Ingatlan Adás - vétel


drbjozsef # 2024.01.17. 05:44

SophieEny,

Az ingatlan értéke két okból nőhet. Vagy a lakáspiac miatt - ahol minden lakás értéke nő (legalábbis a környéken) -, vagy a ráfordítások miatt, ahol csak ez az adott ingatlan értéke nő (korszerűsítés, napelem, szigetelés, etc).
Előbbiből értelemszerűen a tulajdoni hányadok arányában részesülnek a tulajdonosok, utóbbiból értelemszerűen a hozzájárulásuk arányában részesülnek. Legalábbis ez a "normális", logikus.

Megfordítom a kérdést : ha te semmit nem raksz bele a lakásba, csak a törlesztőrészlet felét, akkor nem az lenne a „normális”, hogy mondjuk váláskor te visszakapd azt a pénzt, amit belefizettél? Én ezt is mondhatnám az (akkor már) exed nevében, akkor is, ha ez csak pármillió forint az évek alatt, az ingatlan piaci értéke meg 100+ millióval nőtt. Há mi közöd hozzá, mennyit nőtt, te befizettél X-et, visszakapsz X-et. Hát nem logikus?

Sajnos ezt előre nem lehet jól leszabályozni. Ha olyan lesz a viszony majd, akkor vita lesz így is, úgy is.
Ha nagyságrenddel kevesebbel járulsz hozzá az ingatlanhoz összességében, akkor nagyságrenddel kevesebbet is fogsz kapni belőle (nominálisan lehet, hogy sokkal többet, mint beleraktál, de arányaiban nem). Nem ez lenne a logikus?
És igen, jó eséllyel, ha töredékét rakod most bele (tehát egy fél négyzetmétert se kapnál most érte), akkor osztozkodáskor is csak annyit kapsz, amiből feltehetőleg majd akkor sem fogsz tudni venni egy másik lakást. Ez ilyen.

Majordomus # 2024.01.16. 21:11

A közös beruházás értékéből természetesen nem 22 %-al osztoztok.

De amikor viritani kell a lóvét,számit hogy ki mennyit tesz az asztalra.

SophieEny # 2024.01.16. 20:43

Ez az ingatlanrész elosztás a hozott ingatlannal.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.16. 20:30

Így miért csak a 22% járna a teljesből?
Ezt senki nem is mondta.

SophieEny # 2024.01.16. 20:13

Rendben, tovább viszem. Ha az ingatlan ára annak megfelelően is növekedik, hogy az alap megvásárolt ingatlant mikkel bővítjük (pl: medence, grill sziget, kerti kisház, sütő, stb) is vonatkozik a 78-22% annak ellenére is, hogy ehhez 50-50%ban járultunk hozzá? A ház vételárán felül minden beruházás fele-fele arányban történik. Így miért csak a 22% járna a teljesből?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.16. 18:36

Nem ez lenne a normális?
Nem.

Zoltanuss # 2024.01.16. 17:22

mert logikátlannak érzem azt, hogy egy már eladott ingatlan(ára) egy új ingatlanba fordítva forgatva értéknövekedéssel bír.

Már pedig logikus.

Úgy általában az ingatlanok értékmegőrzőnek tűnnek (néha érnövelőnek is ). De csak látszatra, mivel hosszútávon azért minden ingatlan veszít az értékéből.Egy gépkocsi 15 - 20 év alatt értéktelenedik el, míg egy lakás 80 - 120 év alatt A föld, a telek értékállóbb,de kivétel itt is akad. Egy meg valósulandó más etnikumú befogadó tábor viszonylag gyorsan megváltoztathatja egy lakóingatlan forgalmi értékét.
De nem kell az ördögöt a falra festeni......főleg az alföldi falvaink egy részében a 70 -80 év előtti népesség mix változása miatt a nagy értékű
ház/lakásingatlanok mára majd értéktelenné váltak.

SophieEny # 2024.01.16. 16:20

Pontosan ezt szeretném, levédetni magam. Meg mert logikátlannak érzem azt, hogy egy már eladott ingatlan egy új ingatlanba fordítva értéknövekedéssel bír. Az a lakás voltaképp benne van a házban, ha eladásra kerülne az új ingatlan fixen megkapja ezt az összeget. A maradék összeg pedig 50-50%-ban osztódik. Nem ez lenne a normális?

drbjozsef # 2024.01.16. 12:07

SophieEny,

Egyéb megállapodás híján természetesen a tulajdonrészével arányos összeg.
Tehát nem az, ami leírtál : ha övé az ingatlan 2/3 része, vagy 5/6 része, akkor természetesen a kétharmad vagy öthatod része illeti meg az eladási árból. Mi más értelme lenne a tulajdoni arányoknak? Ne felejtsd el, ha 100ról 200ra nő az értéke a háznak, akkor mindegy mekkora részed van, a tied is kétszeresére nő.

