Épületfeltűntetés utólag


lajcsó # 2021.02.10. 18:00

Ha neked igy megfelel, akkor az adásvételi szerződés megköthető.
Ha nem, akkor fő szabályként, a szerződéskötés előtt az eladónak kell rendezni az ingatlan-nyilvántartási állapotot.

Koriana # 2021.02.13. 17:20

Tisztelt Szakértők!

A 1990-ben vásárolt telekre épített nyaraló 2003-ban megkapta a használatbavételi engedélyt.

A tulajdoni lapon a ház nem szerepel csak a telek és ezt sajnos csak most vettem észre, mert el szeretném adni a nyaralómat.
Az építkezést és a papírokat annak idején édesapám intézte, aki értett ezekhez a dolgokhoz, ezért én a tulajdoni lap lekérdezésével nem foglalkoztam (sajnos)

Mi a teendőm annak érdekében, hogy becsületesen eladhassam a nyaralómat?

Ha most lesz rávezetve az ingatlan a tulajdoni lapra, akkor érvényesíthetem-e az 5 éves adómentességet ( hiszen nem most került a birtokomba)?

Előre is köszönöm a válaszukat!

Koriana # 2021.02.13. 17:52

Az előző kérdező vagyok.

Édesapám iratai között megtaláltam 2 számlát amit a Földhivatal adott ki 2010-ben, amiből az derül ki számomra:
1, 6250 Ft-ról Hiteles tulajdoni lap HRSZ-enként .... településnév...helyrajzi számú ingatlanról.
2. 3000Ft-ról 31.hit (helyszínrajz b,k,zk) ... település...helyrajzi szám.

A nem hiteles tulajdoni lapon azonban nem találok az ingatlanról semmit.

drbjozsef # 2021.02.13. 18:06

Koriana,

Adót biztosan nem kell fizetned, azt nem érinti egy utólagos feltüntetés sem.

Gondolom, a térképszelvényen sincs feltüntetve az épület.
Le kellene kérned egy olyat is.

Ha nincs, akkor kell kerítened egy földmérőt, ő felméri a telket, és elkészítí a dokumentációt, általában a feltüntetést is elintézi a földhivatalnál.

A tulajdoni lapra is be kell jelenteni a földhivatalnál. Szerintm érdeklődj tőlük, mi a pontos menete, mi kell hozzá.

Ha szabályosan épült, használatbavételi engedélyt is kapott, akkor szvsz fel fogják tüntetni utólag is minden további nélkül.

Koriana # 2021.02.13. 18:24

Lekértem a térképmásolatot is, sajnos azon sincs.
A többiekéhez képest van még egy 616 szám, de az ingatlan nincs rárajzolva.

Akkor mit fizettünk ki? Ha befizettük és a földhivatal számlát adott róla, akkor valamit csak beadtunk. Nem értem.

drbjozsef # 2021.02.13. 18:44

Két számla nem féltétlenül azt jelenti, hogy beadtatok valamit.

Az első egy sima tulajdoni lap lekérés lehet (ez akkor még nem volt se online, se ingyen, most 6600 Ft), a második nem is tudom micsoda csak 3000 Ftért.

Földmérő dokumentációt, vagy érkeztetett kérelmet kellene találnod, hogy esetleg reklamálhass a földhivatalban, ha tényleg beadtatok valamit, és esetleg ők hibáztak - előfordul azért az ott.

Látatlanban nyilván mi se tudhatjuk mi az, ha te se tudod.

Ha nem találsz ilyesmit, nem marad más, mint (újra) megcsináltatni mindent. Néhány tízezer forintba benne lesz, de jobban jársz, ha te indtézed el, és utána adod el - így lehet vevőt sem találsz. (de ha az megvan, akkor sem fog örülni, hogy neki kell egy kétes jogállású ingatlant rendbe raknia, esetleges buktatókkal)

Koriana # 2021.02.13. 19:03

Köszönöm a válaszát!

drbjozsef # 2021.02.13. 19:10

Esetleg ha a teljes tulajodni lapot kéred le, nem csak a szemlét, akkor azon lehet nyoma beadott kérelemnek, legfeljebb széljegyen, vagy már elutasított formában. Hátha abból lehet látni, történt-e valami.

