Ingatlan Adás - vétel


Hage # 2024.01.28. 11:44

drbjozsef,

köszönöm szépen a válaszod!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.28. 08:01
  1. Azzal szemben eredményesen kérhetne a szomszéd birtokvédelmet.
  2. Nem olyan súlyú az a teljesítési hiba, ami megalapozná az elállást.
Majordomus # 2024.01.27. 21:17

Vagy elzárod a vizet.
Vagy megtévesztés miatt elállsz a szerződéstől.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.27. 14:57

Perelhetsz. Vagy adod a vizet továbbra is a szomszédnak ingyen.

Pelso # 2024.01.27. 13:51

Kedves Szakértők!
Vásároltam egy családi házat fél éve és most szembesültem vele, hogy a szomszéd annak idején a vízóra után rákötött a hálózatomra.
Ez onnan derült ki, hogy a vízóra +46 m3 vízfogyasztást mutatott de én a csapot sem nyitottam ki. Meséltem a szomszédnak aki bevallotta, hogy a régi tulajdonos megengedte neki, hogy a házához elvezesse a vízóra után a vizet. Erről az eladó birtokbaadáskor nekem nem szólt semmit Mondtam a szomszédnak ki kell fizetnie a fogyasztást és váljon le a hálózatomról de szó szerint kiröhögött. Mit tudok ez ügybe tenni ??? Várom megtisztelő válaszuk !

drbjozsef # 2024.01.27. 11:29

Hage,

Meghirdethetem a telket a hirdetésben feltüntetve, hogy az épületek nem szerepelnek a tulajdoni lapon és jó eséllyel nem is vihetők fel rá?
Igen. Ennyi.
A vevő legyen tudatában, hogy bár le nem bonthatók, de nem is legalizálhatóak. Hitelt nem nagyon fog kapni hozzá.

Hage # 2024.01.27. 10:06

Kedves Fórumozók!

Laikusként szeretném a véleményeteket/tanácsotokat kérni egy problémás telek eladásával kapcsolatban.

6 éve örököltem egy gyümölcsöst, amivel azóta nem foglalkoztam, most viszont szeretném eladni. A tulajdoni lapon semmilyen épület nem szerepel, azonban a valóságban a telken áll

  • egy földpince;
  • a földpincére épített sátortető, beépítve;
  • több, kisebb, beton alapra fából épített kamra.

A földpince még a '80-as évek végén épült, ehhez megvan az akkori építési terv és építési engedély, azonban a tulajdoni lapra már nem lett felvezetve. Minden más engedély nélkül épülhetett, a műholdas fotók alapján a 2000-es évek közepén és - saját értelmezésem szerint - nem felelnek meg a HÉSz-nek.

Milyen lépések után lehet egy ilyen ingatlant eladni? Meghirdethetem a telket a hirdetésben feltüntetve, hogy az épületek nem szerepelnek a tulajdoni lapon és jó eséllyel nem is vihetők fel rá?

Majordomus # 2024.01.26. 20:30

Hááát,ha pénteken irják alá az adásvételi szerződést a hétfőn lekért tul.lap alapján,és szerdán egy másik vevőnek is eladja ugyanazt az ingatlant(ahogy megtörtént)
akkir érdekes helyzet alakul ki.

drbjozsef # 2024.01.26. 19:39

Funda26,

Milyen relevanciája lenne? Lekéri egy perccel az aláírás előtt, de csak másnap reggel nyújtja be, addig mindent is be lehet jegyeztetni. Igazából nem véd az semmitől, lényegében csak a felek adatait ellenőrzi, tényleg az eladó adja el az ingatlant. Az meg nem függ attól, hogy mikor kéri le a tulajdoni lapot.

Ne felejtsd el : nem az ügyvéd, hanem az eladó szavatol az ingatlan per-, teher-, és igénymentességéért...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.26. 19:04

Nincs.

Van konkrét problémád is?

Funda26 # 2024.01.26. 11:56

Kedves Szakértők!
Tulajdoni lap lekérésével kapcsolatosan lenne a következő kérdésem: Van-e arra vonatkozó törvényi rendelkezés, hogy az ügyvédnek aznap, közvetlen a szerződéskötéskör kell ezt megtennie vagy történhet tegyük fel adás-vételt megelőző napon is? "2017. évi LXXVIII. törvény
az ügyvédi tevékenységről: 45. § Ingatlanra vonatkozó vagy ingatlannal kapcsolatos jog vagy tény közhiteles nyilvántartásba való bejegyzésre irányuló eljárásban való jogi képviseletre, illetve közhiteles nyilvántartásba való bejegyzés alapjául szolgáló okirat szerkesztésére irányuló ügyvédi tevékenység során az ügyvédi tevékenység gyakorlója az ingatlan-nyilvántartási adatokat és a tulajdonjogra, az ingatlannal kapcsolatos egyéb jogra vonatkozó okiratokat köteles ellenőrizni." -ezen kívül nem sikerült más szabályozást találnom erre vonatkozóan. Előre is köszönöm a segítséget!