Természetesen egyrészt ettől el lehet térni közös megegyezéssel. Ha együtt adjátok el az ingatlant, akkor a pénzt amit kaptok úgy osztjátok el tulajdonképpen, ahogy közösen akarjátok.

Mi az igazi problémád? Mit akarsz? Hogy levédd magad egy válás esetére?
Ha úgy alakul, úgyis vita lesz. Ezt nem tudod megelőzni.

SophieEny # 2024.01.16. 11:50

*Egészen pontosan az értéknövekményre lennék kíváncsi a beleforgatott ingatlan után.

SophieEny # 2024.01.16. 11:34

Köszönöm válaszát!

Az még nem világos számomra, hogy Ha a ház eladására kerülne a sor közben, az elosztás úgy nézne ki, ahogy százalékos arányban meg lett írva a szerződés? Ami az ő magán vagyonát képezi ilyenkor a lakása akkori eladási ára vagy az ára az új ingatlanban is nőhet?

Tegyük fel a lakás 50m, az új ház 100m. Ha elválnánk 20 év múlva és a ház ára 200m-ra emelkedett, Őt, mint magán tulajdon csak az 50m illeti meg, amit belerakott a házba és a maradék fele-fele arány?

drbjozsef # 2024.01.16. 10:24

SophieEny,

Nincs semmi, ami kötelező lenne. Úgy csináljátok, ahogy akarjátok, közösen.
Hogy mi célszerű, az más kérdés.

Ha feltételezzük, hogy a házastársi közös vagyonból (jövedelmetekből) fogjátok fizetni a hitelt, ami főszabály szerint fele-fele (akkor is, ha az egyikük sokkal nagyobb fizetést visz haza), akkor úgy célszerű, hogy a teljes vételárhoz képest az eladott ingatlan árának arányában kap tulajdonrészt, a maradékot pedig megfelezitek.
(például 30M vételár esetén, ha 20M-et rak bele a régi lakásából, akkor ő kap 2/3 részt a lakása miatt, és még 1/6-1/6-ot fejenként ketten. Tehát neki lesz 5/6 része, és neked 1/6). De persze tetszés szerint eltérhettek ettől, ha akartok, akár azért mert ezt túlzásnak érzitek, hogy olyan sokat kap (pedig számszakilag így helyes), vagy mert te többet keresel pl. Vagy bármi okból. Magánügy.

Ez azért célszerű, mert az ügyvédi ellenjegyzéssel kötött adásvételi szerződés (ami ingatlannál kötelező) lényegében az ingatlan tekintetében egy házassági vagyonjogi megállapodásnak minősül. Lehet vitatni majd 10-20-50 év múlva, hogy ki mennyire járult hozzá (felújításhoz, korszerűsítéshez, berendezéshez), de a szerzéskori viszonyokat ilyen esetben nemigen lehet vitatni.

Jobb most ezt ilyenkor tisztázni, mint később vitatkozni, pereskedni.

SophieEny # 2024.01.16. 09:05

Szép napot!

Párommal pár hónapja házasodtunk össze és most ingatlanvásárlás előtt állunk. Az inagtlan elosztás kapcsán szeretnék érdeklődni, hogy a jelenlegi ingatlan amiben élünk a férjemé, ennek értékét szeretné beleforgatni a közös házba. A leendő ingatlant ebből és közös hitel felvételből vennénk meg. Az ingatlan elosztás ilyenkor hogyan történik? Százalékos arányban kell elosztani vagy fele-fele arányban és, ha eladásra kerülne a leendő ingatlan évek múlva az Ő belerakott lakás árán felüli összeg kerül közös elosztásra?

Előre is köszönöm!

Majordomus # 2023.12.27. 20:22

Világosan kérdezz!
A jogrendszer bírálatával erre nem kapsz választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.26. 09:01

Tehát a lényeg onnét semmit sem kap a gyermekem anyai ágon.
Ezt senki nem mondta. Mert nem is ezt kérdezted.

Majordomus # 2023.12.25. 20:40

Neked is szép estét.

