána földhivatal már nem fogja elfogadni.

SpilerAK # 2020.09.23. 15:46

Tisztelt Fórum!
Tatabánya külterületén árulnak egy 2017-ben épült házat ami 60m2-es 680m2-es telken. A ház még befejezésre vár és az ingatlanos elmondása alapján nem lehet az ingatlant feltüntetni, mert a telek barackosnak van feltüntetve és kicsi a telek egy ekkora háznak. Kérdésem ezzel kapcsoéatban az lenne hogy tényleg lehetséges hogy nem lehet feltüntetni? vagy ha fel lehet akkor körül belül mekkora összegről lenne szó?
Válaszokat előre is köszönöm

nanemaaa # 2020.09.24. 05:59

Ha nem felel meg az épület az építésügyi szabályoknak, akkor nem fogsz tudni rá se használatbavételi, se fennmaradási engedélyt kapni. E nélkül viszont nem tüntetheti fel a földhivatal. Ha 2017-es építésű, az azt jelenti, hogy 2027-ig veszélyben van, mert ha tudomást szerez róla az építésfelügyeleti hatóság, akkor simán le is bontathatja. Külterületen, mezőgazdasági rendeltetésű területen 720 m2 alatti telken semmit se lehet építeni. Ha pedig gyümölcsös a terület művelési ága, és nem lett kivonva legalább az a rész, ahol az épület épült, akkor még a földvédelmi hatóság is meg fog büntetni.
Szerintem ettől a vételtől menekülj.

Öreg08 # 2020.12.24. 12:53

Tisztelt Fórum!

Házat szeretnénk venni, de az eladó néni, most, hogy már az előzetes szerződés meg van írva, azt mondja, hogy nincs meg neki a ház tervrajza.

Eddig háromszor voltunk nála, és mindig felvetette, hogy ha akarjuk nézzük meg a tervrajzon, hogy milyen csövek merre vannak a falban (sajnos egyszer sem kértük, hogy mutassa meg a rajzot).

Az lenne a kérdésem, hogy meg lehet-e valahonnan szerezni egy ház tervrajzát? A ház nem túl régi, 1986-ban épült Nyíregyházán.

Kérdésem még, hogy a tulajdoni lapon "kivett lakóház, udvar" van, pedig a telek végében van egy garázs is mellette egy kicsi szobakonyhával. Okozhat-e az problémát, hogy nincs megnevezve ez a rész?

Válaszokat előre is köszönöm!

Boldog Karácsonyt!

drbjozsef # 2020.12.24. 15:13

Kérdésem még, hogy a tulajdoni lapon "kivett lakóház, udvar" van, pedig a telek végében van egy garázs is mellette egy kicsi szobakonyhával. Okozhat-e az problémát, hogy nincs megnevezve ez a rész?

Azt nézd meg, hogy a földhivatali térképen mi van rajta. Rendesen van-e feltüntetve maga az épület is, és rajta van-e a garázs. Vásárlás előtt ezt is eléggé érdemes kikérni.

Az építéshatóság az önkormányzat volt, náluk érdeklődj, legalábbis a levéltárban meg szokott lenni.

Öreg08 # 2020.12.25. 08:47

Köszönöm szépen a segítséget!

Mindenképp utánanézek!

Áldott Karácsonyt!

Virsolya # 2021.01.10. 10:06

Tisztelt Fórum!

Férjemmel házat szeretnénk építeni apósom telkén, csok igénybevételével (épületkiemeléssel, a telek tulajdona az apósomnál maradna). A telek tovább nem osztható. A telken jelenleg nyaralóként használt faház áll és marad is, mely a 80-as években épült, azonban a földhivatali térképen nincs feltüntetve. Mi a teendő, hogy jogszerű állapotban vághassunk neki az építkezésnek? Fennmaradásit kell kérnünk a meglévő épületre mint lakóépület (energetikailag valószínűleg nem felelne meg), vagy lefokozható gazdasági épületté, vagy elegendő egy épületfeltüntetést intézni egy geodétával? Elegendő lenne-e az épületfeltüntetést az új épület megépültével egy időben intézni, vagy tanácsos ebben előremenni?
Válaszukat előre is köszönöm!

nanemaaa # 2021.01.11. 07:55

Virsolya
Ha az épületre nem volt építési engedély, akkor nagy valószínűséggel fennmaradási engedélyt kell rá kérni. Az elég furán hangzik, hogy üdülő és lakóépület is legyen egy telken, mivel üdülő területen lakást építeni nem lehet, de erre majd választ ad a helyi építési szabályzat.

Egyszerre nem tudod intézni a fennmaradásit az építési üggyel, tekintve, hogy az üdülőre fennmaradási engedélyt kell kérni, a lakóépület építése viszont egyszerű bejelentéshez kötött.

betti.bodnar # 2021.01.16. 20:16

Sziasztok!
Szeretnénk vásárolni egy nyaralót, aminek a tulajdoni lapján csak a telek van feltüntetve, a rajta több, mint 10 éve épült ház nem. Állítólag építési engedély megvan, mi csak egy felújítási engedélyt kaptunk meg eddig, de a tulajdoni lapra nem lett felvezetve. Az épület nincs jó állapotban, mindenképp átépítés, felújítás lesz szükséges.

A kérdésem az lenne, hogy megvehetem-e az ingatlant így, hogy nem szerepel a tulajdoni lapon a ház, és utólag intézem el amikor már az én tulajdonomban van, vagy ezt mindenképp előtte kell? Mivel lehet, hogy teljesen át lesz építve, akkor is próbáljam meg inkább a jelenlegi tulajjal elintézni?

Előre is köszönöm.

drbjozsef # 2021.01.18. 05:44

betti.bodnar,

nem szerepel a tulajdoni lapon a ház, és utólag intézem el amikor már az én tulajdonomban van, vagy ezt mindenképp előtte kell

Ha el lehet intézni, akkor mindegy ki intézi. Ha.

teljesen át lesz építve, akkor is próbáljam meg inkább a jelenlegi tulajjal elintézni

Lesz? Akkor is mindegy.

Rossz kérdések ezek. Azt kellene kérdezned : megvehetem ezt így, nem büntetnek meg, nem bontatják le, hagyjam-e a fenébe az egészet? Egyáltálán feltüntethető-e az épület?

KávIstván # 2021.02.10. 16:03

Üdvözletem!

Olyan ügyben kérném a segítséget, hogy jelenleg ház vásárlás előtt állok. Van egy kiszemelt ingatlan. Lekértem az adott ingatlan térképmásolatát (helyszínrajz) helyrajzi szám alapján a földhivataltól. És az adott rajzon az épület körvonala alapján nem szerepel egy hozzáépítés (egy kb. 25 négyzetméteres konyha,étkező) és egy különálló téglából épült garázs.
Az érdekelne:
Mennyire befolyásolja ez az adás-vétel menetét?

Megvásárolható így a ház?

Vagy milyen további teendő van ebben az esetben?

(a vásárlás saját erőből történne, nem lenne sem állami támogatás sem banki hitel igénybe véve)

KávIstván # 2021.02.10. 16:06

Válaszukat előre is köszönöm!