Ha nincs rajta ilyen, akkor nem volt (valószínűleg) feltüntetés iránti kérelem.

Dashh # 2021.02.23. 11:06

2002-ben vettem egy osztatlan közös tulajdonban lévő házrészt. Ekkor banki hitelt vettem fel - nem kellett térképvázlat hozzá. Most az állami támogatásos hitelnél kérik. A térképvázlaton nem került feltüntetésre egy része az ingatlannak - pedig az már legalább 30 éve ott van. Az epítési osztály szerint fenmaradási engedély sem adható, hiába van ott már régen. Elbontatni nem fogják, a fenmaradási azért nem adható ki, mivel a beépítési százalék átlépésre került. A telek mérete miatt nem megosztható. Hogyan tudnám legalizálni ezt a helyzetet?

nanemaaa # 2021.02.23. 12:41

Dashh
Vagy a házad legyen kisebb, vagy a telked nagyobb. Más út nincs.

Dashh # 2021.02.23. 12:47

Ennyi? Nincs más megoldás?

nanemaaa # 2021.02.23. 14:16

Nincs.

satriani # 2021.04.11. 06:02

Tisztelt fórumozók!

Tulajdoni lapon 1500 m2 gyümölcsös besorolású külterületi telekre 2011 ben engedély és bejelentés nélkül épült egy 36nm es hétvégi faház 10 éve már.
Az utcában számos lakóház található a szomszédban.
2010 környékén módosult a helyi építési szabályzat, miszerint vezetékes víz és csatorna kiépítése nelkül nem adnak ki építési engedélyt. Fúrott kutról van ellátva a ház és emésztőgödör van építve a szennyvíznek, hasonlóan a szomszédban álló házakhoz.
Láttam hogy 2020. 03 hótól már csak fennmaradási engedéllyel kerülhet ingatlannyilvántartásba az épület… amely során ha jól értem az építési hatóság a helyi építési szabályzatnak való megfelelést vizsgálja.
a rendelet 3. pontja szerint:” (3) A tíz évnél régebben befejezett vagy használatba vett építmény esetén a hatósági bizonyítvány kiállítása iránti eljárás során az építésügyi hatóság a meglévő építmény országos építési követelményeknek és a helyi építési szabályzatnak való megfelelését vizsgálja. Amennyiben az építmény nem felel meg az országos építési követelményeknek vagy a helyi építési szabályzat előírásainak, az építésügyi hatóság a hatósági bizonyítvány kiadását megtagadja.
…. de ha jól tájékozódtam, a tíz éves elévülési idő miatt nem szankcionálnak bírság kiróvással v esetleges bontással.
Kérdéseim a következők:
1.A hatósági igazolás kiállításának megtagadása von e valami jogkövetkezményt maga után?
2.Van e más módja h feltüntetésre kerüljön az épület a nyilvántartásban
3.feltüntetett épület nélkül eladható/ajándékozható e csak a telek persze telekáron….?

Előre is köszönöm a segítséget mindenkitől aki időt szán a válaszra

drbjozsef # 2021.04.11. 13:41

satriani,

Ahogy látod a választ eggyel alattad, a tiédre is pontosan az.

  1. Jogkövetkezmény nincs, le nem bontatják, de fennmaradásid se lesz, a térkpéen nem tüntetik fel, így eladáskor, hitel felvételnél lehetne belőle problémád, illetve legálisan, engedéllyel nem tudod bővíteni, átalakítani - és értelemszerűen a jogutódód (vevő, örökös) sem.
  2. Ahogy előbb : feleljen meg a szabályoknak, ha ez nem lehetséges, akkor nincs más megoldás.
  3. Természetesen, de nem kell telekáron, olyan áron adod el, ahogy tudod. Ha találsz olyan vevőt, aki megveszi így, megfelel neki így, akkor annyiért. De ne titkolj előle el semmit, legyen benne az adásvételiben hogy jogilag, tulajdoni lap szerint ez telek, a rajta álló épület szabálytalan, le nem kell bontani, de bővíteni, átalakítani nem fogja tudni hivatalosan, és hitelt sem igen fog tudni felvenni hozzá. Ha ezek tudatában megfelel neki, akkor simán.
Enian # 2021.04.15. 16:43

Tisztel Fórum!

