Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlan adás - vétel kifizetés bizonyítása

drbjozsef #   2018.08.19. 21:05

Hagyjuk.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2018.08.19. 20:07

drbjozsef

Tolerancia? Ingatlan adásvételnél? Ahol pár hét is milliós eltérést jelenthet? Na ne már.

Nekem nagyon jó helyen volt az ingatlanom, mégis kb. 6 évig árultam. A végén csak eladtam, de nem volt egyszerű. Pedig ez még csak nem is „Kemcsendarács-alsón” volt. Az az eladó, aki pár hetet egy hitelbírálat miatt nem képes várni, az ne akarjon ingatlant eladni. Kp. manapság max. a neppereknek van, akik bagóért akarják megvenni, hogy aztán jó haszonnal rövid időn belül tovább adják. Ők pedig nem fogják piaci értéken megvenni az ingatlanaikat.

drbjozsef #   2018.08.19. 19:48

Ez ilyen egyszerű, a szabad választás részemről is mindig ott van. ;-)

Ez a lényeg. Lesz más. Ha nem, az eladó is lejjebb ad.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2018.08.19. 19:46

Tolerancia? Ingatlan adásvételnél? Ahol pár hét is milliós eltérést jelenthet? Na ne már. De elhiszem neked, hogy te vagy terézanya.

Hogy nem tolonganak? Kemcsendarács-alsón talán nem, de frekventáltabb helyen válogathatsz a vevők között. (Még, megjegyzem, mert lassan átlendültünk szerintem is a zeniten, szóval nem tart ez örökké). De ha nem ez lenne (tudod : úgy mondják, piaci viszonyok), és a frekventáltabb helyeken is kínálati piac kezd kialakulni, akkor majd lejjebb mennek az árak, vagy AKKOR esetleg vállal valamekkora kockázatot az eladó is (HA AKAR).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2018.08.19. 19:00

Bea1

És a másik oldal, hogy közben hány potenciális vevőt bukik el az "eladó", miközben "csak úgy" zsebretesz 10%-ot, miközben 100%-ra számít?

Az ilyen vevő meg néhány potenciális vevő-jelölt bukása után ugyanazért nem 100 %-ot kap, hanem mondjuk 120-130 %-ot. Na ez az, amit én nem igazán nézek jó szemmel, de mint írtam, elfogadom, ha ilyen a gyakorlat. Aki viszont hitelfelvétellel történő ingatlanvásárlásom esetén ragaszkodik hozzá, hogy kizárólag foglalónak nevezzük, amit előre leteszek, nos annak a nyakán fog maradni a háza, mert nem én leszek az, aki megveszi. Ez ilyen egyszerű, a szabad választás részemről is mindig ott van. ;-)

Szomorú örökös #   2018.08.19. 18:44

drbjozsef

Szabadon lehet szerzõdni, bele lehet venni, hogy visszajár a foglaló, ha nem kap (elég) hitelt.

Pontosan itt a kiskapu! Manapság nem rohangál milliókkal a kezében akárki. Szerintem ennyi tolerancia lehet egy eladóban, hogy így szerződik, ha valaki hitelfelvétellel akarja megvenni az ingatlanát. Nem hinném, hogy manapság túlzottan tolonganak az ingatlanpiacon a vevők egy-egy ingatlan esetében, amiért ez ne férne bele.

Na de õszintén: ha Te lennél az eladó, aláírnád, hogy vársz a bizonytalanra heteket, hónapokat (CSOK, vagy más támogatás esetén, egy hiányzó igazolással simán lehet), úgy, hogy bukó esetén Te semmit se kapsz?

Te nem írnád alá, ezt már tudjuk! Én viszont úgy gondolom, bőven elég bukó a vevő-jelöltnek a hitelbírálattal kapcsolatos ügyek díja, amit bukik egy-egy ilyen ügyleten sikertelenség esetén. De tudom, ez az én dolgom, viszont én így tartom tisztességesnek és így nyugodtan alszom utána. Én egyszer szeretnék az ingatlanomon keresni: AMIKOR ELADOM. Aki közben is nyerészkedésre használja, az az én szememben egy tisztességtelen kupec.

