Ingatlan Adás - vétel


minnie0 # 2020.02.23. 08:32

Az ügyvédet az ingatlan iroda intézi.
Nem is találkoztunk még vele. A szerződés kötéskor fogunk csak. A vételi ajánlat iratot az ingatlan iroda készítette. 150ezer Ft-ot tettünk le, amely elvileg akkor jár vissza, ha aláírjuk az adásvételit, illetve akkor még ha az eladó nem fogadja el az ajánlatot. -de elvileg elfogadta, az ingatlanos telefonon történt tájékoztatása szerint.
Az érdekelt volna ilyen esetre mit mond a jogszabály.
Ez nem eltitkolt hiba vagy ilyesmi amire hivatkozva visszavonhatom a vételi ajánlatom és visszakapom a pénzt?

dr_Egyed_Zoltán # 2020.02.23. 09:37

Felelőtlen ügyvédválasztási forma.

Aki szerződés megkötésére irányuló szándékát egyértelműen kifejező és a lényeges kérdésekre kiterjedő jognyilatkozatot tesz, nyilatkozatához kötve marad.
Megszűnik az ajánlati kötöttség, ha az ajánlattevő ajánlatát a másik fél elfogadó jognyilatkozatának elküldését megelőzően a másik félhez intézett jognyilatkozatával visszavonja. Az írásbeli ajánlat írásban vonható vissza. A hatályossá vált ajánlat nem vonható vissza, ha az ajánlat tartalmazza, hogy visszavonhatatlan, vagy az ajánlat az elfogadásra határidőt állapít meg.

A vételi ajánlat hatályosult, kérdéses a visszavonhatósága. Látni kellene a vételi ajánlatot.

Ha az ajánlat és annak elfogadásával a szerződés létrejön, akkor a saját szerződéses nyilatkozat tévedés - esetleg megtévesztés - címén megtámadható.

Egyebekben az eladó(k) kellékszavatossággal tartozik az ingatlan hibátlanságáért, amelyet az ingatlan korához kell viszonyítani.

minnie0 # 2020.02.23. 10:00

Köszönöm megtisztelő válaszát!
Itt nrm tudom, hogy tudnám az ajánlatot megmutatni.
Facebookon írtam Önnek. Köszönöm segítségét!

minnie0 # 2020.02.23. 11:27

Az én írásos ajánlatomra az eladónak írásban kell válaszolnia?

Vickycsibe # 2020.02.25. 14:36

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Kedves Fórumozók!

A következőkben kérném a segítségüket:
2019. októberében megörököltem nagymamám után 1/4 ingatlan tulajdonrészt, amit ebben az évben értékesíteni is szerettem volna. Az ügyvéd el is készítette az adásvételi szerződést, a társtulajdonosoknak felkínálva az elővásárlási jogot, stb. Véleményem szerint teljesen jogszerűen. Azonban a tegnapi nap során kiderült, hogy miután a társtulajdonosok lemondó nyilatkozata megérkezett hozzá, az ügyvéd nem továbbította a szerződést a földhivatalba. S valamilyen 30 napos határidőt emleget, hogy azon belül be kell hogy érkezzen oda a szerződés.
Mit jelent ez a határidő? És mi történik akkor, ha nem érkezik be a szerződés? A fizetés, minden megtörtént, csak ez a továbbítás maradt el. Mit lehet tenni ilyen esetben?
Válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.25. 15:25

Azért nem adja be, hogy 30 napon belül beérkezzen? Logikus.

Vickycsibe # 2020.02.26. 06:50

Nem értem, hogy mi ebben a logikus. Nem az lenne a megfelelő eljárás, hogy 30 napon belül beküldi? Mi történik a szerződéssel, ha nem érkezik meg a határidőn belül?

wers # 2020.02.26. 06:57

Vickycsibe
KBS-ből kitört a szarkazmus :) Persze, hogy nincs benne logika.
Az ügyvéded "Ej, ráérünk arra még!" stílusban intézi.

Vickycsibe # 2020.03.04. 08:06

Kedves Fórumozók!

