Mindenképpen legyen meg a használatbavételi engedély. :
A társasházat majd a biróság létrehozza!
Mindenképpen legyen meg a használatbavételi engedély. :
A társasházat majd a biróság létrehozza!
(Meg a perindításon túl, mert az se vezetne jelenleg eredményre.)
Van rajta némi jelzálogjog, igen, kb. a teljes épület értékének a negyede lehet (kamatok nélkül). Meg vannak a jelzálogjogokra később rakott aljelzálogjogok is (az eredeti (mikro)hitelezővel elég szoros kapcsolatban áll ez a bank).
Ha jól értem, arra gondolsz, hogy a beruházó cég esetleg nem tehermentesíti sikeresen a lakásokat. A tehermentesítési dokumentum alapján a lakás vételárának kifizetésén túl kell a használatbavételi engedély ahhoz, hogy a hitelező hozzájáruljon a jelzálogjog törléséhez.
Jelenleg olyan állítások keringenek, hogy lehet, a beruházónak még a használatbavételi engedély megszerzéséhez sincs elég pénze.
Max. ha pár vevőtől még befolyik pár maradék vételárrészlet, vagy ha értékesítenek még pár lakást, amit még nem adtak el. A még vissza nem fizetett hitel persze addig is ketyeg gondolom...
Szóval hol azt mondják, hogy most intézik mégis tovább a használatbavételit, hol az derül ki, hogy megint áll a folyamat.
Ha nem értékesítik elég gyorsan a maradék lakásokat, és a beruházó sem tol bele máshonnan pénzt a projektbe, akkor arra számítsak, hogy előbb-utóbb "lelép" a beruházó és aztán a hitelezőkkel vagy a felszámolóval kell együttműködni?
Vagy van más lehetséges eset is? Tehát, a vevők addig mit tehetnek, a várakozáson kívül ??
Köszönöm a válaszokat.
Bizony. S addig az ottmarad amig a kivitelező ki nem pengeti a bank felé a hitel utolsó részletét is...
Isolated nézd meg azt a tulajdoni lapot.
Nem akarlak elkeseríteni, de ilyenkor általában az szokott a tulajdonszerzés igazi akadálya lenni, hogy van rajta egy jelzálogjog és azt biztosító elidegenítési tilalom.
anura,
Nem tartozik a földforgalmi törvény hatálya alá, nem kell kifüggeszteni, nincsenek elővásárlásra jogosultak.
Az OTÉK ÉS a HÉSZ közösen határozza meg, hogy mit, hova, mekkorát lehet építeni.
Van egy olyan, hogy "Főépítészi kérelem", beadod a helyi önkormányzathoz, és ők megmondják a helyrajzi szám alapján az összes ilyen beépíthetőségi paramétert.
Kovács Béla Sándor, köszönöm a választ. Jól értem, hogy ez azt jelenti, hogy a beruházó bármikor közölheti a vevőkkel, hogy pl. vis maior miatt nem sikerült a használatbavételi engedély megszerzése? Akkor a kérdésem az lenne, hogy ha ezt közli a beruházó, akkor onnantól valószínűleg hozzájárul a lakások osztatlan közös tulajdonba vételéhez? Így szokott ez menni (leegyszerűsítettem persze)? Vagy még húzni szokták az időt? Mert az időhúzás a legnagyobb gondunk jelenleg.
Vagy nem.
És volna még egy fontos kérdésem. Ha nem kifüggesztös, akkor minden ugyanolyan gyorsasággal tud zajlani mint belterületinél? Es az ingatlant böviteni macerás? OTEk, vagy Helyi szabályzat szabja meg?
Kedves hozzáértök, sürgös segítségeteket kérem, ki tudja? Tuli lapon “Külterület“ kivett lakóház, udvar, gazdasági épület, (nincs AK értéke, 2.000m³ telekkel) adásvétele a „Földforgalmi törvény“ szerint történik vagy nem. Kifüggesztös vagy nem. Nem talalok rá szabályt. Köszönöm!
Alapos
„Biztos lehet..Habáraz átvezetés és a bevezetés azért más”
Ebben az esetben ugyanaz. A lényeg, hogy a vízvezeték a szomszéd telkét látja el. És ahogy Majordomus írta, a szolgalmi jog nem egyenlő az ingyen vízzel.
„a Társasház bejegyzése az Eladón kívülálló okból meghiúsul,”
Mondtuk már, hogy át vagytok verve?
Talán fontos lenne kiemelnem, hogy NEM kaptam tulajdonjogot, pedig már több, mint fél éve megvolt a birtokba adás. Senki nem kapott még tulajdonjogot (a beruházóhoz köthető valamilyen cégen kívül)... Ezért is érdeklődöm erről.
Sziasztok! Nem tudom, mennyire emlékeztek a korábbi esetemre, de arról a részletek most nem is annyira lényegesek.
A lényeg, hogy elkészülés előtt álló társasházban vettem lakást, és addig jutottak a dolgok 1 év várakozás után, hogy majdnem bedőlt állítólag (!) a beruházó. Még mindig az az ügy van folyamatban, a beruházó állítólag megegyezett a hitelezőkkel és megemelt áron birtokba adta a lakások többségét (én is birtokba vettem az enyémet, nekem nem kellett pluszba fizetnem).
A használatbavételi eljárást viszont felfüggesztette ősszel. A fűtést sem indította be télre, így nem lehetett bent lakni, hát eddig ennyire volt jó a birtokba vétel... Állítólag most megint megy a használatbavételi intézése, még nem járt le a 6+2 hónap határidő, de persze egyelőre nem tudom mi az igazság.