Az én múltbéli történetemben amikor a vevő-jelölt elbukott egy hitelkérelmet, akkor majdnem rajtam akarta bevasalni annak a költségét is, holott ő volt a hülye, mert olyan banknál akart lakáshitelt felvenni, ahol korábban KHR listán volt - bár onnan addigra lekerült - hitelkártya tartozás miatt. Ezek után a bank erre bár nem hivatkozhatott, de az első olyan indoknál elkaszálta, ahol normális esetben lehet nem tette volna, de így egyből volt mire hivatkoznia.

drbjozsef #   2018.08.19. 10:45

Nem látom miért lenne ebben bármi tisztességtelen. A vevõ (ÖNKÉNT!) vállal valamit, amit nem teljesít. Ennyi. Hogy miért, az nehogy már érdekelje az eladót. Neki a bank harmadik személy, köze nincs hozzá.

Van kockázata a vevõnek, de ez legyen az õ baja. Szabadon lehet szerzõdni, bele lehet venni, hogy visszajár a foglaló, ha nem kap (elég) hitelt. Vagy egyvrésze. Na de õszintén: ha Te lennél az eladó, aláírnád, hogy vársz a bizonytalanra heteket, hónapokat (CSOK, vagy más támogatás esetén, egy hiányzó igazolással simán lehet), úgy, hogy bukó esetén Te semmit se kapsz? Na ugye.

A hitel a vevõ dolga, intézze el, vagy bukik rajta. Ennek a kockázata az övé, és nem az eladóé.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Bea1 # e-mail 2018.08.19. 09:54

És a másik oldal, hogy közben hány potenciális vevőt bukik el az "eladó", miközben "csak úgy" zsebretesz 10%-ot, miközben 100%-ra számít?

Szomorú örökös #   2018.08.19. 07:26

drbjozsef

Elfogadom, ha ez a gyakorlat, de egyetérteni teljesen továbbra sem tudok vele, hiszen ez az én szememben akkor is tisztességtelen haszonszerzés kategóriája. :-(

nonolet

Azt, hogy valaki kapásból egy nagy értékű ingatlan eladásának meghiúsulása esetén csak úgy zsebre vág közel 10 százaléknyi összeget, valahogy nem tudom tisztességesnek nevezni, az kb. nálam egyenlő azzal, ha valaki uzsorakamattal ad kölcsön. Főleg hogy a vevő-jelölt egy rakás pénzt elbukik még ezen felül a hitelkérelem meghiúsulása miatt is.

nonolet # e-mail 2018.08.19. 00:01

Szomorú örökös

"Elég egy idióta ingatlan-becslő, aki közli, hogy nem hitelezhető szerinte az ingatlan és máris bukta van"

Ez a vevő gondja, hisz ő kockáztatott!

KÉRHETETT VOLNA

  • előzetes értékbécslést
  • hitelképesség minősítést

ÉS

  • hitel IGÉRVÉNYT!!!

Akkor nem érné később csalódás-meglepetés
a felelőtlenül "vakon" aláírt adásvételi szerződés miatt.

Szóval, NEM az értékbecslő a hibás ilyenkor sem.
Hanem vevő volt felelőtlen...

Ami az ő sara és ezért bukja foglalót.
Hisz kivédhette volna a csapdát, saját hatáskörben.

Szó nincs vis major esetről!!!
Ami mentesítené.

drbjozsef #   2018.08.18. 20:55

Talán a "kizárólag" szó túlságosan is a másik véglet, de lényegében ilyesmi. Ha a szerződés másként nem rendelkezik (!!! Ptk., szerződési szabadság!), akkor a vevő által meg nem kapott hitel miatti meghiúsulást a joggyakorlat a vevő hibás teljesítéseként értékeli.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2018.08.18. 20:51

nonolet

HA a vevő nem kap hitelt az KIZÁRÓLAG az ő hibája.

Szerintem nem így van! Elég egy idióta ingatlan-becslő, aki közli, hogy nem hitelezhető szerinte az ingatlan és máris bukta van. Sajna ezt a mesterséget is embere válogatja... :-O

És pontosan azért van, hogy egy ilyen ingatlan-vásárlás esetén vagy az általad írt mentesülési pont szerepel, vagy eleve inkább előleget ad a vevő.

Igazából a vevő kapja meg! Akinek a megbízásból az ügyvéd nyújtja be.