Majordomus # 2024.01.25. 21:50

Mindenképpen forduljon ügyvédhez mert ezt a vevő nem tudja megoldani.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.25. 16:53

Én ilyet sose mondtam. A 30 nap elmulasztása miatt csak bírságolhatnak, de azt se szoktak.

drbjozsef # 2024.01.25. 16:18

kbs,

Nem te mondtad a múltkor, hogy a 30 napon belüli benyújtási kötelezettség miatt, ha a függőben tartás lejárt, akkor újra, ugyanazzal a szerződéssel nem fogja a földhivatal bejegyezni? Vagy pont az a gyakorlat, hogy a szabály ellenére sem akadékoskodnak ezzel?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.25. 16:16

elidegenítési és terhelési tilalom

A tényállás eléggé zavaros. De ha jól értem, előbb felvett a vevő 8,5M kölcsönt úgy, hogy annak biztosítékaként jelzálogot és elidegenítési tilalmat jegyeztek be az egész ingatlanra, és aztán szerette volna bejegyeztetni a saját tulajdonjogát 1/4 illetőségre?
Gratulálok!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.25. 16:10

és ezzel az adásvételivel már nem is fogja bejegyezni.
De igen. Az a szerződés ugyanis továbbra is érvényes és hatályos. Azt pedig méltánytalan lenne elvárni a felektől, hogy a szükségesnél több példányt írjanak alá.
Ilyen esetekben, ha megvan az a hozzájáruló nyilatkozat, akkor csak azt kell benyújtani a földhivatalnak (két eredeti és egy másolati példányban), és hivatkozni arra az ügyszámra, amelyen a szerződéspéldányok rendelkezésre állnak.
(Az igaz, hogy az eljárási díjat újra meg kell fizetni.)

osztap # 2024.01.25. 14:45

És a legvégén szerepel a vevő a tulajdonlapon "tulajdonjog bejegyzésének elutasítása" alatt.
Akkor a leggyorsabb az lehet, hogy a vevő a földhivatalnál kér iratbetekintést, kérve, hogy az ehhez a feljegyzéshez tartozó összes iratot meg akarja nézni. Ott le lesz írva a határozatban, mi volt az elutasítás alapja. Arról kérjen másolatot is. (Egyébként az ügyvéd is ezt kérné először, ha megbízzátok. Aztán, ha majd elolvasta, onnan kezdődhet az észmunka.)

Vanda # 2024.01.25. 13:04

drbjozsef,

Nagyon szépen köszönöm a segítségét. Ezeket a kérdéseket felteszem az ismerősömnek, mert sajnos ezekre én nem tudok válaszolni.
De ezek szerint egy ügyvédet kéne felkeresni, aki segít nekik ebben.

drbjozsef # 2024.01.25. 12:55

Vanda,

Értem.
Hát ez elég nagy probléma. A hitelszerződésben a 3/4 rész tulajdonos édesapa nem szerepel? Sem kezesként, sem zálogkötelezettként?
Ez egyébként egy normál lakáshitel?

A normális menete ennek az lett volna, hogy az adásvételiben kikötik, hogy bejegyzik a szerződést a vevő javára függőben tartással, majd a hitelt adja a bank, egyből az eladónak utalva, ha az azt megkapta, akkor köteles beadni (ügyvédje beadni) a bejegyzési engedélyt, és ha bejegyezték a vevőt, akkor ANNAK a részére kerül fel a jelzálog, és a többi teher.

A most bejegyzett elidegenítési tilalom már eleve probléma a vevő tulajdonjogának bejegyzése útjában.

Én azt tanácsolom, hogy keressetek fel egy ügyvédet minden papírral, mert így is úgy is kelleni fog a szerződés ellenjegyzéséhez. Hátha élőben ki tudja bogozni, mi ment félre.

A legfontosabb kérdés az, hogy nincs vita a felek között? Tehát a nagynéni nem tagadja meg az átírást, nem követel plusz pénzt, vagy ilyesmi, nincs semmi probléma amúgy közöttük? Mert akkor menni fog, valahogyan biztosan.

Vanda # 2024.01.25. 12:53

drbjozsef,

Jelenleg nem tudom megoldani a feltöltést, talán este. De a fontos adatokat leírom:
Az ingatlan tulajdonmegosztása 3/4 rész a vevő édesapjáé, az 1/4 rész a vevő nagynénié (vevő édesapjának a testvére). A nagynénitől szerették volna az 1/4 részt megvenni. Tehát az adásvételi szerződés szerint az eredmény 3/4 rész az édesapáé, és 1/4 rész a vevőé.
A vevő vette fel a hitelt a feleségével (8,5 millió), és kifizette a nagynéninek az 1/4 részt (3 millió ft). A tulajdoni lapon a III. részben jelzálogjog van feltüntetve a 8,5 millió összegben, illetve "elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzett jelzálog biztosítására".
És a legvégén szerepel a vevő a tulajdonlapon "tulajdonjog bejegyzésének elutasítása" alatt.

Köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2024.01.25. 12:17

Vanda,

  • Az ingatlan az "eladó" 1/1 tulajdona? És erre jegyezték be a jelzálogot? (nem tudod a személyes adatokat kisatírozva feltölteni azt a tulajdoni lapot feltölteni egy képfeltöltő oldalra, és idelinkelni a képet?)
  • Ki vette fel azt a hitelt? Ki az adósa? A "vevő?

Ami biztos : ha az adásvétel ténye nem vitatott, akkor megoldható a tulajdonos változás bejegyzése, csak nem egyszerű. A meglévő adásvételi szerződés nem megfelelő, a földhivatal már nem fogja elfogadni. Fel kell bontani, és egy újat kötni. Ha erre az "eladó" nem hajlandó, akkor szinte bizonyosan pert kell indítani.

Vanda # 2024.01.25. 11:43

Vanda#Jelentem!2024.01.25. 11:19
drbjozsef,

Köszönöm válaszát.
Nekem is nagyon furcsa az egész ügy. A tulajdoni lapon én úgy látom az egész ingatlanra van a jelzálogjog bejegyezve x összegben.
Az összeg ki lett fizetve az eladónak.
Valahogy be lehet jegyeztetni tulajdonosként az ismerősömet? Az adás-vételi szerződés megvan, az összegről lehet igazolást adni, hogy valóban el lett utalva...Illetve ki hibázhatott ebben az esetben? Az ügyvéd, aki elvileg eljárt teljes körűen az ügyben, vagy az eladó, hogy nem adta be a papírt az utalás után? Nyilván az ismerősömék is hibásak, hogy akkor nem ellenőrizték le hogy rendben zajlott e minden, de valahogy helyre lehet hozni az ügyet? Köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2024.01.25. 10:24

Vanda,

ingatlan 1/4 rész vonatkozásában adásvétel jogcímen történő tulajdonjog bejegyzésre irányuló eljárást a tulajdonjog bejegyzési engedély benyújtásáig tartsa függőben...

Meg fogsz lepődni. Ha más hiba nem történt, akkor a mulasztás a tulajdonjog bejegyzési engedély benyújtásának elmaradása volt. Tekintve, hogy a függőben tartás legfeljebb hat hónapig tarthat, ha ez nem történt meg, akkor a földhivatal törölte a széljegyről a bejegyzést, és ezzel az adásvételivel már nem is fogja bejegyezni. De lehetett az elutasítás oka bármi más, ami nem felelt meg a földhivatalnak.

Ha jól értelek :
Vevő úgy vett (elvileg) 1/4 tulajdonrészt, hogy ahhoz ő hitelt vett fel, az ki is lett fizetve az eladónak, és a bank jelzáloga be is lett jegyezve a tulajdoni lapra? Úgy érted, az eladó nevén lévő részre? Ez elég furán hangzana...
Szóval valami nem kerek, vagy félreértelek.

Vanda # 2024.01.25. 10:12

Jó napot kívánok, sziasztok! A segítséget szeretném kérni az alábbi ügyben:
Egy ismerősöm 2015-ben egy rokonától megvett 1/4 ingatlanrészt, mivel hitelt kellett felvenniük, mely hitelt rá is terheltek az ingatlanra. Az adásvételi szerződésben rögzítve volt, hogy miután megkapják a hitelt fizetik ki az eladónak az összeget, illetve hogy "ingatlan 1/4 rész vonatkozásában adásvétel jogcímen történő tulajdonjog bejegyzésre irányuló eljárást a tulajdonjog bejegyzési engedély benyújtásáig tartsa függőben..." Illetve az is szerepelt az adásvételi szerződésben, hogy az ügyvéd a földhivatali eljárást teljes körűen lefolytatja.
A most lekért tulajdoni lapon még a régi rokon (eladó) szerepel az 1/4 rész tulajdonosaként, és az ismerősöm nevénél az áll "tulajdonjog bejegyzésének elutasítása". Kérdésem az lenne, hogy ki és mit nem adhatott be valahova, ki hibázhatott, illetve valahogy az ismerősöm nevére kerülhet e az az ingatlanrész?
Köszönöm előre is a segítséget.

Majordomus # 2024.01.17. 21:53

A lakáspiacon a pénz beszél nem az hogy ki mit tart logikusnak (a saját szemszögéből nézve.) Ha most beleteszel 20 százalékot akkor eladáskor is annyit veszel ki belőle!
Ez ennyire egyszerű..