2018-ban vásároltunk egy házat.
A házhoz semmilyen korábbi tervrajzot nem kaptunk.
Az idén szerettünk volna egy helyiséget hozáépítetni, így megterveztettük a teljes házat az új tervezett helyiséggel együtt. A helyi főépítésztől az építési engedélyt megkaptuk.
Viszont az ÉTDR rendszerbe feltöltést követően visszajelzés érkezett, hogy az a helyiség, ami jelenleg az előtér (16 m2), az eredeti házterveken nyitott teraszként szerepel, de az előző tulajdonos beépítette, így a ház részeként előszobaként funkcionál.
Értesítést kapunk a Járási Hivatal Építésügyi és Építésfelügyeleti Osztályától, hogy az engedély nélkül épült rész miatt építésrendészeti eljárást indítanak.
A kérdésem az lenne, hogy mi várható ilyen esetben? Elég lesz a fennmaradási engedélyt kérvényezni vagy építésügyi bírságra is számítanunk kell? Van bármi egyéb megoldás erre?
Választ, segítséget előre is köszönöm!

nanemaaa # 2021.04.16. 06:41

Ha 10 éven belül történt az építés, de egyebekben szabályos, akkor kaphatsz fennmaradási engedélyt. Ez esetben építésügyi bírsággal is fognak sújtani.
Ha a hatóság azt állapítja meg, hogy az építés 10 évnél régebben történt, akkor nem lesz semmi következménye a dolognak, még fennmaradási engedély kérésére se fognak felszólítani, hanem megszüntetik az eljárást.

Enian # 2021.04.16. 08:18

Köszönöm szépen a választ. Valószínű 10 évnél régebben épült, de ezt hogyan tudjuk bizonyítani? Ha az előző tulajdonosnak semmiféle papírja nincsen róla?

drbjozsef # 2021.04.16. 09:29

Enian,

Légifotó, tanúk. Például.

Enian # 2021.04.16. 13:43

Rendben, köszönöm a válaszokat!

tulipanos jimmy # 2021.05.17. 12:23

Tisztelt Fórum!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Örököltem egy belterületi ingatlant. Építeni szeretnék rá egy családi házat. A régi épület összedőlt de még rajta van a földhivatali térképen, viszont a hátsó gazdasági épület még áll, de azt meg nem tüntették fel. Azt az infot kaptam hogy az építési ügyi hatóságon csak akkor adja ki az új házra az építési engedélyt ha ezeket a viszonyokat rendezem.
Szeretném a hozzáértőket arról kérdezni hogy:
Ennek mi a pontos menete?
A törlést és a feltüntetést lehet egy munkarészben csináltatni a földmérővel?
Milyen papirokat kell beadnom az építésügyi hatósághoz?

Előre is köszönöm a segítséget...

Üdv. TJ

nanemaaa # 2021.05.18. 07:23

A törlést és a feltüntetést lehet egy munkarészben csináltatni a földmérővel?
Lehet.
Milyen papirokat kell beadnom az építésügyi hatósághoz?
Hatósági bizonyítvány iránti kérelem, az ÉTDR rendszeren belül elektronikus úton kell benyújtani.

capafotos # 2021.05.20. 15:05

Megállapodáson alapuló földhasználati jogot mindenkori tulajdonosra be lehet jegyezetetni szerintetek? Tehát megy ugyanúgy, mint szolgalomnál, változási vázrajz alapján?

9. § (1) A más tulajdonában álló földön építkezés céljából alapított földhasználati jogot egész földrészletre, vagy a földrészlet természetben vagy területi mértékben meghatározott részére lehet bejegyezni a név szerint meghatározott építkező (jogosult) javára (megállapodáson alapuló földhasználati jog).

Nekem úgy tűnik, a mindenkori tulajdonos nevére bejegyzendő földhasználati joghoz építmény kell,
9. § (3) A földhasználati jogot az épület mindenkori tulajdonosa javára kell bejegyezni akkor is, ha a megállapodáson alapuló földhasználati jog jogosultja, e jogának bejegyzését követően, az általa létesített épület önálló ingatlanként való bejegyzését kéri.

linkvagyok # 2021.05.27. 11:52

Üdv!