Mondjuk azért is van így, mert eleve a vevő önállóan nem is intézhet semmit egy adásvételnél a földhivatalban, szóba se állnak vele. De a jó magyarázat sose rossz! :-)

nonolet # e-mail 2018.08.18. 19:11

Szomorú örökös

HA a vevő nem kap hitelt az KIZÁRÓLAG az ő hibája.
A foglalót ezért alapesetben bukja és kész.

Kivéve:

  • ha a szerződésbe belevesz egy mentesülési pontot erre az esetre
  • amit az eladó el is fogad...

- -

"Annyi belátás lehet az eladóban, hogy ilyen esetben inkább előleget kér, amit nyilván nem költ el addig, amíg a végteljesítés meg nem történik."

Ehhh.. miért lnen?!

Ő eladni akar!!!

Meghiúsult eladás estén pedig némi pénzt amiért hitegették.

PONT EZ!!!! a foglaló célja vazze!

- -

" ezt nem a vevő kapja meg, hanem közvetlenül a földhivatal"

Igazából a vevő kapja meg!
Akinek a megbízásból az ügyvéd nyújtja be.

A gyakorlatban persze nem kerül vevő kezébe a letétből... mert minek.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.08.18. 18:27

Biztos vagy ebben? Vagy csak úgy gondolod?

www.kbs-ugyved.hu

Szomorú örökös #   2018.08.18. 17:17

nonolet

A foglaló nem jár vissza, ha ugrik az üzlet a vevő miatt.

Ez igaz, de ha a bank nem ad a vevőnek hitelt, az nem igazán a vevő hibája, tehát elég nehéz lenne bizonyítani, hogy az ő hibájából hiúsult meg. Ezért egy ilyen helyzet előtt fizetett foglalót egy jobb ügyvéd simán visszaperelne az eladótól. Nem biztos, hogy megéri. Annyi belátás lehet az eladóban, hogy ilyen esetben inkább előleget kér, amit nyilván nem költ el addig, amíg a végteljesítés meg nem történik.

Az eladónak arra kell csak odafigyelni, hogy a bejegyzési hozzájárulás, ami letétben marad a végteljesítésig az ügyvédnél, megfelelően legyen megfogalmazva, azaz ne tudják őt kijátszani. És hát ezt is rosszul írtad, mert a végteljesítést követően ezt nem a vevő kapja meg, hanem közvetlenül a földhivatal, aki ez alapján széljegyről átírja a tulajdoni lapra a vevőt. Nálam mindhárom ingatlan-adásvételnél így volt tavaly.

nonolet # e-mail 2018.08.18. 10:11

pécs79

Lehetőleg LEGYEN SAJÁT ügyvéded is!!!!!!!
Aki a te érdekeidre is figyel....

Tudod: kecskére nem bízzuk a káposzta sorsát.

Elvben a közös ügyvéd ugyan mindkét felet egyformán kezeli.
De ez csak gyermekmese.
A valóságban tipikusan: aki fizeti, annak dolgozik inkább.
(ez esetben a vevőnek)

- -

LEHETŐLEG FOGLALÓT kérj!!!
Ragaszkodj hozzá, ha csak lehet.

A foglaló nem jár vissza, ha ugrik az üzlet a vevő miatt.

Az előleg viszont vissza jár.
(a bankköltséged levonását vedd bele a szerződésbe)

-

A határidő csúszás kérdése is fontos téma.

Mi legyen ha csúszik a bank?!
Mert gondok vannak a hitellel.

Ilyenkor jön képbe.

1.
A késedelmi kamat kérdése.
(jegybanki+10% a kedvenc kikötésem a késedelmes időre)

2.
Az egyoldalú eladói elállás joga egy idő után.
Mondjuk eredeti fizetési határidő+90nap elteltével
MÁR az eladó belátása szerint bármikor elállhason.

DE!!!! persze költség+kártérítés mentesen.
Külön kiemelve, hogy ekkor MÁR a foglalót/előleget sem kell visszaadnia.

Ez egy permegelőző menekülési út, szükség esetére.

- -

A bejegyzési engedély kerüljön letétbe az ügyvédnél.
(egyébként ez a szokásos megoldás is)

Amit CSAK akkor adhat ki a vevőnek,
ha TE IGAZOLTAD az ügyvédnek, hogy a pénzed megjött.
(itt szoktak azzal trükközni, hogy nem kell az igazolásod a kiadáshoz, elég a vevő bemondása, ami kevésbé biztos neked)

- -

A szavatossági és birtokba adási kérdésekre is érdemes figyelni.

-

Lehetőleg ne feledkezz meg egy listáról, ami felsorolja, hogy

  • milyen állapotú az ingatlan
  • milyen hibákról!!! adtál tájékoztatást a vevőnek
  • mit viszel el a kiköltözéskor, ha valamit vinni akarsz, ami maradni szokott egyébként
  • mit alkudott ki a vevő, hogy "az is marad"
  • mi MARAD ott a főbb cuccok közül (bojler kazán szivattyú, konyhabútor, előszoba fal, stb.)

Ez egy külön lista, "Feljegyzés" címmel, amit aláírtok.
(eladó, vevő)

Nem szokás ez a lista.

De jómagam mindig megírom és már volt,
hogy jól jött! az utólagos "másról volt szó" kezdetű vitánál.

gerbera317 # e-mail 2018.08.18. 09:58

Ja bocsánat. Közben felnagyítottam. Átverés. Bocsi. Szakmai ártalom...

gerbera317 # e-mail 2018.08.18. 09:57

Árverés? Nem hallgatsz el valamit?

Szomorú örökös #   2018.08.18. 09:32

pécs79

Ja, és a teljes kifizetést követően kell majd ugyanannál az ügyvédnél írni egy végteljesítésről szóló papírt, az alapján fogják csak a tulajdoni lapra átvezetni a széljegyről.

Szomorú örökös #   2018.08.18. 09:31

pécs79

Amíg a vételár teljes teljesítése meg nem történik, addig csakis széljegyen szerepel a vásárlási szándék a tulajdoni lapon. Ezt a pénzt eleve neked fogják utalni a számládra, tehát nem kp-ben kapod. Nem kell aggódni, viszont ha a hitelfelvétel elutasítása miatt meghiúsul az ingatlanvásárlás, akkor vissza kell adnod az előleget (tehát nem foglalót). Bolond ember az, aki foglalót fizet egy bizonytalan kimenetű hitelkérelemmel bonyolított ingatlanvásárlásnál.

Ez persze egy laikus vélemény csak, több ingatlan adásvétel van mögöttem az elmúlt háromnegyed évben, ezért tudom, hogy mi a menete. Az egyik éppen ugyanígy, hitelfelvétellel került kiegyenlítésre. Ha mégsem így van, akkor majd a jogtudorok leírják.

pécs79 # e-mail 2018.08.18. 09:24

Ingatlanom eladásánál a vevőm önerő mellett hitelt vesz fel. Mint eladó, mire figyeljek? Nincs benne jártasságom emiatt elég bizalmatlan is vagyok.A napokban adás vételi szerződést írunk, amivel a bankhoz megy és elindítja a hitelkérelmet. Elmondása szerint kb. 30 nap és a teljes vételár a számlámon lesz. Közben foglalót vagy előleget kapok az önerejéből. Hozza az ügyvédet, azt mondta nem kell tartanom semmi átveréstől, mindent lepapírozunk. És lehet tényleg csak az én félelmemről szól a tájékozatlanságom miatt. Mégis milyen buktatókra kell figyelni? Válaszokat előre is köszönöm.

wers # e-mail 2017.10.07. 20:29

Átutalni számláról számlára lehet, és ki kell derüljön, kit terhelnek meg vele, nem csak az a fontos, kinek írják jóvá. De ismétlem, ez csak technikai tranzakció. A bank a nagykalapból nem utal. Hogy is lehetne?

lajcsó # e-mail 2017.10.07. 19:23

"Szóval létezik ilyen, hogy nem közvetlenül az eladónak utalják a zsét, ami egyébként is neki jár(na)?"
Igen, ha nem a saját bankszámláját adja meg. Egyébként kizárt.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

wers # e-mail 2017.10.07. 17:52

Mondom, jelzáloghitelnél a bank fog kifizetni, azt észre sem veszitek, hogy előbb jóváírják a hitelszámlán. Ezen ne aggódj. A szabadfelhasználásúnál ???? Nem tudom. Fedezet nélkül adna a bank hitelt? De ezt innen honnan tudni.

Szomorú örökös #   2017.10.07. 16:46

wers

Egyébként meg jelzálog alapú hitelnél eleve az ingatlanvásárlási szerződésben az eladó számlaszáma szerepel, szóval ha mégis ilyen hitelt kap, akkor érthetetlen, miért az ő számlájára megy a lóvé.