"elvileg tanult emberek ülnek az irodákban ráadásul nem ingyen beszélgettek velem"

És a sok pénzedért nem okultál semmit? Kérd vissza a 0tanult emberektől.

plepi # 2023.12.25. 18:49

Köszönöm szépen több tanácsot nem kérek ismét kifizetek több 10000 és elmegyek gyámhivatalba közjegyzöhöz ügyvédhez. És rendezem a gyermekem sorsát ha netán elpatkolok. Jelölök meg gyámot pótgyámot hogy a gyerekem öröksége ne csorbiljon ennyi. Mindenkinek szép estét.

gerbera317 # 2023.12.25. 18:49

Persze. Például a 14.18-as posztodban két képtelenséget is állítasz, abból az egyiket kérdés formájában.
Nem minősítek, de akkor te se. A kérdés legyen kérdés, a kérdőszó pedig legyen mi, hol, miért, stb. De pl. A hogyhogy már feltételezésen alapul, és a tapasztalat az, hogy alaptalan vagy téves feltételezésen.

plepi # 2023.12.25. 18:33

Gerbera 317 Köszönöm! Nem állítok hanem kérdezek. Gondolom azért írtam ide hogy tanácsot kapjak. Ha tudnák minden paragrafust akkor nem kértem volna tanácsot. De amint látom itt inkább kötekedő emberek vannak. Tudod már voltam pár helyen hivatalos helyen,ha hiszed ha nem mindenhol más információt kaptam,pedig elvileg tanult emberek ülnek az irodákban ráadásul nem ingyen beszélgettek velem. Mint mondtam ha az első kinomtól az utolsóig leírnák ide mindent hogy átláthatóbb legyen a szituáció nem férne ki ide.Nem kell engem itt gyanusítgatni hogy hazudok stb nem végeztem jogot. Nem kell minősíteni.

gerbera317 # 2023.12.25. 17:14

Adósságot csak örökölhető vagyonnal együtt lehet örökölni. És a helytállás nem lehet terhesebb az örökség értékénél.
Ha kérdezni akarsz, akkor kérdezz; de ne állíts olyan dolgokat, amire azzal szokás reagálni, hogy már az sem igaz, amit kérdezel!

plepi # 2023.12.25. 16:12

Tisztelt gerbera317
Ha mindent le kellene írnom ami fontos nem lenne elég ez a rovat.

plepi # 2023.12.25. 16:07

Tisztelt gerbera 317!Köszönöm a megjegyzést a halálommal kapcsolatba,nagyon rendes vagy. A magyar jogrendszer szerintem nem jó. Viszont ha netán elpatkolok a gyermekem akit én nevelek enyém a szülői felügyeleti jog 100%-ban édesanyának felélled a szülői felügyeleti joga.És mivel van egy házam a gyerekemre száll de mivel ö lesz a gyámja netán haszonélvezeti jogot is kaphat.
Ha ö hal meg előbb akkor a gyerekem örökli az adósságait persze ellent lehet mondani neki.Tehát a lényeg onnét semmit sem kap a gyermekem anyai ágon. Viszont ha velem történik valami ö részesül ez nagyon nem jól van így ugyebár

gerbera317 # 2023.12.25. 15:38

@plepi
Ne piszkáld KBS jogértékét, van neki bőven. Ami meg nincs, azt hozzátanulta. Ő azért kérdezi, viccelsz-e, mert ha neked volna jogérzéked (ami egyébként nem más, mint józan paraszti ész), nem kérdeznél ilyeneket.
Ahhoz, hogy az új gyerek örökölhessen, most kell meghalnia valakinek (mondjuk neked). A korábbi hajó pedig már régen elment az asszony két korábbi gyerekével. Ezt diktálja a paraszti ész.
Amit pedig iskolában tanítanak, az az, hogy haszonélvezetet nem lehet örökölni.
A magyar jogrendszer pedig nagyon is rendben van. Ha ennek ellenére azt állítod, hogy az új gyerek adósságot örökölt, annak háromféle oka lehet: 1) tévedsz, 2) rosszabb esetben hazudsz, vagy 3) a történetednek csak az első és az utolsó fejezetét sikerült közölnöd, a közbülső fejezetek ismertetését, amikor a lényeges dolgok történtek, pedig nem tartod fontosnak.

plepi # 2023.12.25. 14:18

Tisztelt Sándor! Ha tudnám a választ akkor nem tettem volna fel a kérdést. Most hogy hülyének nézel elmegyek és lerakom a jogi diplomát jó??
Elég lett volna azt leírnod hogy semmi sem jár ennyi.
Nem kell ezt túl ragozni. Azon kívül ez a magyar jogrendszer nem valami jól van kitalálva. Ugyan is vannak itt más problémák is.
Ha a gyermekemnek semmi sem jár akkor hogy örökölhet vagy lehet részese egy olyan adósságban amihez semmi köze.
Továbbii szép napot.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.25. 14:03

(„Nem viccelek!!” Pedig rád nézve az volt a jóhiszemű verzió. A másik lehetőség, hogy rendkívül tájékozatlan vagy, és gyakorlatilag nincs jogérzéked.)

Rávezető kérdés: ha eladod az autódat, telefonodat, kabátodat, bármidet, jár annak a vételárából a reménybeli örököseidnek?