Van egy családi háza a szüleimnek, és hozzá építettek egy új részt, kb 2000-ben. A nyilvántartásba nem került be, de azóta is használatban van. A kérdés az, hogy ha szeretném, hogy rákerüljön az alaprajzra, és minden legális legyen, hogyan fogjak hozzá illetve mire számíthatok anyagilag? Az új rész kb 30m2, sátortetős, hozzá lett építve a tető a régihez, és alul van nappali, felső szint egy szoba. Illetve ha így marad, akkor lehet-e számítani rá, hogy valaha ez bárkinek is szemet szúr? Létezik-e bármilyen ellenőrzés, ahol nézik ezeket a régi házakat? Azt tudom, hogy ha egyszer el szeretnénk adni, akkor mindenképpen fennmaradási engedély kell. A kérdés csak az hogy mi ennek a menete, és mennyibe kerülne. Köszönöm a válaszokat előre is!

nanemaaa # 2021.05.31. 08:38

linkvagyok (nomen est omen? ;))

Legalizálni csak fennmaradási engedéllyel lehet. Költség a terveztetés és a szakértő díja, valamint egy tulajdoni lap és a térképmásolat lesz. No meg majd az épület feltüntetéshez a fölmérő és az eljárási szolgáltatási díj.
De csak abban az esetben érdemes nekifeküdni, ha tényleg minden jogszabálynak megfelel a bővített épület, vagy szabályossá tehető, és annak költségeivel is számolsz.

Ma már kezdenek okosodni a vevők, egyre többen kérik adásvételkor az engedélyeket és az azokhoz tartozó terveket. Az okosabbja pedig nem megy bele egy tisztázatlan sorsú épület vásárlásába.

Petya117 # 2021.06.14. 15:38

Sziasztok,
Sokakhoz nagyon hasonló esettel szembesültem, és előre is köszönöm mindenkinek a segítséget aki találkozott már pontosan ilyen szituációval.

Szokásos alap eset: ingatlanvásárlás, adásvételi szerződés, majd az önerő elutalása után, a banki értékbecslő (támogatott hitel gyorsan hozzá is tenném), felfedezte, hogy néhány milliméter nem stimmel a térkép másolaton. Az ingatlan kertes ház, így a tulajdoni lapon nem a ház méretei szerepelnek (azt csak az energetikai tanusítványon láttam), hanem a telek méretei. Nem is igazán tűnt fel csak mikor az értékbecslő jelezte, hogy az ott nem stimmel. Kiderült, hogy bővítés történt, de nem a mostani tulajdonos idején, hanem 15 év+ valamikor. Természetesen, engedély nélkül. Mikor ő vette semmi, senkinek nem tűnt fel. Jelzem kb. 16-18nm-ről beszélünk

Kezdődjék a verseny:
Értékbecslő két dokumentumot kér, egy záradékolt változási vázrajzot és egy épületlegalizáló hatósági bizonyítványt. Előbbi esetén várom, hogy a két hét leteljen és a földmérő egyszer megjelenjen. A kérdésem igazából a második esetében került előtérbe.
Nagy nehezen kb. 156 telefon után sikerült két ügyintézővel beszélni (maradjunk annyiban, hogy egyik bp-i építészeti hatóság kerületi illetékes hivatal) akik közül az utolsó ember akivel sikerült beszélnem (elvileg ügyemet ő kezeli) a következő lépéseket vázolta:

  1. nem hatósági bizonyítvány kell, hanem fenntartási engedély
  2. szükséges egy iratbetekintési kérelem
  3. földmérő aki elkészíti a maga feladatait
  4. kell egy építész aki, építészeti tervet készít
  5. kerületileg illetékes főépítész 4-es pontot ellenjegyzi vagy vmit csinál vele
  6. ha kész 3-as és 5-ös pont akkor igényelhetem meg az ETDR rendszerben fenntartási engedélyt

Kérdés, hogy tényleg a 21. században itt tartunk vagy nagyon félre mentem.
u.i: én vagyok a vevő és idős hölgy az eladó és meghatalmazással rohangálok helyette mert másképpen ez nem haladna.

Köszönöm Mindenkinek!