A következő helyzet állt fel nálunk:
nővéremmel ketten megörököltünk 1/4 tulajdonrészt egy ingatlanban. Az egyik kedves rokon vételi szándékával állt elő a részünket illetően, alá is írtuk az adásvételi szerződést. Aztán gondolt egyet, hogy ő mégsem szeretné ezt, bontsuk a szerződést és kéri vissza a vételárat. Ilyet megtehet? Ha igen, hogyan?
Közben kiderült, hogy a földhivatalba nem lett beküldve a szerződés és nővérem már a kapott vételár nagyrészét el is költötte.
Ha mi nem szeretnénk ezt a szerződést bontani, illetve jelenleg a pénz egy részét nem tudjuk vissza adni, milyen jogi lépéseket tehet velünk szemben a vevő?
Köszönöm a válaszokat!

gerbera317 # 2020.03.04. 08:23

Én nemet mondanék neki. Ki lakik az ingatlanban?

Vickycsibe # 2020.03.04. 08:48

Az ingatlanban nem lakik senki, a nagymamám öccsének halála óta üresen áll. A többségi tulajdonos vételi szándékát fejezte ki a tulajdonrészünket illetően, de erről még hivatalos iratot nem kaptunk.
Kártérítési igényt nyújthatunk be, ha a vevő vissza követelné a vételárat?

gerbera317 # 2020.03.04. 09:06

erről még hivatalos iratot nem kaptunk.
Ne röhögtess. Adásvételi szerződést írtatok! Azt követően szerinted számít, hogy előtte kaptatok-e valami hivatalos iratot?
Kártérítési igényt nyújthatunk be, ha a vevő vissza követelné a vételárat?
Ne röhögtess! Hát milyen károd származik abból, hogy visszaköveteli a vételárat?

Vickycsibe # 2020.03.04. 09:18

Valószínűleg itt félreértés történt.
A többségi tulajdonos egy harmadik személy, nem a korábbiakban említett vevő. Elég zavaros ez az ügy. Az öröklés után a többségi tulajdonos nem keresett fel minket a vételi szándékával. A jelenlegi vevővel lefolytatott adásvétel során az elővásárlási jogát felkínáltuk, azzal sem élt. Aztán miután mi értékesítettük a tulajdonrészünket a harmadik félnek (korábbiakban: vevő), és ezt követően ő szerződésbontási igényét fejezte ki, a többségi tulajdonos előállt vételi szándékával.
Kártérítést pedig arra alapozva kérnék, hogy ő "megkárosított engem a vételár vissza igénylésével".
Remélem így már kicsit érthetőbb a helyzet.

gerbera317 # 2020.03.04. 09:37

Valószínűleg itt félreértés történt.
Én nem értettem félre semmit. Te közöltél egy egészen más tényállást.
megkárosított engem a vételár vissza igénylésével
Nem mondod? A puszta igényével ugyan miért károsítana meg? Az igény bejelentése annyi, mintha reggel rádköszönne a lépcsőházban, hogy "jó reggelt". Mi abban a káresemény? Megállsz tőle a növésben? Vagy mi?
Ha visszaadod a vételárat, esetleg akkor ér kár, de akkor sem biztos. De miért is adnád vissza?
Elég zavaros ez az ügy
Máshol van itt a zavar.
Nos, aki most meg akarja venni a ti részeteket, azzal közölni kell, hogy az már nem a tiétek, mert eladtátok másmnak; és vegye meg attól, hiszen az úgyis éppen meg akar tőle szabadulni.

drbjozsef # 2020.03.04. 10:05

Vickycsibe,

Megkötött, érvényes szerződést nem bonthat fel.
(Legfeljebb perben, legfeljebb nagyon különleges esetben. Itt olyan nemigen hinném, hogy lenne.)

Mondd meg neki, hogy te nem akarod felbontani. Ennyi.

Gondolkozni előbb kell, cselekedni azután. Így járt.

Adja el ő a többségi tulajnak, ha annak kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.04. 10:21

Nektek ehhez már semmi közötök. Intézzék el egymás közt. Ha jól látom, egybe vág a szándékuk.

Vickycsibe # 2020.03.04. 14:42

És van különbség a szerződésbontás és a szerződéstől való elállás között? Kell indokolnia, hogy ő miért szeretné ezt a szerződést érvényteleníteni? Mit tehet akkor, ha én nem fogadom el ezt a kérelmét, és azt mondom, hogy nem vagyok hajlandó felmondani a szerződést? Vagy netán már elköltöttem a vételárat.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.04. 14:43

Mit nem értesz abból, amit hárman egybehangzóan írtunk?

Vickycsibe # 2020.03.04. 14:45

Értem én, csak attól tartok, hogy esetleg pert fog indítani. Azt pedig nagyon nem szeretném! Milyen indok kell ahhoz, hogy perre adhassa az ügyet?

gerbera317 # 2020.03.04. 21:53

A hatvanas íkú már nyomós indok.

Osi23 # 2020.03.05. 04:23

Jó napot!

Szeretnénk eladni az ingatlanunkat, ezért felkértünk egy ingatlanost aki árulja is a lakást. Viszont teknap azt a tájékoztatást kaptuk az ingatlanostól, hogy kett volna 2 komoly érdeklődőnk, de sajnos a szomszéd kutyája miatt meggondolták magukat. Ez a lakás egy lakóparkban van, és ahhoz hogy meg lessen közelíteni az ingatlanunkat sajnos az ő ketítésük mellett kell elmenni és a kutyájuk ( Cona Corso) felmászik a kerítésre, ugat,és vad. Így meg sajnos a vevők meggondolják magukat. A szomszéddal nem lehez beszélni (otthon sincsenek),a lakóparkban már valaki szólt a jegyzőnek a rossz állattartásért,a bűzért,de azt állapították meg minden okés. Kérdésem az lenne mit lehetne tenni. Köszönöm.

wers # 2020.03.05. 05:22

Kérdésem az lenne mit lehetne tenni.

Cserélj ingatlanost. Szerintem. (nem biztos, hogy csak a kutyákkal lenne baj)

LaciSupreme # 2020.03.21. 11:16

Tiszteletem!

Édesapám 1/1 tulajdonában van egy lakás, ami el lesz adva, és a befolyó összegből vásárolva egy alacsonyabb értékű. Az ő nevére, így nem várható illetékfizetési kötelezettség.
Számít-e, hogy az ő bankszámlájára, vagy az enyémre érkezik a vételár, illetve kiéről lesz kifizetve? Banki költségek miatt nem lényegtelen.

Azután a megmaradó összeg az enyém lenne ajándékként, ami így szintén illetékmentes, de formailag az az összeg mégiscsak egy idegentől került a számlámra. Okoz ez gondot?

Ezen kívül, vagy ettől függetlenül, a vásárolt lakás is az én nevemre lenne átírva, szintén ajándékként. Ezzel mennyit érdemes várni, hogy ne kerüljön számomra mégiscsak kiszabásra a vagyonszerzési illeték?

drbjozsef # 2020.03.21. 13:28

LaciSupreme,

Nincs erre meghatározott idő, nem jogi kérdés ez így, hiszen pont hogy az illetékfizetést, vagyis a törvényt akarjátok így kikerülni.
Nincs erre így bírói gyakorlat sem. Én várnék egy fél, inkább egy évet vele. De szerintem biztos találsz ügyvédet, aki rálegyint, és egy nap eltéréssel kiállítja a két okiratot...

A bankszámlák, és a kifizetés nem érdekel senkit, érdemes eltenni a kivonatokat, azzal igazolható, hogy a számládra édesapád pénze érkezett (a feladóból), és az ő lakása lett kifizetve (a címzettből). De tényleg nemigen érdekel ez senkit (főleg, hogy egyenes ági rokonok között megy).

LaciSupreme # 2020.03.21. 17:28

Drbjozsef,
köszönöm a választ, örömmel hallom!