Kedves Gábor.s!
"nem mindegy a liftnek a folyosó lámpának a falon lévő festéknek hogy tulajdonos vagy albérlő vagyok e ?"
Belevehetik határozattal való megszavazással az Alapszabályba, - nálunk lak.szöv.nél nem alapító okirat, alapszabály van.
Ha a tulajdonos eljár rendszeresen közgyűlésre, szavazhat ellene, hogy ne kerüljön bele.
A tapasztalatom, ahol élek, az albérlő nem takarít (nálunk nincs takarító, mi tulajdonosok takarítjuk a lépcsőházat), költözködésnél nem érdekli, ha leverődik a fal, stb.
Én társasházból költöztem, a tulajdoni lapon láttam, hogy lakásszövetkezeti ház.
Megérdeklődtem ki a közös képviselő, "bejelentkeztem" nála, mint új tulajdonos. Tájékozódtam a különbségekről. Megtudtam más a társasházi és más a lak.szöv. törvény.
Elolvastam az Alapszabályt, kértem a tagfelvételem, írásban, közgyűlés elé terjesztették, tag lettem.
Tag vagy nem tag között annyi a különbség tisztségviselő választásnál csak tagok szavazhatnak.
Ez persze a gyakorlatban nem így van - de ez most itt nem téma.
Beszámoló közgyűlésen szavazással, határozattal kerül elfogadásra a közös költség, felújítási alap, közös biztosítás (ezek emelése.)
Szemétszállításnál a szolgáltató határozta meg, mennyire főre milyen díjat kell szedni. Akkor összeírták a lakszöv-nél mennyien laknak egy lakásban.
A későbbiekben, ha többen laktak a lakásban, vagy több albérlő költözött be, ők ezt nem jelentették be a tisztségviselőknek, ezért a lak.szöv. felmondta a szolgáltatóval a szerződést, és egyénileg kellett kötnünk, a számla tőle érkezik.
Hiába mondta a szolgáltató, adó módjára behajtható, aki nem fizet, sajnos nem tapasztaljuk, hogy így lenne. Előttünk lévő konténerbe is beleteszik, arra járó gyalogosok, kerékpárosok, autósok, - s még jobb eset, ha beleteszik, és nem mellette díszeleg.
Úgy érzem soraidból, nem jártál közgyűlésekre, nem tájékozódtál kellőképpen.
Én azt tanácsolnám, az lakásszövetkezet címére írj ajánlott tértivevényes levelet, abban kérjél tájékoztatást úgymond panaszodról.