A kérdésemről:
A szerződésemben van egy kikötés, "Vevő tudomásul veszi, hogy amennyiben az Eladónak a 2.4 pont szerinti kötelezettségvállalása ellenére a Társasház bejegyzése az Eladón kívülálló okból meghiúsul, úgy a többi tulajdonossal osztatlan közös tulajdonba kerül és az ingatlan eszmei tulajdoni hányadát szerzi meg, a jelen adásvételi szerződésben körülírt ingatlanrész(ek)re vonatkozó kizárólagos használati joggal együtt."
Mit lehet erről tudni, mennyi idő alatt vagy mi alapján lehet megítélni, hogy meghiúsult a társasház bejegyzése? Ha pl. nem sikerül a használatbavételi engedély beszerzése most, akkor már kijelenthető ez? Vagy még várni kell utána is, mielőtt tulajdonjogot kaphatok? Tehát mire kell várni, mielőtt bejegyzik a tulajdonjogot osztatlan közös tulajdonra? Még mire kell figyelni ezzel kapcsolatban?
Sajnos erről nem tudok semmit, nem tudom nagy vonalakban hogyan zajlik ez a folyamat.
Nagyon megköszönök minden választ!
Csak a vízvezetési szolgalom nem azonos az ingyenes vízfogyasztással.
„ ingatlanon vizet átvezetni,”
Biztos lehet..Habáraz átvezetés és a bevezetés azért más.
Nálam 42 éve az elektromos szolgáltató a szomszéd teleksarkán vezette át az elektromos légvezetéket.
Az akkori tulaj az állam volt....az IKV kezelte a házat. (Ingatlan Kezelő Vállat ).3 hónapig tartott cirka az engedélymegkérése és megadása.Még valami használati díjat is akartak,de aztán ez az ötlet elhalt.
Azóta privatizálták a házat, volt legalább 4 tulajdonos,szerencsére a vezeték még ott van.
Palso
A drbjozsef által javasolt megoldás a jogszerű. Egyébként szerintem lehet keresnivalód az eladóval szemben, ha a szomszéddal nem sikerül megegyezni, mert a szomszéd helyett kifizetett fogyasztás nálad kárként jelentkezhet.
Alapos
Lehet idegen ingatlanon vizet átvezetni, ha másképp nem oldható meg az uralkodó telek vízellátása, ezt hívják vízvezetési szolgalmi jognak.
Pelso !
Nehéz meccs lesz,de végig kell járni.
Az hogy ingyen adtad a szomszédnak a vizet, lenyeled...fél év alatt 46 m3. De mi van egy csőtörés /szivárgás esetén?
Tetemes elfolyás lehetséges és annak ura soha sem lehetsz..... csak fizetsz.
Nagy valószínűséggel a leágazás a telkeden lévő vízaknábanvan. Kérdés,hogy van e ott elzárószerelvény. Ha nincs beszereltesz egyet és azzal szabályozod a fogyasztását
A teljes elzárása tiltott.
Háború lesz a javából !
„ Erről az eladó birtokbaadáskor nekem nem szólt semmit ”
Ha nem kérdezik, miért szólt volna ?
Valószínű egy korábbi érdeklődő kiszúrta és elállt a vételtől, így örült hogy nálad átment.... sőt csak félév után derült ki ez a hiányosság.
Természetesen a fővízmérős megoldás a legjobb. Viszont annak költsége kb. 1 milló.
A mellékvízmérős megoldás valamivel olcsóbb. /lényegesen / Csakhogy az a társasházak albetétes lakásinak van fenntartva.
Minden társasházi lakás szerződik külön a vízszolgáltatóval.
Az általam javasolt almérős megoldás a legolcsóbb.
Általában telken belül/azonos helyrajziszámú ingatlanon belül alkalmazzák.
Különlakóegység fogyasztásának mérésére.
Azt nem tudom, hogy idegen ingatlanra át lehet e vezetni a vizet.
Az elektromos szolgáltatók tiltják a szerződéseikben a méréses átvezetést. Ingyen kábellel átvezetve.... pl. fűnyírásra, betonkeverésre mehet.
És igazad is van,csak ehhez mindkét félnek bele kell egyeznie...
Ha ez a "szomszéd" egy önálló ingatlan, külön helyrajzi számmal a kérdezőtől, akkor létesítsen csak főmérőt magának. Én biztos nem mennék bele egy mellékmérőbe úgy, hogy nálam van a főmérő. Talán nem is lehet ilyet különálló ingatlanok esetén.
Ha ez a "szomszéd" egy udvari szomszéd egy osztatlan közös tulajdonban (társasház esetén nem is lenne kérdés, hogy az egyes lakásoknak önálló, hitelesített melllékvízmérője legyen, saját szerződéssel), akkor a főmérő mellé mindkettőnknek telepítenék mellékmérőt, és ügyvédei ellenjegyzett szerződéssel mennék bele, hogy mindenki a maga fogyasztását fizeti, de ha eltérés van a főmérő és a két mellékmérő értéke között, akkor azt felezve fizetjük. És akkor is csak ha bízom a szomszédban, hogy ne is tartja. Szerződjön csak ő is a vítművekkel maga inkább.
Pelso !
Javaslatot teszel neki egy un. almérő beszerelésére.
Ha nem megy bele, akkor radikálisan csökkentheted a fogyasztását (elzárni nem szabad, de szűkítőalkalmazása mehet )
10-15 eft -ért megvalósítható.
Plusz az eladó inkorrektségét közölheted a volt tulajjal.
„ Vagy megtévesztés miatt elállsz a szerződéstől.”
„családi házat fél éve ”
Annyira nagy az idő,hogy ezért irreális ez az opció.
drbjozsef,
köszönöm szépen a válaszod!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |